icon

Odplienkovanie 16 mesačného dieťaťa

suikatka1
17. aug 2020

Ahojte babulky.
Ako ste začali odplienkovat v byte?
Malá má rok a 4 mesiace a od včera sme začali skúšať.
Na nočník si sadla ale necikala a keď si cikla na zem nestihli sme ju dat na nočník, určite to bude trosku náročné ale chceme to hravo ju naučiť nejaké nápady?
Malá ešte nerozpráva len svoju hablatinku ale rozumie čo jej hovoríme.
Dávate aj nohavičky cez deň?

pepa_nr
17. aug 2020

Ja len, že podľa mňa trocha skoro. Odborná literatúra hovorí, že mozog dieťaťa na to dozreje najskôr v 18 mesiacoch, aj to len pár deti vtedy dokáže.

pribinak
17. aug 2020

@suikatka1 zbytočne skoro. Pokial dieťa sni nenaznačuje potrebu, tak je to príliš skoro

chvostik1
17. aug 2020

To je jedno či byt alebo dom. Keď vonku leje, fuka alebo snezi nevypustis dieťa na dvor s holou ritkou, že no a teraz môžeš cikať kde len chceš 🙂

Určite treba skúšať a keď to nepôjde, netreba zbytočne tlačiť. Ja mám takmer trojročnú. Skúšali sme niekolkokrat bez úspechu. Tak som sa rozhodla, že na ňu nebudem tlačiť, že asi potrebuje svoj čas keby bude pripravená a odplienkovala sa nám zo dňa na deň úplne sama. V každej izbe kde sa viac zdrziavame máme preventívne pripravený nočník a ona sa nám jedného dňa schytila, utekala na dospelácke wc, stiahla gate, rozopla plienku a bolo.

lula313
17. aug 2020

Aj podľa mna je to skoro. Mozes skusat dávať posedieť na nocnik, pýtať sa, či potrebuje, ale určite by som dieťa nestresovala braním plienky a nech si cika do nohavičiek. Dcéra sa odplienkovala bez akýchkoľvek problemov ako 26 mesačná za dva dni, do 7 dni bola bez nehody, čiže za mna odporucam nemat už teraz prehnane naroky. Ono dietatu mozes aj vybudovať bloky s vyprazdnovanim, čiže to treba robit naozaj nenásilne a uvidis sama, keď je dieťa už pripravene.

suikatka1
autor
Autor odpoveď zmazal
mogaa
17. aug 2020

@suikatka1 tiež si myslím že je to skoro....našu začali odplienkovať na začiatku leta v jasliach 2roky 3mesiace.....celé leto to bolo všetko pocikané, občas jej tam dali späť plienku lebo sa im tam pokakala.....teraz má 2,5roka a za týždeň doma sa komplet odplienkovala zo dňa na deň pochopila že cikať znamená povedať predtým ako potrebuje....predtým síce hovorila cikať ale už keď cikala...na "požiadanie" na nočníku to nešlo....teraz zo dňa na deň pochopila že sa to dá ovládať a povie predtým - za týždeň bez jedinej nehody - je bez plienok aj cez noc......tie 3mesiace predtým to boli skôr trápenie - síce behala bez plienky ale vkuse pocikaná, pokakaná....dieťa potrebuje ten "správny čas" kedy už vie ovládať cikanie a aj pochopí že mu treba, nielen že ciká.....

suikatka1
autor
Autor odpoveď zmazal
pato88
17. aug 2020

Ahoj, u navsteve u nasich (mesiac) mama zacala mojho 9 a pol mesacneho davat na serblik, na zaciatku prelievala vodu z jedneho hrnceka do druheho az sa vycikal... teraz ho dame na serblik a hned sa vycika, hned ako vstane ho dame a aj pred spanim a aj pocas dna. Aj sa vykaka v pohode, jasne este sa sam nevypyta, ale uz pochopil, co sa robi na serbliku.Ja som citala, ze ked uz vie po schodoch, tak uz pochopi aj serblik... sestry malych uz 18 mesacnych odplienkovali. Prvy tyzden bol tazky, ale teraz automaticky cika, ako ho dame na serblik.

suikatka1
autor
17. aug 2020

@pato88 Ahoj, ďakujem že si napísala, chcem sa opýtať ako to máte cez deň?
Dávate ho často na nočník alebo už malý ukazuje na nočník že mu treba cikat?
Keďže dnes mi tam zúrila a nechcela sedieť na nočníku tak preto radšej to stopnem a skúsim za pár mesiacov.

mogaa
17. aug 2020

@suikatka1 ono volakedy sa deti dávali na nočník hneď ako začali cupitať....tie deti sa samozrejme aj oveľa skôr odplienkovali, ale bolo to na úkor nehôd...a to už záležalo na konkrétnom dieťati či sa občas pocikávalo 2-3týždne alebo mu to trvalo pol roka....ale ano platilo že tie deti boli skôr odlienkované ako dnes....vo všeobecnosti platí čím neskôr začneš tým by malo byť kratšie obdobie nehôd.....ono nestačí len pochopiť čo je to cikanie ale aj vedieť ovládať zvierače...

mogaa
17. aug 2020

@suikatka1 toto bol dôvod prečo sme nezačali s odpienkovaním malej skôr - jednoducho tam nechcela sedávať....

nikpa
17. aug 2020

@suikatka1 skusala by som to len takou nenasilnou formou ale keby to nešlo, ešte by som vydržala. Je dosť malá, netreba to silit. No každé dieťa je ine, možno sa vam podarí aj takto skoro.

suikatka1
autor
17. aug 2020

@nikpa dnes keď zúrila tak som to stopla, možno som spravila zle ale nechcem ju nútiť tak nočník som dala do skrine a hovorila som jej že ešte trošku počkáme.
Dcérka je rozumná a chápe čo jej hovoríme ale tiež má svoju hlavu a nechcem ju nútiť lebo poznám ju že potom bude mať odpor a môžem všetko skúšať ale nepomôže.

suikatka1
autor
17. aug 2020

@mogaa ďakujem, áno to je ono prečo som aj písala lebo keď zúrila že nechce tam sedieť tak som už vedela že nerobím dobre a musím jej dat čas.

kate_cs
17. aug 2020

Pridám sa k babam vyššie. Je to skoro. Nepocuvaj nikoho druhého, daj na svoj pocit a inštinkt. Ja keby som počúvala rady svokry, už mi hlava vybuchne.
Môj obsedí na nočníku už od 10 mesiacov, už v roku ak som ho tam posadila hneď po prebudení sa do neho vycikal a vykakal. Ale sama som videla, že to je o náhode, on si ešte vôbec neuvedomoval vopred, že ide cikať.
Teraz má rok a 9 mesiacov a až teraz mi začína hovorit, že potrebuje kakať a cikať a sám uteká k nočníku. No aj tak to určite ešte potrvá, kým bude úplne bez plienky. Úspešnosť je ešte celkom nízka 🙂
Nesilím to, veď my sme dokedy nosili plienky a teraz mám niekedy pocit, ako keby sme všetko strašne ponáhľali, v 3 rokoch od nich budeme chcieť aby čítali a písali. A často mi to medzi matkami príde ako súťaž, čo moje dieťa už vie 🤷🏼‍♀️

nikpa
17. aug 2020

@suikatka1 my sme tak odplienkovali syna, mal už síce 2.5 roka ale ma aj zdravotné problémy, skôr sa nam nedarilo. Takze sme to niekoľkokrát vzdali, ze ešte nie je pripravený. Naposledy sa nam to podarilo ani neviem ako za necely týždeň. Pekne sa pyta cikat, ani ked spí mu neujde ALE zacal sa odvtedy veľmi trapit so stolicou, nevie co s nou. Plienky uz nechce, na wc len po stojacky a len cikat, nočník odmietal od začiatku. Takže teraz ked na neho pride veľká potreba zdržiava. Nekaka aj 5-6 dni, musim mu dávať prehanadlo a čipky. Dr povedala, ze je to akýsi blok z odplienkovania, ze asi na to ešte nebol pripravený. Keby som vedela, ze to toto spôsobí, necham mu plienky aj do 3 rokov. No späť uz ich nechce.

simonecka008
17. aug 2020

Ahoj tiez som zacala skor malu davat cca 16m ale nie na nocnik ale rovno na zachod.. sama sa nepytala ale naucila sa tam robit kako..a pyta sa tam doteraz kako robi len tam do plienku sa uz nevykaka.. s cikanim sme mali potom problem nechcela si tam sadnut tak som nenutila a s odplienkovanim sme zacali tyzden a pol dozadu po dovrseni 20mesiacov .. cez den ma nohavicky serblik vzdy na tom istom mieste v izbe a ked jej treba ide sama a vycika sa ..ppchvalim ju zatlieskame poviem jeeej .. ked sme sli von tak som plienku dala dole aby som ju nemylila mi nuly tyzden sme nosili v aute vsade nocnik .. v sobotu sa prvy krat vycikala konecne vonku na trave .. dieta si to musi uvedomovat.. netreba nutit moja zachod medzi 17 -19 mesiacom nechcela vidiet ... a hlavne ked date plienku dole cez den netreba ju mylit.. ze raz ma raz nie ....treba dat lrn na spanie

suikatka1
autor
Autor odpoveď zmazal
simonecka008
17. aug 2020

Na svokru sa vykasli... je to tvoje dieta s ktorym si non stop.. a poznas ju najlepsie 😊a hlavne dieta musi byt na to pripravene .. cize kaslat na reci druhych. Ona je este malinka .. 😊 hlavne nenutit aby dieta nemalo odpor k nocniku .. drzim palce 😊

suikatka1
autor
Autor odpoveď zmazal
bluka2
17. aug 2020

@pepa_nr nenechaj sa odradiť komentarmi. Môj sa na prelome 16/17 mesiaca odplienkoval úplne, deň aj noc a odvtedy sme za 3 mesiace mali také možno 3 nehody s tým, že mi aj povedal, ale nebola možnosť nikam ísť prave... Hneď uvidíš, či pochopí alebo nepochopí, nejaká špeciálna stratégia na to nie je

bluka2
17. aug 2020

Len dodám, že nechcel nočník, ale iba vonku alebo na WC a asi až po mesiaci, keď bol úplne zabehnutý, začal preferovať nočník - kde môže ísť aj sám bez zdvihnutia

suikatka1
autor
17. aug 2020

@bluka2 ahoj. Odradiť sa nenechám ale videla som to na nej že sa jej to neľúbi preto som to teraz stopla aby potom nemala odpor.
Nechcem ju nútiť to by som nevyhrala a bolo by ešte horšie však to poznas🙂

bluka2
17. aug 2020

@suikatka1 jasné, to chápem! Skús neskôr teda

dominci
17. aug 2020

@pato88 aj ja som so staršou tak začínala v 9 mesiacoch posedkat na nocniku, keď sa podarilo bolo super keď nie žiadna katastrofa. Po čase pravidelne ráno o pol ôsmej rozpravocka a urobila čo bolo treba, neskôr cca keď mala 1,5 roka bolo leto tak cez den bez plienky a začala sa pytat a v dvoch rokoch už išla do škôlky cez deň odplienkovana.

margarita
17. aug 2020

ja som odplienkovala 4 deti, ale ziadne z nich to nedalo skor ako 16-18 mesacne...skor tak pred 2.rokom to slo. inak prvej to trvalo najdlhsie, a napr. tretie dieta, kedze videlo uz starsie 2 chodit na velke wc, uplne nocnik odmietalo a rovno preslo na velke wc s redukciou...kazde bolo trochu ine, ale
ked boli pripraveni oni aj ja 🙂) tak do fakt dali do cca 10dni a natrvalo. po 2-3 tyzdnoch procesu som im uz ani nedavala plienku na noc, jasne, sem tam nehoda cez den alebo pocikana plachta, ale uz mali ten navyk a pocit uspechu a tak to trvalo relativne kratko.
jasne, ze este najblizsi polrok som nosievala stale von nahradne veci na prezlecenie, zabudli sa pri hre na ihrisku, nestihli dobehnut a pod.

vrelo odporucam tu metodu Giny Ford - aj tu na MK je tristo tem o nej,
clanok tu :
https://najmama.aktuality.sk/clanok/236570/7-dn...

pato88
17. aug 2020

@suikatka1 Ahoj ani mne nechcel sedavat, tak som ho vzdy zobrala a skusila o tyzden znova. Ked ho babka zabavala s tymi hrncekmi tak pozeral a teraz uz si zvykol, citame knizku, listujeme casopis, stavame kocky, tap tap tapuskujeme... ale uz cika hned ako ho dame. Este sa vypytat nevie, snazim sa po spani, pred spanim a po jedle. Este sa samozrejme pocika a pokaka do plienky, ale nemyslim, ze mu tym nocnikom ublizujeme a on sa tesi, ked mu to zahra a vsetci mu zatlieskame 🙂 Sranda je, ze aj ked sa pocika do plienky aj tak vytlaci aspon par kvapiek do nocnika. U nas je to piate dieta v rodine a vsetky pred nami zacinali od 8-9 mesiaca, tak ak nema traumu zo sedenia na nocniku, nebudem sa s mamou hadat a teraz uz mi pride blbe ho nedavat, ked vzdy nieco spavi.

andrea_ff
17. aug 2020

@suikatka1 mna tiez deptala moja mama aj svokra...ze uz nech skusame....a za mna blbost...skusali sme x krat a nedarilo sa..zbytocne starosti a robota. Syn sa odplienkoval ako 2,5 rocny sam, zo dna na den...zrusena plienka aj von, aj v noci a ziadne nehody... takze tak

karmen118
17. aug 2020

@suikatka1 dcérke som sedenie na šerblíku spojila s prezeraním detských knižiek, také tie dotykové a posuvné, kým ju bavili, neskôr nejakú hračku. Posádzala som ju od 1 roka. V pravidelných intervaloch, zo začiatku ráno po zobudení, prípadne až po raňajkách ak bola veľmi hladná, potom po obede mi zvykla kakávať, tak vtedy a pred každým spánkom cez deň a večer. Takže si rada posedela, ale max 5 minút a potom sme skontrolovali, či sa podarilo, ak áno tak sme ju vychválili a ona bola spokojná, šťastná. Ak som videla, že sa jej dá kakať tak som ju povzbudzovala, to sa jej hrozne páčilo, smiala sa.
Prvé sa naučila kakať do nočníka, zistila, že je to lepšie ako do plienky, no ale cikanie zvládla až pred 3 narodeninami, nemala asi dozretú nervovú sústavu, ešte v 2 a pol rokoch necítila, že ciká a bola prekvapená - nap. v sprche začala cikať pozerala medzi nôžky a potom na nás, že čo to je 😅. Ale potom sa už sama odplienkovala za 3 dni cez deň, a keď sa oteplilo už nedostala plienku ani na noc, dávame ju ešte medzi 11-12stou v noci cikať, potom pekne vydrží do rána suchá. Základ je nenútiť dieťa, neposádzať príliš často a nepýtať sa neustále či sa mu nedá, lebo potom začne dieťa trucovať a nejde naschvál alebo potrebu spraví vedľa šerblíka demonštratívne do nohavíc. Dcérke sa páčila aj táto posuvná knižka, kým šerblíkovala - https://www.megaknihy.sk/puzzle-leporela/325734...
Čo sa týka môjho synčeka to bude ešte zaujímavé, lebo on nechce na nočníku sedieť vôbec + neznáša prebaľovanie, a je mu jedno ako veľmi má naloženú plienku, 🙈