icon

Neposlušnosť a krik detičiek

mirinecka
1. feb 2013

Máte aj vy doma také deti, ktoré nereagujú na vaše požiadavky do kím na nich poriadne nenahučíte. ☹ . Mám dvoch synov 2 a 4 roky, Ten dvojročný je od narodenia urevaný, keď je sám bez brata tak je jak cuker, aj si uprace a poslúchne. Ale je strašný nervák, stačí sa mu niečo zakázať a už je zdutý a hneď pozerá po niečom čo by mohlo letieť 😠 . Už to poznám na jeho výraze, že je zle, že zachvílu niečo poletí čo je poruke, alebo niečo spraví len aby ma nasral. U neho nepomáha nič, ani objatie ani po riti, ani krik, ani zavretie do izby, tak jeho už len ignorujem a dúfam že raz ho to prejde. Ale starší ten neposlúcha vôbec, musí byť ozaj dobrý deň aby poslúchol, niekedy aj nás prekvapý že príde prezlečený bez toho aby sme mu to povedali, a inokedy sú problémy, keď ho po zápasení oblečieme zas sa vyzlieka že tomu vadí a potom zas to..., tak stratíme nervy a je riadny krik, potom si poplače a po plači si nechá aj všetko vysvetliť inak dovtedy nepomáha žiadne dohováranie. Máte aj vy nejaké skúsenosti ako to riešiť?

janulik979
1. feb 2013

@juliakocka popoludni som myslela na celu tuto rozvírenu debatu a premyslala som nad tym, preco niektorý den hlasok nezdvyhnem a niekedy jak sialenec....vlastne to ani nieje vzdy tak o detoch .... proste je to v celej tej materskej - si matkou 24 h + upratovat, varit, prat, ...ja napríklad chcem mat upratané, tak stale upratujem kazdu volnu chvilku, potom som z toho unavena a potom mi skôr aj tie nervy prasknu....musim dodat, ze nemam moznost vypadnut z domu sama, lebo môj drobec ma mamaobdobie a kontroluje ma aj na zachode, takze som si povedala, ze pockam, kym to prejde a nebudem ho stresovat....a druhá vec je aj to, ze nie su deti ako deti....poznám také, ktoré sedia a ani sa nepohnu, moje také nie sú, starsí potrebuje stale nieco strihat, lepist, malovat, atd a mladsí stále niekam vylieza - linka, parapet, ...uz som to tu povedala, vnímam to to obdobie ako velmi tazké a nárocné, vecer bývam vycerpaná a ráno to ide od znova, napriek tomu som na MD rada, milujem svoje deti, a uvedomujem si cas, ktorý rýchlo letí a za chvilku to bude vsetko prec...

abbey1
1. feb 2013

A zasa sa vyťahuje pojem super mama. zaujímavé, že vždy zo strany tých žien, ktoré samptné majú pocit, že vo výchove trochu tápu. Nikto z nás, kto deti nebijeme sa tu tak neoznačil a ani neoznačuje. Ženy tu podali dosť návrhov a názorov, že problém asi pramení v povahe maminky, či v tom, že má pocit, že je na všetko sama, možno chce mať všetko v domácnosti a rodine v super stave. Bohužiaľ to nejde. Vždy je trošku niečo na úkor iného. Možno nemám vždy upratané, ale hlavne nakúpim a navarím a venujem sa deťom. Ako som už písala Opakuje, keďže si niektoré rady nevšimli. Eliminujem množstvo situácií prei ktorých by mohlo dôjsť k problému. Čiže napr zástrčky, nebezpečné predmety z dosahu. To čo som už písala v sto podobných témach: snažím sa dať deťom na všetko dosť času, čiže nerobiť maximum vecí s strese, v kľude sa niekam vychystať, čas pripraviť sa na spinkanie, nevadí mi, ak pri papaní je sama a povylieva, či pooblieva, vyleje. Ak musím niečo vybaviť v meste, dám si dostatok času- zastavíme na ihriskách, pri fontánach, stále sa rozprávame, aby sa nenudila, zapájam ju do čo najväčšiehi množstva činností, aby ona nemusela sama sedieť v kúte a prípadne niečo vymýšľať. A opakujem u mňa overený základ. Do nekonečna v kľude vysvetľujem. Nezaberie to na prvý ani desiaty krát, ale časom ano a hlavne vo vyššom veku vie, že nerozkazujem ale komunikujem s ňou a vravím, čo a prečo robíme.
Ak sa niekto obhajuje, že je na všetko sám, tak takých nás je asi väčšina. Rovnako si väčšina z nás sama rozhodla koľko detí a v akom vekovom rozpätí ich bude mať. Tak to nie je u mňa obhajoba na také správanie k deťom, ako tu popísala autorka.
V neposlednom rade môže sama navštíviť odborníka, ktorý jej poradí na mieru.

janulik979
1. feb 2013

@abbey1 je pekne...ale ja tomu neverím, sebeviac sa môzes snazit, neverím, ze si na svoje deti nikdy nezvýsila hlas...ak ste stale taký uzasni a stastní, tak je to podla mna opicia láska.....to, ze sa ti zdá, ze niektoré vo výchove trochu tápu je podla mna tiez blbost....je to tak, ze chceme byt tie najlepsie mamy, obcas sa nam to darí a obcas nie, uvedomujeme si to a chceme sa zlepsovat....prepac, ale ja ti neverím a bud nie si uprimna sama k sebe a k nám, alebo más proste pokojné deti.....ale na druhej strane suhlasim s tym, ze to zlyhávanie suvisí s tym, ze chceme mat mozno vsetko dokonale....mozno keby mne nevadil v dome bordel, tiez by som bola kludna...lenze ja chcem mat aj popri detoch poriadok a myslim, ze pri spravnej organizácii a dostatocnej miere vycerpania sa to aj da...

itwasajoke
1. feb 2013

@abbey1 vies ja si myslim ze tie reakcie su na mieste co sa tyka super mamy...pretoze niektore zienky s atak prezentuju...na druhej strane je strasne jednoduche napisat ako sa vsetko da zvladat ale ja si myslim ze tak 75% je pravda toho co tu podaktore zienky dokazu napisat...a v niecom mas pravdu prave tie ktore zlyhali dokazu trosku objektivnejsie zhodnotit co je este unosne a co nie...aj vychova sa odvija od vela faktorov v zivote cloveka...nie kazdy den je nedela...
myslim ze ziadna tu nepisala ze je normalne tlct hlava nehlava deti 😲 😕 😔 ale skor islo o to ze ak chcem niekomu poradit tak by som ho nemala kritizovat...netvrdim z ekonkretne ty si to bola...ale rady sa minaju potom ucinku... 😖

moon1979
1. feb 2013

@juliakocka
prečítala som si len dva tvoje dlhšie príspevky na prvej strane, ale ďalej to už nezvládam ani čítať ... prepáč, ale je mi maximálne ľúto tvojich detí ako sa k nim správa vlastná matka ... to čo robíš ty, už hraničí so všetkým ... stačilo mi prečítať si, že sa dieťa pocikalo pri bitke, že dostáva na holý zadok a že len čo sa priblížiš tak sa kryje od strachu rúčkami a bliká očami a je mi z toho na môj dušu zle ... nechcem si to ani predstaviť ... každé dieťa hlavne v období vzdoru dá zabrať, ale ventilovať sa takýmto spôsobom to je naozaj sila .... možno aj teba takto trestali keď si bola malá, ale predpokladám, že ti to príjemné nebolo ... a hovorí sa, že nerob druhým to, čo nechceš, aby oni robili tebe ... udrieť dieťa je najlahšie ... nevie sa brániť, ale takto v ich len podnecuješ sklony k násiliu do budúcnosti ...
nesúdim ťa, je to tvoje svedomie, ale tých detí mi je úprimne ľúto ...

aliza
1. feb 2013

@dm Ja som tu ziadnu supermatku nevidela 😕. Stretla som tu matky, ktore ak maju problem, tak ho riesia a nehladaju ospravedlnenie pre svoje zlyhanie. Kazda z nas robi chyby, ale v com sa odlisujeme je pristup. Niekto si povie, ze je to ok, ze mlati deti lebo vsak ma 2 male deti za sebou a hotovo a druha matka hlada sposob, ako zakazdym nevybuchnut, ako sa kontrolovat. Ak zenu, ktora pracuje sama na sebe povazujes za supermatku, tak naozaj neviem, co ti na to napisat 😢 . Radsej treba deti bit az sa pocuraju a este si nechat potlapkat po pleci....tak si to predstavujes?
Ja neviem, ale ja moje deti nebijem a nie su vobec agresivne, zatial som nemusela riesit ublizovanie druhym. Poznam vsak vela rodin, kde sa davaju vychovne a tie deti maju problem s utokmi na druhych. Mne sa maly nehadze o zem lebo nema preco, vzdy sa vieme dohodnut, vysvetlit, ani v obchode zatial nerobi cirkusy lebo vzdy viem vymysliet prijatelnu alternativu, viem ho odputat, ukludnit... nie som dokonala matka, nemala som dokonale tehu a nemam dokonale vychovane deti. Mam len stanovene jasne pravidla, na ktorych si stojim za kazdej situacie a nemusim deti bit. vedia, co mozu a co nie aj bez bitky.
A este jedna veta na zaver: deti su vzdy zrkadlom svojich rodicov a vztahov v rodine. Samozrejme, ze su rozne povahy, ale spravnym pristupom sa da vsetko zvladnut, ale ako som si tu na MK vsimla, vela matiek s detmi bojuje, kto z koho, matky maju potrebu zakazdym nad dietatom vyhrat lebo vsak ony su rodic. Dobre to napisala @anjelicek26 😉. Ale to si tu asi nikto nevsimol, ze?

itwasajoke
1. feb 2013

ps;uz sa nebudem do debaty zapajat nemam chut s avadit ...uz som to raz v jednej teme spominala podobnej tejto...je dobre ak sa matka uvedomi a chce tieto veci riesit ...niekedy s astane ze nam zivot prinesie to co sme neocakavali a potom s a stym musime vyrovnat obcas trva nez najdeme ten spravny smer...

nechem tu zachadzat do inych tem ale vam naozaj nikto nevyhovie...ved ked zena otehotnie neznaena to ze to hned planovala...a ked by isla na potrat a zalozila by nu temu z inym tematom bola by vrahyna...takto si zena necha dieta potom je tyranka ked jej ujde pod vlyvom udalosti...hoc svoje deti doslova netyra...uuuf....dokonaly to svet...keby naozja islo vsekto tak ako si planujeme tak by sme nepotrebovali umele oplodnenia a nebolo by treba ani adopcie a pod...tak vas prosim zdrzte s atrapnych poznamok o tom ako si niekto naplanoval deti s akym rozdielom a aky pocet ...

adios kabaleros...zerte sa tu

aliza
1. feb 2013

@fidka79 je uplne jedno, aki rodicia su v GB, tu ide o vychovu a o to, ako zvladat problemove spravanie deti. Deti tu opisane sa nijak spravanim neodlisuju od tych, co som videla v tom programe. tak neviem, o com pises.

itwasajoke
1. feb 2013

@juliakocka myslim si ze si prste vycerpana ...nije jednoduche byt v tom kole cely den...ale bude to lepsi ehlavu hore...daj si tie knizky miesto konka ako relax...daj si detox konika vypni na nejakych par dni a uvidis bud eti lepsi e alepsie sa ti bude dychat...ak mozem poradit vykasli s ana odborne rady a riesenia ktore su aj tak viac menej pisane na sirokospektralne situacie...pokus sa ako tu niekto radil naozja sadnut a premietnut si ako to u vas vyzera s detmi posedny tyzden dva a potm hladaj krizove a rizikove situiacie a najdes pricinu toho kde a ako sa stala chyba...a skus si v neposlednom rade premietnut ako by si s ana mieste svojich deti citila ty keby stebou niekto tak jednal a najme mama ktoru lubis a je jedina osoba ktoru potrebujes v tomto veku...pride na teba strasna deppka!na to pozor...ale po prekonani zvladnes aj horsi estavy a situacie s detmi...treba sa len vediet postavit tymto veciam ale spravne...nepocitovat vinu za to co sa stalo...lebo to uz nevratis spat,ale pokusit s atieto situiacie eliminovat tak aby s auz nestali aby si im predisla...pocit viny ta bude zhadzovat spat tam kde si a horsie...preto nieje dobre ti tu hadzat piesok do oci ...lepsie urobis ak tie pocity viny vyuzijes vo svoj prospech...naucis sa z tych chyb tazit ako si len hlavu trieskat!a v neposlednom rade!!!nesmies si slubovat vecer ke dlyhas do postele ze zajtra to bude lepsie!lebo hned pri prvom zlyhani ti bude tazko na srdci a stane sa presny opak budes podrazdenejsia z vlastnej neschopnosti a privodis si siutaciu ze budes opet kricat na deti...ale v skutku s abudes hnevat na seba...a aj tadeto vedie cesta 😉 takze stanovit si realnbe ciele a mety k uspechu nekricat necapnut..uvidis deti ti to 100 nasobne vratia... 😉 hlavne vypni kona lebo v stavoch ktore riesis ty este nikomu nepomohol... 😒

sorciera24
1. feb 2013

@aliza aha, cize ty uz dopredu vies, ze techniky, kt. ty ovladas mamicka nezvladne, elbo ma taku a taku povahu a to si zistila z par pismen, co sem dala...no klobuk dolu, to by si mala robit psychologa na dialku..... 😕 a presne tak, odsudila si ju.....sama si priznala, ze ved naco ejj budes radit, ona potrebuje nieco ine......tak, ked jej enchces poradit, anco na nu reagujes? aby si sa vyvrsila? aby si si zavrtala?.....nejdem ju obhajovat, ale ani sudit, lebo ja vonkoncom nepoznam uplne ich situaciu v rodine!....ak ty ano, prosim......ale asi to tak nebude, ze? (pochopit toho druheho je dnes velky problem, emaptia uz nic nevravi....hlavne, ze sa tu vsetci hrate na psychologv, ci tych, co zarucene vedia, co je dobre? ....to nevie nikto.... len, aby sa aj vam vasa !dokonala" vychova neskor inak nevratila...nevravte hop, kym ste nepreskocili....zbohom , damy.....o radu by som si pri vas nikdy ani nezaidala, myslim, ze dotycna to uz aj lutuje..... 😠

mirinecka
autor
1. feb 2013

Kim som mala jedno dieťa to bol kľud, nič má nevytocilo ani hlina z kvetinacov ani hrnce vytiahnute, tie veci beriem ako prišli tak aj odídu, a pritom podaktorí to nechápali ako to môžem dovoliť lebo ich deti to nikdy nerobili. Mňa nahnevaju len opodstatnené veci ako sú bitky medzi nimi a to že si nechce upratať hracky alebo sa ráno prezliecť.

aliza
1. feb 2013

@itwasajoke nepisme tu zase o tom, ako to ja nemozem pochopit a bla bla, to je uplne od veci. Mam ti napisat, ze nemas ani paru, ako moze 5 rocne dieta ziarlit? by si sa teda divila....mala som viac roboty so starsou ako s malym...tak nepis tiez nieco, co nepoznas, to nikomu nepomoze 😉 , je to len hladanie vyhovoriek a tudy cesta nevedie.

lulka12
1. feb 2013

@mirinecka No treba dávať aj veľký pozor pri výbere, rozprávok.Deti veľmi rýchlo kopírujú agresivitu a dnes je to v telke na dennom poriadku v každej druhej rozprávke.

Ak dieťa vidí agresívne správanie u iných , treba to s ním primerane odkomunikovať a vysvetliť mu ,že to sa nerobí a nie je to pekné atď.
Ťažko to pochopí ak on agresívny nesmie byť a mamina áno......

aliza
1. feb 2013

@sorciera24 prosim ta, ukludni sa a nezvelicuj. este raz si precitaj, co som napisala. Pisala som, ze najprv musi poriesit svoje nervy a na to treba zrejme odbornika, kedze sama si ocividne nevie pomoct. Co by si jej teda poradila ty? A ano, mam za sebou aj psychologiu, detsku, takze ja myslim hlavne na tie deti, ktore za nic nemozu. A prestan uz s tou dokonalostou, je to fakt trapne 😉

aliza
1. feb 2013

@sorciera24 a este jedna vec, poprosim ta, odpusti si tie vyhrazky 😉

sorciera24
1. feb 2013

@aliza no, tak ako psychologa by som si ta ja rozhodne nezvolila (nastastie ani nemusim....), urcite by som nechcela pocut sprku nadavok a nemsuim sa ani ukludnovat, taka ako ty ma ani nevytoci.....a pozor si daj an telo, aby ti prilis netrpelo;) pekny vecer (uz ta budem len s usmevom na tvari citat 😀 😎

itwasajoke
1. feb 2013

@aliza reakcia uplne na mieste myslim si ze tiez hovoris o nieocm co nepoznas to ze tebe to ide s takym vekovim rodielom takto este neznamena ze by ti to islo rovnako keby si mal ainy vekovy rozdiel...a ani som si nedovlila tvrdid ze viem ake to je mat 5 rocneho doma 😉 a riesit tie problemy aj som to spomenula v mojom prispevku na teba...a to nie su vyhovorky pokial sa pametam pisal som otvorene a nevyhovarala som sa na nic..ani v jendom mojom prispevku... 😉
takze ani tade cesta nevedie...

aliza
1. feb 2013

@itwasajoke ale to nie je dolezite, ci to poznam alebo nie. Nehovor mi, ze kazda matka s 2. malymi detmi ich mlati po holej prdeli a fackuje ich 😕. To je akoze ospravdlnenie? to nemyslis vazne.

aliza
1. feb 2013

@sorciera24 nie som psycholog 😉

aliza
1. feb 2013

@sorciera24 a uz ked na niekoho utocis, tak si aspon nevymyslaj 😉. A vytocena si a riadne....

dm
1. feb 2013

@aliza vies, pekne sa to cita, ale opat je to o tebe dokonalej, co ma super dieta/ti a super to riesi, nehovor o tom ako sa da dohodnut s detmi ktore nepoznas..su deti hyperaktivne, nie ze su zive, ale su chore-skutocne hyperaktivne deti su agresivne a musia brat casto cely zivot lieky..a ine poruchy..no su aj zdrave deti, a deti dedia velku cast gen.materialu po starych rodicoch atd, na ich vychove sa podielaju aj oni, aj ucitelia v skolke, skole atd-spolocnost..a tvrdit tu, ze ked niekto vypeni, trizni deti..sorry, moj dedo bol alkoholik, viem, co je triznit deti- a to teda nieje dostat po riti!!!
Stale tu tiachate svoje nazory na nejaku pani ktora hlada pomoc, tie vase kecy niesu pomoc ale utok a likvidacia akeho kolvek respektu a ucty k ludom..ona chce pomoc!!!..a asi nieje odlud ked ziada radu!!!
A uz som sa zas chytila do takejto nedebaty-koncim!

aliza
1. feb 2013

@dm len my sa nebavime o skutocne chorych detoch! a ak teda take su, tak ich matka mala zobrat k odbornikovi a nie ich mlatit. Ci hyperaktivita a agresia sa da z dietata vymlatit? to je nejaky novy terapeuticky postup? nikde sa tu nebavilo o hyperaktivnych detoch s poruchami. Ak chce pomoc, tak jej poradte, a le radu ste jej nedali ziadnu, len sa tu ohanate dokonalymi matkami, to je vsetko.

itwasajoke
1. feb 2013

@aliza nehnevaj s ana mna ale kde pisem ze to je v poridku a ze s tym suhlasim 😕 😕 😕 😕 ???

aliza
1. feb 2013

@itwasajoke nechajme to tak, nema zmysel sa tu hadat

mirinecka
autor
1. feb 2013

@lulka12 rozprávky nás bavia ale našťastie nie z týchto novodobych ale tie na ktorých sme vyrastali aj my. Bambulka bolek a lolek, psík reksik, tom a jerry ..... A spievankovo 😀 nové disnejovky vôbec. A taký shrek čo niektorim sa ľúbi nemusím ani ja lebo sú tam použité vulgarizmy a našťastie moje deti ich ani nechcú 😀. Fakt niekedy nechápem z kadiaľ niektoré veci obkukali.

itwasajoke
1. feb 2013

@aliza nemyslela som to v zlom...aj mne krv vrie ked pocujem ak niekto obtlka deti...my sme mali nedavno na navstev [priatlov ktory maju dve deti ...teraz novorodenca...a poviuem ti hubu som teda riadne otvrala 😔 ked s anase deti hrali v izbicke a to jejich neposluchalo ci nieco s atam klbcili...a ten kamos hovori mojmu petovi:pome ber varechu 😨 😨 😨 😨 😨 😨 😨 tak to mi teda riadne prislo divne...aj som sa zasmiala ze aka sranda ,lebo u nas take nieco nepouzivame ani ako vyhrazku ...a prislo mi straaasne nerealne ako vidim mojho chlapa bezat s varechou reisit deti...ale ked som pocula ze on to svoje dieta naozaj trieska aj doma s varechou tak ma smiech presiel... ☹ 😔 vraj spartanska vychjova tomu hovori 😢 😠 nuz al eje to ich vec...
ja som len reagovala na to ze vzdy je lahke hovorit pokia clovek nepozna skutocnost v ktorej dotycna zije...
preto som s ajej napriklad snazila poradit...ale s rukou na srdci kolko reakcii skutone na miest enebolo?predtsavte si ak ma baba naozaj problem pre psychologa /psychiatra?vase vycitky mozu narobit viac skody ako osohu ...bohuzila...

157misicka
1. feb 2013

@janulik979 ja nemam pokojne dieta ani z daleka, stale ho je treba zabavat, uz teraz je vidno aky je tvrdohlavy no uplne vo vsetko suhlasim s @abbey1

baby co mate deticky, ktore len nesedia niekde v kute a vymyslaju, verte ze to patri k detom, ked mate viac deti a chceli by ste ma osocovat, ze o tom nic neviem , tak sa zamyslite nad tym, ze vy samy ste sa rozhodli mat deti viac, nemam cas a ani chut to tu citat cele..od rana ste nejak nepokrocili..rada pre mamicku @juliakocka a dalsie je len KLUD MAMICKY, trocha vyrovnanosti a vsetko pojde lachsie 🙂

dm
1. feb 2013

@aliza co ty vies o mlateni?..vies ci ich mlati?..alebo to len expresivne nazyvas bo aj ccapala po riti je mlatenie..sputaj sa ma, ja ti poviem co je mlatenie!!!a aj vsetky tie deti co to zazili..
A ked si precitas pozorne moj prispevok,po 1 som je radila ako to robil ja..co urcite nieje dokonala- niesom dokonala!!!, za 2he som napisala, ze rozoravat sa s dietarom a vysvetlovat sa da pri dostatocne velkych detoch, zdravych atd - tie hyperaktivne bol priklad..a za 3tie - agresivita je v kazdom z nas a deti sa prejavuju tak ako kazdy iny clovek, aj ta matka je clovek a nieje monstrum len preto ze vytrieska dieta po zadku-samozrejme zalezi od intenzity atd- tu ale nemozes ty posudzovat, ani ja, niesme pri tom!!!
A koniec..bodka..koncim:o)

abbey1
1. feb 2013

Asi nemá význam tu niečo písať, lebo kto bije svoje deti, tak si to bude obhajovať tým svojim, že má proste nezvládnuteľné veci, problémy v rodine, že aj my ostatní bijeme, len to nepriznáme, že my ostatní mám ekľudné deti. Skúste si prečítať moje prípevky o spinkaní moje malej. Nikto z nás nemá lepšie a horšie deti. Deti sú proste rôzne. Ale uvedomte si, že bitím trestáme deti, za to že nerobia niečo správne, že neovládajú svoje emócie. A keď im rodič dá riadnu výchovnú, tak predsa robí to isté. On niečo nezvláda a rieši to násilím. Ale jemu bohužiaľ už enmá kto capnúť.
Ja som popoludní túto tému čítala s manželom a staršou dcérou a oni nechápali, ako sa niekto dokáže správať k tak malinkým deťom a že v podstate je takéto správanie považované za skoro normálne, lebo vraj to podľa vás po dobrom nejde. Poviem vám, že boli obaja zhrození. A som v podsate rada, že to mojej dcére pripadá ako sci- fi.
Verte, či nie ale u nás sa deti nebijú. Iste, občas zvýšim hlas, či až zajačím,a le nie hystericky a určite k tomu nelietajú facky. Na to mám svoje deti príliž rada. A presne ako sa dalo očakávať, zasa padajú slová o tom, že deti sú hyperaktívne, zlé. Každý si vždy obhajuje svoje konanie. teraz nearážam na zakladateľku témy ani na nikoho osobne, ale aj zločinci, tyrani,fundamentalisti,... sú presvedčení, že nerobia nič zlé, že inak to proste nejde, že nikomu neubližujú. A tu sa ubližuje malej duššičke.
Chceli ste odo mňa rady. dala som, ako to funguje u nás, no i tak zasa vaše pochybovanie. Verte čomu chcete. Ja mám pred svojmi deťmi svedomie čisté. Nikdy sa predo mnou nekrčili, nebáli sama.
Pri svojej práci som videla deti, ktoré uhli pre rukou, ktorá ich išla pohladiť. Smutný a veľavravný pohľad.

abbey1
1. feb 2013

@dm Tebe bitie po holom zadku holu rukou aby to štípalo, nepripadá ako bitie? facky u 3 ročného dieťaťa, vycápať, až sa pocikala, to ti nepríde ako mlátenie? Nuž tak potom škoda debaty, keď máš rebríček toho, čo je normálne a čo patrí k detstvu trochu inde. Tu žiadna debata a vysvetľovanie nepomôže.