Nezvládam jedno dieťa?

7. aug 2020

Mám jedno dieťa, ma 13 mesiacov a mam pocit, ze vobec nezvladam starostlivost oň, co sa tyka spanku a stravy.
Prvy problem je moja strava a nasledne aj jeho strava.
Ide o to, ze ja som sa od narodenia normalne nenajedla. Prvy polrok preplakal, mal koliky, jedla som suche pecivo a zemiakovu polievku niekolko mesiacov, lebo som myslela, ze to ma z mojej stravy (odsledovane, ze mal).
Teraz as nemam cas variť, pretože akonahle som v kuchyni, zavesi sa mi na nohu a skoncila som. Spať vue iba so mnou, takze ani vzedy nenavarim.
Manžel je od rana do vecera v praci.
Maly je dojceny na poziadanie doteraz.
Varim iba jemu, aj to vacsinu vyhodim, pretoze jemu "stačí" mlieko. Pit vodu nevie z nicoho, skusila som 10 roznych veci.
Ja jem narychlo co najdem, niekedy ani pecivo si nemozem natriet, lebo place. Nahlcem sa keksikov a to je moje jedenie. On samozrejme ked ma vidi nieco jest chce aj on. Napriklad mam chlieb so sunkou a on vresti, lebo vidi sunku a kym ju nedostane, tak bude vrestat. Neoklamem ho nicim.
Toto asi odsudite, ale jedlo navarene v predchadzajuci den mi nechuti, nemozem si pomôcť. Odjakziva to tak mam, vzdy som mala cerstvy obed. Okrem toho ako som spominala, spi iba so mnou, takze ani vecer sa mi neda v klude varit, stale sa budi a plače, musim pri nom ležať. Donaska ide do penazi- otvorene povedane nemam na to, aby som denne davala iba na obed 5-6€.
Proste cele zle.
O mna ani tak nejde, ale hlavne ma trapi, ako maleho naucit normalne jesť a pit?
Kde začať?
Uvítam kazdu radu a prosim bez urazok. Nikto nie je dokonalý a ja tiez robim chyby a chcem ich zmenit.
Ďakujem ❤️

lucilaines
7. aug 2020

Tiez mam jedno dieta a velakrat pocit, ze ho nezvladam, to je normalne. Aj presne viem o com hovoris s tym jedlom. Podla mna tvoja priorita momentalne ani tak nie je naucit ho jest a pit, lebo ak je nejedak, tak ho to aj tak nenaucis, akurat dojdes o nervy. Ma mlieko, pribera, neries, raz zacne jest. Nestresuj sa tym. Co je tvoja priorita a comu venuj energiu je naucit ho spat. Mne maly presiel na jeden spanok v 11 mesiacoch, este dlhoo sme bojovali s uspavanim, s tym, ze som musela spat pri nom a podobne, ale odkedy sa naucil spavat v postielke, konecne sme vytvorili rezim a mam poobede dve hodky pre seba, tak sa mi doslova zmenil zivot, slnko vyslo a ja som novy clovek. Takze tolko moja rada, neries jedlo, kasli na to, var mu dalej a ponukaj, ale moc sa tym nezaoberaj. Nastuduj si clanky o spanku, uspavani a zacni pracovat na jeho samostatnom spanku.

smejko25
7. aug 2020

Tak kedze je problem vo vareni na viac dni popozeraj si rychle a jednoduche recepty 🙂 na take rychle chrustanie by som si nachystala zeleninku - uhorku, paradajky atd atd..
Maleho musis nechat aj vyplakat lebo sa proste nenajes..je to krute ale je to tak viem co hovorim...svokra s muzom naucili moju (9M) ze ked sadnu ku stolu v kuchyni ona knim docupka a zoberu ju na ruky...tym padom ked som blla sama doma prisla k mojim noham a plaaac ako o dusu...raz som sa nasrala a poslala video ze co dosiahli svojou vychovou...bohuzial nechala som ku plakat pri mojich nohach kym som sa najedla a naucila sa ze ja ju proste na ruky nezoberem ked jem..

danielahamar
7. aug 2020

ak ty normálne neješ, nebude ani dieťa, tomu ver a si "otrok" svojho dieťaťa, takže skús nejaký iný systém, vidiš, že toto nie je dobré, ak príde muž, okamžite mu ho zaves na nos a ty si sprav čas pre seba, alebo raz do týždňa nájdi niekoho, kto ti ho postráži

simsalabim
7. aug 2020

No... nezvladas to. Treba si uvedomit, ze ty si matka a nie otrok. Ved nech si poplace, netreba hned skakat. Ja som varila, aj ked mi na nohe dieta viselo. Ved zisti, ze sa svet netoci iba okolo neho. Nase prastare mamy by len hlavou krutili, ako si deti tetaz rozmaznavame. A ano, mala som podobne narocne dieta, nespave, uvrieskane, este aj s refluxom k tomu.

millky
7. aug 2020

Rozpravaj sa s ním. Ideme spolu uvariť, nauč ho sledovať ťa a nie zavadzať ti. Kúpte si prenosnú postieľku, dáš ju do kuchyne, tam ho posadíš s hračkami a budeš mu dávať žúť šunku, no a? Zapnite si hudbu, spievaj mu, tancuj mu, rozpravaj sa s ním... A navaríš si. Cestoviny dať do vody je najmenej, buchnuť na ne omáčku je tiež najmenej. Viem, že je to ťažké, ale už je rozumnejší, nauč ho novému režimu ☺️

matana2
7. aug 2020

Nechaj ho revat. A kludne sa najedz. Ak ti leze pod nohy v kuchyni, daj ho do postielky, ano bute plakat ale cely svet sa netoci len okolo dietata. To som prezivala ked som mala prve dieta. Polozis - reve, vzdialis sa na dva kroky - reve. Nejedavala skoro vobec iba chcela mliecko. Chapem, ze nechat dieta revat nie je prijemne. Ale dieta si musi zvykat. Navar na dva dni. Kludne nechaj revat, detom rev neublizuje.
Teraz mam druhe, je to s nim o moc jednoduchsie, papa, je samostatnejsi ale pri zaspavani sme ho museli nechat vyrevat. Teraz spi celu noc. Ma 12m. Proste nevadi ze reve, v klide si aj tak navar a najedz sa.

tenerifka
7. aug 2020

ma uz 13 mesiacov, nachystaj si jedlo, ktore moze aj on (uz moze takmer vsetko) a sadni si vedla neho, on bude jest rukami jeho jedlo a ty svoje, prip.ak chce tvoje, das mu, lebo to bude to iste. Inak baby si tu chvalia uciacu vezu, mas dieta pri sebe v kuchyni a moze sa pozerat, ako varis

sense
7. aug 2020

Ja som varila hednoduche rychle a jedla to co dieta....vzdy nejaka zelenina udusenaca bud ryza ,cestobiny ci zemiaky ...nejake masko a la minute al ryba....a v roku dostala aj kusok sunky ...jedli sme zasadbe pri stole a ked som chystala dostala do ruky varasku, misky a varila al vyhadzovala misky zo suplika a upratovals spat...vzdy som hej vypravala co robime ...a kludne ho mozes nechat aj poplakat...si jeho matka nie otrok..
Zo spankom ti neporadim ked som nebola v praci chodila som spavat s nou

alaguema
7. aug 2020

A prečo varíš len jemu? Veď uvar jedlo, ktoré si ty potom na tanieri dochutíš a skús mu hravou formou ukázať, že môže byť zaujímavé najesť sa spolu. Obom vám pri aktuálnom režime budú o chvíľu chýbať vitamíny a minerály. Hlavne tebe. Neviem, ako riešiš tie krízy, keď si vydupáva svoje, ale len pevne verím, že nie strčením prsa do pusy. Ročné dieťa chápe vysvetľovanie, dá a má sa mu už všetko vyvsetľovať. Keď plače, upokojiť, objať a vysvetľovať, vysvetľovať. Je potrebné aj nechať vyzúriť - keď je to plač z hnevu. Ostať pokojná, pri ňom, ale neskákať ako pajác, lebo on zaplače.

deti95060810
7. aug 2020

s tým spaním si to zariadila zle... Syn je naučený že spíš s ním, asi aj zaspávate spolu a teraz od toho nechce ustúpiť....Odučiť ho bude problém. Pretože kým dieťa spí tak maminky si zvyknú navariť, alebo upratať, .... Takto nespravíš ty nič.... 😨

kittykat22
7. aug 2020

mozes 1000x vysvetlovat ze mas narocne dieta. Kto ho nemal doma, ta tazko pochopi. Co sa tyka jedla - maly uz musi jest pevnu stravu. Mali sme tiez problemy s jedlom - nad vsetkym ohrnal nos. Vo finale zjedol cestoviny s masom a bolonskou omackou?? Ale ako sme sa mu prosili cele tyzdne aby jedol. Cert maly. A tak isto reval nonstop, nic nechcel, len na ruky a kojit 😠🙄 Nakoniec pomohol tablet a teletubies. Ano ja chapem ze to nie je idealne ale len s tym bol ticho. Pravda je, ze keby mi ho doma cert zabavil, tak mu ho na hodinu dam. Je dobre brat deti vonku a skusit mu dat jest tam. Tieto urevane deti maju radi zmenu a potom tak neriesia svoje pocity. Skusala si mu davat jest pri rozpravke, vrrr vrrr leti lietadielko, urob HAM ap? Nemas kamosku s detmi? Mne velmi pomohlo nebyt sama. Inak syna mame len jedneho a neplanujeme druheho potom co predviedol 😀

heidy222
7. aug 2020

@alaguema pravda
Teraz to poviem vulgarne ale u nas plati s oboma detmi od narodenia, ze mame sa treba najest a vysr..., To je zaklad takze v tychto pripadoch stolicka, ohradka a hotovo. Neexistuje ze nemat cas sa najest, dieta predsa treba ucit aj to, ze aj ostatni maju svoje potreby.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenuliatko84
7. aug 2020

No neviem,ja mam jedno dieta ale bez problemov som stihala uplne vsetko,a dokonca ked spal maly tak aj ja.
My sme jedavali a jedavame vsetci spolu za stolom alebo pred telkou a vtedy zje vsetko

lenuliatko84
7. aug 2020

A od mala skm ho ucila ze ked mama pije kavu alebo je obed ma sa zabavit sam.neviem ci to pochopil ale fungovalo to

sara07
7. aug 2020

ked varíš pre neho tak si daj to isté , a máš teply obed každy den no ak je kojeny tak mu to stačí
môžeš ešte skusit um možno lepšie bude spat alebo bez teba , pripadne mu daj k nemu tvoje pyžamo a tak sa vytrat
nájst systém si musíš , začni normálne jest , nie je tvoja povinost ho kojit do 3 rokov ked máš pocit že to takto nejde tak ho odstav , mal by začat normálne jest ,
ked spi a potrebuješ spat pospi si s ním, no tak nebude ukažková domacnost ako z časopisu, svet sa nezruti

autor
7. aug 2020

Dakujem za rady, asi mu musim pritvrdit rezim. Niekedy je to fajn, ale niekedy sa citim ako najhorsia matka. Potrebovala som to zo seba dostat.

autor
7. aug 2020

@simsalabim ano, ja proste jeho plac nedavam. Asi som uz stara 😀 mne sa okamzite startuje obranny system, zacnem byt v strese ked reve, potim sa 🙈

autor
7. aug 2020

@millky on tu sunku normalne s chutou zje a chlieb vypluje. Asi som moc premotivovana, ale sunka je slana, nechcem, aby jedine co zje bola sunka. Na FB je taka skupina Co jedia zdrave deti. No a odtial asi prameni moj pocit, ze mu davam hrozne zaklady do zivota, co sa tyka stravy

montemotherone
7. aug 2020

Ako keby som to ja písala 🙈 A to sa ani po rokoch veľmi nezmenilo. Varím celkom rada, ale tie moje deti, hlavne dcéra, je dosť komplikovaná. Mám pocit že čím viac energie som do varenia dala, tým viac to ofrflala a ja už som bola totálne demotivovaná. Úplne najviac ma štve, keď stojím pri hrncoch a potom to všetko ostáva... A keď nie je navarené, tak hlava v chladničke že čo máme jesť 😡

eliska13
7. aug 2020

Takže prikrmy si nahrádza mliekom?Už je dosť veľký, aby mal pestrú stravu a teraz mu robíš základ, aby ochutnal všetko a stoloval jedol s tebou.Ja by som mu toľko mlieka nedala aj môj bol dlho kojeny, ale najprv jogurt, obed a potom mlieko.Skusala si pitie normálny pohárik a slamka môj zle pil, tak sme saskovali s bublinkami.No máš to ťažké naozaj otrok dietata😆jedine mu ráno po raňajkách dať nové hračky, hrnce čokoľvek neopozerané, alebo tu rozprávku a ty rýchlo navariť niečo normalne.Deti väčšinou spia večer najtvrdšie po hodine.Budes jesť ty, bude aj on musíš zmeniť stravu nech sa Ti to nevypomsti na zdraví, zuboch...a spánok no aj ja som pri ňom spávala poobede, alebo som išla variť, alebo väčšinou som varila večer na druhý deň, keď muž kupal, to čo mi chutí, lebo tiež su jedla,ktoré z druhého dňa nezjem😊a večer tiež som išla uspavat, takže zase len pri mne a cecku😊
Neskúšala si mu dať ochutnať HiPP prikrmy?že by si to striedala varené a občas Hipp pre zmenu chuti a časovú tiesen?

punka24
7. aug 2020

Niiiič nestresuj každá toho pokafreme dosť a každý rád rypne to a hento ako si mohla dopustiť... no mohla hej, stane sa... dieťa ti nespí samo - nauč ho teraz... ja som tiež so spánkom experimentovala... cca 5 dní až mesiac a zaspávať sa naučí sám v postieľke... zavadzia pri nohách a plače - ohraď ho niečím nech si v kuchyni neublíži, daj mu hrniec varešku, možno aj nejakú dobrotku do ruky, aj suchý rožok vie zamestnať dieťa dlho, len potom treba veľa vysávať :D ... nenaješ sa - daj ho do detskej jedalenskej stoličky, prisuň ho ku stolu ku sebe a papajte spolu... farebná zeleninka zamestná pusu aj pršteky, najete sa obaja... a nestresuj že sa ti nedarí... ono sa časom podarí... 🙂

sissy27
7. aug 2020

Uvar obed vhodný pre teba aj dieťa a sadni si k stolu a jedz normálne. Malý sa pridá (nie hneď, ale rýchlo pochopí) a keď si trošku ponervačí tak mu to neublíži. Zrušila by som kojenie na požiadanie, nie je kojenec pre ktorého je tvoj prsník nevyhnutnosťou. Pred spaním alebo ráno ok, cez deň už nie. Samozrejme, že uprednostní sladké mlieko z prsníka ako jedlo z taniera.
Si otrokom svojho dieťaťa a je najvyšší čas to trošku zrovnať, len treba chcieť a nebáť sa byť tvrdá (tým nemyslím aby si ho bila, ale keď povieš, že teraz sa bude jesť pri stole v kuchyni varený obed, tak mu nestrčíš prso lebo chce a reve).

eliska13
7. aug 2020

Náš jedol pri knižkách a hračkách pri stole viem nemalo by sa, ale pomáhalo to😊

rubinka
7. aug 2020

Kúpiť ohradku alebo cestovnu postieľku dať ho tam nejaký box plný hračiek a on nech sa v tom hrabe ty zatiaľ navar porob čo treba cestovnú postieľku si vieš zobrať hocikde kde si takže dieťa je pri tebe vidí na teba a zároveň sa netmoli pod nohami. Jasné že najskôr bude rev keď je naučený byť vkuse zavesený na mame ale za pár dní zistí že reve zbytočne. Mama není otrok dieťaťa, treba aj jesť aj robiť domáce práce aj mať výdych lebo takto sa zachvilu zblázniš. Stravu má mať už normálnu žiadne mixovane gebuziny ale všetko čo vy akurát menej korenené. Jedzte vždy spolu. Ak nechce nakrm ho hoc aj pri rozprávke časom sa oduci, vždy lepšie ako žiť len na mlieku to už není kojenec aby žil len na mlieku treba mu normálne jedlá. A žiadne výčitky že reve, prejde ho to.

kubkovamama
7. aug 2020

My máme čoskoro 4 deti a pri každom boli boje so stravou..a stále su.Najprv ako premotivovana matka a zúfalo sledujuca roky svoju stravu a postavu som bola v koncoch pri riešení prikrmov atd,.Už to kaslem.Samozrejme trvám na zdravom pestrom jedle pre všetkých,ale pri deckach to často proste nedáš.Nikto ťa tu neodsudzuje (aspoň si myslím).Trošku sa uvolni,buď nad vecou,ešte je malinký a žiadne dieťa nevydrží byť iba na mlieku a šunke do 10r.Aj tam bude možno zadrhel,si vystresovaná zo situácie,malý to cíti a pekne stále dokola.V prvom rade:buď trochu sebec,resp.nie sebec,myslí AJ na seba.Niektore zvyky zruš,dobre vieš ktoré.Maly bude týždeň protestovať,poplace,pohadze sa,potrha ti tepláky ako sa bude vešať,ale neustup.Inak sa do roka zblaznis.Stoj pri sporáku a var,či chce alebo nechce.Pusti si k tomu hlasno rádio,tancuj pri tom,ignoruje jeho dožadovanie.A hlavne nemaj zlé svedomie.Jest normálne musíš aj ty.Dieta nepotrebuje vyčerpanú podvyzivenú matku s lamajucimi sa nechtami a neurotickymi tikmi.Potrebuje silnú veselu maminu,ktorá vie nastaviť hranice a pravidlá.Male sa naučí jesť normálne,keď teba uvidí jesť normálne.Ak sa dá,zapajaj ho pri varení,miešať,podávať,hľadať,naučíš ho pri tom aj kopu veci,farby,tvary..mrkva je to a to,je oranžová,ľúbia ju zajačiky,možno vyčerpávajúce ale ver tomu,že časom úspešné.Kup si taký ten schodik so zabranou,môže pri tebe sedieť vo výške linky a pozerať,pomáhať.A zapoj aj chlapa,niekedy predsa len musí byť doma.A kojit ,no tiež som kojila dosť dlho,ale nie ako náhrada za normal jedlo,keď už boli veľký a zubatý..Napr.rano trošku ešte pri mne v posteli,potom moja hygiena atď,výroba raňajok,proste museli počkať aj nakojenie už nemalo efekt sýtosti tak aj čo to zjedli.Potom obed a zas trošku cucli na uspanie a zas až pred spaním.Ono to bolo skôr psychologický upokojujúci prostriedok,nie plnohodnotné kojenie.Kojit môžeš veľmi dlho,veď prečo nie,ale nie na úkor bežnej stravy v jeho veku.Uspavanie bez nalepená na tebe asi bude oveľa ťažšie odnaucit ako to papanie.Mali by ste sa s mužom prestriedat,večer určite.ked sa v noci preberie nech vstane chlap ho utíšiť nie ty

lucka_ke
7. aug 2020

už ti to tu písali mala som v kuchyni cestovnú postieľku, vložila som ho do nej a do rúčky dostal ošúpanú uhorku alebo jabĺčko či mrkvu, kým to chrúmal rýchlo som varila, tiež neznášam plač, ale jesť sa musí

ladyvi
7. aug 2020

Necitala som diskusiu, celkom sme sa s jedlom aj my vytrapili, ale zasa nic strasne.
Neskusaj na nom 10 flasiek. Kup mu poharik a nauc ho z neho pit. Ak nevie z poharka, kup slamkovu flasku. Pride na princip uz v jeho veku. Bodka. Kym na to pride, davaj mu cajovou lyzickou vodu. Viac by som ho uz kadejakymi novymi flasami netrapila.

Jedlo. Kapitola sama o sebe. Naloz sebe. Daj aj jemu. Navyberaj mu makku mrkvu z polievky, cestovinu, halusky, rozvarene zemiaky. Nech sa v tom babre. Nauci sa. Podotykam toto nacvicuj ak nema zaujem o jedlo,pokial vie normalne lyzickou jest, tak krmit. Seknut kojenie cez den (ukamenuju ma tu). Proste na co by sa ucil jest,ked hocikedy dostane jedlo. Na poziadanie mozu byt kojene deti, co pekne papaju normalne jedlo. Ze je este maly? Co ja ti viem. Uz by mal papat aspon 1 jedlo plnohodnotne denne. V tom krajnom pripade. V tom lepsom uz mal byt na 4 jedlach. Vsetko je individualne. Ale nejaky ten rozum treba mat, z niecoho rast musi.

A teraz tak natvrdo, ber to s nadhladom trosku a neber to vobec ako utok? Co si sa zblaznila? Rok sa takto mordovat? Ved mas 1 dieta. Zdrave. Daj sa do pohody. Urob reset v hlave a vo svojom nastaveni a zaved iste pravidla. Trosku organizacie v zivote. Ved to je 13 mesacne dieta. Ani babo, co ta vysokuje, ked sa narodi a ani pubertak, co ta privedie do sialenstva. To je cas kedy si mas uzivat matersku. Niekde zacni a pekne poporiadku. Krok po krocku. Neblazni, ze ta takto znici rocne dieta, ze si rok na chlebe.

autor
7. aug 2020

ďakujem vam vsetkym za cenne rady a skusenosti, pomohlo mi to.

lauriema
7. aug 2020

Ahoj, kúp si ohradku daj ju do kuchyne. O koľkej vstáva? Ja vstávam napr. O 5.rano začnem variť aby som do obedu mohla už ísť von a venovať sa deťom. Občas doma výbuch nestresuj si človek nie robot 😘