icon

Názory okolia na počet detí v rodine

happy8051
18. apr 2012

Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....

Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".

Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"

Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?

monikajaco
23. feb 2013

@luciauk uzasne si to napisala 🙂 a to nehovorim ze mam pocit ze si pisala aj o mne a o tom ako sme vyrastali my ..presne ako vy 3ja surodenci v 2izbovom byte dovolenky stan ..uzasne obdobie mojho zivota .... a nikdy mi nevadilo ze sme som nemala svoju izbu a podobne ..strasne rada na to spominam 😉

avanti
24. feb 2013

@luciauk - co sa tyka toho vymierania naroda - podla statistik sa posledne 3-4 roky rodi deti cosi malo nad 60.000. Keby sme to spriemerovali - z tych 60.000 deti by bola rovna polovica chlapcov a rovna polovica dievcat a za idealnych podmienok (ktore samozrejme nikdy nenastanu), by sa dali v buducnosti v reprodukcnom veku dohromady, rodilo by sa nam kazdy rok na Slovensku "len" 30.000 deti - co je velmi maaaaalo.
Z tohto idealneho cisla treba odratat - deti, ktore sa v buducnosti nebudu chciet stat rodicmi (z akychkovek dovodov), ktore sa nebudu moct stat rodicmi (zdravotne problemy, financne hladisko), ktore sa privydaju, prizenia, ci odcestuju, odstahuju do zahranicia a teda asi nedaju zivot malym Slovakom...a to este nespominam romsku otazku, odklad rodicovstva do vyssieho veku, narast jednodetnych rodin.... podla mna to nevypada vobec ruzovo, aj ked momentalny babyboom ma samozrejme tesi.
Demografi upozornuju, ze o chvilku zacne rodit velmi slaba (v zmysle poctu) generacia deti 90.-tych rokov .... 😒

pd900bo
24. feb 2013

mna tiez sokoval nedavno nazor ,,kamarata,, na to ze cakame 3-tie ..: ze ci si nemozeme dat gumu.. 😠 som mu ale riadne vynadala a uviedla ho na pravu mieru ze my mame vsetky deti chceneeeeeee.. 😎 nastastie pochopil..

kacena4
24. feb 2013

@luciauk u nas to "sak ta dam ciganom" neplati lebo ja mam doma take deti 😀 😀 😀 "tmavsej" pleti z domova takze neriesime ciganov skor "neprisposobyviych" obyvatelov, lebo aj pod nami v bytovke byvala romska rodina okrem hlucnejsej reci boli velmi slusny a vsetci pracovali tak ja tie svoje deti nemam ani komu dat 😅 😅 😅

luciauk
24. feb 2013

@jaroe zjednodušene povedané, boli tlačené spločnosťou, a keď žena povedala komisii, že už má doma dve alebo tri deti, tak mala pečiatku raz dva ☹

@avanti ja som bola tiež prekvapená ked som čítala ten graf a článok čo bol na fb. ale jednoznačne pôrodnosť stúpla na tých cca 61tis čo nebolo posledných 15 či koľko rokov, tak som to myslela 😉

@kacena4 to sa tak hovorí 😉 ja to síce nehovorím, ale minule mi to prišlo na jazyk. spomínam si, že švagriná zvykla deti strašiť "odnesiem ťa na trh Rusom" 😀 ja som raz bola s dcérkou v nemocnici a bolo tam také krásne cigánske dievčatko, síce sa správalo ako zvieratko, jedlo farbičky, čokoládu aj s obalom, kakalo na chodbu, ale ja som si ju zamilovala a naučila som ju nejaké veci a nikdy na ňu nezabudnem - Jožka 🙂

burina4
25. feb 2013

každý nech sa stará o svoju domácnosť a nie sa stará do druhých koľko máju detí ved oni ich chovať nebudú a možno nám viecpočetným závidia 🙂

georgeo
25. feb 2013

mám 11 ročnú dcéru, 16 mesačnú dcéru a 3 mesačného chlapčeka. pri druhej dcére boli všetci nadšený, lebo bol velký časový rozdiel, ale ked sme oznámili tretie, prišlo, ked mám pekne napísať, obrovský šok a poznámky typu: Načo? žijeme tak od výplaty k výplate a manžel si musí privyrábať, bez debetu v banke by sme tiež niektoré mesiace nezvládli, niektoré chvíle sú nenormálne ťažké, ale iné zas neuveriteľne prekrásne. Určite neľutujem, aj ked stále počúvam rýpačky ako by mi už bolo z ročnou dobre a pod. Večer ked konečne deti tvrdo spia a môžem si teda dovoliť aj ja lahnúť, mám pocit, že som zas na stupienku víľazov!!!

avanti
4. mar 2013

Uz som to pisala aj do inej temy, ale neda mi to nespomenut - dalsi pohlad - ohladne rozhodovania sa o dalsom dietati (dalsich detoch) - prave dnes som niekde v rozhovore s Wandou Hricovou a jej mamou natrafila na toto :
Veronika Hrycova - "Navyše som šťastná aj z Wandinho predsavzatia, že chce tri deti. Po tragédii, ktorá sa nám stala, prišla na to, že jedno či dve sú málo“.

ninive16
10. mar 2013

Ja mám dve deti a onedlho sa narodí tretie. Medzi prvými dvoma je vekový rozdiel 6 rokov. Madzi druhým a tretím budú 2 roky. Keď sa moje okolie dozvedelo o treťom, automaticky mi všetci hovoria, že nevadí, veď nejako vychováte....., keď sa vám to podarilo..... a pod. Ja fakt nechápem. Keď sa nám nič nepritrafilo 6 rokov, tak asi vieme ako na to 😀 Ja nemám energiu každému vysvetľovať, že aj tretie bolo plánované.....

katka1981
10. mar 2013

@georgeo, takto by ste mozno zili aj s jednym dietatom. Kazdy nech sa stara o seba. Niet nad krasne rodinne sviatky a usmev na tvari...

beruska.zuzanka
10. mar 2013

My plánujeme tri detičky, ak Boh dá 🙂 ale teda reakcie na potomstvo sú rôzne... to sa odzrkadľuje to, čo je v ľuďoch...
Najviac ma nahneval môj svokor, ktorý keď sme sa rozprávali, malá mala 6mesiacov a bavili sme sa o deťoch, že by sme chceli 3, tak sa nás opýtal, doslova a do písmena, či sme j*****í ...

A teraz v januári, keď sme im oznamovali radostnú správu, všetci sa v podstate tešili, len on nám vynadal...

Sme dospelí, svojprávni, vieme, čoho sme schopní, vieme, čo zvládneme a jedináčika som nikdy nechcela, my sme s bratom dvaja a je nám málo....

Takže záverom, nech si každý hľadí svojho hrnca....

raduz06
31. máj 2013

Ahojky, mam dva chlapce-3 roky po sobe..pro okoli hotova katastrofa, nikoho jsme se na nazory neptala a presto reci typu:"no, spatne jste si to objednali"...a to jsi chtela druheho chalana?Ja bych mela radsi dve holky...jezisi, to je silena katastrofa, to mate tak neschopneho manzela, ze neumi udelat holku?Ja mam dvojcata parecek a nemuzu si to vynachvalit...takze po tech vsech recich jsem zacala byt na lidi docela alergicka...nevsimat si jich, popripade utrousit na ne taky tak neco trapneho....ono bohuzel tyto poznamky at na pocet deti, nebo pohlavi byly jsou a budou, takze se s tim asi jen smirit.

cawes
31. máj 2013

@raduz06 uplne s tebou suhlasim. Celkovo to vobec nechapem preco musia mat ludia take trapne komenty zacina to uz tehu prva otazka bolo to planovane ?? Zabila by som. Po porode: kojis a kedy bude druhe a ked ich mss viac tak je tiez zle

terezka1947
31. máj 2013

plne suhlasim,preco by mal niekto iny okrem rodicov riesit ich pocet deti...my by sme tiez chceli aaaaspon dve,zatial mame jedneho drobca(aj to je zazrak pri tych zdravotnych problemoch,co mam ) a keby bolo tretie,tak myslim,ze by sme boli najstastnejsi na svete...ja sa hlboko sklanam pred vsetkymi mamickami,kt.dokazali dobre vychovat viac deti...peniaze a pohodlie nie su vsetko...raz som vo fotoblogu jednej z mamiciek tu na MK citala jednu vetu:
....niektori ludia su tak chudobni,ze maju iba peniaze 😉

heleninamama
31. máj 2013

Ja pridám pohľad z opačnej strany - máme jedno dieťa a stačí nám. A neustále počúvame, kedy bude druhé, načo je nám taký veľký dom, načo 2 detské izby pre jedno dieťa, čo keď sa jej niečo stane a zostaneme sami, peniaze nie sú všetko, dovoleniek sme si už užili, treba myslieť aj na budúcnosť, nebudú deti, nebude mať kto robiť na naše dochodky, nemáme byť sebeckí, súrodenec jej bude chýbať... Mne osobne je jedno, kto má koľko detí ak ide o slušnú rodinu a vyrastajú z nich slušní ľudia . Ale, čo ma zaráža a je zmýšlanie typu - nejako sa pretlčieme, nejako bude, Boh dá, bábatká sú také milučké, detský úsmev mi žiadne peniaze nenahradia, načo majetky, deti sú najcennejšie... a potom na každom kroku niekto žobre o pomoc, lebo deti rastú a nedokážu ich zvládať. Potom zrazu mamička zistí, že manžel je taký nijaký, prípadne je to len nejaký priateľ/druh/partner, ktorý na rodinu kašle, bývanie je nevyhovujúce, na jedle sa šetrí, na oblečení sa šetrí, na vzdelanie samozrejme tiež nie je. Čo majú potom deti z takéhoto života? Áno, majú súrodencov, sú skromné a možno súdržné, ale či sú aj šťastné? Pracovala som s deťmi a puberťákni a viem, že pre dieťa je ponižujúce a smutné, ak nemá to, čo ostatní rovesníci, pretože hmotné veci, či chceme alebo nechceme určujú jeho postavenie v kolektíve a podpisujú sa na jeho sebavedomí a postojoch. A rodič, ktorý nedokáže zaplatiť dieťaťu napr. strojček na zuby, školský výlet,alebo nejaký kurz podľa mňa zlyháva na celej čiare. Vychová možno viac detí,ale outsiderov a predurčených na smutný život. Samotný fakt - porodiť dieťa nie je podľa mňa nič výnimočné, každá zdravá žena to zvládne, doležité je skor to, aký z nich budú ľudia za 15-25 rokov, tam by mala prevažovať kvalita nad kvantitou.
Stačia mi pravidelné úputavky na gŕcaciu reláciu Modré z neba a mám chuť niektorých rodičov kastrovať.

raffaella
31. máj 2013

@heleninamama mam na to uplne rovnaky nazor, lepsie by som to ani ja nenapisala.

m.i.r.i
31. máj 2013

@heleninamama ja by som sice chcela deti dve, lebo si myslim, ze este dvom dokazem dat to co potrebuju a nebudu o nic ukratene..ale inak s tebou so vsetkym suhlasim....a hlavne ta posledna veta....

heleninamama
31. máj 2013

Na margo toho, ako sme kedysi vyrastali my a predsa sme boli šťastní - som rok výroby ´78, gro mojich spolužiakov bývalo v rovnakých 3izbových bytoch ako my, aj zariadenie mali podobné 😀 , otec ako iní otcovia vlastnil škodu 120, na dovolenku sme chodili stanovať na Zemplínsku šíravu, Liptovskú maru... a Balaton bol vrchol luxusu, aký mi naši dopriali. V porovnaní s dneškom - idem pre dcéru do školky a 3-4 deti sa tam bavia, kam pojdu s rodičmi - Taliansko, Tunisko, Grécko... drobci rozpoznajú značkové oblečenie, chodia do reštaurácií, mnohí už leteli lietadlom ... Moji puboši, ktorým som triedna majú v čase matury precestovaný kus sveta, hovoria 2-3 cudzími jazykmi, viacerí absolvovali jazykové pobyty a štúdium v zahraničí. Auto mám lepšie ako si naši vedeli pred 20-timi rokmi čo i len predstaviť. Holt, svet sa zmenil a ja nemožem a nechcem ísť ako baran proti prúdu a snívať o dovolenke pod stanom ako v ´85, to bol vtedy štandard, dnes je štandardom niečo úplne iné. A ak to svojmu dieťaťu chcem dopriať, nemusím byť automaticky sebecká, zlá a z dcéry preto určite nevyrastie povrchný a zlý človek.

dejnas
31. máj 2013

my máme dve detičky, i keď tretie neplánujeme, nič nie je definitívne 😉
keďže máme dievča aj chlapca - stretla som sa prevažne s "pozitívnymi" komentami typu: tak máte párik, pekne vám to vyšlo a pod. ... prekvapivé, či šokované reakcie boli z toho dôvodu, že máme medzi deťmi malý rozdiel (17,5 mesiaca)... vtedy sa všetci strašne čudovali, že pár mesiacov od pôrodu čakáme ďalšie... ale nič strašné, po prvotnom prekvapení ma okolie skôr povzbudilo, než skritizovalo 🙂 ....
v mojom prípade ale doslova "zabila" moja mama: keď som jej po 3D/4D volala, že druhý drobec má pipíka... mama skonštatovala: no dobre, už máte dievčatko aj chlapčeka, už vám stačí, už sa zastavte 😝
veľmi sa ma to vtedy dotklo, a dodnes ma tá veta z jej úst veľmi mrzí 😒

juliana77
9. jún 2013

@heleninamama Mne osobne je tiež jedno kto má koľko detí, chápem ženy, ktoré zo zdravotných dôvodov alebo z dôvodu hroznej traumy z prvého pôrodu nechcú mať ďalšie dieťa, ale nechápem ak niekto zmýšľa , že stačí mi jedno, aby malo všetko? Možno má všetko a možno nie, pretože určite nemá súrodenca. Ja som vďačná mojim rodičom za to, že mám pekné spomienky z detstva, vďaka tomu, že som mala súrodencomv a ja osobne mám detí toľko koľko som chcela.

Keby každá žena rozmýšľala ako ty, rodiny by vyzerali veľmi zaujímavo.
Pre dieťa je ponižujúce a smutné, ak nemá to čo ostatní rovesníci len v prípade, že je od malinky materiálne vychovávané.
Je choré si myslieť, že materiálne zázemie predurčuje dieťa k určitemu postaveniu v kolektíve, ak máš na mysli falošné kamarátčaky, len preto, že má niekto lepšie auto alebo vyššie vreckové.

Hovorí sa, že nikdy nehovor nikdy, a či má žena všetko a jedno dieťa, alebo má menej a tri deti, kedykoľvek môže zistiť, že jej manžel je taký nijaký, len niaky priateľ, alebo je žena príliš zameraná na majetok okolo seba a ani nemá potrebu zisťovať či jej manžel vôbec niaky.

Modré z neba nepozerávam, dôvody nebudem rozoberať.
Raz som pozerala v novinách, už dávno niake brutálne výročie manželov a vychovali spolu deväť detí a všetky boli vysokoškolsky vzdelaní. Určite žili skromne a vychovali inteligentných ľudí.

Tvoja veta " samotný fakt - porodiť dieťa nie je podľa mňa nič výnimočné" je na zamyslenie.

luciauk
9. jún 2013

@heleninamama myslím, že to, čo ty tu píšeš majú tieto ženy dosť v svojom reálnom živote a toto fórum je na odventilovanie sa od toho. navyše si napísala si veci, ktoré sa mohli dotknúť niektorých žien. práve spomínaná veta, že porodiť dieťa nie je nič výnimočné... ☹
vieš, niekto si naplánuje dve deti, po prvom otehotnejú a zistia, že čakajú trojičky a zrazu majú deti 4. do toho zomrie matke matka a ona si osvojí svoju malú sestru a zrazu pred pár rokmi plánovaná 4-členná rodina sa zmení na 7-člennú. to hovorím o reálnej rodine z môjho okolia. v živote sa nedá nič presne naplánovať.
a táto nová doba, kde 2-mesačné dieťa musí mať precestované pol zemegule, inak rodina nie je in, sa mi vôbec ale vôbec nepáči ☹ pravidlá si určujeme my, ľudia, a nepáči sa mi, že sa dnešná spoločnosť určuje všeobecné podmienky na šťastie...

hwiezdinka
24. sep 2013

@heleninamama Mne sa takisto nepáči tvoja veta, že porodiť dieťa nie je nič výnimočné... A nesúhlasím ani s tvojimi ďalšími názormi. Ja sama mám viac súrodencov a detstvo by som nemenila za nič, tiež sme chodili na dovolenky s rodičmi "len" na Slovensku, najďalej sme boli v Prahe, ale bolo to úžasné! Teraz sme dospelí, vyštudovaní, súrodenci sú "rozlezení" po svete, ale vždy na Vianoce sa stretneme a je to nádherné. Napriek diaľke sú medzi nami stále krásne vzťahy a spomienky.
A ešte niečo, máme známych - úspešných právnikov s jednou dcérou. Mohli a môžu jej dať všetko na svete, len rozumu jej žiaľ nenalejú. Od ZŠ mala problémy s učením, teraz sú radi, že skončila aspoň odbornú školu. Takže ani peniaze ti nezaručia všetko.

juliana77
25. sep 2013

@hwiezdinka Riešiť počet detí u susedov je prízemné a zbytočné, lebo každý si svoje deti vychováva sám.

Pre väčšinu ľudí by bolo lepšie zamýšľať sa nad mentalitou slovákov a nie na tým koľko detí robia.

teodorkoteodorko
1. okt 2013

@heleninamama z tvojho príspevku môžem vyčítať toto: si o niečo mladšia odo mna...si chladná, materialisticky založená, nekompromisná, kritická, bez štipky váhania , že život môže byť aj o niečom inom, ako sú tvoje hodnoty.. naše istoty, na ktorých si tak niektorí zakladáme sa môžu v okamihu zrútiť... môže prísť neočakávaná životná udalosť, ktorá nás postaví do uplne inej pozície, akú sme si roky budovali... a potom veci ako drahé dovolenky, značkové oblečenie a podobné veci úúplne stratia na hodnotách a my sa opýtame - o čom je môj život? aký to malo zmysel? Svet bude vždy rozdelený na bohatých a chudobných..... na citovo založených a tých, čo stavajú na materializme... je mi jasné, že bez penazí na tomto svete neprežijeme....ale kde to povedie, ak toto , čo si prezentovala vo tvojom príspevku, budeme učiť naše deti? Už aj tak je svet hrozne zlý...len o peniazoch a peniazoch... je mi to ľúto... a nechcela som sa ťa dotknúť.. prajem ti všetko dobré...

emita
2. okt 2013

@heleninamama asi záleží aj od oblasti kde žiješ, lebo ja tiež učím na strednej škole a u nás mladí nenosia značkové veci (skôr výnimky), jazykové pobyty nehrozia, cez prázdniny si väčšina zarába na brigádach a len málokto ide na dovolenku k moru s rodičmi. Sú to vyrovnaní mladí ľudia, ktorí majú charakter. Sú dobre vychovaní, "napriek" tomu že sa medzi nimi nájdu aj tí z viacdetných rodín. (pod viacdetnou rodinou nemyslím 3 deti, ale 4 a viac). Myslím že z nich vyrastú úspešní mladí ľudia, lebo majú správny smer, správne hodnoty. V mnohých veciach to majú ťažké, sme cirkevná škola a musia ísť proti prúdu tohto sveta, ale ja som za to na nich hrdá. Dnešný svet je už tak zvrátený, že pravé šťastie nájde práve človek ktorý sa nenechá strhnúť davom. Tak chceme vychovať aj naše deti. A máme veľkú túžbu našu rodinku rozšíriť ešte aspoň o jedného člena. Samozrejme je každého osobnou vecou koľko detí bude mať. Každý má právo mať jedno dieťa, či žiadne. Ale v živote sú aj iné hodnoty ako peniaze, dovolenky či značkové oblečenie.

maznacik007
2. okt 2013

baby nechapem co ste sa tak pustili do @heleninamama ved len napisala svoj pohlad .... a to neni o nejakom luxuse ...dokelu netvrdte mi ze osetrenie zubov, strojcek, lieky na kasel co sa platia cele, liecba kolko doplacate u lekarov ak ma vase dieta zdravotny problem, ucenie sa hry na nastroj, alebo hranie futbalu ...alebo blbe odvsivovacie sampony ktorych jeden stoju 15 EUR ... to je ako nadstandard?

alebo skola v prirode, kurz korculovania ci plavania... alebo detsky tabor v lete? ja nechapem kde vy zijete ... si pozrite kolko ludi zije z RP na mesiac lebo muzov plat zhltnu poplatky .... pre vela deti je luxusom svetlo a teplo ...

kazdy nech ma deti kolko chce a kolko vie uzivit .... ja som z chudobnych pomerov aj moj muz vsetko sme si vybudovali vlastnymi rukami co mame od mala sme museli brigadovat uz na ZS ... aby sme vypomohli a mozno aj preto nechceme aby to nase deti tak mali ... jasne ze musia pomahat ale ja nechcem aby dcera bola outsider lebo nikdy nesla na skolsky vylet aby sa mohla vzdelavat ... ja som ziskala aj stipko na studium do zahranicia na strednu skolu tesne po prevrate ale nasi nemali ani na to aby som tam mohla odcestovat a ist aspon raz za cas domov tak to padlo ... alebo som vlastne oblecenie a to aj spodne pradlo si kupila az sama z brigad ... inak som vsetko mala po niekom ....

ja mam zasa skusenost ze vela ludi co takto vyrastalo ma zasa len jedno dve deti ... 😅

adka2011
2. okt 2013

@heleninamama Fu, uz nejaky cas sa zamyslam, preco je dnesny svet vo vela oblastiach taky plochy. A je to preto, ze v nom ziju ludia s takymito nazormi. Moj manzel pochadza z velmi chudobnej rodiny, z 3 deti. Obcas spomina, ze niekedy mal len 2 nohavic (aj to zaplatanych) a mama (hoci neskutocne obetava zena) ho preventivne dala na ucnovku. Napriek tymto neveselym zaciatkom sam skoncil ucnovku s maturitou, spoluziakov prihlasil na doucovanie na VS a takmer vsetci sa tam dostali. Manzel skoncil FEIku s cervenym diplomom a uz pocas skoly mal kopu prace vo firmach, kde ho chceli. A dnes? Ma vlastnu firmu, zaraba vynikajuco a spomina na to, ake mal krasne detstvo. Deti peniaze fakt nevnimaju. To, co v nom zostalo, su spomienky na vylety a strasnu srandu (to nestoji takmer nic) a obrovska vdaka rodicom, ze to zvladli. A vies, kto nam chodi teraz pomahat s malou? Prave jeho obetava a zlata mama.
P.S. Mame susedovcov (v skratke "brutalne a vodou"), dlho mali len 1 syna, az o 10 rokov druheho. (Inak, mame ich radi, to, ze si bohati, neznamena, ze ich apriori odsudzujem, su velmi fajn). Ten prvorodeny je chodiaci problem, dostal samozrejme vsetko s len to naj. Neviem, preco a ako ho hnali na gympel, maturoval so stvorkami a to este oslavovali. Nechapem ako sa dostal na Karlovu univerzitu (?), kazdopadne hned prvy semester nezvladol (akurat to rodicom zabudol povedat), oni mu tam platili byt, dali auto... Na zaciatku leta z neho boli uplne nestastni, nakoniec mu zaplatili nejaku sukromnu pseudovysoku skolu, a zatial chodi robit do Metra - predavat kavovary... Samozrejme, partia ho miluje (ked boli v lete rodicia prec, robil tu strasne party pre vsetkych kamosov noc co noc)... Ale ci je toto to co chceli..?

oktobermimi
2. okt 2013

@happy8051 ahoj ja zatial čakam len prvé ale už som sa stretla stým prečo ste si nepočkali, prečo si si to nechala a nechcela bi si radšej chlapčeka ? a nie je ti lúto že sa nemôžeš zabávať na diskotékach.. a čo my na to rodičia povedali...
najhoršie je to že ma najviac dokáže dostať to že my cudzia paní na dedine povie že keby som jej decko tak mna vykmáše za pačesy a odtiahne na potrat a môjmu chlapovi guľe utne že dnes je moderné mať deti po 30...
a vlastná sestra my povie že som si tým podla nej " parchantom" sku*vila život?!...
a to ešte ked poviem že som slečna lebo sme len partneri takže automaticky nemôžem bit paní to už iné počúvam 😖

adka2011
2. okt 2013

Uz len na upresnenie - tym celym som chcela povedat, ze jedno dieta vychovane v blahobyte urcite nie je zarukou stastia v buducom zivote... S takym jednym sa rodicia natrapia niekedy viac ako v chudobnej rodine s piatimi...

luciauk
2. okt 2013

@oktobermimi och, niektorým to vie okolie naozaj okoreniť. za chvíľu máš maličkú v náručí, drž sa. 🙂

@maznacik007 podľa mňa to nie je nadštandard. naše deti chodia aj na školské výlety, na husle, tenis, našťastie zdravotníctvo u nás sa netvári, ale naozaj je zadarmo, takže lieky, očkovania, antikoncepciu aj rovnátka na zuby máme zadarmo. myslím, že pisateľka, ktorú obraňuješ, bola dosť netaktná, tak preto toľko reakcií.