icon

Návšteva novorodenca po dovolenke

michala11111
24. aug 2019

Ahojte, o par dni sa mi narodi babo. Ako kazda matka ho chcem ochranit. Brat so zenou sli na dovolenku do egypta tak som ich poprosila ze najskor o mesiac mozu prist pozriet maleho predsa afrika.... Nechapu to ani on ani mamina. Kazdi ma povazuje za precitlivenu. Uz si pridem ako debil kazdemu vysvetlovat ze novorodenec nema imunitu, tiez som mojej rodine povedala ze ani pusy na usta si neprejem aj to pozeraju ze som divna.... A to este aj muzova sesternica bude urcite chciet dojst co bola v tunise q samozrejme najlepsie hned na druhy den do nemocnice este... Este dodam ze ani krv sa mesiac po navrate z egypta nesmie darovat...

homolca
24. aug 2019

Prvé dieťa? 😂 Máš všetky práva sveta si hovoriť kto a kedy k vám príde....nosila a porodila ho mama alebo sesternica alebo ty? K nám sa na prvého tiež všetci chceli nasackovat, ja po cisár, kojila som snáď nonstop, pustila som len starých rodičov....po mesiaci alebo šestonedelí postupne, ale nič prehnane...rovnako hovorila aj pediatricka, ak chcú vidieť, tak vonku keď budem kocikovat (narodil sa v chrípkovéj sezóne)...keď mal polroka, už ich to nelákalo...keď sa narodil druhý, musela som ich volať, aby prišli 😂😂 a nie, nie sú doteraz urazení, len im tie deti už nie sú také vzácne, keďže sú stále tu a už nie sú nové 😂😂

lucyl13
24. aug 2019

@michala11111 si úplne normálna a normálny človek to aj pochopi😊
Mne sa mala narodila žiaľ ako rizikový novorodenec, takze mi to aj v pôrodnici povedali, aby som s ňou nešla ani k lekárke po návrate z pôrodnice keďže som k tomu všetkému rodila ešte v decembri - lekárka prišla k nám.
Domov Som pustila len najbližšiu rodinu, ale keby sú po dovolenke v Egypte a aj sa mi mala narodí úplne v poriadku, s týmto by Som nesúhlasila a to malú nejak nestranim ničomu a imunitu ma zatiaľ super - klop klop klop...
No novorodenec je predsa len novorodenec...kamarátka napr rodila cisarskym, maly sa narodil úplne v poriadku a tiež jej v pôrodnici povedali, že tým, že sa narodil cisárskym, môže mat oslabenejsiu imunitu, takze návštevy prijímať ozaj len najbližšiu rodinu a žiadne deti aspoň ten prvý mesiac...
Pusy na ústa som jej hádam nedávala prvý mesiac ani ja, nieto ešte aby jej ich dával niekto iný...nechápem, čo sa komu na tom nezdá...je to úplne normálne...

983
24. aug 2019

My sme po pôrode bývali u svokrovcov a k nám do izby si nedovolila ani svokra vojsť kým som bola v šestonedeli bez toho aby som ju zavolala pozrieť malého. Ak aj prišla tak len nazrela do postieľky a malého ani nechytala. Boli raz v nemocnici keď sa narodil tak isto ako moji rodičia a viac sa nedožadovali. Súrodenci nás boli pozrieť po 4 týždňoch keď som ich pozvala. Nikomu to nebolo čudné. Všetci chápali, že potrebujeme čas.

michala11111
autor
24. aug 2019

@sense ved to ze by to mal kazdi clovek pochopit no uz teraz to nechapu....

evittam
24. aug 2019

@abbey1 Presne. Asi aj počas tehotenstva zila v extra bubline....no co uz...
@lula313 Xy vírusov koluje vsade, nielen v lietadle. Ale je normálne nechať rodinu si zvyknúť na rezim minimálne týždeň-dva a nesackovat sa k nim-to beriem. Ale nie kvoli vírusom-je to normálna vec.
@siska53 Netoleruje zelanie matky?Ako? Ked ich nechcem vidieť pošlem ich max.medzi dverami do...Ak nepochopia cez telefon. Je to o komunikácii... A nech sa aj pose.u,nielen urazia. Kto sa urazi jeho problém.
@pininka1 Tak,tak...😉

michala11111
autor
24. aug 2019

To je to ze vacsina ludi je normalnych a respektuju priania rodicov, hoc si o tom myslia svoje... No bohuzial clovek si rodinu nevybera a bohuzial moja ci muzova sa skor urazia a potom nepridu vobec... No co asi sa s tym zmierim snad ich to po case prejde...

evittam
24. aug 2019

@michala11111 No tak kašli na nich. Aspon budeš mat kľud na furt alebo kym sa neodrazia a potom ti to uz môže byt jedno. A ano rodinu si nevyberies-bohuzial ale priateľov co ti mozu byt aj rodinou ano-nastastie-vlastne skúsenosti m😉

zuzanasaskamilos
24. aug 2019

bohužial niektory ludia nechapu čo znamena šetobedelie že matka s babetkom sa iba zoznamuju a potrebuju svoje sukromie viem o com hovirim narodila sa mi druha dcera a priatelova sestra ma dceru a ta prekonaka ovcie kiahne tak sme sa s priatelom dohdly že nech radsej pridu az po mesiaci az dvoch lebo navyse ani neni očkovana tak som sa aj bala lebo bolo vela pripadov ze nezackovane deti nakazili novordenca a samozrejme priatel im to nevedel povedat a prisli na navstevu bez toho aby sa opytali mna ze ako sa citim a to prislo 7 ludi naraz tak som vybuchla a povedala som si svoje a vyhodila som ich a od vtedy su kumne odmerany proste niektory to nechapu že aj ta matka potrebuje odychovat a mat klud

sense
24. aug 2019

@michala11111 jednoducho twraz to s nimi.neries a potom navsyevu odmietni....mas na to pravo a nemusis nikomu.nic vysvetlovat ani sa obhajovat a muz by mal stat pri tebe

sense
24. aug 2019

A to ze sa urazia by ma trapilo najmenej

thoughtfulweirdo
24. aug 2019

@michala11111 Tento prispevok mi pride velmi mily, ja som bola po porode taka ista prehnane uzkostliva 🙂 neboj, to prejde a pri dalsom to nebudes vobec riesit, kedze je dost mozne, ze od prichodu domov budes vodit starsieho do skolky/skoly/na ihrisko a tak dalej. Prvu navstevu sme my mali den po prichode z porodnice svagrinu s rodinou, ale oni pricestovali z opacneho konca Slovenska a vedela som, ze skor nez o pol roka malu znova neuvidia, takze to som v pohode akceptovala. Ale kazdeho jedneho cloveka som detailne skenovala (aj vlastnu mamu) a pri prvom naznaku soplika by nemilosrdne leteli 😆 takze sa viem vcitit. Trochu ale nerozumiem, kde je problem, ved ked sa budu domahat navstevy, povedz (alebo muz), ze sa po porode na to este fyzicky necitis. Neviem si predstavit, ze by sa niekto potom hadal, ze on lepsie vie, ako sa ty citis. Co vam pridu cely den vybuchovat na dvere? Netreba sa tak bat slusneho "teraz nie".

tykat
24. aug 2019

@michala11111 je jedno co hovoria odbornici, kto ma aky nazor...ak to chces takto tak ta maju respektovat, a muz by mal stat na tvojej strane. V dnesnej dobe internetu moze fotky a videa posielat x-krat denne. V zivote by mi nenapadlo pchat sa k cerstvej mamicke a novorodencovi ak by mi povedala ze si to zatial nepraje, a po dovode by som vobec nepatrala. Ono aj hormony robia vela a naco rodicku stresovat?

ivusikk
24. aug 2019

Ja som neprijimala žiadne návštevy až tuším mesiac po pôrode, bolo obdobie chrípky a fakt by bolo posledné čo by som si želala aby som ja alebo maly schytal chrípku, a mala som ťažký pôrod bola som rada že mám kľud a sme doma len traja ako rodina. A doteraz neznášam keď sa niekto snaží dať malému pusu na ústa, a to má 10 mesiacov. Nechápem čo to majú všetci za zvyk hneď pusinkovat malé deti 🤦🏻‍♀️

nini1010
24. aug 2019

Ja to uplne chapem,doma mam mesacne babanko a ludia ktori to nechamu su neohladuplni burani.Proste to neries.V kazdej rodine sa najdu taki ktori nechapu,takze proste im natovinu bez okolkov povedz ze si neprajes navstevy skor ako po mesiaci a neries vzhladom na to ze potrebujete po porode pokoj a kboli imunite malejo,neskor ze ich vsetkych radi ubidite.Toto zaziva kazda cerstva mamina a zatial to vsetci rodinni prislusnici prezili.To proste nemozes prezivat a vyriesit to strucne a razantne.

nini1010
24. aug 2019

@thoughtfulweirdo Porodila som v juli druhe a riesila som to rovnako ako pri prvom.

nini1010
24. aug 2019

@zuzanasaskamilos To je hrozne ked ludia pridu takto neokrochane po chorobe,bez ohlasenia a cela tluoa a este sa aj urazia.Hovorim niektorim ludom chyba takt a vychova.Mne by bolo jedno,nech sa aj navzdy urazia.

caramellka
24. aug 2019

@michala11111 Uplne to chapem, tiez som nebola nadsena, ked sa svagrina so svokrovcami chceli dovalit na druhy den po prichode z Egypta, ked mala nemala este ani 3tyzdne. Nastastie to nejako pochopili a navstevu odlozili.

nesvadbovo
24. aug 2019

hm, je pekne si naplanovat, ze takuto navstevu ku sebe nevpustis, ale skutocne si myslis, ze dieta pred vsetkym ochranis? Tak napriklad doktor, ktory mal sluzbu v den, ked som rodila druhu dcerku, mal akurat prvu sluzbu po dvojtyzdnovej dovolenke v Thajsku. Myslis, ze mu dal niekto dalsie 4 tyzdne volna, aby nahodou na malu nepreniesol nejaky virus? Co som mu mala povedat, joooj, sorry, ale vy ste pre moje dieta nebezpecny, radsej nech ma odrodi moj muz 😅 Proste neprezivaj to tak intenzivne, mozno aj tvoj pediater pride akurat z dovolenky v Egypte a iste Ta o tom neinformuje. Chciet deti pred vsetkym ochranit mozno nie je vzdy ta najlepsia cesta. Samozrejme, keby boli chori, nie je o com. Napr. moja sestra s rodinou videli prvorodenu az ked mala mesiac, lebo baby mali kiahne, tak tam neriskujem, ale ak osoba nevykazuje znamky vhoroby, tak by som to tak nehrotila... Samozrejme, je to o Tvojom rozhodnuti, len som chcela poskytnut aj takyto pohlad na situaciu...

luliu
24. aug 2019

@michala11111 chápem ze sa bojis, ale aj ta sestricka v pôrodnici, ktorá sa bude starať o tvoje dieťa sa mohla vrátiť práve z Egypta. Naozaj by som z toho nerobila až taky problem

ankare
24. aug 2019

urob si podla seba, musia to rešpektovať. a uplne Ta chápem. drz sa a prajem rychly porod a zdravé dieťatko

sono2
24. aug 2019

@michala11111 vôbec niesi divná. Ja som robila to isté. A pusa na ústa?? To nerobíme ani my rodičia nie to iní okrem nás. Ja zakazujem aj chytať ruky, veď malá si ich lyže, a vieme dospelý ako často si ruky umývame že?

kristina2412
24. aug 2019

@michala11111 tiež si myslím že problémom nieje ani tak kto kde dovolenkoval ale to že sotva zavries dvere po príchode z pôrodnice nahrnie sa k tebe kopec ľudí. Treba im vysvetliť že potrebujete trochu kľudu a času pre seba. U nás sa svokra ohlásila na návštevu až po šestonedelí, moja mama prišla keď sme prišli domov, aby doniesla navarené,bábo pozrela len od dverí,všetci ktorí chceli prišli do pôrodnice,pozrieť spoza skla a potom až cca.po dvoch mesiacoch. Keď som ja bola v pôrodnici pozrieť kamarátku ,akurat bola chrípkova sezona,doma som mala soplavu skolkarku,doniesla som si rusku keby náhodou a bolo.

pininka1
24. aug 2019

@luliu my sme ešte neboli ani doma z pôrodnice a mala chytila presne tam zlatého stafylokoka. 4dnova musela brať ATB maste a pod. Našťastie sa to nezhorsilo. Malo to kopec detičiek tma vtedy. Cize je úplne zbytočne riešiť návštevy a pod, keď v nemocnici nemajú poriadnu hygienu.

michala11111
autor
24. aug 2019

Inak po pravde mi niektore otvorili oci a to tym ze ved aj ti doktori, sestricky boli na dovolenkach... Tak som prehodnotila svoj postoj a do nemocnice mozu prist... Tam mi to viac vyhovuje lebo doma zvyknu vysedavat 4 hodiny a v nemocnici su do hodinky prec 😉 no kazdeho upozornim ze pusy si neprajeme... Snad pochopia. Inak nechapem potrebu pusinkovat cudzie deti. Aj sesternicam ked sa narodili deti som ziadnu pusu nedala... No asi to kazdi citime inak

mircalla
24. aug 2019

@michala11111 Hádam si dospelá osoba a vieš priame povedať, že si návštevy neželás. Pokiaľ to povedať nevieš, problém bude inde

michala11111
autor
24. aug 2019

@mircalla jasne ze viem no ked som spomenula mamine ze nech nedava pusu tak ze ona nedojde ani ze aby mi nahodou nieco nevadilo.... Ked svokra pri malej dosla na 4 hodiny v den prichodu z nemocnice a na druhy den tiez, na treti jej uz muz povedap ze sme unavene aby nechodila sa urazila a 4 mesiace neprisla, vyplakavalq po rodine ze syn ju vyhodil... Takze problem nie je povedat skor ze druha strana nechape a pohadat si celu rodinu tiez nechcem casom budeme aj strazenie potrebovat...

jany149
24. aug 2019

@michala11111 no uplne ta chapem......
Pediatricka mojich detí mi po narodeni mojho prvorodeneho povedala,aby sme prvych 6 tyzdnov k dietatu okrem nas a starych rodicov navstevy ani nepustali,ze 600nedelie je na to,aby sme sa "zžili" a spoznavali ako rodina, navykli si na rezim ....
Mozno si niekto povie "že je to cez"ale ja som ju aj posluchla,este vtedy muz pracoval na zivnost a pracu si vedel tak zariadit,aby bol s nami co najviac a bolo nam "sveta žit" fakt sme si ten cas uzivali a spoznavali sa.....
Len zas na druhej strane my mame len ozaj tych starych rodicov, aj to len z mm strany on je jedinacik a ja mam 1 brata ,ale ten zije v zahranici tak taku uzsiu rodinu ani nemame....
Co sa tyka ostatnych navstev-kolegovia, kamarati tí vsetci sa automaticky ohlasovali az po 6 tyzdnoch ani ich nenapadlo skor...

mircalla
24. aug 2019
cecilia68
24. aug 2019

@abbey1 Je to horšie, ako paranoja....tá ešte bude sakramentsky trpieť :(

ervenka
24. aug 2019

@michala11111 zijem v tom uz vyssie spominanom zahranici-holandsko. Napr. Tu po normalnom porode bez komplikacii ides domov par hodin po porode v nemocnici. Prvy sa nam narodil o 23,36 a dalsi den o 10,00 som uz bola doma. Pri druhej som mala komplikacie, boli sme 24hod v nemocnici. Ale aj tak pocas tych 24 hod prisla cela mm rodina pozriet priamo do nemocnice. Ale POZRIET! Ziadne na ruky, pucinky priamo na usta ultra-cerstveho- este od krvi poriadne neumyteho novorodenca- ved je to nechutne. Co sa tyka pusiniek, tie su zakazane aj oficialne- chodila sestricka z poporodnej starostlivosti ku nam- a povedala, ze sa novorodenci nesmu bozkavat. Preco? Lebo opar. preto. A nemusi byt ani aktivny na pere viditelny. Aj v oficialnej brozurke pre novorodicky je napisane, ze nie je vhodne bozkavat novorodecna. A celkovo ho davat z ruk do ruk.Vytlacena publikacia v spolupraci s vladou.
@abbey1 kedysi davno ked zena porodila, tak mala samostatne lozko mimo zvysku rodiny. Oddelene za zavesom/ pletnou. Pocas prvych 6 tyzdnov sa mala vyhybat aj ludom, nechodit ku dobytku (hlavne nedojit kravy). Lebo zle sily by vynuchali krv rodicky, a mohli jej zle porobit a aj novorodencovi. Dokonca stara mama mojej maminy bola babica zaciatkom 20. storocia Moja mamina spominala, ze jej stara mama rozpravala, ze v niektorych rodinach bola rodicka total izolovana. V samostatnej izbe bez okien, jest jej nosili, nocnik vynasali atd. Len aby ju zle sily nenasli. Hlavne v zime, ked vladla Morena.