icon

Neurologička capla 26 mesačnému dieťaťu po ruke. Je to ok?

mucher
29. feb 2012

Dnes som bola s našim 26 mes synčekom u neurologičky (hyperaktívny, "iný" , nerozpráva) Macko tam búchal s hračkou o stôl a nereagoval na moje upozornenia typu:no, no , 3x, ani na upozornenia doktorky, usmieval sa a búchal ďalej, keď som zvýšila hlas, hračku (nerozbitnú) tresol o zem. Doktorka mu chytila ruku a capla mu po nej 2x:"To sa nesmie!"..Ja som iba ostala v úžase. Podotýkam jeho správanie nie je o nevychovanosti.Ja mu tiež capnem po zadku ked mi už prasknu nervy, ale cudzí človek?! Môže si to lekár vôbec dovoliť? veď to ako by som capla cudziemu dieťaťu 😲 .Som precitlivelá? ☹

Strana
z4
mamuna55
16. mar 2012

Ahoj ja si myslim ze to rozhodne nie je v poriadku. Ziadny iny clovek, ani lekar, nemoze takymto sposobom siahnut na tvoje dieta, a to bez ohladu ci je, ako pises, "ine" alebo nie. Ja mam 6 rocne babo a nikdy by som to nikomu netolerovala!! Nemyslim si, ze by to to dieta nejako traumatizovalo dobuducna ale su iste hranice za ktore sa ist nesmie a toto je jedna z nich..nie je v poriadku udriet (symbolicky capnut) cudzie dieta!

citronade
18. dec 2014

hehe a to ti nebolo trapne, ked si dovolila aby dieta vyrusovalo neurologa pri praci? ja neviem, mne by bolo. LEKAR, NEUROLOG. Na jeho sustredeni zavisi vela.

david93
18. dec 2014

je to neprofesionálne, nemala to urobiť

stanislavao
18. dec 2014

zeny haloooo, doktorka ho nezbila. ale capla mu po ruke ako upozornenie, ze "toto sa nerobi" kedze na reci dieta nereagovalo a matka ho zrejme zvladnut nevedela. preco by si mala doktroka nechat trieskat do stola. nechapem preco pisete 26 mesacne dieta a nenapisete 2,5 rocne dieta. myslite si, ze potom je akoze mensie?

velkacica
18. dec 2014

decko "capla" opravnene, a preventivne mala aj jeho uzasn(ut)ej materi! Obom to treba chapat vychovne! Zjavne matka nie je schopna stanovit decku hranice, tak ma z neho "ine, hyperaktivne" (takze je cinne, ale bez schopnosti rozpravat?)...

iwesska
18. dec 2014

Ja ti tak poviem, ja mam tiez hyperaktivneho syna. Bude mat 4r. Mam este aj male babatko. Raz som bola na poradni s malou aj s nim a ten jej skoro celu ordinaciu za 10 min. prehrabal. Stale som ho musela napominat, nepomahalo, tak som ho schmatla za ruku, postavila ho k sebe a povedala mu jasne, ze tu budes stat, drzat sa pri kociku, lebo toto sa nerobi! Zase ho nohy niekam tahali, tak som malicku drzala na rukach a jeho v druhej ruke. U psychologicky ked sme boli, tiez mal tendenciu jej brat veci zo sklenenej vitriny. Vzala mu ruku a otocila ho, ze nie, tam nesmie, ublizis si ! Urcite by som nebola stotoznena s tym keby lekarka prisla a vycapala ho, je jedno kde. Ale zase ako matka musis ty dozriet na to, aby jeho spravanie nezachadzalo za hranice, lebo tie mu urcujes ty a nie jeho diagnoza. Ja mam brata s DMO, je sice chodiaci s problemami, ale ma aj mentalnu zaostalost. Vies co robil v obchodoch ked bol mensi? Vzal si co chcel rovno do vacku ked sa mama nepozerala a v inej ulicke si to potom pozeral a tam na to dosla. Tak ho mala nechat kradnut, lebo ved ma na to diagnozu??? Nie! Zakazdym mu dohovarala a urcovala hranice a predstav si, dnes to uz nerobi. Takze nie, lekar nema pravo trestat dieta takymto fyzickym sposobom, ale kedze ty ako matka ho lepsie poznas a vies co na neho zabera, tak si to musis ustrazit, ked nepomaha slovny dohovor, tak ho vezmi na ruky napriklad. Lebo on nie je jediny, ktory k nej chodi a si predstav, ze kazde dieta by tam takto prislo a trieskalo jej hracky o zem, lebo : "ono za to nemoze"...Ja myslim, ze ona nechavala na tebe, aby si jeho nevhodne spravanie zastavila a ked sa tak neudialo, tak to spravila za teba. Aj ked ako vravim, nie vhodnym sposobom.

roja01
2. mar 2021

Áno, mamičiek sa vždy dotknú negatívne reakcie spojené s ich dieťaťom. Akékoľvek posudzovanie ľudí, ktorí dieťa a mamu nepoznajú nie sú objektívne. Možno mamka nevie dieťa správne vychovávať, možno by ho nevedela vychovávať ani tá, ktorá ju kritizuje. Možno je práve vychovávaný najlepšie ako to je u neho možné. Nevieme.
Len ja by som navrhla riešiť každý problém zdravým sedliackym rozumom. Skutočne si myslíte, že to capnutie chlapčekovi uškodilo? Neuškodilo skôr egu mamičky? Súhlasím s tým, že dôvtipné upriamenie pozornosti dieťaťa na spoluprácu je lepšie, ale nikto nie sme stroje, a preto nerobme z komára somára.

taga
2. mar 2021

@roja01 ja by som navrhla pozriet si datum temy skor, ako zacnem polemizovat nad udalostou spred 9 rokov 😉

roja01
3. mar 2021

@taga, ja som napísala všeobecnú pripomienku platnú na čokoľvek podobného. Šlo mi iba o to, v každej situácii používať sedliacky rozum. A dnes by som doplnila aj empatiu.

scorpionflower1
3. mar 2021

Neverim, co tu niektore pisu - ze je to tvoja chyba a mala si si vychovat dieta - normalne nechapem...akoze 2-rocny drobec sa ma proste slusne spravat, reagovat okamzite na povel. Ved je to uplne male dieta. Keby mal 6-7 nepoviem. Ja mam dceru presne v tom veku ako je tvoj, keby ju capla dr. tak jej to razne vysvetlim, vsak ona kto je, aby ti dieta bila? Ta neurologicka je pekna krava, vsak robi s detmi, co caka? Ze budu pekne potichu sediet a nevydaju ani zvuk, a este ked maju hyperaktivitu. Vsak, co ma robit taka ucitelka v skolke? Capat to hlava-nehlava? Nechapem ludi naco chcu robit s dermi, ked nemaju na ne nervy. Ja som tiez neni dokonala matka, ale detsky lekar ma byt trpezlivy a laskavy k detom.
A pre tie co tu pisu ako si treba spravit poriadok s 2-rocnym dietatom, ten maly neurobil nic zle. 2-rocne deti este nevedia kontrolovat svoje emocie. Aj dospeli s tym maju problem. Ked ich budete za to trestat 100-krat sa to vrati. Ja som ucitelka na strednej a stretla som vela rodicov, co takto autoritativne vychovavali deti a v puberte tie deti vyvadzali ako blaznive, klamali rodicov a mali so sebou problemy.

Strana
z4