Plný dom ľudí po príchode z pôrodnice
Ahojte, mám neskutočnú dilemu a neviem sa rozhodnút ako sa správne zachovať. O necelé 2tždne máme termín pôrodu. Žijeme s manželom v jednom dome so svokrou. Týžden po termíne dovezie švagriná synovcov ( 7r. a 10r.) a 8r. neter na prázdniny na 6 týždňov. Ja už pár nocí nespím a som strašne nešťastná z toho, že keď prídeme z pôrodnice, budeme mať plný dom ľudí. Je to moje prvé dieťatko a predstavovala som si, že po príchode domov budeme mať pokoj, budeme si na seba zvykať, vytvoríme si spoločný režim..Teraz mám z príchodu domov absolútnu paniku. Bojím sa, že toľko ľudí a hluku a bacilov malej ublíži - že bude nervózna a uplakaná, a najmä že môže ochorieť. Naši mi navrhli, že môžeme ísť aspoň na prvé týždne k nim, majú veľký dom a tam by sme určite mali pokoj. Ale manžel o tom nechce ani počuť. Druhá možnosť je porozprávať sa so svokrou, ale to je už vopred prehratý boj, keďže nemáme dobrý vzťah a ona už len z princípu urobí naschvál to, čo sa mne nepáči. A manžel to riešiť nechce, vraj to zbytočne preháňam a podľa mňa sa aj bojí ozvať. Ako by ste sa zachovali na mojom mieste? Ozaj to preháňam a som príliš úzkostlivá alebo mám odísť k rodičom..alebo iný nápad...
@vieruska25 ja som najrpv chcela napisat, ist k mame..ale samozrejme s manzelom....nerozbijat rodinu..ale potom som popremyslala a asi suhlasim s @janinah
Mozno to treba vyskusat..Ked mas rodicov tak blizko a su ochotni..tak co tak to s manzelom prebrat, vysvetlit si kolko si vezme dovolenky, kolko dni ti pomoze, vysvetlit, aby povedal aj mame, ze deti k vam nebudu len tak chodit a aby ti pomahal...Pripadne ked manzel pojde do prace, mohla by tvoja mamina prist trosku k vam hmm? Kedze svokra bude aj tak mat co robit s ostatnymi vnucatami, tak mamina moze zastupit manzela ked uz bude musiet ist do prace....A ak by si mala pocit, ze to takto nefunguje, ze manzel ti nepomaha, ze si na vsetko sama, ze si unavena, babatko narocne, deti vas stale vyrusuju, tak hadam ked rodicia byvaju tak daleko, mozes sa pobalit a ist tam potom...ale das tomu sancu skusit to doma hm?
@vieruska25 Ahoj,
ja by som to brala ako výhodu 🙂 , je super, že svokru tri staršie vnúčatká zabavia a nebude mať čas riešiť teba a tvoju starostlivosť o malinkú. Deťom určíš pravidlá na začiatku ako sa majú k bábätku správať, ale prosím ťa, nebuď príliš úzkostlivá - aj vedci v posledných výskumoch potvrdili, že je skôr na škodu držať deti v sterilnom prostredí, v tichu a pod. Veď život je práve o rodine, o vzťahoch, o spoločne strávenom čase,....uži si to, čo ti život ponúka - trebás aj deti na prázdninách 😉. Nerob z toho dopredu horor, toto nie je náročná situácia.
Dlhodobým problémom je skôr to spoločné bývanie (aj keď oddelené), manželova naviazanosť na mamu a v neposlednom rade tvoj nie práve dobrý vzťah so svokrou.....to sú veci, nad ktorými by som na tvojom mieste vážne uvažovala a snažila sa ich posunúť tým správnym smerom pre moju rodinku 😉 .
Držím palce, aby pôrod dopadol tak ako si predstavuješ a aby vašu radosť z bábätka nepokazila žiadna hlúpa malichernosť.
Denisa
@vieruska25 nemyslela so to na teba,ale na niektore rady,ja by som ta skor podporila riesit si veci doma a nie utekat prec.Mozno predbiehas udalosti a naozaj budes potom aj rada že su tam,lebo inak by si na 1000% mala nonstop za zadkom svokru,tak radsej ohuknem 3 deti ako by ma malo roztrhat od jedu,ze ju mam za ritou.Bohuzial,byvanie so svokrovcami je uz raz take a aspon si pravidla určite hneď na začiatku a svokru to nebude až tak mrziet lebo tam bude mať ďalšie vnúčatá. Neboj určite to zvládnete a potom uvidíš ako sa situácia vyvinie a podla toho sa zariadis.
@vieruska25
Choď k vašim a budeš spokojná. Niet nad kľud po pôrode. A ešte ked je svokra taká potvorka..
A druhá možnosť je tá, že prídeš normálne domov k svokre a uvidíš, ako bude. Veď máš na výber. Nestresuj sa! 🙂
Baby ďakujem, tak som sa ukludnila po vašich príspevkoch 🙂 už v tých našich prázdninároch vidím aj pozitívne..svokra naozaj nebude mať čas chodiť mi za zadkom, čo by inak zaručene tak bolo 🙂 Aj keď patria medzi tie hlučnejšie deti, ktorým slovo kľučka nič nehovorí, hádam sa budú snažiť brať ohľad na malú sesterničku..A keď bude zle budem to riešiť potom za jazdy a nie teraz dopredu...
Poviem to takto, malu sme doniesli z porodnice v sobotu, to sme vsetci traja cely den prespali. V nedelu prisli nasi, brat+priatelka, moj starky... mala sla z ruk do ruk.... jedina moja podmienka bola, ze nech si donesu jedlo, lebo ja nevarim :-P Potom som bola s malou tyzden sama (chudak manzel musel ist na sluzobku), takze prveho doktora, prechadzku, atd. som absolvovala sama 😀 Dalsi vikend prisli svokrovci (to uz len dvaja), podmienka taka ista, nech si prinesu jedlo 😀
Takze u nas sa o klude neda ani hovorit, ale zvladli sme to, bola som v pohode, mala tiez a sme tu 🙂 Ak mate samostatnu izbu, kde deti nebudu stale pri vas, ja by som sa nestresovala, nech sa o ne svokra postara a o teba nech sa manzel postara 🙂
napokon,vždy k svojim rodičom odísť môžeš,ak už budeš mať toho hluku plné zuby/neviem aké sú to deti,možno slušné a tiché 😀 / ale nerob to ako plán od začiatku,situácia ukáže..a zaobalíš to do rečí,že aj druhí starkí chcú byť s malou...
uplne ti rozumiem a myslim, ze aj ked si nerozumiete, tak by bolo fajn najprv hodit rec so svagrinou, ze predsa je to tvoje prve dietatko a aspon prvy mesiac, nech si zvyknete - predsa napr. kojenie vyzera jednoducho, ale kym sa zosynchronizujete 🙂... a potom aj so svokrou, aj ked mate medzi sebou problem, prist v klude, opytat sa, ked zacne vyskakovat, iba sa zodvihni, povedz, ze si sa neprisla hadat, len hladat riesenie... no a ak nepochodis, tak by som sla k rodicom na prve dva tyzdne, ci by sa to mojmu muzovi pacilo, alebo nie... zasa na druhej strane, deti budu zrejme cely den pobehovat vonku, viem, ze si uzkostliva, ale bacily su vsade okolo nas, tak zasa ked nebudu na neho kychat a kaslat je to oki a mozno budes prekvapena a budu sa o teba starat ako v bavlnke. takze mozno to treba risknut a ked ozaj bude okolo vela hluku, tak sa zbalis a pojdes k rodicom 🙂 ... v kazdom pripade drzim palce 🙂
@vieruska25 @vieruska25 no to mas tazku situaciu..ja som byvala zo svokrou rok, este sme boli bez deti a svokru mam naozaj dobru, ale ked sme sa odstahovali, nase manzelstvo sa omnoho zlepsilo. kedze ste prerabali, tipujem, ze stahovanie najblizsie roky asi neprichadza do uvahy. skoda.
po porode som musela stravit 2 tyzdne znova u svokry, lebo sme este perabali byt a moji rodicia byvaju daleko, takze uplne ta chapem..chcela som mat po porode doma klud, hladat s malym rezim atd a namiesto toho som prisla do bytu plneho ludi, lebo so svokrou tam byva svokor a este dvaja synovia..do toho navstevy a podobne..a aj ked tam bola priatelska atmosfera a o vsetko bolo postarane, ja som z toho bola nervozna..nikto nechapal, ze potrebujem doma pokoj, sukromie..ani moj manzel, ktory dohliadal na prerabku a nebyval s nami, aj ked kazdy den za nami chodil..
a nemusis sa bat bacilov, ked su tam okolo zdravi ludia, jednoducho nedovol, aby ho kazdy chytal a bozkaval 😉 na tvojom mieste by som isla k mame..ak ti to nepojde, tak urcite pomoze aspon ked tvoja mama pride za tebou 🙂 tipujem ze svokra zmenila plan, aby mohla byt pri babatku..hlavne nezabudni, ze ty si mama a urci si po porode hranice, aby sa nestalo ako tu niektorym babam, ze dieta im chcela vychovavat svokra 😉
@ada12345 manžel si dovolenku vziať bohužiaľ nemôže lebo je živnostnik a niekto nás musí živiť..pár dní mi pomôže mamka a potom to hádam zvládnem sama a manžel chodí o 16 z práce tak bude mať pre nás kopec času..on mi nezakázal ísť k našim ale nechce počuť o tom aby šiel on a ja bez neho ísť nechcem..keď bude pri mne mamka svokra nepríde a potom budeme musieť zaviezť nejaké pravidlá, uvidím už som si povedala, že nebudem stresovať lebo to škodí malej 🙂
@vieruska25 Jedno dieta uz mam. Ak by som bola v situacii ako ty, rozhodne by som isla k rodicom, hlavne ked je to o dve ulice dalej. Potrebujes klud a pomoc a nie rozculovanie sa nad krikom deti. A aj ked tuto baby pisali, ze sa nemas bat bacilov, dom plny vlastnych deti s bacilmi, s ktorymi si dennodenne prichadzala do styku je nieco uplne ine ako cudzie deti a ich bacily. Kludne moze od nich krpec ochoriet.
Mohla by si skusit ostat u seba doma a ak ti to tam polezie na nervy, ist k rodicom. Len ja si myslim, ze ked si napisala takyto prispevok, kludna nebudes. Skus manzela presvedcit, aby aspon na nejaky cas s vami odisiel do vacsieho kludu...
Ahoj ja som po prichode z porodnice isla byvat s dcerkou na nejaky cas ku svokre,navrhli svokrovci,že nam pomozu.A len co sme prisli,uz sme mali navstevu,svagrovcov s dětmi a chodili k nam potom kazdu chvilu babatko pozerat.Moc mi to dobre nepadlo,ked prisli hned,ja nevyspata,babatko nervózne,uplakane.V tom case by mi bolo lepsie keby bol doma klud
@vieruska25 ak vy mate samostatne byvanie na poschodí a svokra samostatne byvanie dole na prízemí, ničím sa to nemusí líšiť od byvania v paneláku- jednoducho môžeš vyhradiť vaše poschodie ako samostatnu jednotku kam deti nebudu mať prístup a hotovo, to ti nemože zazlievať nikto... a to, že by sa spravali o poschodie nižšie hlučnejšie ti vadiť nemusí, presne tak isto by to bolo keby ste byvali ako miliony inych rodín v bytovom dome kdekoľvek a tam by ti buchotali celkom cudzie deti nastálo nie len par tyzdnov ... alebo aj niečo horšie- niekto by si prerábal byt, žuroval, ožieral sa ... alebo fajčil a hral po nociach na klavíri (ako náš sused pri prvom dieťati 😀 😀 😀 )- jednoducho sa nastav na trochu zhoršene zvukove podmienky a neurob sama zo seba obeť a skus sa iba tešiť na to obdobie, uvidiš že ti tak bude ľahšie 🙂 ... bacilov sa v lete celkom isto nemusíš báť ... mne by bolo teda samej u rodičov určite smutno ked už muž nechce ísť s tebou tak by som sa mu asi prisposobila ... ale možno by si ho ešte mohla skusiť presvedčiť nech ide s tebou .. každopadne v globale by som to vzala celkom easy, vieš ako to je, obavy su uroky zaplatene vopred za niečo, čo sa možno vobec nestane... verím, že hlučne deti ti lezú na nervy, ale za pár rokov budeš mať aj ty také a tiež ti dobre padne, ak ti ich svokra postráži... a aby to nevyznelo že neviem ake je to mať pri babetku staršie deti, ked malo naše 4. dieťa 6 tyždnov tak sme sa sťahovali z bytu do domu vzdialeneho 30km, takže cely ten čas sme prežili s 3 staršími deťmi, novorodencom medzi zbalenymi škatuľami a sťahovakmi, bacily ani chaos nikde, babetko bolo velmi dobré čo myslím vyplyvalo aj z toho, že citilo pokojnu atmosferu napriek sťahovaniu a stihla som urobiť všetko aj všetko vybaliť .... spomínam na to obdobie veľmi dobre vobec by mi nevadilo zažiť si to ešte raz, jednoducho stres na človeka dolahne najčastejšie vtedy ked si ho sám pripustí a urobí (nehovorím teraz o veciach ako važne choroby a podobne) . Ak vezmeš veci z toho veselšieho konca, nemusíš sa vobec trápiť 🙂 a možno z neterky budeš mať najlepšiu varovkynu, ak jej dáš tú príležitosť 🙂
@vieruska25 si prilis uzkostliva ale zasa treba klud doma. Nikdy nepochopim ludi co sa pribyvaju k inym a potom sa im zda ze maju malo sukromia.
Citam ze rodicov mas o 2 ulice dalej??? myslela som ze minimalne cez 1/2 republiky. Uber paru lebo sa zblaznis az sa ti dieta narodi. Vyhodi sa mu potnicka a pobezis na kozne...
Svokra je tam doma, vnuca tvoje je bohuzial 3. ci 4. v poradi a take su len do poctu, to nie v zlom, sama som matkou 1. a 4. vnucata, z 1. sa idu babkovci posr doteraz, 4.tu tak zdvorilo ze ahoj moja a cau zasa niekedy.
Svagrina nema kde deti dat, idu prázdniny, predpokladam ze tam chodili aj predtým a nevadilo to nikomu.
Chces klud? zbal sa rano , chod k vasim a ked chces prespi tam , ak nie vrat sa k muzovi, pri 500m vzdialenosti nevidim ziaden problem
Ked som citala nazov, cakala som slovensku klasiku, este ani nohy nedas z kozy dole a uz doma caka, svokra, tetky a "vitaju" dieta a ty skaces ako mopslik, ale toto..... ty si pristahovana a vzdy budes, bez ohladu na list vlastnictva
Určite by som išla k rodičom!
Manžel bude celé dni v robote, nie? a ty sa tam budeš "nervačiť".... ja zo skúsenosti viem, že deti v takom veku, aké prídu na prázdniny sú hlučné - v dobrom zmysle slova...... a nedajú sa ani utíšiť.... ☹ a zase stále ich hrešiť nie je tiež ok, ked prídu na prázdniny a ty nie si " vo svojom". Určite by som išla k rodičom, lebo budeš aj ty nervózna, aj dieťa.....
@vieruska25 neviem ci je to tvoje prve dietatko, ale ja som mala dost nervov po prichode z porodnice, nemla som mlieko, mala plakavala hodne, nevyspata, nervozna aj ja aj ona, neiem si predstavit este dalsie tri vrestiace prazdninujuce deti v dome a svokru ktora robi napriek. Ja som za odchod, s muzom alebo bez. Ide o vasu psychicku pohodu-teba a malej a ak to nechape, nemam sa s nim o com bavit. Od mojho muza ockavam, ze sa pstavi za mna a moje rozhodnutie a podpori ma. A vzdy to aj urobil. 😉
@vieruska25 mam to doma ;) takze to poznam. nase manzelstvo drzi pokope len preto ze sme odisli, ale trvalo strasne dlho kym svokra uverila ze som pre jej syna to najlepsie co mohol najst ;) ma sice muza, ale velmi problemovy vztah, svokor pil, bol agresivny a moj syn akoby jej nahradzal partnera. uz to nie je take hrozne, ale je medzi nimi velmi silne puto. musim si udrziavat aku taku autoritu vo svojom vztahu. preskakala som si vselijake slovne utoky az ju raz, ked sme uz aj mali dcerku ju muz zastavil a odvtedy je pokoj. dovolim si tvrdit, ze lepsiu nevestu nema. zaujimam sa o nu, zavolame ich k nam na Vianoce, len tak cez vikend, ked tam prideme navarim, napeciem, obsijem co treba... cize ozaj to nie je o "kvalite" nevesty, ale o akceptovani a tolerancii vsetkych. ona miluje svojho syna, prave preto by jej malo zalezat aby si vybudoval dobry vztah, rodinu, aby dobre zil. Co samozrejme nevylucuje, ze nebude sucastou toho zivota. Bude sa s vami tesit aj ona. Hadam nechce aby ste sa rozviedli, aby ostal sam, ked sa ona pominie... Moj muz mame vtedy povedal- co chces, aby sme sa rozviedli? aby som bol sam, nestastny? ved ty budes vzdy moja mama, ale ona so mnou nemusi ostat na veky... Dnes to uz tak neriesim, aj ked lutujem ze som do toho isla, naucila som sa zas trpezlivosti, tolerancii, trochu sa obetovat...
@vieruska25 byt tebou sla by som k rodicom.je to tvoja prva skusenost s babatkom j s porodom,tak mas pravo mat klud a svoj rezim.nemala by si pokoj pri tolkych detoch a ani to malicke.co sa tyka bacilov,nie si uzkostliva.presne viem o co ti ide.malnke nema ziadnu imunitu a ta sa bojis.to je prirodzene.moj drobec takto ochorel ked mal mesiac.vsetky bacili co mohli mal v nose :( a dostal ich z kontaktu od deti.prajem ti pokojny start k mamickovstvu 🙂
uplne ta chapem ja som mala nieco podobne,asi s tym nic neurobis ked byvate u svokrovcov.a keby si mala viac deti,tak co by si robila.je to tazka situacia,skus manzela poprosit,ci by sa s tym nieco nedalo robit,aby ked tam budu boli ohladuplny.neviem ako si vychadzas so svokrovcami???
@vieruska25 len akosi ten "letny tabor" je v dome tvojej svokry, nie tvojom. Da sa pochopit tvoja tuzba po sukromi a svatom klude, ale rozhodne nie si v pozicii klast si podmienky a poziadavky ako Ti tu poniektore radili.Je super, ze mas rodicov na blizku, pises, ze maju volny priestor so zazemim, tak by som nevahala ani sekundu.
urcite by som isla cez sestonedelie ku rodicom .... jednak ti s prckom pomozu a ty si budes moct trosku oddychnut a taktiez si lepsie vytvoris rezim .... ja som takto bola pri oboch detoch a manzel bol doma a chodil za nami cez vikendy. Ono muzi nemaju predstavu, co vsetko starostlivost o novorodenca obnasa. Potrebujes byt pokojna, ako tak oddychnuta a v pohode.
urcite chod k rodicom...nikdy nepochopim, ako moze byt niekto tak neohladuplny, ako tvoj muz a svokrovci...by som zvazovala aj ci sa niekedy od tych rodicov vobec vratim 😠
@marionmarion ty si ma pobavila 🙂 ze neohladuplni.... ak myslis zakladatelku tak ano mas pravdu. Narodi sa jej dieta no a co? je v cudzom dome.... tak co vyskakuje? navyse o 2 ulice ma u VLASTNEJ MAMY !!!! volny byt.
Naco sa trepala k svokre, ked jej vadi ze sa svokra stara o vnucence?
@stella33 u nás je to podobné, svokor taktiež pil a manžel má stále tendenciu svokru chrániť a má k nej silné puto..švagrine sú preč a ďaleko a tak sa až príliš stará do nášho vzťahu a života lebo už nemá o koho iného. Ja som od manžela o 9rokov mladšia a raz mi povedala, že je proti tomu aby si vzal mladšiu ženu a tak to aj je..podľa nej som príliš mladá aby som sa dostatočne postarala o jej syna, keď príde hore k nám nakukuje do každej izby, do skríň, kontroluje či a čo som navarila a pokiaľ som nevarila teplú večeru už je u nás s plným tanierom pre synačika. A pritom sa tak starám a snažím a aj tak si nájde niekde nejakú chybu. Neviem ako dlho to vydržím a jediné riešenie vidím v odchode, čo ale v terajšej fin. situácii neprichádza v úvahu..
@marionmarion neohladuplny? Pri vsetkej ucte - svokra je doma, vo vlastnom dome a hadam si nebude pytat povolenie vziat k sebe deti vlastnej dcery....to uz co je prosim vas?
@mihula Ale na 6 tyzdnov??? Toto by som ja vlastnej mame nespravila, ze by som jej 3 deti hodila na krk na tak dlhu dobu a to som jedinacik, cize na nikoho nemusim brat ohlad (okrem mojej mamy, samozrejme). Teda ja na jej mieste by som hladala ine riesenia, aspon na urcity cas. Neverim, ze toto je jedina moznost. Su ini pribuzni, tabory a pod.
@eeffka prepáč, ale ja som sa k svokre netrepala, ostala sama v obrovskom starom dome a po dohode s ŇOU sme sa tu nasťahovali, prerobili pol domu a stále niečo opravujeme. Sama by sa o ten dom a záhradu nebola schopná postarať. Je to jej dom ale ona nám dobrovoľne poskytla priestor a chcela, aby sme tu bývali tak nepíš takéto závery..nikdy som od nej nič nežiadala a nediktovala čo má a čo nemá vo svojom dome robiť, naopak jej vždy vo všetkom pomáhame. Ani nežiadam aby decká nevzala na prázdniny..
@eeffka keby som chcela aj hneď by som mohla ísť bývať k našim, majú novší dom, nemuseli by sme za toľké peniaze prerábať, ale rozhodli sme sa takto. Manžel chcel ostať pri mame, aby neostala sama a aby sme jej pomohli a ja som súhlasila...bohužiaľ

@vieruska25 ja by som nešla preč, veď doma máš všetko pre bábo určite nachystané, postieľku, prebaľovací pult, vecičky všetky, to by sa mi nechcelo sťahovať. a aj pre teba a pre manžela kopec vecí. žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí a tie deti sú už dosť veľké, tak hádam sa im už bude dať aj vysvetliť niečo. k vašim môžeš ísť hocikedy na obed a potom si tam trebárs zdriemnuť, oddýchnuť a oni môžu pokočíkovať alebo dať pozor na maličké. a keď aj budete mať zo začiatku trošku bojové podmienky, uvidíš, aký frajeri budete, keď sa synovci a neter vrátia domov, vy už budete s bábom zabehnutí, juj, to bude dovolenka 😉