icon

Odplienkovanie vtedy a dnes

15. jún 2023

Mňa len tak zaujíma, ze ako dokázali naše mamy a staré mamy odplienkovat deti už v roku zivota? Lebo aj mňa to čaká zachviľu, dcéra má 1,5r a všade čítam ze dieťa musí byť pripravené a musí to chápať atd.. Ja som bola bez plienky už ako 9 mesačná, a takmer všetky deti mojej generácie tiež.. Ako sa to podarilo tým mamam, a prečo my dnes máme ešte 2,5r deti s plienkami?

Strana
z2
svetlonos
15. jún 2023

@babulkomale
A to som ale nespomenula, ze aj pred tymi 30 rokmi rokmi zili ludia podaktori este bez vody... Takze sa plienky prali na potoku a nasledne doma vyvarali. Ale to uz by snad nik ani neveril 🙂
Tiez mam ale pocit, ze ten cas siel nejak pomalsie 🙂

basulaak
15. jún 2023

My s bratom sme boli odplienkovani v 1 roku. Ako? Dostavali sme stiplavku po holej riti aby sme si zapamatali a zacali plakat. Po dni, ci dvoch sme prisli sami vyrevani z podoby, ze chceme cikat. Ked to dnes pocuvam od nasich zviera mi hrdlo pri pohlade na mojho syna. Ako by som mohla. Ma 2 roky a ide do jasli s plienkou. Cikat vie na nocniku aj redukcii ale nepyta sa. Tak ho zatial nehavam v plienkach. Casom plynulo k tomu dospejeme, mozno uvidi starsich a sam sa zacne zrazu pytat.

simona20201309
15. jún 2023

@domak2 určite máš pravdu v tom, že niekomu to ide skôr a niekomu neskôr, ale zas koľko mamiciek to vôbec skúša? Väčšina sa o to ani nepokusi a čaká a rieši až pred nástupom do MŠ

babulkomale
15. jún 2023

@basulaak jezis to je hrozne 🥺

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
basska_b
18. jún 2023

@babulkomale kopec casu veru, ziadne internety - to je tym podla mna 😀

basska_b
18. jún 2023

Hej v 8 mesiacoch odplienkovani isto vsetci boli. Ale kolkokrat bola pocurana postel a nehody, to uz sa nepochvalia. Mne raz moj 90rocny dedko radil, ako mam davat na nocnik, odkedy vie sediet, ze "kedysi sme tolko casu nemali, museli sme ist do roboty, deti od 6 mes. do jasli..." hovorim mu, tak to je perfektne, ze ste to tak zvladli a ze aj pani ucitelky v jasliach stihali kazde ciko a kako vyriesit 😀 lebo taky ani nie rocny cvrka dost casto...

akvi
18. jún 2023

Tak hlavne netreba zabúdať na ten odchov v jasliach. Mám dve spomienky z jaslí, asi boli naozaj veľmi silné, keďže si ich pamätám. Jedna z nich je, ako hromadne sedíme na nocnikoch a "bacharka", rozumej sestrička v jasliach, chodi pomedzi nás a vyhráža sa, že kto sa nevycika, dostane po holej. Toto zažívať x-krát za deň, ver, že aj to 9 mesačne sa vycika. Je to jeden z mojich traumatickych zážitkov. Na ktorý s obľubou veľa ľudí povie, že prezili sme, tu sme a zocelilo nás to - rozumej zatvrdli sme v srdci a ospravedlňujeme naše zlyhania týmito kecami.

kazuso
19. jún 2023

Ja neviem kde som to pred štyridsiatimi (a ešte aj viac) rokmi žila, ale moje deti teda v jednom roku odplienkované neboli ani náhodou. Obidvaja až v cca 2,5 r. A na noc mali plienku aj v troch rokoch. Čo si pamätám z toho obdobia deti v našom okolí, tak tiež tak nejak okolo 2,5 roka. Jeden rok? To musí byť riadny spomienkový optimizmus. Neverte všetkému, čo vám starí rozprávajú😀
Aj ja som sa stým stretla, videla som tie deti, pamätám si ich a dnes mi ide jeho mama rozprávať, čo on už všetko vedel keď mal...... mesiacov, nnno, to uuurčite. Ale nebudem sa s ňou hádať, nech má radosť 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lentak1223
19. jún 2023

Pýtala som sa mamy. Rozhodne sme pred cca 40 rokmi neboli v roku odplolienkovaní. Brat vraj do 3 rokov plienka. Ale posádzali nás na nočník, čo to dalo. Ja som najstaršiu tiež dávala, ale nebolo to nič platné. Odplienkovaná v 2 rokoch, keď sme jej dali redukciu, ona proste nechcela cikať a kakať len tak hocikde a pred hocikým. A také rozumné decko toto bolo aj je. Chodila skoro, v 2 rokoch rozprávala ako 4 ročná, ani vzdor, odvážna, sociálna. Druhú dcéru som neposádzala, rozprávanie šlo pomaly, v lete mala 1,6 roka...tak, že vyskúšame nočník. Za týždeň bola bez plienok. Povedala kaka a išla na nočník...Takže teraz mám 15 mesačného, ide leto, vytiahnem nočník a uvidíme. Ale nezastrelím sa, ked to ešte potiahneme s plienkami aj do ďalšieho leta.😉

titla
19. jún 2023

Na jednej strane je to skorsie odplienkovanie v minulosti sposobene tym, ze tie latkove plienky neboli take konfortne, ako je tomu dnes pri jednorazovych (alebo aj pri dnesnych latkovych). A aj mamicky mali vacsiu motivaciu, ked museli potom tie plienky vyvarat a zehlit. A automaticka pracka nebola samozrejmost v kazdej domacnosti.
Na druhu stranu, aj pred xy rokmi boli deti co sa prirodzene odplienkovali skor a take, ktorym to trvalo. Moja byvala kolegyna spominala, ze prva dcera bola bez plienky v 11mesiacoch a syn nosil plienky este ako 3 rocny. A bol jej druhe dieta. A to su dnes ludia 45+.
Moj syn bol fyzicky pripraveny odplienkovat sa pomerne skoro, od 1,5 roku sa budil so suchou plienkou, ale nebol ochotny. Nebol na to pripraveny mentalne. Mal 2,5 roka, ked konecne zacal pouzivat nocnik a cely proces oducania zabrat 3 dni. Odvtedy bez nehody. Naproti tomu poznam deti, co kakali do nocnika od roka, od roka a pol plienku na den vobec nemali, ale cez noc sa pocikavali pomaly do 4 rokov (nevedeli udrzat moc v spanku, ta mocova sustava nebola este dozreta). Cize tych faktorov je tam viac a neda sa vsetko pausalizovat.

kazuso
19. jún 2023

@elizabet173 Aj ja také deti poznám. Sestra mala dcéru, ktorá sa v jedenástich mesiacoch nielenže nepocikala, ale sa aj normálne vypýtala, pretože už vedela hovoriť. A jej vnučka od jedného roka nenosila plienku vôbec, ani keď išli napr. na nákup, alebo k nám 9 km autobusom. Moji synovia radi sedávali na nočníku. Pusa im išla na plné obrátky, rozprávali básničky, spievali, ale vycikali sa až som im dala plienku🙂

gita17
19. mar 2025

Lebo citas a pocuvas z blbych zdrojov 😂

Strana
z2