Novorodenec - umývanie po stolici
Ahojte umývate zadok po každej stolici? Alebo vám stačí aj utriet vlhčenými ?
vlhcene som pouzila len parkrat ked sme boli von..inak vsade kde sme isli bola voda
Vlhcene s 99% vody u oboch deti, bez problemov. Ja si zas neviem predstavit behat s novorodencom x krat do dna do umyvadla, stelovat vodu atd. Vsak na to to bolo vymyslene, aby nebolo treba v umyvadle s dietatom manevrovat. Kupeme vecer.
Vodu mám v rozprašovači a zadoček poriadne nastriekam vodou a pozotieram buď veľkými vatovými tampónmi alebo látkovou plienkou. Nosiť krpca do kúpeľne a umývať v umývadle je pre mňa nepraktické, lebo prebaľujem v spálni na posteli. V kúpeľni nemám miesto. Voda v rozprašovači sa mi osvedčila aj pri mladšom aj pri staršom.
@elis248 a neni mu ta voda studená a zadoček, keď je iba izbovej teploty?
@bolarazjedna vôbec, veď aj vlhčené obrúsky sú izbovej teploty. Nikdy im to nevadilo a keď boli väčší tak sa z toho tešili. A do rozprašovača sa môže dať aj teplá voda.
Ja len vlhčené som používala zapareniny do roka nemal žiadne nikdy, pri mojej šikovnosti by sa mi smykol, nechcela som si zabiť dieťa tak vo vani umývame až odkedy vie stat
Treba dostat grif a potom to uz ide lahko do umyvadla. Doteraz umyvam zadok pod vodou, i ked sa tam uz ledva posklada dieta😃 nikdy sme neriesili zapareniny
Bolo to davnejsie ale cez den sprcha, v noci som mala nachystanu cistu vodu a tampony (aby sa zbytocne dieta neprebudzali) vlchcene na baze vody len v nevyhnutnych kde sa nedalo umyt-na cestach
Mam plytké veľké umývadlo, čiže áno umyvala obidve dcéry. Hneď vedľa som mala na práčke prebaľovanie nad sebou plienky. Veľakrát mali aj vo vnútri, čiže voda bola najlepšia
Ja som dala normálne ľahnúť do umývadla na uterák, žiadne držanie
Vlhčené vôbec, keď nahodou, tak len dobre umyté teplou vodou, veľmi zle na ne reagoval. Aj pediatrička vravela, že ich mamám zakazuje. Navyše sú z plastu, čiže uff, už plienky sú ekologická záťaž brutálna, načo to zhorsovat
@fallenkaa neumyvala som ani pri jednom dieťati. Vždy len vlhčené, konkrétne waterwipes, tam máš vyše 99% vody. Nikdy som nechápala ako sa dá dieťa zakaždým umývať, mne stačili zakaždým stresy pri kúpaní aby sa mi mimino nevysmyklo 😄 zapareniny prakticky nikdy nemali, mastičku používam len raz denne, po kúpaní 🙂
@tianna to nie je hlúposť. Ale keď si myslíš že tým, že 💩 rozotries po zadku utierkou tak odstránis všetko, čo tam po ňom zostalo lepšie ako pod tečúcou vodou, tak sa veľmi myslíš. Skus sa opýtať kožnej ako sa má správne starať o pokožku pod plienkou. A nehovor mi, že keď jej dáš hutný, mastný bepanthen tak ho zmyjes len utierkou, neexistuje. Veľa hnusu čo nevidíš, tam zostane. Možno máte šťastie, že ste nemali doteraz žiadne zapareniny ale ja by som to určite neriskovala. Nemam problém umyť si dieťa po každej stolici ale každá si urobí samozrejme podla seba.
@nikpa máme 3 deti, teda mám už čo to s plienkami skúseností.. 🙂 a áno, s obrúskom utriem zadoček isto lepšie ako pod vodou ktorou to akurát tak pozateka aj kam nemá a to mám teda najmladšieho drobca veľmi citlivého.. dokonca ešte aj pred kúpeľom najprv utieram zadoček obrúskom pretože nie je nič horšie ako plávajúce zvyšky stolice v kúpeli.. Bepanthen nedávam cez deň absolútne, ani nič iné, len večer po kúpeli na noc. Neviem si predstaviť ako by mohol ostať zadoček špinavý po vyčistení obrúskami, jedine ak by mamička chcela minút čo najmenej kúskov.. Ja miniem minimálne 8 kusov a keď boli ešte tie prvé stolice čo majú novorodenci to sa ani spočítať nedalo. Nehovorím že to musí každému vyhovovať, ale netreba strašiť mamičku aké to je priam nebezpečné používať obrúsky.. inak ja by som napríklad ani nemala ako umývať v umývadle keďže ho máme celkom malinké, no pomerne hlboké a pákoú batériu máme úplne dole.. teda ja by som musela po každej stolici jedine deti kúpať a to je teda už absolúty nonsens.. 😄
@tianna no mám dosť 🤦 ty si aká praktická žena. Takže podľa toho čo píšeš, je vlastne lepšie celé telo len utierat obruskami, lebo veď ,,vodou to akurát tak pozateka aj kam nemá,,
a ďalší hlod ,,Neviem si predstaviť ako by mohol ostať zadoček špinavý po vyčistení obrúskami,, tak si zober mikroskop a uvidíš keď to nedokážes pochopit 😄 Síce máš viac detí ako ja ale ešte jedna rada, netreba hneď kúpať dieta, stačí mu vyziect spodok, poutierat obruskami najväčšiu spúšť, postavit ho do vane alebo do sprchy a opláchnuť, hotovo. Neviem aké máte malé umývadlo ale my máme ozaj malé a syna tam umývam ešte aj dnes keď sa ponáhľam a to ma 1,5 roka. Síce je to ltt ale zadok mu tam napcham. Ale Bohu vďaka za vlhčené obrúsky lebo niektoré ženy by to bez nich mali hrozne ťažké 🙏😅
Pri prvej som len vlhcene utierky, az do odplienkovania, z pohodlnosti... Pri druhej som vyutierala vlhcenymi, potom privoniam k zadocku a... smrdiii! (Schvalne si to skuste). Odvtedy napriek tomu, ze umyvadlo mam od prebalovacieho pultu skoro 20 krokov a nemame bojler, takze tepla voda tecie az po nejakom case, som fanusik umyvania zadku :D
Fíha, tak to počujem prvýkrát, že umyť mini riťku pod vodou vyžaduje veľa úsilia 😂
Vtipná diskusia. Tu sa niektoré ženy vedia tváriť ako super matky ešte aj preto, že umývajú okadený zadok svojho dieťaťa pod vodou a nepoužijú vlhčené utierky. Že sa tu niektoré hrajú na matky roka kvôli tomu, že dojčia do troch rokov prípadne preto, že dieťa spí s nimi v posteli a nie v postielke, na to som si už zvykla, ale toto je nový level. 😀
A teda autorka, aby som ti odpovedala - pokiaľ je pokakaná, beriem do umývadla pod vodu, pokiaľ ocikaná, riešim to vlhčenými utierkami. Krém používam bepanthen, ale nie vždy a skôr primerane, žiadne hrubé nánosy. Zatiaľ bez problémov.
@nikpa pozri každý robí tak ako mu vyhovuje 🙂 kúpem deti samozrejme každý deň a chvalabohu z obrúskov sme nikdy žiadne problémy nemali. Skôr naopak, sú obdobia kedy deťom práve voda nerobí dobre lebo ich veľmi vysušuje. Je ale pravda že ak niekto kupuje chemické substancie reťazcov ktoré vyčistia snáď aj vodný kameň tak v tom prípade isto radšej tá voda 🙂
Mam dve deti.
Nepoužívam na ne žiadnu kozmetiku, len veľmi výnimočne penu do kúpeľa keď chcú bubliny vo vani. Z detských sprchacov mali suchu kožu.
Zadky plienkačom umývame v umývadle mydlom normálne tým, ktoré máme na umývanie rúk na umývadle. Na jednej ruke dieťa dolu bruchom, do druhej si dám z dákovaca mydlo a pod tečúcou teplou vodou umyjem, osusim suchou latkovou plienkou a hotovo. Nikdy žiaden problém.
Zapareniny mali párkrát v živote keď sme dali obyčajne pampersky. Z babylove alebo babybabysoft nikdy. Ani masti ani nič nepoužívam.
Vlhčené utierky len na von

@fallenkaa môj syn bude mat rok o pár dní, od narodenia ho utieram len vlhcenymi obruskami Pampers ktoré sú len s vodou,, žiadne parfumy, a poklopem ze zatiaľ zapareninu vôbec nemal. Neviem prečo sa ženy boja vlhcenych obrúskov, ak ich baví každe dve hodiny utekať s tekutým hovnom do kúpeľne, zababrat sa nehygienicky keď špinavá voda a nečistoty ma po celej kúpeľni a oblečení, a nosiť dieťa ktoré každým dňom je ťažšie tak ok, ale načo by som to robila... Používame sudokrem a natieram ho riadne na hrubo, absolútne nebol problém. Skus a uvidíš, ale nežijeme v stredoveku, uľahčime si život keď sa to dá..