icon

Pomalé dieťa

7. feb 2023

Ako sa správať k 8 ročnému dieťaťu, ktoré musíte upozorňovať aspoň 10 x ? A to sú len bežné každodenné veci. Zopár príkladov - obliekaj sa, pohni si, vstávaj, choď si tie zuby umyť, obuj sa, jedz, rob úlohy
Dieťa je v 3 ročníku ZŠ a pred školou čakám raz 15 minút, potom 30 minút, potom 20minut a takto to ide nonstop. Do šatne nemám prístup, rodičia musia čakať deti pred školou.
Dieťa je také zabrzdené a nonstop sa opakujem ako papagáj. Mám voliť nejaký trest za to?

Mám doma ešte trojročné dieťa a to je rýchlejšie oblečené ako to osemročné
Ex manžel to nerieši, len ho pokojne upozorní, mne povie, že je dieťa ešte malé a tam to končí.

autor
7. feb 2023

@zanka777 ráno mu to poviem
Ach 😣

Vieš čo, ale hovoril, že keď je takto týždeň u mňa, tak mu chýba tatko. A že keď je u tatka,tak mu chýbam ja. Ale ako by to prijal, ak by zostal u mňa a pýtal sa, prečo nepôjde na týždeň k tatinovi? Neuškodím mu tým ešte viac?

thoughtfulweirdo
7. feb 2023

Mal syn niekedy príležitosť pocítiť prirodzené dôsledky svojho "šuchtania"? Nie vymyslený nesúvisiaci trest, ale následok, ktorý sa stane automaticky. Moja dcéra je mladšia, ešte len predškoláčka, ale ja som úplný odporca nekonečného opakovania pokynov, z toho sú vyčerpaní vždy všetci zúčastnení, takže fungujeme na prirodzených dôsledkoch tam, kde to čo i len trochu ide. Dám pokyn, napríklad obliecť sa, ubezpečím sa, že ma vnímala, upozorním, dokedy má na to čas a čo sa stane potom- no a nechám to na ňu. Už aj išla do škôlky v pyžame 🙂 ja by som veci rozdelila na tie, ktoré sú nevyhnutné, a tam si na to proste dozrieš, aby ich urobil, a potom tie, ktoré až tak nevyhnutné nie sú a tie by som nechala na jeho zodpovednosť. Nie s cieľom vytrestať ho, ale naopak dať mu šancu prísť na to čo a ako a prečo a sám postupne dozrieť k pocitu zodpovednosti.

autor
7. feb 2023

@thoughtfulweirdo nie, ešte taká možnosť nebola
Ráno, keď ho pošlem umyť zúbky,tak ak neprídem aj 3x do kúpeľne, tak by ich umyté ešte nemal.
Mám ho nechať ísť do školy napríklad s nevyčistenými ?

thoughtfulweirdo
7. feb 2023

Hm, zrovna hygienu by som asi zaradila medzi tie dôležité veci, na ktoré treba dozrieť. Nie je pomalší aj pri iných veciach, napríklad pri tom spomenutom obliekaní alebo pri príchode k stolu, alebo chystaní sa von, robení si desiaty, upratovaní svojich vecí? Alebo ho zavoláš cez voľný deň na nejakú spoločnú aktivitu s tým, že predtým musí niečo urobiť (napríklad umyť si tie zuby) a máte na to čas do trebárs 10:00 a čím dlhšie mu to chystanie bude trvať, tým menej času vám zostane na tú aktivitu? Aby skutočne pocítil, že ten čas plynie a aj uplynie, keď si to nepostráži.

janickacrazy
7. feb 2023

@thoughtfulweirdo mám také dieťa tiež, je pomalý vo všetkom a proste toto u nás absolútne nepomáha, proste to je taká povaha, on sa nedokáže ponáhľať a môžeš mu sľúbiť aj modré z neba, môj má 7 a keďže mám aj iné deti, tak vidím tie rôzne povahy

ciernysokol
7. feb 2023

Ja sa pripajam,ide ma z toho porazit.od mala cakam,kedy zacne rychlejsie chodit po ulici.uz ma 7 a stale nic.ja sa zase rada ponahlam a robim veci rychlo.snazim sa trenovat trpezlivost,ale ide mi to dost zle.obliekanie,jedenie,vsetko pomaly.v skole tiez.ale.vsimla som si,ze aj ine deti su pomale a doslo mi,ze chyba v mojom pristupe,musim sa s tym zmierit.vzdy dostaneme take deti,ktore nas maju niecomu ucit,tak to byva.

thoughtfulweirdo
8. feb 2023

@janickacrazy Neviem, či si správne rozumieme, lebo ja som motivačné sľubovanie nemala na mysli. Každopádne verím, že sú proste také povahy 🙂

zobaka
8. feb 2023

uz to tu bolo spomenute, je tu pravdepodobnost add, proste ten mozog funguje inak a absolutne trestanim za pomalost neziskas nic, iba frustraciu a uzkost u dietata

letfenixa
8. feb 2023

Som učiteľka a mám žiaka, ktorý zaostáva za triedou o minimálne 2 kroky a ešte nikdy mi nenapadlo mu za to dať poznámku 😮a teda nie je to prvý môj takýto žiak. Práve naopak, vždy sedí s niekým, kto stíha svoje a ešte aj jeho upozorní.

autor
8. feb 2023

@letfenixa áno tie poznámky sú frustrujuce a toto ho má motivovať? Mne to už hraničí s buzeraciou
Čo jej tam mám odpísať že či ho toto motivuje?

bambibam
8. feb 2023

Aj moja je komótna a má čas, teda už je v 7 ročníku a veru veľa krát sa stalo, že mešká aj do školy. Po 6rokoch som to prestala riešiť, hlavne, že nakoniec príde, spraví... Viem, že mi rozumie aj ma počuje... Jeto taký typ človeka, neviem pokom dedila túto vlastnosť , ale tiež mi dlho trvalo sa zmieriť, že je pomalá,svojska a verím, že vekom sama príde nato keď bude problém a pridá do tempa. V podstate jej aj trochu závidím, lebo nič ju "nenasere" má čas a jedine okolie sa ponáhľa. Tiež s mužom riešime kde bude pracovať, kam ju dať na školu, čo ju bude baviť a mať čas.

lenkasarka
8. feb 2023

Moja má ochvilu 17 a vždy taká bola a aj je. Vždy má čas do školy permanentne mešká , lebo nestíha bus.

mickao
8. feb 2023

@kaktusik007 akoby si písala o mojom synovi. Bude mat o chvilu 11 rokov, intelekt ma v pásme extrémneho nadpriemeru. Takisto mu všetko pripomínam 100×. Je to pre mna veľmi vyčerpávajúce. Ma neskutočne vedomosti, páli mu to, ale je total neprakticky. Jeho nenapadne ani len si vziať tašku samého od seba do školy, zuby umyť, atď. Je bordelar, nič nerieši. Keď mu nepriponeniem, nema. Mám len 1 dieťa, ale pri nom mam pocit, že som vychovala celú matersku skolku.

simonettasimonova
8. feb 2023

@zanka777 nie si náhodou Katarína?

autor
8. feb 2023

@simonettasimonova prečo ti toto napadlo?

simonettasimonova
8. feb 2023

Je tu niekto kto mal alebo ma syna bitkára? Môj už pobil celu triedu a to je pripravkar neviem co mam s nim robiť rodicia sa sťažujú dohovaram mu v dobrom aj ho potrestam a nič

simonettasimonova
Autor odpoveď zmazal
mamatroch
8. feb 2023

Ak viete po nemecky, je toho podstatne viac napisane o takychto detoch. A v anglictine predpokladam, tiez.
No aj tu je fajn clanok / podcast pre pochopenie:
https://www.forbes.sk/podcast-vysoko-citlivi-lu...

mamatroch
8. feb 2023

Tieto deti su inak skveli partaci na pekne rozhovory. Su ako vzacne kvietky - otvoria sa a ukazu svoju krasu len tym, co maju trpezlivost a najdu si cas venovat im svoju plnu pozornost...

letfenixa
8. feb 2023

@autorka a povedala ti učiteľka, za čo konkrétne mu dáva poznámky? Učí ho teraz prvý rok? Je rozdiel, ak pracuje, hoci aj pomaly, alebo sa len obzerá, je zasnivany a naozaj nespravi nič. Mám aj takého, ten už sa naučil, že drží pero a tvári sa, že robí, ale nerobí. Tak tomu občas poznámku napíšem. Ale tie pomalsie deti vždy zvlášť upozornim, že robíme, ale teda rozhodne nie viackrát. Väčšinou ich ten šikovný sused napomenie. Ale ja som na 2.stupni.

zorkahorka
8. feb 2023

@zanka777 tvoj koment isto autorku potesil a podporil 🙈 neuveris, ja som momentalne v rovnakom rozpolozeni. Nedavno som sa vratila zo skolky uplne bez energie pre toto iste. Moj muz dnes syna (predtym ako odisiel do prace) zobudil skor o pol hodinu. Kym som vstala, bol vycikany, najedeny. Takze len umyt zuby a obliect... s oblecenim tricka a teplakov som mu pomohla,aby to bolo ozaj rychle. Tesila som sa,ze do skolky tym padom mozeme prist o necelu pol hodinu skor... mylila som sa. Cim ma viac casu, tym sa viac zapodieva s kadecim. S mladsim synom sme sedeli v aute, kym si len obuval druhu topanku. Do skolky sme prisli len o 10 min skor ako zvycajne... to neustale cakanie nanho ma neskutocne zoziera. A to chodievame do skolky posledni 🙈
A to nie sme rozvedení, on je skratka takyto stale. Vo vsetkom - ako pise autorka. Ona je len vycerpana a unavena, lebo to nevie riesit, preto tak pise. Treba ju chapat a trosku sucitit s nou...

autor
8. feb 2023

@letfenixa tak včera poznámka červeným a vykričnikom v žiackej, že nebol som pripravený na hodinu SJL

autor
8. feb 2023

NEPOČÚVAM POKYNY UČITEĽA
Opätovne vyrušoval

luccija
8. feb 2023

Ale je rozdiel mať poznámky za nepodstatnú vec ako to, že nebol pripravený.Nebol pripravený zober mu mobil.A išla by som za učiteľkou toto mi príde ako šikana.Ona mu dá poznámku, deti sú na neho nahnevane, že kvôli nemu nestíhajú a je outsider triedy pride domov a zase sklamal teba, lebo ma poznámku...nekonečný kolotoč a vždy je zly
@bambibam
@ciernysokol také deti učia trpezlivosti mamu🙂ja som tiež energická, mám rada nech povinnosti odsypaju a dcéra a muž pohoda, kľud.Dcera všetko odklada pokiaľ môže...ale zase je dobrá v škole páli jej to, ale motak bez systému.
Podporuj ho tie šachy či iný typ športu, modelarsky v niečom by sa mohol nájsť.Su aj také deti pomalšie, premyslia si, alebo lenivé🙂nevidia zmysel prečo by mali a prečo by to malo byť takto...

autor
8. feb 2023

@luccija mňa tie poznámky tiež vytáčajú, učiteľka ako keby už nemala nervy s ním a šupne poznámku.
Včera ju priniesol, podpísala som to a povedala som mu, že nabudúce si dá pozor,bude sa správať lepšie a poznámku neprinesie. Len sa obávam, že na konci roka bude dvojka zo správania

letfenixa
8. feb 2023

@autorka prosím ťa, zajdi za učiteľkou, nebol pripravený- nemal úlohu, alebo sa mali niečo naučiť a nenaucil sa?

autor
8. feb 2023

@letfenixa mal úlohy, ale že si nenachystal slovenský jazyk na hodinu- počas prestávky

zorkahorka
8. feb 2023

Autorka: v skolke mali detskeho psycholiga, ktory pracoval s predskolakmi. Jasne, presne som cakala,ze mi povie, ze moj syn je pomalší nez ostatni... povedal,ze nema este natolko vyzretu nervovu sustavu, ze u chlapcov to trva dlhsie - az do 9 rokov. Ak ta to potesi 😀 mna tato predstava trosku ukludnuje 😀

autor
8. feb 2023

@zorkahorka k našej školskej psych.sa nebudem vyjadrovať je to jedna divná stará pani. Že s ním mám zájsť psychiatrovi aby mu predpísal lieky

shee11
8. feb 2023

Ahoj, necítala som komentáre. Mám doma 8.syna a to isté. Môže ísť o hypoaktivitu. Nie je to žiadna diagnóza, ale povahová črta.
Môj stále nad niečím rozmýšľa, vela sa pýta a teda pomalý je vo všetkom, od obúvania ponožky po písanie písomky, ktorú veľa krát nestihne dopísať. Inak je veľmi šikovný.
Už dva krát ho zabudli na chodbe zobrať na obed, čo sa tak pomaly prezliekal a tiež vzdy čakám pred školou a príde ako posledný :D
POdľa na to len proste musíme len aktceptovať. Viem, že sú na to nejaké "terapie", ale neskúmala som to bližšie.