Nešikovná mama verzus jasle
Ahojte, potrebujem sa niekde zverit, opytat.
S kamoskou mame podobne stare deti, my sme chceli dve, aj cakame ❤️❤️, oni iba jedno ze uz viac nechcu. Ona obecne nikdy nebola maminovsky typ (ono ani ja nez som sa mamou stala). Dcerka ma cca 1,5r a chodi do jasliciek, uz s nou doma byt podla jej slov nechcela, ze ju to nebavi, ved ok, kazdy sme nejaky. Na fb dava fotky co mala v jaslickach robia. Barsco kreslia, nalepuju, stavaju, chodil Mikulas, deti "nastajlovane", vzdy ked sa stretneme to vychvaluje kolko sa tam naucila a ako sa moj maly oproti kej dcere doma nudi asi.
JAky mate nazor? Ja sm nie moc kreativno-sikovna, kreslimr ako viem, pecieme ako viem, upratujeme spolu, staviame kocky, chodime von, len sme skoro stale dvaja, cez vikend aj s muzom, obcas s nasimi. Pocas korony sme s kamoskami a ich detmi pomenej.
Myslite ze mu chyba kolektiv a vacsia kreativita? N
Normalne sa už teším, kedy sa mi zobudí aby som si ju mohla vystiskat, vybozkat a ďakovať Bohu že som s ňou doma ♥️
Keď spadne a udrie sa, vtedy jej ani nás ocinko čo je zo zlata nie je dobrý, chce len ,,mami mami"
Myslím si, že sa do mňa pustili len tie ženy, ktorým som stúpla na otlak
@maximilie dobre, ale toto co opisujes ty je uplne ina situacia, nez spomina autorka prispevku, ano takto to na svete chodi, su ludia, ktori deti nemali mat a ludia ktori deti nemozu mat, a niekde uprostred su matky a otcovia, ktori svoje deti lubia a staraju sa o ne v ramci svojich moznosti a schopnosti....
Ak sa dokážeš s kým zahrať a starať sa oňho celý deň bez toho aby si mala stále pocit že ti niečo chýbala a bola si nezvozna buď s ním. Je maličký len raz. Kamarátka je decká psychologicka a iná sama povedala že deti do 3 rokov potrebujú najmä mamu lebo do 3 rokov skratka deti nevyžadujú interakciu s inými deťmi nedokážu sa cielene hrať spolu jedine keď sa jedno k.druhemu pridá len kôli tomu že jedno dieťa zaujalo čo robí druhé. A to je väčšinou tým že sa začnú o hračku naťahovať.
@maximilie Nemam potrebu Ti to vysvetlovat! Akykolvek argument by pre Teba nebol dost dobry. Moj vztah so synom to nijako nepoznacilo a ani to na nom nenechalo ziadne nasledky. A ako som uz uviedla, nemienim sa s nikym "dotahovat" a merat slovicka... Napisala som svoju skusenost... To je vsetko! A ak si niekto mysli, ze dobra matka je iba ta, ktora je detom k dispozicii 24 h denne...tak je to jeho nazor, ktory mu neberiem!
@ktochytavzite ale ja som nepísala že sa všetko naučila v škôlke....ona jedla sama aj doma teda, s lyžičkou jogurt ale napr..obed nechcela doma jesť sama, to bola schopná sedieť pri jedle aj pol hodinu a zjedla 2-3lyžičky a keby som ju nedokrmila tak viac neje...takže naozaj som videla ten rozdiel v tom jedení že ke´d videla iné detičky, začala aj ona sama, bez toho aby som na ňu tlačila......detto čo sa týka poslúchania pri chôdzi peši vonku.....nejde ani o to čo všetko sa naučila len tam, ale že začala byť oveľa viac samostatná ako doma, doma jej bolo treba s vecami pomáhať alebo ich urobiť za ňu, lebo nechcela , od nástupu do škôlky nebol problém s tým že to chce urobiť sama....nikdy tam neplakala, ráno sa tam tešila , poobede mi vždy šťastná rozprávala a ukazovala čo robili....podľa mńa vždy je lepšie ak sa mamina venuje dieťaťu plnohodnotne pár hodín denne ako celý deň a je unavená a flustrovaná lebo veľa vecí pri dieťati nestíha - treba aj variť, nakúpiť, popratať domácnosť, k tomu prípadne ďaľšie dieťa....
@maximilie to by bolo ozaj najrozumnejšie, čo by si mohla aj do budúcna urobiť - nevyjadrovať sa k podobným témam 😀 (ja ti to nezakazujem, naopak, chválim tvoju sebareflexiu a rozhodnutie 😉 )
Píšem ti to ako mama,ktorá sa tiež neviem vyhnúť porovnávaniu,že neporovnavaj 🙂 Každé dieťa je iné..ja som nášho nechcela a este nechcem dávať do jasliciek,bude mať rok,je maličký,ale už som cítila,že suuuurne potrebujem aj niečo iné,ako len nekonečnú domácnosť a dieťa (zbožňujem ho).A viem,že manžel sa ani náhodou nepostara tak,ako by som chcela,zároveň som sa rozhodla robiť na polovičný úväzok,home Office a sem tam planujem skočiť do kancelárie.Zatial bude s malým manžel.Mam aj takú robotu,že nie je veľmi šťastné z nej na dlho vypadnúť,vyžaduje si neustále vzdelávanie a prehľad.Zaroven,zídu sa nám aj tie plus peniažky,samozrejme máme rezervu a vieme vyžiť v pohode,ale určite bude lepšie,ak do rozpočtu prispeje aj môj príjem,budem sa cítiť aj užitočnejšie,taká je moja povaha.Tymto sa ani náhodou nesťažujem na slovenský systém financovania rodín,práve naopak,máme ho perfektný.Aj čo sa týka výšky materskej či rodicaku.Preto,ak si rada s dieťaťom,využi ten čas,je vzácnosť,že u nás je umožnené byť doma s dieťaťom tri roky a užívaj si to.Inac,v súvislosti s tým,čo som napísala:nikdy nedaj na reči iných matiek,v konkrétnom.pripade napr.nemozes vedieť,či práve nebola kamoška odkázaná sa vrátiť do práce (či už financie alebo hrozba straty zamestnania) a bola by možno radšej tiež doma,len nemôže...🤷 Len to nebude hovoriť.
@zuzanka.zuzu áno, nebudem. Ale keby môj názor aspoň jedinú mamičku presvedčil nedávať dieťa do jaslí, tak malo to zmysel a stálo to zato!!!
A aspoň. Jedna mamička priznala otvorene, ako sa veci majú:
@zazvorka87 👍
Ja mam 1,5 rocneho syna a co sa tyka kreativneho tvorenia, myslim,ze viac oceni keby moze docmarat stenu, ako to,ze vytvorím nejake komplikovane kreatívne dielo. Obcas mu dam farbičky a pocmara si na papier, citame knižky, rozpravam co robime, vidime... Stačí.... Mam 4,5 rocneho este ten chodi do škôlky, a presne u neho vidim, ze práve on by mohol doma uz so mnou stagnovat a skolka mu rozsiri obzory. Ale 1,5 ročnemu dietatku staci rodina.
No vsetko som necitala...ale ktvojmu uvodnemu prispevku: v prvom rade mamy sa budu vzdy porovnavat aj svoje deti lebo sme zeny,to uz proste je tak...no neni od nej pekne,ze poukazuje nato ako je tvojmu dietatu doma horsie.. lebo tonurcite nieje!si maminka a to je vzdy viac nez hocijaka skolka ci jasle. Ano, naucia sa tam kadeco,viac sa im venuju,je to ich praca, niesu to au-pairky,ale ucitelky...a ani ja niesom kreativna, no travim so svojimi detmi cas a zazivam svoje aj ich "poprve" - prve pohyby,kroky atd. prve slovka,prve gesta,prve pokusy o snahu obliect sa same, vyzliect sa same,najest sa same atd... Mnohe z tohto tvojej kamaratke utecie,ale zrejme jej natom az tak nezalezi ako natom co vsetko uz ta jej slecna dokaze..ja jasle odp
Nikdy by som deti neporovnavala a ty už máš vďaka kamoske chrobáka v hlave.My máme veľa detí,sme rozvedené manželstvo.A poviem ti,keby mám porovnať a či jasle a ktoré a prečo atď...🤦Ja mám umeleckú školu.Myslis,že chce každé so mnou tvoriť?To určite.Prvy syn vôbec,vyslovene nemal rád žiadne kreatívne záležitosti,farbičky a nožnice chytil asi 3x do ruky aj v škôlke.Bola som s ním dlhšie doma,do 6r a vždy sme si našli nejakú činnosť.Uprimne,aj keď som tvorivý typ a rada vyrábam,som radšej vonku ako sedieť pol dňa pri vykresoch s deťmi.Druhy nevlastný chalan to isté,do škôlky išiel ako 2r,lebo mama išla do práce a celkovo nemala čas na také činnosti.Chlapča radšej športuje.Dcera občas niečo nakresli,má 4r.Do škôlky išla 3r.A skôr by som ani deti nechcela dať z domu preč.Jedine kvôli práci,že chýbajú financie.Mne by to proste nedalo.Tie deti sme pre niečo chceli a ten čas keď sú malinké mi nikto nevráti.Ja si myslim,že všetko čo opisuješ,že sa v jasliach naučí atd,to všetko je ale úloha matky,nie suplovať tieto činnosti učiteľkou.Socializovat dieťa s rovesníkmi na to je kopa času,nie rok a pol.
@mogaa alw ja si nemyslim ze je to o venovani,treba len detom dovolit robit veci kt niektori rodicia napr sa boja robit.Priklad ja od 2r som nechala dceru samu vo vami kedze dvojicky extra narocne ,niektore mamy nenechaju deti nic same robit. To myslim si ani v skolke s nenaucia.Vidis to moja v skolke revala ,potom uz si zvykla alw bo la taka odmerana a ked sme sli len okolo skolky tak ze nie,preto b som netvrdila ze len v skolke sa naucia deti vela castokrt sa to len sami naucia,.a ked nie a co?Ved to raz dobehnu alw decku je najlepsow iato dom min do tych 3r moj nazor
Ona dava nastajlovane fotky na internet - to je len akesi pozlatko, ale vieš , čo sa skryva ta dverami ich domu? Uživaj si svoje deti najlepšie ako vieš a oni Ti to raz v živote vratia. 😉

Dieťatku je najlepšie pri maminke.