Nedokážem spať s novorodencom
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať či tu sú aj maminky ktoré nedokážu spať s dieťaťom v jednej izbe.
Samozrejme že som plánovala spať s bábätkom spoločne, ale vždy som mala ľahký spánok a moje bábätko aj zo spánku vzdychá, mrnka atď. Vždy to dopadlo tak že som sa pri ňom za 4 h dlhšie než 15 min vkuse nevyspala a potom ho zaniesla do izbičky ( mám videopestunku i monitor).
Cítim sa trochu nenormálne, všetky ženy čo poznám spia s bábätkom, len ja nie.
aj ja som spala s babatkom a presne tak ako ty, az na to, ze som ho neodniesla, proste som sa zobudila na kazducky pohyb, a uz to bolo jedno ci sa pohol muz, alebo maly, zenam sa vyvinie vysokocitlivy senzor :D
Je to normalne, ale sa cudujem, ze pri pestunke ti to nevadi. Lebo ja ked mame zapnutu pestunku pocujem tie zvuky este intenzivnejsie. Uz som ju zrusila (pouzivala som ju zo zaciatku, ked sme ju dali v 2 rokoch do jej izby a bala som sa, ze ju nebudem pocut).
Ak ste takto stastni, vyspati a v pohode, je to v poriadku. My sme tiez malu hned ulozili do postielky, do jej izbicky a chvilu som spala s nou. Ked mala 6 mesiacov, odisla som spat do svojej postele, tiez mam videopestunku, takze ju mam pod kontrolou. Ked to spomeniem pred kamoskami, ktore spavaju aj s 4,5,6 rocnymi, som za krkavciu matku. Spravne je to, co vyhovuje vam.
Mala som to úplne rovnako. Tiež som ho preto dávala spať do svojej izby,aby som sa pomedzi kojenia aspoň trochu vyspala,lebo inak som vnímala každý zvuk,čo vydal.Mal monitor dychu zapnutý a keď začal plakať,tak som ho počula bez problémov zo spálne. Ešte teoreticky by ti mohli pomôcť aj štuple do uší, ak by si si ho nechala pri sebe v spálni. Tak ťa nebudú rušiť tie bežné zvuky čo výdava, keď spinká, ale zároveň sa nemusíš báť, že by si ho nepočula, keď sa začne hlasnejšie ozývať kvôli hladu. P.S: ja sa známym radšej ani nepriznávam,že som ho tak skoro vyšupla zo spálne, lebo hneď ťa každý odsúdi, takže netráp sa tým a urob tak,ako to vyhovuje vám 😉
Moj syn sa narodil predcasne a ked sme ho konecne po mesiaci doniesli domov, hned prvu noc sme od neho utiekli, lebo tie jeho zvuky boli naozaj neskutocne. Boli sme hore kazdych 5min. Dalsie noci sa uz stahoval do inej izby on. Mal dychovy monitor, takze som bola kludna. Pestunku sme nemali, ale ked zaplakal, tak som ho z vedlajsej izby pocula a isla za nim. Po par mesiacoch som si ho nastahovala naspat k sebe a uz sme spanok spolu zvladali. Teraz ma 5, spi s mojim manzelom, v lete snad dostaviame a dom a bude uz spavat sam. Momentalne to kvoli priestoru nie je mozne. Ja spim s dcerou, co sa narodila v septembri. Ona spi uplne inak, obcas zamrnci, ale vobec sa to neda porovnavat s tymi zvukmi, co vydaval on. Takze vobec sa neporovnavaj s kamoskami. Niektore deti spia od zaciatku potichucky a ine mrncia, krochkaju, kvikaju 🙂 Hlavne aby si bola ok Ty. Ja ked sa nevyspim, je mi na umretie a nezvladam fungovat :D
ak si s tym v pohode, tak je vsetko ok... moja mala spavala vo svojej postielke a nie s nami, a nemam ziadne vycitky svedomia :D
neboj ked zacne behat, dobehnete to... lebo takeho behaca/lezuna dostat z postele-bude u vas. Jedni sa pohorsuju ak dieta nespi s rodicmi a ini naopak. Pre jednych sa dieta nema od rodicov pohnut, a pre inych sa maju v spalni rodia venovat sebe :D no vyber si🙂))
Mnoho bábätiek spinka po narodení vo vlastnej izbe. V zahraničí je to úplne bežné. Rátaj s tým, že na Slovensku sú niektorí schopní robiť preto z teba zlu matku a podobne, ale to si absolútne nevšímaj. Pokiaľ má babo monitor dychu a kameru so zvukom, vďaka tomu ho vieš odsledovat nezriedka aj lepšie, ako by si spala pri nom v posteli.
hlavne je, ze si oddychnes a vyspis sa 😊
ja spim s nasou v detskej izbe len preto, aby som nebudila chlapa nocnymi odchodmi a prichodmi z/do spalne.. inak by som to tiez spravila ako ty 😊
nikdy sme nespali s babatkom v jednej posteli.od zaciatku mala vladtnu ostielku s monitorom dychu, dolezite aby si ty bola v pohode a oddychnuta.
Od prvého dňa spí malý vo svojej izbe máme spálňu oproti oboje dvere otvorené a sme vyspaní všetci našťastie ...aj mne vadilo tie zvuky hneď som bola hore , takto som sa aspoň trochu vyspala ...teraz má dva roky a fajne spinká vo svojej izbe v postieľke a kamarátky majú aj 4-5 ročné deti čo spia stále s nimi v posteli. ..
Takze uplne v pphode to berte a robte ako to vam vyhovuje 🙂
Náš spal s nami v izbe do 2 mesiacov, u nás má zasa taký ľahký spánok manžel a synovi sa cca v 7 týždňoch zhoršil spánok, lebo sme ho budili. Jeho sme uložili o deviatej, my sme prišli do postele aj o pol jedenastej, svietili sme, rozprávali sa, atď... Malý sa na to začal budiť. Nie nie, pekne išiel do vlastnej izbičky a všetci boli spokojní. On sa vyspal perfektne, nikto ho nerusil, my sme si mohli večer robiť čo sme chceli, vsetci sa vyspali. Asi 2 týždne po tom, ako sme ho presunuli do jeho izby na noc sme sa s manželom vymenili na materskej - on sa budil, ja nie a proste ten, kto v noci vstáva nemôže chodiť do práce. Takže ja som išla do prace a môj muž keďže má ľahký spánok sa budil a v noci kŕmil. Od 4,5 mesiaca spal malý už celú noc a potom keď mal krpec 9 mesiacov sme sa zasa vystriedali, manžel išiel do prace a ja som ostala doma. U nás bol skôr manžel taky, ze však dobre mu bude keď bude u nás spať, ja som mu od začiatku hovorila, že sa budeme navzájom budiť a po 2 mesiacoch pochopil aj on, že sa nedá tak fungovať. Mňa pestúnka nikdy nebudila, ale teda vždy bola na hlasitosti 3 zo 7 a muž sa vždy zobudil keď sa zobudil krpec a začal mrndzat, ze je hladný, no na také to achkanie a hikanie zo sna sa už nebudil. Neboj, daj si pestunku na slabšie, keď sa dieťa zobudí na jedlo, počuť to budeš určite a určite nie je cieľ, aby si sa zobudila zakaždým, keď sa dieťa otočí. Potrebuješ sa normálne vyspať, ak chceš cez deň aj fungovať a zachovať si psychické zdravie.
Ľudia s deťmi spia všelijako. Niektorí tak ako my, niektorí to robia tak, že nastahuju do svojej postele dieťa a manžela pošlú preč, iné ženy sa nastahuju do izby k dieťaťu, iné páry spia s dieťaťom v izbe, iné s dieťaťom v posteli. Netreba sa nad tým zamýšľať a špekulovať čo ako robia ostatní. To, čo pre mňa je prirodzené je pre niekoho nepredstaviteľné, to co ja považujem za vrchol cudesnosti je pre iného total normalka.
A snáď nepotrebuješ zvolenie iných ľudí na to, aby si sa vyspala, či? Sprav si tak, ako to bude vyhovovať tebe, tvojmu partnerovi a tvojmu dieťaťu. Ja osobne nezastavam názor, že dieťa je nadradene rodičom a teda sa nehrám na martyrku. Tak, ako má ono právo na komfort, ja mam rovnaký a takisto môj manžel.
Necitala som diskusiu, takže neviem co ti iní písali, ale predpokladám, že hejterky sa našli - zakomplexpvane komenty si nevšímaj a sprav si tak, aby ste boli všetci spokojní a vyspati.
V poriadku je to tak ako to vam doma najviac vyhovuje...niekto spi s dietatom v posteli do jeho 3 rokov, niekto ho ma v postielke v izbe do 6r, niekto ho da hned od narodenia do vlastnej izby 🙂 ani jednu matku za to netreba odsudzovat a ani ty sa nemusis citit kvoli tomu zle 🙂 nas syn bol tiez od narodenia v izbe, mam doteraz este pestunku zapnutu (ma 21m), mali sme monitor dychu do cca 7m...je hned vedla v izbe, nikdy sa nam nestalo, zeby sme k nemu nevstali ked plakal alebo sme ho nepoculi...on ma klud a spinka, my tiez 🙂
Náš syn spaval s nami do 5rokov, spaval by aj dalej ale uz nam bolo tesno, aj on uz viac miesta potreboval. Dcerka ma 6rokov, s bratom maju spolocnu izbu a ked on nie je doma, vacsinou vikendy a prazdniny u starkej tak spi s manzelom, samu v detskej by som ju nevedela nechat, neviem preco . Sestra spavala s mamou do 12rokov. Ani jedno nase dieta nespalo v postielke, to by som sa nevyspala ja, stale vstavat k nim, vidim to na kamoske ako to ma o drzku, v noci niekolkokrat k jednemu do izby, potom zacne druhé, zas k tomu a dokola ma kazdu noc nočnú. Ja som ich mala vzdy pri sebe,tak nam zase bolo fajn. Kazdemu ako vyhovuje, ako si spravi. Vela rodičov co poznam napr.by dali cokolvek aby boli sami v spalni po rokoch spolocneho spania s detmi 🙂 my sme radi, tak rychlo rastu, ze si ich nestihame ani uzit poriadne, teda syn uz pubertak, ten je najradsej sam v izbe 🙂 a veru s nim to bolo dost vesele v posteli, kopal dost ale mne to vobec nevadilo, vacsinou to schytal manzel 🙈 tak ci onak, je to kazdeho vec, nema nikto pravo sudit niekoho za to ze nespi s dietatom v jednej izbe alebo posteli, tym sa laska predsa nemeria... 💛
Cez pestúnku to mrnkanie nepočuješ??
Novorodenci maju velmi hlasny spanok. Funia, chrcia, hlasno dychaju. Neskor sa to zmeni a dychaju tichsie ale potom sa zase zacnu hadzat a buchat o steny postielky a kopat.
My sme mali novorodenca v koliske a tu sme o 22:00 (ked som ja isla spat) odtlacili do obyvacky kde muz zosta hore az do 1:00, kedy prisiel do spalne a dotlacil so sebou aj kolisku. Aj ked ja som dokazala spat v jednej izbe z novorodencom, tych par hodin od 22:00 do 1:00 som sa najlepsie vyspala.
Každé dieťa a tým pádom každý človek je iný. Rob ako ti vyhovuje. Ja som teda neplanovala spať s dieťaťom ani náhodou, ale keď som to po dvoch tyzdnoch nakoniec spravila, konečne sme sa všetci vyspali.
Bábo potrebuje vyspatu a kľudnu maminu. Načo by bolo dobré aby si sa nevyspala a bola vyčerpaná? Na názory iných sa vykašli tvoja výchova tvoja starosť . Nikomu to nevesaj na nos a máš pokoj. Načo to riešiť a pokiaľ aj bábo sa tak dobre vyspi nie je o čom.
Pre toto šla moja v 4 týždňoch do svojej izby... A potom správala lepšie aj ona aj aj... Spolu sme sa navzájom budili na každý such. ... Na reči iných sa vxprdni... Spokojná Mama, spokojne dieta
aj nasa spi s tatom a ja inde. necit sa zle. ide o to co vyhovuje vsetkym trom
Ja som s prvým synom spala v posteli až do jeho takmer dvoch rokov a teraz spím v jednej posteli aj s novorodencom. Je to pre mňa takto prirodzené. A o to ide. Aby si každý urobil, ako mu vyhovuje. To, že je to takto pre mňa najlepšie, neznamená, že to tak bude aj pre teba. O tom celé materstvo je. Rob ako cítiš a ako vyhovuje tebe.

Ak to takto funguje, bábo je v pohode, máš pestúnku a monitor dychu tak na tom nevidím nič zle. Radšej spat takto a bábo bude mať vyspatu a kľudnu mamu ako spat nasilu s ním v jednej izbe a každý deň sa budiť rozbita a nervozna.