icon

Neurologička capla 26 mesačnému dieťaťu po ruke. Je to ok?

mucher
29. feb 2012

Dnes som bola s našim 26 mes synčekom u neurologičky (hyperaktívny, "iný" , nerozpráva) Macko tam búchal s hračkou o stôl a nereagoval na moje upozornenia typu:no, no , 3x, ani na upozornenia doktorky, usmieval sa a búchal ďalej, keď som zvýšila hlas, hračku (nerozbitnú) tresol o zem. Doktorka mu chytila ruku a capla mu po nej 2x:"To sa nesmie!"..Ja som iba ostala v úžase. Podotýkam jeho správanie nie je o nevychovanosti.Ja mu tiež capnem po zadku ked mi už prasknu nervy, ale cudzí človek?! Môže si to lekár vôbec dovoliť? veď to ako by som capla cudziemu dieťaťu 😲 .Som precitlivelá? ☹

alena16
29. feb 2012

Urcite to dost zvelicujes a ostatne reagujete, akoby mu dala nejaky vyprask alebo co. Za to ze mu symbolicky ťapla po prstoch sa snad este nejde podavat trestne oznamenie. To uz je nonsens 😲 A preco si nejako nereagovala ty? Preco si mu tu hracku nezobrala, popripade ho nezaujala nejako inac? To si si nanho iba s usmevom pozerala?? Asi potom ty nezvladas vychovu dietata. Tak to sa tej doktorke fakt necudujem! Podla mna si hned odtial bezala domov a nemohla sa dockat, kedy sa tu vyzalujes a vsetko nafuknes do obrovskych rozmerov. Otras, nabuduce chod podat trestne oznamenie, ked mu druhe dieta da na piseku s kyblikom po hlave...

lucinocka
29. feb 2012

paneboze, dala mu po ruke, nezmlatila ho remenom, dalsia psycho diskusia... ja by som capla matke, ze necha decko trieskat a obijat veci u lekarky..na co tam bola? ze by mu vravela: no , no , no? sak to ani na psa nezaberie...zobrat na ruky, zabavit ho,hocico s nim robit ... z tychto tem mam pocit, ze nechajme dieta demolovat vsetko okolo seba a stazujme sa na vsetkych ostatnych , ktorym to moze vadit..omg..

argyro
29. feb 2012

Neprípustné, vymeniť, sťažovať sa, čokoľvek čo uznáš za vhodné. Ak by tam bol môj muž tak jej capne naspäť, ako ho poznám. To by som potom bola zvedavá na reakciu 😀

radlinka
29. feb 2012

No tak to by ma riadne napalila...wrrrr...to si ako dovoluje ???.... Nie si vobec precitlivela, ale ty si matka a ona si to nemoze dovolit. Mala si razne zakrocit.....Ja neviem, ucitelov uz odsudzuju aj zato, ked nieco nepekne povedia v skole a pohrozia dietatu a doktori uz rovno nalozia cudziemu dietatu a nikto to neriesi.
NO ja by som ho schmatla a pratala sa od nej prec a este by som jej riadne vynadala, ved je to male dieta, nerozumie este vsetkemu co sa patri a co nie ....to je uz co za blazninec ...ona si hovori odbornik ? 🙄 Ja neviem, co si tie neurologicky myslia, uz som pocula vselico nevrele na takychto odbornikov 🙄 🙄 🙄

dada1212
29. feb 2012

nehovorím, že je to správne, ale v prvom rade si na vine ty, že si nereagovala. treba pochopiť aj tú lekárku, ako sa má sústrediť na vyšetrovanie a určenie diagnózy ak tam robil treskot? je to tvoje decko, nech si robí doma čo chce, ale tu si mala fakt ráznejšie zasiahnuť, však ide aj o zdravie tvojho dieťaťa. návšteva lekára je vážna vec, keby sa na neho celý čas usmievala a nesprávne by mu určila diagnózu alebo by niečo zanedbala, tak by si bola spokojná?
tým, že ho aj ona upozornila, že to nemá robiť si myslím že ti dala jasne najavo, že jej to prekáža a mala si zasiahnuť hlavne ty.

tea333
29. feb 2012

moje dieta nema kto co napominat a toboz nie capat po rukach. Velmi jasne by som to doktorke oznamila. doktorka sa na spravanie syna moze stazovat tebe, nema si co vybavovat vychovne capnutia s dietatom.

bodka13
29. feb 2012

normálne to nie je...ale normálne nie je ani to,ak dieťa nereaguje na mamine upozornenia....stačilo mu zobrať tú hračku z ruky 😉
..škoda,že to nie je diskusia....lebo som sa chcela opýtať ,či sa synček potom prestal "vymýšľať"

danjelca
29. feb 2012

no a ktovie či si sa nám priznala jaký bengál a ako dlho tam tvoje dieťa robilo...
inak ty ho necháš robiť co chce a neporiešiš to sama?
Gratulujem v puberte vás zožerie..

katana11
29. feb 2012

Noooooooo neviem su to precitlivene pocity ... matka si ma ustrazit vlastne dieta... ja by som zostala nie zaskocena ale zahanbena!!! ze nezvladam situaciu mojho dietata... nic v zlom ja to berem z druhej strany... mas dietatko v obdobi vzdoru ale to ho natolko neospravedlnuje, mas ho ty vies ako matka k pristupu k veciam a situacii potom sa necudujem pripadom zlocinov, utokov, nehvod a bitiek u mladistvich ludi /deti/... ked uz v dvoch rokoch si dieta so mnou robi co chce... Prepac ospravedlnujem sa ti ak som sa ta niecim dotkla ale nebolo to hlavne s tvojej strany zvladnuta situacia... doktorka neurobila spravnu vec, ale na to si bola tam ty aby si to riesila a nedovolila mu. Matka ma vychovavat dieta a nie dieta maktuku... pekne objat a vysvetlit co je spravne a co nie. Pekny dnik a ber to z rezervou... je to forum

kaja73
29. feb 2012

Ani nevychovane dieta nema pravo cudzi clovek bit-inak 2 roky je ozaj tažky vek-prvy vzdor-,ale maminka tu pise, ze maly ma problem-ze je "iny",ze nerozprava,ze je hyperaktivny-a asi aj preto isli na to vysetrenia.
Hlada sa tomu pravdepodobne dovod. 😉
Lekar,ktory prichadza do styku s takymito detmi ma byt lepsie priparveny na zvladanie takychto situacii-ved deti su ozaj rozne a nemusia byt hned zle a nevychovane.
Urcite nemal pravo dieta bit-ani keby priam demoloval ambulanciu-co teda nerobil.
Ak dieta nerozprava,mozno ani nerozumie-ani jedna z nas nevie, aky problem ten maly ma-tak nesudme mamicku.

nanulik
29. feb 2012

to čo lekárka urobila nebolo pekné ale súhlasím s ostatnými názormi typu že matka mala dieťa vychovávať a usmerniť.

vejinka
29. feb 2012

z niektorych odpovedi sa mi az hlava kruti. Lekarka urobila chybu to je fakt ale faktom je aj to ze si malemu nezabranila v nevhodnom spravani. A urcite mu z lahka capla kedze vie co to moze sposobit. Zasa odtial potial!! Mala si si to vybavit z doktorkou priamo na mieste a neriesit to tu. Jedna polovica mamiciek je zhrozena z doktorky a ta druha z teba a tvojej reakcie/nereakcie. V minulosti sa trestalo trstenicou a su to nasi stari rodicia. Spytaj sa ich ci hned posluchli alebo vyfasovali. Obecna skola ti to tiez priblizi ake to vtedy bolo. Treba respekt ved nedostavali dobry ziaci ale chuligani. Je rozdiel male dieta a skolak ale prave obdobie vzdoru je narocne na vychovu a ci si to pripustime alebo nie tiez nam obcas ruka vyleti! Takze si sa vyrozpravala a teraz sa zamysli nad odpovedami ktorych je tu fura.

drzubok
29. feb 2012

co to može byt capla? aj macka vie capnut mača, vlastne ho mohla pohladit? ci?

digysa
29. feb 2012

Byt lekarka, tak sa prisne pozriem na teba a opytam sa ta:

" Mamicka, mohli by ste tu hracku zobrat syncekovi z ruk? Myslim, ze sa nam bude spolupracovat ovela lahsie"

Hracku by som zdvihla, podala ju matke a ide sa dalej.

Taketo veci sa nediskutuju a neriesia s detmi.... Ak sa cloveku nepaci spravanie vaseho dietata, tak by to mal oznamit rodicom.

Tvoja chyba spocivala iba v tom, ze si ho nedokazala nacas zastavit pri buchani. Ale inak som na tvojej strane.

emily_666
29. feb 2012

tiež si myslím, že toto mohla byť diskusia. Syn je dosť veľký, aby chápal tvoje upozornenie, lekárka je tiež len človek, veď ho ale neudrela, sama si povedala, že capla. To je veľký rozdiel. @vejinka, super odpoveď.

sendinka
29. feb 2012

Ja nechcem radiť ani posudzovať.Ani jedna z nás v tejto chvíli nevie,ako by sa zachovala v tejto situácii.To sa predsa nedá naplánovať,alebo naučiť.Takže si len prečítaj názory s tým,že sama zvážiš ako ďalej,podľa toho ,ako to budeš ty cítiť.

milankovazuzana
29. feb 2012

Môj názor-nie, nemala by si to dovoliť, aj keď dieťatko vyvíjalo nadmernú aktivitu, lekárka-aj keď aj ona je len človek by mala s takouto alternatívou počítať, veď aj takáto diagnóza sa asi rieši aj u neurologičky, však?Najlepšie je veci riešiť priamo v ambulancii, ale prakticky to niekedy nieje možné-myslím si, že tak ako mamička, tak i lekárka ostali asi zo vzniknutej situácie zaskočené... O tom-či meniť alebo nemeniť lekárku rozhodne možno ďaľšia alebo ďaľšie návštevy v ambulancii, po jednej takejto skúsenosti by som to ešte radikálne neriešila.

monalisatko
29. feb 2012

na to určite právo nemá! Ani ako lekárka 😠

macamac
29. feb 2012

ako pardon-ale to si dovoliť nemala. že jej praskli nervy?nevieme, aký mala náročný deň za sebou? a to čo?? aj keby ho mala maximálne ťažký, to akože najbližšie dieťa,ktoré ju vytočí /resp. jeho mama,lebo nereaguje výchovne,ako má/ si to má odniesť? mne je jedno, či ho capla alebo udrela alebo.... s negatívnymi emóciami naňho nemala siahať. je to malé dieťa!
ja učím v škole. a ja mám aký deň-každý deň- za sebou? ťažký. inak ťažký. a všeličo si ja vypočujem a denne sa musím ovládať,ak už nevládzem. a mám milión dôvodov niekoho ručne upozorniť,kde už prešiel za hranice-a nespravím to. lebo-pre mňa nemusel vyjsť na takéto niečo zákon. /že telesné tresty-a teda aj "výchovné zaucho" sú zakázané/ , ja ho mám v sebe. nikdy by som nesiahla na cudzie dieťa.

lili_mia
29. feb 2012

to si mala riešiť okamžite a nie až teraz, zrejme si mala z toho šok .. ja tak robievam, hoc aj cudzím deťom, stane sa, že ku mne pribehne dieťa, ked niečo miesim, či rozoberám a práve detské pršteky v tom nepotrebujem a dookola mu odstrkovať ruku sa fakt nedá a jeho rodič nikde, prípadne na zavolanie nereaguje, len mi zamáva a kecá ďalej, tak až po nereagovaní matky capnem drobcovi po rúčke, len neviem vysvetliť ako, pretože v tom nie je sila, niečo na spôsob, ked si človek klopká prstami po líci

traktor
29. feb 2012

ruku na srdce..kolke z vas co tu pisete , ze ved to nic nie, by tak reagovalo, keby sa to stalo vasmu dietatku..je lahko povedat, mala si zasiahnut, mala si to a to..nepozname ju, nevieme cim prechadza ona a jej dieta..sama pise , ze je *iny*, ze to nie je o nevychovanosti..a aj prave preto a nie len preto si myslim, ze lekarka nekonala spravne a teda mne osobne by sa to nepacilo..a uz ked som to neriesila hned u nej v ordinacii, vysvetlila by som si to s nou pri najblizsom stretnuti..lebo nie je to ok, aby niekto cudzi capal cudzie dieta a este pred rodicom..ak tam ten rodic nie je, tiez takto zlyhava?..nie je to na udanie..ale je to urcite na vydiskutovanie si..a ak by som uz k tej lekarke nemala dôveru, nasla by som si inu..len matka vie, ako prebiehaju aj dalsie vysetrenia atd..skoda, ze to nie je diskusia, mozno by sme boli vsetky prekvapene, keby o tom napisala viac a mohla by reagovat..niekedy su otazky skôr na skodu..lebo je tu mnohe nevypovedane..

melonik7
29. feb 2012

nie si precitlivelá..aj mňa by to prekvapilo - nemilo, hlavne keď obe viete prečo - a s čím ste tam..súhlasím so všetkým čo napísala @veronika81

zuzkaprofant
29. feb 2012

Vziadnom pripade nemala doky dat po ruckach,aj keby tu hracku do okna hodil;) nie je to o tomci je vychovany alebo nie,by som pomlcala o vychove ostatnych deti;)

vianne
29. feb 2012

podla mna nie si precitlivela. prisla si k lekarke riesit jeho problemy - zdravotne a nie ho tam vychovavat. Iste, dieta robilo hluk, doktorku vyrusovalo tak chapem, ze sa jej to nepacilo. Myslim, ze si mohla zasiahnut aj raznejsie, aby maly chvilu vydrzal, ale neviem, nebola som tam a nepoznam tvojho synceka, takze nejdem radit ako si to mala urobit. Rozhodne sa mi ale nepaci, ze doktorka tvoje dieta udrela, nema na to pravo ako cudz clovek, toboz nie ako lekar! Sorry, baby, co ju tu obhajujete, ale vam by sa pacilo, keby hocijaka susedka, teta v obchode, sofer v autobude, a pod. udrel vase dieta hocikedy ked sa mu bude zdat, ze je hlucne a nechychovane??? ved deti treba vychovavat....iste, ale na to su tu rodicia, ktori maju za dieta zodpovednost. Niekto svoje dieta vychovava bez telesnych trestov, tak taketo zasiahnutie do vychovy povazujem za podstatne.
Ak sa pani doktorke nepacilo spravanie dietata, ma upozornit slusne matku, ze ju to rusi a nech s nim nieco robi a pod. Ak by toto spravila doktorka mne a mojmu dietatu, v tu sekundu sa dviham, beriem kartu a odchadzam. a urcite by som jej k tomu povedala aj nejake "mile" slovo.

lenusiknr
29. feb 2012

niektore matky su fakt divne najme prve prispievajuce.... ! absolutne nepoznate maminku ani jej dietatko a uz si nevie vychovat dieta... hlavne ze Vase deti su tie najlepsie a v puberte budu uplne ,,bezproblemove.... no aby ste sa potom nedivili...
dieta moze reagovat na nove prostredie roznym spravanim- a reakcia tohto drobca bola taka ze trieskal hracku..... booooze moj tak mu ju mala dr. vziat ked jej to tak vadilo... chapem maminku kt. bola v strese z vysetrenia maleho a nevzala mu ju ona....
detsky lekar sa ma vediet spravat k detickam a nie ich capat po rucke.. ak by to niekto spravil mojmu malemu zrejme by jej letela jedna naspet... a ano som precitlivena na svoje dieta..su to nase deti a my ich mame chranit..

luciferkax
29. feb 2012

PodľA MNA len skúšala reakciu. tvoju aj drobcovu... Možno sledovala jeho "hranice", kedy poslúchne.. určite mu necapla tak, že má modrinu, ale jemne...... tak nestresuuuuuuuuuj, aj dieťa musí vidieť, že nie všetci ludia sú láskaví.. ak ťa to tak zarazilo (mna by to zarazilo tiež, neznášam, ked niekto moje dieťa preškoluje a capká) mala si sa jej to opýtať hned, prečo to urobila

ela2710
29. feb 2012

nikto sa tu nepytal, co si myslite o vychove mamicky, nechapem, pyta sa jedno a vy jej odpovedate uplne o inom a okrem toho je vas do jej vychovy nic. Chcela by som vediet ako mate vy ,,vychovane" len dvojrocne deti, ved to co tu pisete je uplne nezmyselne. deti maju v tom obdobi obdobie vzdoru, nas maly ma len 16 mesiacov, ale ked sa mu nieco nepaci, alebo sa mu nedari, slahne o zem hocijaku hracku a ja s tym okrem no, no, no nespravim vobec nic. Urcite sa nepriklanam k ziadnym nasilnickym sklonom
@mucher myslim si, ze pani lekarka nie je normalna, ci capla silno, ci slabo, to je nepodstatne, nema si co dovolit capat po ruke tvoje dieta,nemyslim si, ze dieta pochopi, ze robi nieco zle na zaklade capnutia po rukach, a neviem ako si mohla vydrzat byt ticho, ja by som tej lekarke povedala minimalne to, co si o takom spravani z jej strany myslim, udat by som ju neudala, neviem ako silno capla, no keby to bolo fakt silno, podala by som nanu aspon staznost.

zuzana_m
29. feb 2012

Ahoj, nie si precitlivelá. Ja osobne by som capla naspäť jej, a poriadne teda. Toto už kde sme, odbornik si nemá čo také dovoliť,už vôbec nie cudzí človek. Malé detičky toto robia, niektoré viac,iné menej. Zvlásť chlapci radi rozoberajú hračky, a väčšinou nešetrne 😅 ,,, ja tiež capnem malej na zadok,ked robí zle,ale ona sa mi ešte vysmeje 🙂 ,,ale že lekár capne, a takému drobcovi? Len to by skúsila predomnou. Môj synček prestal rozprávať,ked mal niečo vyše roka, začal až v troch rokoch, a sme tu, a pritom je nadmieru inteligentný, ajked na druhej strane strašne živý 😖 ,,, podla mna uplne normalne sa spraval,chcel tú hračku asi zničiť, ako ked šteniatku,ktore je tiež de facto dieťa, dáš hračku a ono ju do par minut rozkúše,zničí (trošku od veci príklad,ale celkom fajn). Ale byť ho za to by ma ani nenapadlo. A nemám rada,ked super matky ked vidia nejake dieťa napr. hádzať sa o zem, alebo rozbijať hračku,alebo vrieskať na ulici, že začnú kecať drísty o tom,aké je nevychované,,,aké nevychované? každé dieťa je iné,prekonáva rôzne etapy, niektoré je temperamentnejšie, živšie,,,ale to je v ňom, nie vo výchove, ja sa môžem aj rozkrájať,ukazujeme deťom dobrý príklad, a malý ajtak lieta napr. po obchode, babre čo nemá ked niekde sme, ale čo ho mám byť hlava nehlava? Treba sa poradiť s odbornikom,ako s takym dieťatkom jednať a výsledky sa ukážu. A vyrastie z toho. Môj manžel bol také "nevychované" dieťa,,a teraz je to úspešný dobrý človek. Len treba vydržať 😎

inffinity
29. feb 2012

Můj názor je že ste udělaly chybu obě: ty si měla malého usměrnit (jak už jsem výše četla, chytit mu ruce vzít mu hračku) a ona si neměla dovolit mu plácnout po ručkách..

Na tvém místě bych jí teda pěkně za toto spérovala, toto si k mému dítěti nesmí nikdo dovolit! Ale jak už jsem napsala ty jsi tomu vlastně mohla zabránit 😉

habibi78
29. feb 2012

ja by som donekonecna dietatu nehovorila nono, to nesmies, nechaj to.... ja mojej vsetko poviem dvakrat..a ona uz vie, ze ked to poviem tretikrat, danu problemovu vec jej automaticky zoberiem a viac o tom nediskutujem....