icon

Nezvládam jedno dieťa?

7. aug 2020

Mám jedno dieťa, ma 13 mesiacov a mam pocit, ze vobec nezvladam starostlivost oň, co sa tyka spanku a stravy.
Prvy problem je moja strava a nasledne aj jeho strava.
Ide o to, ze ja som sa od narodenia normalne nenajedla. Prvy polrok preplakal, mal koliky, jedla som suche pecivo a zemiakovu polievku niekolko mesiacov, lebo som myslela, ze to ma z mojej stravy (odsledovane, ze mal).
Teraz as nemam cas variť, pretože akonahle som v kuchyni, zavesi sa mi na nohu a skoncila som. Spať vue iba so mnou, takze ani vzedy nenavarim.
Manžel je od rana do vecera v praci.
Maly je dojceny na poziadanie doteraz.
Varim iba jemu, aj to vacsinu vyhodim, pretoze jemu "stačí" mlieko. Pit vodu nevie z nicoho, skusila som 10 roznych veci.
Ja jem narychlo co najdem, niekedy ani pecivo si nemozem natriet, lebo place. Nahlcem sa keksikov a to je moje jedenie. On samozrejme ked ma vidi nieco jest chce aj on. Napriklad mam chlieb so sunkou a on vresti, lebo vidi sunku a kym ju nedostane, tak bude vrestat. Neoklamem ho nicim.
Toto asi odsudite, ale jedlo navarene v predchadzajuci den mi nechuti, nemozem si pomôcť. Odjakziva to tak mam, vzdy som mala cerstvy obed. Okrem toho ako som spominala, spi iba so mnou, takze ani vecer sa mi neda v klude varit, stale sa budi a plače, musim pri nom ležať. Donaska ide do penazi- otvorene povedane nemam na to, aby som denne davala iba na obed 5-6€.
Proste cele zle.
O mna ani tak nejde, ale hlavne ma trapi, ako maleho naucit normalne jesť a pit?
Kde začať?
Uvítam kazdu radu a prosim bez urazok. Nikto nie je dokonalý a ja tiez robim chyby a chcem ich zmenit.
Ďakujem ❤️

Strana
z2
lenqua_12325
7. aug 2020

Zapni mu rozprávku a najesť sa 😐

sisaka
7. aug 2020

13 mesačné dieťa nie je bábätko, ktoré je odkázané len na materské mlieko a už dávno mal byt nabehnutý na nejaký stravovací režim (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera), ak si ráno pýta mlieko tak daj, ale stále ho treba posadiť k raňajkám, keď ješ ty (alebo cela rodina) a dať mu rovnaké jedlo vrátane vody, či čaju do pohárika s naustkom. Desiata, opäť si spolu sadnúť za stôl, dať si nejaké ovocie, či zeleninu, kúsok tvrdého syra, jogurt atď zapojiť do varenia obeda - dať mu hrnce, misky, varešky, niečo do nich, kľudne aj kocky a nech si “varí” s tebou. Ak nevydrží, dať mu do ruky leporelo, alebo nejakú inú hračku, ja som napr. vždy synovi rozbalila koberec na hranie s cestami a domami, dala k tomu auta, zvieratá a hral sa s tým... V 13. mesiacoch môže dieťa jest viac menej všetko čo dospeli, treba variť také, čo môžu aj maličké deti, odobrať porciu následne dosoliť, dokorenit. Zase si sadnúť za stol a najesť sa spolu, dieťa treba nechať nech skúsi jest samé, či už lyžičkou alebo kľudne aj rukami a potom pripadne dokrmiť, ak zje malo. Večerať zase spolu, najlepšie aj so zvyškom rodiny, nech dieťa vidí, ako sa stoluje, to, že si kde tu uchmatneš nejaký keks, či kúsok chleba nie je nič hodné nasledovania.
Čo sa týka spania, v roku mi ešte syn na obed spal v kočíku, on sa vyspal, ja som sa prešla, ak spal, keď som sa vrátila, tak som nechala kočík na zahrade a ja som si išla porobiť. Keď bol starší normálne do postieľky, s tým, že som si k nemu sadla s knižkou (tiež to bol mamin cecok) a čítala, keď tuhšie zaspal mohla som si zase porobiť. Pri staršej dcére som študovala, takze tam žiadne vymýšľanie, doobeda unavit, ona spat a ja učiť sa.
Treba si uvedomiť, že si jeho matka a nie osobný sluha, či dokonca otrok, od toho ho treba čím skôr odnaučiť

lolazmola
7. aug 2020

Úplne jednoduché riešenie bud navatos večer ale ôk beriem ze ti nechuti ale tak neboj nezomrie keď bude trochu plakať... Za týždeň si zvykne že mama potrebuje 20 min aby si navarila a zjedla, po plače prvý druhý krát a na 5.x si zvykne neboj. jemu kedy varis?? Ver také jedla aby ste jedli spolu jasne ze mu nedáš huby ci klobásu ale sebe môžeš dat kuracínu.
A vekom sa naučí jest aj piť to netreba učiť deti to je potreba ktora je v jeho záujme ✌️

vilma7
7. aug 2020

A čo tak dať ho do nosiča, keď sa už ináč nedá? Alebo sa.pokusit ho uspať v kočíku a potom navariť? A najlepšie naučiť sa jesť a zjesť obed aj z predchádzajúcich dní a kľudne nech ti navarí manžel po práci, alebo ty kým on bude s dieťaťom.

ysseba
7. aug 2020

Ja nerozumiem tomu, že spať vie iba s tebou. Fakt si myslíš, že bez Teba by nezaspal? 😂 GARANTUJEM Ti, že také dieťa, ktoré by napokon nezaspalo neexistuje 😉

halienka
8. aug 2020

môžem poradiť len to sté čo kočky, prestať reagovať na každá jeho zaplakanie, pripraviť si pevné nervy, týždeň či dva to potrvá kým si zvykne, ale potom budeš prekvapená ako sa ti uľaví, keď bude plakať už len naozaj pri vážnejší veciach a nie pre každú prkotinu, tiež je dobré ho učiť aby sa zabavil sám, aspoň polhodinku, jasne zo začiatku nebude chcieť, ale postupne pochopí, že buď celý ten čas prereve alebo sa bude hrať a po pár dňoch sa začne hrať. Len musíš vydržať to zvykacie obdobie, že to bude ťažké a bude revať viac, ale stojí to za to. Keď toto dáš môžeš začať zlepšovať aj tú stravu, už to bude ľahšie. A určite pri ňom nelež celý čas čo spí, vystihni chvíľku kedy už tvrdo spí a vtedy odíď.

zuba1987
8. aug 2020

Ahoj, asi ti moc neporadim ale aspon povzbudim. Je to normalne. Presne jak keby si opisovala mna. Su rozne deti, pokojnejsie, aktivnejsie, jedaci, nejedaci. Ked ti matka pokojneho jedaka dava rady, mas pocit ze si k nicomu. Poznam to. Moj je ukricany nejedak, na ciciku by bol nalepeny furt, zato jest nechce. Reve uz ked ho davam do stolicky. Tiez som skusala vselico. Plakat ho nenechavam, rady ako ho mam nechat vyrevat som pocuvala furt. Nenechala som nikdy, srdce mi nedalo. Teraz sice slabo ale voooolaco zje.
Mne pomohlo zistit co ho bavi. Napr. taka uciaca veza a tam miska z vodou. Claptal a ja som strcila kura do truby a apostavila ryzu, alebo sosovicu a tak. Skus ak sa da nevarit dvojmo. Ja som to jeho aj tak vzdy vyhodila, tak dostaval to co ja. Napr. sosovicovu polievku s mrkvou a pertzlenom s rozkom. Tekvicova s chrumkami.Videl mna a trooosku zjedol. Urob si jest co moze aj on. A ako keksiky su zaaaaklad dna, len to mu moc nedavam. Lahko sa radi babam co maju jedakov o zdarvej strave. Ja som rada ze zje aspon cosi.
A hlavne nemysli ze si zla mama. Snazis sa, lubis ho. Su SUPER mama. Najlepsia aku drobec moze mat.
Ono sa to aj tak rychlo meni, zachvilku bude iny, vacsi, sikovnejsi, zahra sa sam aj chvilku uvidis.
Drz sa 🌷

autor
8. aug 2020

@ysseba on sa zobudi a potom preplace cely den, lebo je unaveny. Mam to odskusane a fakt to nestoji za to. Viem, ze casom bude spat aj bezo mňa, no momentálne radsej ovetujem ten cas, nech zvysok dna je vyspaty.

autor
8. aug 2020

@zuba1987 ďakujem ❤️ sestra ma 3 deti, ale povedala ona sama, ze je narocny, ze to by ona nedala. Ja som rada, ze ho mam, roky sme nanho čakali.

ckatka
8. aug 2020

V tomto ja som zasadova. Milujem.jedlo a som fakt hnusná keď som hladná. Čiže odkedy sedel...cca od tých 8 mesiacov, malý pekne "papal" pri stole so mnou. Takým štýlom ze keď bol čas jedenia (raňajky obed alebo večera), posadila som ho do jedálenskej stoličky k stolu, dala som mu niečo s čím sa mohol hrať a išla som nám pripraviť jedlo. A rozprávala som sa s ním a ukazovala mu: toto je hrniec, toto sú špagety, teraz dám špagety do vodičky aby sa uvarili...A bla bla...A potom som prestrela obom a sadla si. Dostal na tanier niečo čo sa podobalo na moje jedlo aby sme mali rovnaké, a ja som v kľude jedla a on sa s tým hral a občas si trafil niečo do úst. Sedel tam len v plienke čiže len som ho potom v umývadle umyla prebalila a bolo.
Občas bol aj krik, jasne. Ale dieťa muselo pochopiť ze mama stoluje a teraz je čas na jedlo a hotovo.
Nebola som a ani nie som ochotná dieťa naháňať po dome s lyžičkou. Alebo jest s dieťaťom na kolenách 🤦‍♀️Papa sa pri stole a vtedy keď papame všetci.
Dnes má skoro 4 roky a nemáme vôbec žiaden problém s jedlom. Ani doma ani v škôlke ani v reštaurácii. Ale priznávam zo začiatku to bol pre niekoho možno tvrdý tréning. Ale stal za to 😂🙏

heidy222
8. aug 2020

@ckatka Presne tak aj u Nas. Ja mam taku vysoku stolicku co ma aj nadstavec ako lehatko a one deti s nami stolovali od narodenia, velmi rychlo pochopili princip a neviem si to vynachvalit, Chodime s 2 detmi do restauracie a ja sa v klude najdem,vsetci Len pozeraju.

ckatka
8. aug 2020

@heidy222 tak by to malo podľa.mna byť 👍
Nenadarmo sa vraví že spokojná matka má spokojne dieťa 😂 môj krpec si rýchlo dokázal uvedomiť ze je rozdiel medzi hladnou matkou ktorá spala dve hodiny a najedenou matkou ktorá spala celu noc. Ale som mu to aj prizvukovala 😂😂😂
Vždy sme sa nejako dohodli.
A napríklad nikdy som mu von na prechádzku alebo na ihrisko nebrala jedlo. Aby pekne do obeda vyhladol a tešil sa na to co ma na stole...venoval sa hladný tanieru a mňa si vôbec nevšímal 😂😂😂

zuba1987
8. aug 2020

moj ma 1,5r a vidim to aj na ihrisku... deti sedia a robia si babovecky z piesku aj pol hodiny... moj zatial obehne ihrisko 5x, vsetko oskusa a chce ist prec, uz ho to nebavi... chce byt furt vsade.
spime ako vy doteraz, lezim pri nom... NoAco? spi? spi... tak naco ho trapit, ked odidem zobudi sa a uz nezaspi. obcas sa da odist, obcas nie.
skus fakt tu uciacu vezu ak uz stoji... nech vidi co robis a fakt vydrzi kukat chvilku kym to hodis do hrnca, pomiesat to potom zvladnes aj s nim na ruke
jedla typu hodim do pekaca a strcim do truby... maso, zelenina, zemiaky, vsetko na plech pomiesas a peces, alebo polievky.... var pre oboch to iste. mne sa osvedcilo ze chce jest to co ja... a
netrap sa, je to vsetko len obdobie a viem ze to znie ako klise ale hroooozne rychlo to leti a meni sa vsetko, aj mrnus aj denny program, vsetko... ja mam pocit ze teraz sme prisli z porodnice a to uz rok a pol. za chvilu budes len spominat.
si super mamina, uzivaj si chvilky s drobcom, nos ho, spite pri sebe... uzivaj kym sa chce tulit, za chvilku budes traaaapna mama co sa snazi vyboskavat pubertaka pred skolou... teraz pri tebe chce byt, uzi si to poriadne. aj ja to tak robim. vykasli sa na okolie, niekomu vyhovuje to, inemu ono... casto kym chcu byt deti pri nas, odstrcime ich do postielky, nech sa hraju same nech daju pokoj... a potom ked by sme chceli byt pri nich, cudujeme sa ze oni nechcu....uzivaj si ze ste spolu.
si suuuuuuper mamina 👍

zuba1987
8. aug 2020

inak skupina Co jedia zdrave deti na fb je super, najma pre maminy žrutov, moj nejedak mi nezjedol skoro nic inspirovane tou skupinou... vela receptov odtial ofotim, uvarim a vyhodim 😂😂😂
skus skupinu Prve prikrmy (tusim sa teraz vola Prve prikrmy pre zdrave deticky) ... tam duznia rocne deti parkami s kecupom na ranajky, na to pribinacik so sladkymi chrumkami, zmrzlina, polrocnemu v pohode zapekane zemiaky s klobasou... hned dostanes predstavu co mnohe deti jedia a mamam je to fuk... ideal je asi niekde uprostred....ja sa snazim co najzdravsie ozaj, ale normalne co aj ja zjem a musim navarit aj muzovi aby mal co jest ... my si dosolime, dokorenime a drobec papa to co my... a kopec zeleniny vzdy k tomu... aj tak mi moc nezje ale aspon nieco 😂

lucinkab
8. aug 2020

Uff no asi to ozaj nezvladas , toto by si mal moj mm precitat....ja peciem aj pecivo,varim mladsia ma intolerancie,mam 2deti a s muzom dotoho prerabame dom ja a on...ziadna firma a doroboty si nosi doma navarene jedlo.... Chce to rezim, vediet si naplanovat cas a rozvrhnut den...a dolezite jedz s diwtatom a obaja majte to iste

zuba1987
8. aug 2020

Prve prikrmy - nie vzdy podla tabulky ... tak sa teraz vola ta skupina... uz ju xkrat premenovali.. pre srandu nakukni
a nebud na seba tak priiiisna 😜

20erika07
8. aug 2020

Ja som velakrat varila s malou na rukach, ale navarene muselo byt. Bola tiez narocne dietatko, pri pripravach jedla na varenie som ju zapajala, sedela aj v dreze velakrat a tam som jej vselico dala co ju zaujalo aspon na cas kym do hrnca pripravim. Miesanie uz na sporáku islo uz aj s nou na rukach. Spať sama nehrozilo tiez. Koliky dlho. V kociku nechcela byt max polhodku . Takto tazko nam bolo skoro do 4r, lebo sak samozrejme uz toto vyzadovala stale. Jedneho dna otocka o 180st, a zrazu sa z nej stal anjelik dobrucky samostatny ,nikto tomu nechcel dlho verit ze sa az tak zmenila.
A co sa tyka placu kym bola mini, snazila som sa uz predvidat situacie kvoli ktorym by mohla vrieskat, tak som vzdy menila taktiku formou hry,ineho podnetu este predtym ako by nastal hysak z danej situacie . Cize napr s tym varenin, ked zacnes varit, uz ti visi na nohe a place, tak asi by som mu kupila detsky riad a najprv sa s tym hrala s nim uz v kuchyni na stole, popritom by som si chystala svoje, bud krajanie masa alebo zeleniny co treba a tak,proste navodit hru a zapojit ho, ked budes napr cistit mrkvu tak moze aj on skutocnu mrkvu svojim naradim a tak... alebo vziat nejake hracie zvieratka a akoze im idete nachystat papat lebo su hladne, ci by ich nakrmil,ci by ti pomohol. Vela obkecavat híkať smiat sa a chvalit 🙂 nevravim ze to pojde hned, vidis u nas to dlho trvalo ale dcerka mi to vracia ,tak ako som ukazovala ja jej pekne spravanie ,moznosti atd, tak ona ked nato dozrela sa stala mojou druhou ja ❤
Moje heslo pocas tych 4r bolo -nic netrva vecne 😊

espturmalina
8. aug 2020

@ysseba ver tomu, že existuje, mám také doma

ysseba
8. aug 2020

@espturmalina ver tomu, že neexistuje. to je biologicky nemožné 😂

1katus1
8. aug 2020

Skús.ho posadiť do stoličky na kŕmenie niečo do ruky rožok alebo niečo a ty var. Ja som tak naučila decká od cca 8 mesiacov a je to výhoda. A čo sa týka spánku , ty si honucila od narodenia späť pri tebe ? Lebo ak áno tak to máš veľký roblem na svete

maris5
8. aug 2020

Nepomohla by ti uciaca veza pre dieta. Tam ho polozis a ono vidi vsetko co sa deje na kuchynskej linke. Mozete spolu varit, popritom mu das uhorku do ruky, mrkvu, mozno nieco zje. Nas chce vsetko vidiet, muz ho nosi na rukach,ale ja to robit nebudem. Mam dodrbane krize.

vanilka83
8. aug 2020

Prva chyba podla mna ze si sa tak velmi omedzovala v tvojej strave kvoli dojceniu.... Ja mam odkojene dve deti a dost dlho a viem ze pestra a zdrava strava je zaklad aby dietatko malo vsetko co potrebuje v mlieku jem dokonca stiplave a nikdy mu nic nie je mozno to boli len tvoje domnienky koliky mohol mat aj z niečoho ineho zle prisatie ak sa nahltal vela vzduchu atd ale koliky by dojcene(spravne dojcene) deti mali mat minimálne moji obaja synovia mali na zaciatku cca 1.mesiac potom sme dali prerezat obom uzdicky a vsetko sa same napravilo... A tu tvoju stravu zmen musis kym je este cas kym je este maly deti samozrejme chcu jest to co vidia ze jedia rodicia mala by si byt príkladom ani nam nechuti navarene jedlo 3-4 dni ale navarim si na dva dni to by si mohla ozeliet tu ide o vyššie ciele teda aby si ty aj maly mali zdrave varene jedlo domace tak navar ked spi... Kludne aj vecer ja kolkokrat varim az ked vecer zaspia aj o 9tej tiez mi muz chodi domov az po 7mej vecer kazdy den no nebude to lahke zabudni ze ked do teraz jedol sunky kolace keksiky a čokolády ze zo dna na den bude milovať zeleninu to chce obrovsku trpezlivosť a snahu ja od malicka bazirujem na zdravej strave u nasich malych top teda gro cca 80% stravy musi byt zel-ovo a az ked pekne zjedia obed veceru tak az potom im povolim dobrotku jednu aj to zdravsie verzie nie kinderka a milky je toho teraz na vyber takze da sa. Chce to len system a rezim ma maly? Ak ano a spinka cez obed a v noci pekne ty vtedy var a na dva dni aspon a ked zrazu zbada ze mas na tanieri uhorku paradajky papriku a nie sunku možno ze bude zvedavý a zacne sa o to zaujimat tiez jem kadeco co nedostanu moji ale bud to nekupujem domov do zasoby alebo to jem ked spia alebo ma nevidia kľudne aj v inej izbe. Drzim palce a pevne nervy. Urcite to pojde pomaličky na zaciatku ale treba zacat cim skor tym lepsie

lululucy
14. aug 2020

Ja mam 16 mesacnu dceru. Tiez ked hocico zacnem robit v kuchyni, hned sa mi zavesi na nohu a place. Ked som s nou,tak ma nenecha robit nic. Nastastie spinka na obed len raz a donedavna som tiez musela lezat pocas spanku pri nej. Bol to fakt zabity cas. V tom case som za cely den nic poriadne nejedla, varit som mohla len ked bol manzel doma. Poriesili sme to tak ze sme jej kupili vlastnu velku postel, lahnem si k nej a ona do 5 minut zaspi, zapnem kameru a idem prec. Ked sa aj sem tam zobudi,len si k nej lahnem na chvilku a ona zase zaspinka. Tak si pospinka 2-3 hodinky. Za ten cas viem navarit a kludne sa najest. Drzim palce nech sa to aj vam podari s tym spankom

11iva11
19. aug 2020

Autorka, treba sa čo najrýchlejšie vzchopiť...ja mám 17-mesačné dvojičky, som s nimi 95% času sama a stíham normálne navariť aj nám s manželom aj im. Varím vždy na dva dni. Aj cvičiť stíham (doma).
Nechcem tu vyznieť ako prezidentka sveta, skôr to berte ako inšpiráciu.

A šunku by som v žiadnom prípade ešte nedávala, jednak sú to samé éčka, a pokiaľ aj nájdeš nejakú čistú (napr. Lidl pikok pier), tak je to moc slané na také malé dieťa.

kutuska
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2