icon

Nešikovná mama verzus jasle

8. dec 2020

Ahojte, potrebujem sa niekde zverit, opytat.
S kamoskou mame podobne stare deti, my sme chceli dve, aj cakame ❤️❤️, oni iba jedno ze uz viac nechcu. Ona obecne nikdy nebola maminovsky typ (ono ani ja nez som sa mamou stala). Dcerka ma cca 1,5r a chodi do jasliciek, uz s nou doma byt podla jej slov nechcela, ze ju to nebavi, ved ok, kazdy sme nejaky. Na fb dava fotky co mala v jaslickach robia. Barsco kreslia, nalepuju, stavaju, chodil Mikulas, deti "nastajlovane", vzdy ked sa stretneme to vychvaluje kolko sa tam naucila a ako sa moj maly oproti kej dcere doma nudi asi.
JAky mate nazor? Ja sm nie moc kreativno-sikovna, kreslimr ako viem, pecieme ako viem, upratujeme spolu, staviame kocky, chodime von, len sme skoro stale dvaja, cez vikend aj s muzom, obcas s nasimi. Pocas korony sme s kamoskami a ich detmi pomenej.
Myslite ze mu chyba kolektiv a vacsia kreativita? N

belllinka
8. dec 2020

@ktochytavzite Netreba paušalizovať 🙂 Jedno plače, druhé nie. Moja sa do jaslí a na deti tešila a neplakala ani jeden deň.
@maximilie Sa ukludni 🙂 V zahraničí nesedia matky doma do 3. rokov dieťata. Chceš povedať, že všade tam sú iba krkavčie matky a vyrastajú necitlivé deti?

maximilie
8. dec 2020

Ale všetko sa vám vráti ženy!!! Všetko! To čo do dieťaťa vložíte, to sa vám vráti. Starobince tu budú aj o 50 r ;)

asia83
8. dec 2020

DO troch rokov dieťa nie je schopné socializácie v kolektíve, nevidí v tom zmysel, nič mu to nehovorí. DO troch rokov potrebuje dieťa matku-bezpečie. I keď mnohé maminky budú silou mocou tvrdiť, že to tak nie je. Je to empiricky podložené a ja som aj živý dôkaz. Som tvrdo proti jasliam. Môj syn bude mať čochvíľa rok a pol a také ako kreslenie a tvorba nejakých blbostí mu nič nehovorí. Dcére áno. No tá má už vyše 4,5 roka.

acrobaleno
8. dec 2020

@maximilie V starobincoch sú aj ženy, čo boli s deťmi doma...takže výpovedná hodnota nula. A vlastne chceš povedať, že ženy sú vo svojej podstate sebecké a preto majú deti, aby sa o ne mal kto postarať na starobu? 😂

maximilie
8. dec 2020

@belllinka áno poďme sa opäť porovnávať so zahraničím. So zahraničím sa mamičky najradšej porovnávajú , keď im to vyhovuje. Po prvé, nemajú inú možnosť, my ju máme. Po druhé, tiež sú matky ktoré radšej ostanú s dieťaťom doma. A po tretie, tak ako idú o 3mes do práce, tak presne tak do zahraničia cestujú slovenské opatrovateľky, lebo sa tam o starých ľudí nemá.kto postarať. Takže áno, myslím že ten vzťah je na toľko na.... Že sa nedokážu postarať o svojho rodiča na staré kolena

maximilie
8. dec 2020

@acrobaleno vlastne chcem povedať, že je mi zle zo všetkých žien čo radšej strčia bábätko do jaslí aby si stihli zacvičiť vo fitku...alebo vydýchnuť v kancelárii za stolom, lebo chcú mať od dieťaťa pokoj
To chcem povedať
Lebo máme možnosť byť 3 roka doma....

acrobaleno
8. dec 2020

@maximilie To je v poriadku, to je tvoj názor a nikto ti ho neberie, ale ty sa zariadiš ako ty chceš a ostatné sa zariadia ako ony chcú. A nie je na tom nič zlé.

maximilie
8. dec 2020

@acrobaleno a nepretacaj láskavo moje slová, nie nechcem tým povedať že očakávam že sa o mňa niekto postará na starobu. Ale že je to vizitka vzťahu medzi dieťaťom a matkou.
Ja stiham popri dieťaťu aj študovať, aj si ísť zacvičiť, aj skočiť na nechty, ku kadernícke. A stihame aj tancovať, spievať, hrať sa, čítať si, variť spolu, čoskoro už aj maľovať... A žiadne jasle na svete by môjmu dieťaťu nevynahradili to, čo mu dám ja

ivetz
8. dec 2020

Nečítala som všetky komenty, ale napíšem svoju skúsenosť - môj (dnes už 16 ročný syn) chodil do jaslí od svojich 17 mesiacov - mne chýbal kolektív dospelých a myslím, že jemu by chýbal kolektív seberovných (doma i v najbližšom okolí žiadne deti v jeho veku neboli a keďže sme bývali na dedine, ani žiadne detské aktivity). Takže toto ovplyvnilo moje rozhodnutie, ktoré som mimochodom nikdy neoľutovala. Sestričky v jasličkách boli úžasné, zdravotne to zvládal super a som presvedčená o tom, že by som sa mu nikdy tak nevenovala, ako sa mu venovali tam. Predsa len by som "popri ňom" chcela (musela) navariť, upratať... a venovať sa aj jemu. Tam mali čas organizovaný primerane ich veku, vývinu a určitému "režimu". Naučil sa rešpektovať cudzích ľudí i presadiť sa v kolektíve rovesníkov. Prechod do materskej školy bol taktiež bezproblémový. Tento môj príspevok je iba mojou skúsenosťou, nie námetom na nejakú polemiku. Každý si to zariadi tak, ako mu to vyhovuje alebo ako uzná za vhodné. Takže ak ty cítiš, že pre tvoje dieťa by jasle neboli vhodnou voľbou, kamarátka si môže hovoriť čo chce. Je fajn nechať sa viesť svojimi pocitmi a rozumom...

felicitab
8. dec 2020

@maximilie Toto je trochu prehnané, nezdá sa ti? Jedna vec je tvoj názor. Ale tvrdiť, že ženy, ktoré si nezakladajú celý život na reťazovej materskej a vymieňaní plienok, ale chcú sa rozvíjať aj v pracovnej oblasti si nezaslúžia deti je maximálne scestné. A áno, treba sa porovnávať so zahraničím, je mnoho štátov, v ktorých sú ženy doma s deťmi niekoľko týždňov, nie rokov a spoločnosť funguje. Áno, tu máš možnosť byť doma tri roky, tak ju využi, ale neodsudzuj ženy, ktoré sa rozhodnú inak. Mnohé nemajú inú možnosť kvôli financiám. A mnohé ženy skrátka potrebujú prácu resp. iný stimul pre psychickú pohodu, ale to neznamená, že si nezaslúžia svoje deti ako so písala.

maximilie
8. dec 2020

@acrobaleno áno, súhlasím, len je mi z toho smutno! A veľmi. Robila som pred 12r v jasliach, a aj keď tam boli úžasné pani opatrovateľky, a skvelé vedenie, bolo to veľmi kruté a už ako 19rocnej mi trhalo srdce pozerať sa na to....

maximilie
8. dec 2020

@felicitab ak ich pritlačil finančná situácia, je to o inom. To chápem. Preto tie jasle majú slúžiť. Ale ak potrebujú psychickú pohodu, tak tie deti si nemajú robiť a samo, NEZASLUZIA SI DETI

acrobaleno
8. dec 2020

@maximilie Nechcem brať ilúzie, ale to nevieš ako dopadneš. Môžeš sa aj p*srať a urobiť pre dieťa prvé a posledné, a aj tak skončíš v starobinci. Navyše ty nie si gatekeeper, že kto si zaslúži deti a nie.

ivetz
8. dec 2020

@maximilie Neviem o čom píšeš - je to o ľuďoch a nie o tom, či niekto chodil do jaslí alebo nie. Môj manžel do jaslí chodil a je to jeden z najláskavejších ľudí, ktorých poznám a ku svojej matke max. pozorný, ohľaduplný a starostlivý...

maximilie
8. dec 2020

@acrobaleno to je môj názor
.

ktochytavzite
8. dec 2020

@belllinka ale moze s to onak prejavit napr smutne atd.Kazdopadne do 3r neodporucaju paychóogovia dat deti do skolok,u niektorych deti mozmo aj neskor. A niektore uz v 2,5r su samosttme zw nwpotrebuju tak mamu,ale v 1,5r je tl co tl PRISKORO!;)

belllinka
8. dec 2020

@maximilie To, či budeš mať kapacitu sa neskôr starať o svojich rodičov snáď nezávisý od toho, či si bola v jasliach alebo nie!

maximilie
8. dec 2020

@ivetz nevravím, že svoju matku za to bude dieťa nenávidieť. Len nepochopím, prečo žena chce dieťa, keď v tom najkrajšiom obdobi,, Najkrajšom" ho šupne matka do jaslí... Toto mi kto vysvetlí? Vážne by som tomu chcela pochopiť. Veď keď ho o 8rano prinesie a príde pre neho 4, tak tety v jasliach to bábätko poznajú lepšie ako vlastná matka. Ako ľúbim to dieťa, keď ho dokážem dať na celý deň k cudzím ľuďom? Aká som matka, keď to psychicky nezvladam, keď ma.to ubíja?
.... Rada si to dám vysvetliť, lebo prepáčte všetky dotknuté, nechápem to

nickpick
8. dec 2020

@maximilie maximalne hystericka reakcia....tvoje uvazovanie ze deti sa postaraju o rodicov len ked s nimi matka zostane do 3r rokov doma je uplne mylne, tu ide predsa o vychovu, o to ako rodicia deti emocne vychovavaju a nie o to ci s nim travia 24h nonstop 3 roky, cim viac socialnych podnetov dieta ma, tym viac sa uci, vytvara si socialne vazby, tu nejde o zbavovanie sa deti, alebo uprednostnovanie svojich potrieb, rodicia musia aj pracovat, zamerne pouzivam slovo rodicia a nie
matka, pretoze zijeme v dobe, kedy by sa o dieta mali starat muz aj zena rovnakym dielom (vela muzov uz zostava aj na materskych a rodicovskych dovolenkach), mas velmi cierno-biele vninanie sveta....nie kazdy ma ten luxus a moze zostat 3 roky doma s dietatom, to znamena, ze rodicia ktori musia pracovat svoje deti nemaju radi a nemali ich mat ???

ktochytavzite
8. dec 2020

@mogaa zaujimave ze vaetko sa naucila v skolke;)Moja do skolky v 2r nechcela a to tiez sukromna ,uspvali ju tam n rukach tiez lw nwvhel ť byt.Ale l veci moja sa vysteijovat a malovat naucil sama netrebalo jwj k tomu asistenciu mamy a a i ucitelky ,nechty na rukach si strihala v 3r a aj namalovla,v 1,5r sa sama naucila spievat z telky johny johnY a isto jej bolo doma ako v skolke v 2r

maximilie
8. dec 2020

@nickpick pre boha ako ste sa chytili toho starobinca... Ok ok , ďakujem že si ma vyviedla z omylu ok? Už si to nemyslím. Začínam šetriť na domov dôchodcov ;)

jana_eyre_2
8. dec 2020

@maximilie nemusíš to chápať, lebo sa ťa to nijako netýka.. ja som tiež mama čo mala deti dlho doma, ale absolútne neriešim čo robia ostatné mamy a už vôbec by ma nenapadlo porovnávat ich lásku k ich detom s mojou laskou k mojim deťom.. jednoducho, takéto veci sa nerobia..

Tak ako ja nemám záujem aby niekto riešil môj život ako sme si ho v mojej rodine zariadili, tak neriešim ani životy ostatných..

acrobaleno
8. dec 2020

@maximilie To, že dáš dieťa do jaslí a ideš do práce ešte neznamená, že to dieťa neľúbiš. Ženy nie sú stroje, aby zvládali všetko. Materská dovolenka nie je dovolenka a NIE JE hanba, keď to žena nedá a radšej ide do práce. Poznám ľudí, čo dali deti do jaslí a super a poznám aj takých, čo boli s deťmi doma a chlapec nevedel poriadne rozprávať do 5 rokov. To je o ľuďoch a to že to TY nechápeš ešte neznamená, že tie ženy ľúbia svoje deti menej.

maximilie
8. dec 2020

@nickpick už som vyššie písala, že ak je príčinou zla finančná situácia, je to iné, ale vo väčšine prípadov ,,rodičia" nemajú nervy na svoje dieťa
Chcú mať kľud, čas pre seba.... Ale keď si niekto ide kupovať šteniatko, treba si uvedomiť, že je to záväzok na veľa rokov. Podobne je to aj s dieťaťom. Ak sa rozhodnem mať dieťa, tak rátam s tým, že to nie je len o kocikovani po obchodnom centre a predvádzaní sa na FB top fotkami o šťastnej rodinke. Mať dieťa znamená priniesť aj obetu, ....
Moja reakcia nie je ani zďaleka hysterická, ale pracujem s deťmi a ver, že moja reakcia je na základe skúseností. Vidím stovky rodičov , ktorí deti mať nemali. Tie deti trpia a rodičia sú tiež len ,,zúfalí " z ich prestrasnych deti. Dieťa od pol roka v jasliach, v škôlke prídu na 7 a odchádzajú spolu so skolnickou.... Na všetky sviatky sa hlásia ako prvý a nadávajú, prečo nie je škôlka otvorená 24.12., šak si potrebujú pripraviť večeru, ako to teraz zvládnu preboha pri takom neposednom decku??? Takže som rada, že si môžem takto trošku anonymné vyliať srdce pre všetkých ,,rodičov", ktorí deti mať nemali, alebo nech si uvedomia, že správanie ich ,,prestrasnych" deti začína presne tam, v jasliach. Česť výnimkám! Ale moja naozaj niekoľkoročná skusenost hovorí, že deti ktorých sa rodičia zbavujú už od tak útleho veku, pokračuje to v škôlke , tak tie deti nie sú šťastné. To by si nechcela počuť, ako to deti všetko vnímajú a cítia a prežívajú a ako plaču počnúc v jasliach, a o 16:58 keď stoja so skolnickou a učiteľkou pri bráne školy, že ,,zase idem posledný, maminka na mňa asi znovu zabudla"

maximilie
8. dec 2020

A ešte dodám, väčšina tých mamičiek, ktoré jednoducho potrebovali jasle pre svoju psychickú pohodu, sú najkonfliktnejsie osoby rodič versus učiteľ. Najviac sťažnosti, večne nespokojné, najviac požiadaviek na učiteľa, .... Práve tie, ktoré to doma samé nezvladaju

maximilie
8. dec 2020

@jana_eyre_2 ďakujem, máš pravdu. Poučím sa a nabudúce sa už k takej téme nevyjadrim.

h2
8. dec 2020

Ahoj, nečítala som komentáre, ale môj názor je, že tá mamička sa snaží skôr sama seba presvedčiť,ako je jej dieťaťu v jasliach dobre a ako dobre urobila, že ho tam dala. Lebo má pre to pocit viny.

taga
8. dec 2020

Uprimne, 1.5 rocne dieta nepotrebuje nalepovat, vystrihovat, kreslit si - ved povedzme si, ako dlho taka cinnost dieta zaujme? 3 minuty? Nepotrebuje ani socializaciu s inymi detmi, teda urcite nie na cely den... potrebuje svoju mamu a tvorit si vztah s nou! Socializaciu s detmi v pohode vyriesis za hodinku na ihrisku. Myslim, ze tvoja kamoska si chce pohladkat ego tym, ze v tebe nahloda tvoju pohodu. Lebo podvedome vie, ze tvoja cesta je spravnejsia. V takom veku dieta objavuje tolko veci a tak sa vyvija, bolo by mi luto keby tie chvile zazivalo s ucitelkou a nie so mnou...

ladyvi
8. dec 2020

@h2 presne,resp tieto maminy maju potrebu presviedcat, ze ich rozhodnutie bolo spravne a ako ich dieta rastie vo vsetkych smeroch. Ved si baby stojte za svojim rozhodnutim a nemusite naokolo zeny na ihriskach a kadetade presviedcat, ze ako ste sa skvele rozhodli. Cim viac presviedcate okolie, tym viac odsudenia. Ved dala som ho do jasli a hotovo. Ja by som ziadnu mamu nesudila, ak sa hoc aj pre psychicku pohodu rozhodne supnut dieta do jasiel. Maju byt obaja doma frustrovani, tak radsej jaslicky. Ale to take nahlive usvedcovanie okolia ako ich deti v tych jasliach rastu, mi je miestami az neprijemne pocuvat, ale teda vypocujem si 😂😂

ro_manka
8. dec 2020

Každý psychológ ti povie, že do troch rokov má byť dieťa s mamou. To nie je otázka toho, aké sú jasle, aká je mama. Chápem, že niekedy sa nedá, ale to nič nemení na fakte, že do troch rokov je mama pre dieťa proste to najlepšie 💃👶