icon

Prečo sa rodičia vyhrážajú deťom cudzími hlasmi?

4. apr 2024

To len mna tak vytaca, alebo si tu mozme zalozit klub kriciacich tiet?
Neznasam, ked sa rodicia vyhrazaju svojim detom, ze po nich budem kricat, lebo ich zjavne maju na haku a je to akasi vychovna metoda.
Napr. na ihrisku. Nerob to Petko, lebo teta bude kricat a ukaze na mna. S kamoskami - nerob to Sofinka, lebo teta xy (ja), bude kricat. A potom sa ma deti strania, nehraju sa s mojim lebo ved mama je ta kriciaca teta (co nikdy nekrici).
Akoze halo, ja nekricim ani po vlastnom dietati, nieto este po cudzom... ano som na moju asi prisnejsia ako ine matky, ale preto ma aj moje dieta pocuva. A to nepotrebujem vrieskat cez pol ihriska ani davat nezmyselne vyhrazky "chces ist domov - pojdeme domov?". Mam nastavene hranice primerane veku mojho dietata, respektujem jej emocie, potreby aj chtice. Na oblatku mam respekt aj ja...
a potom na mna cumia ako obarene, ked sa ohradim, ze nie nebudem kricat, ja nekricim na deticky... lebo ved podkopavam ich "autoritu".
Prepacte za vylev, ale dnes sa mi to zas prihodilo a uz som mala chut vrieskat po tej matke...

Strana
z2
basska_b
4. apr 2024

Autorka, ja si nemyslim, ze buduci kamarati tvojho dietata si zapamataju, ze to je ta zla teta. Verim, ze je to neprijemne, ale asi s tym clovek nic nenarobi, jedine sa ozvat a povedat halo, neberte si ma do ust... Inak som siedmy rok na materskej a neznasam detske ihriska, presne pre toto. Sudit ostatnych, cumiet, co robia a nerobia, tie interakcie, ktore nikdy sa nedaju vyriesit tak, aby boli spokojne obe strany.... Prve 3 roky som rada chodievala ale teraz sa im snazim vyhnut

lucia13022023
4. apr 2024

Ja toto tiež nemám rada.. Raz som Išla so synovcom, mal asi 2-3 roky nepamätám si presne. Obdobie - nie, nie, a ešte raz nie. Išli sme k nim domov, on si zmyslel ze nejde, sadol si na zem. Ja ze ok, neponáhľam sa. Hovorím mu pekne, fakt som ani len hlas nezvýšila ze pod Lucasko, ideme domov. On ze nie. Ja mu hovorím ze môžeme po ceste nazbierať listy alebo šišky (to bolo vtedy jeho obľúbené) a už vstaval ze ideme a v tom jedna žena co išla okolo povedala, že nech ma počúva lebo ze inak si ho zoberie ona. To ste mali vidieť ten cirkus. Ja 17 ročná, v šoku co sa deje, dieťa tam amok chytalo ze ho zoberie teta ktorú nepozná a ona sa tomu len smiala.

basska_b
4. apr 2024

@lucia13022023 To su taki "dobraci". Aj mojej dcere 2rocnej, ktora plakala, lebo jej moj muz vyhodil sisku do kosa, toto povedali nejaki dvaja, co isli okolo, ta spustila este vacsi amok.

negymama
4. apr 2024

jj, tiez som milovala tych "vychovnych pomocnikov" typu "pod, ja ta zoberiem, ked nechces mamku posluchat" alebo kecy matiek, casto aj vzdelane inteligentne zeny, a vychova v style, ten a ten ta zoberie, pichne injekciu, da do vreca atd.
Robia z tych deti hlupakov. citlivejsie deti maju traumu, otrle na to kaslu a smeju sa. Vychovny efekt - nula cela nic.
Inak ja asi tiez posobim prisne ci co, a to som mierna osoba. Lebo cudzie deti alebo aj deti kamaratiek sa ma stranili.

cookie29
4. apr 2024

@nyusika preco hned "kravy"? to je bohuzial generacne dedicstvo, vzorce ktore mame v sebe a nie kazdy ich dokaze prekonat... nasi rodicia/stari rodicia tym zili a deti neboli s navodom na pouzitie....

@autorka asi reagujem podobne, v style preco by som kricala? Ale mamu treba pocuvat. Nie nikam Ta nevezmem, ale je pravda, ze pravidla sa maju respektovat...
Ale ja som tiez z inej planety 🙂

mclissa
4. apr 2024

Ked ta to vytaca a pocujes to. Tak odpovedz dotycnej mamicke. Alebo rovno dietatu, ze kricat nebudes.

zuzinka888
4. apr 2024

Tak niekto musi byt ten zly, aby dieta zacalo posluchat mamu, ktora nema ziaden respekt. Aj mne sa to stavalo a este horsie- teta ta zoberie... Vzdy to popriem a poviem - Nie, nebudem kricat, nebudem ta nikam brat od maminky. To lemn maminka nevie ako ta ma donutit aby si robil to ci to......A mam uplne u ritky gulajuce ocka maminky, ktorymi mi akoze chce povedat- Ci som fakt jej nemohla" helpnut" upratat jej dieta. A ja to svojum detom nerobim, ani nebudem ani v light verzii- pozri, teta sa na teba pozera🤦

judit47
4. apr 2024

@nyusika anoo u nas sa hovorilo:

Kozky perieeee-deti berieeee…a utekala cela ulica 😀

letfenixa
4. apr 2024

@basska_b aha, tak to som naozaj, tak ako to bolo napísané, nepochopila, že bol vtip.

dusankomoj
4. apr 2024

@nyusika mňa strašili nielen kožkárom,ale aj olašskými cigánmi! A od kedy som zistila,že to sú taký zlatom ovešaný,tak občas aj ľutujem,že ma nedali🤑🤑😇

galganka
4. apr 2024

Ja som takú jednu "teta ťa zoberie" zažila. Ale fakt mi zobrala dieťa z ihriska a divila sa, že nadávam. 😱🫣 Sedeli sme v pizzerii, najstaršia mala niečo po 2 rokoch, pekne sa hrala. Pani šla okolo, prihovorila sa a naša od mala ľuďomil debatovala. Sedela som dva stoly odtiaľ, neriešila, nebolo čo. Naraz teta chytila našu za ruku a hybaj ďalej aj s ňou. V momente som bola na nej zavesená a ona s rehotom, že aká he len zlatá a chcela skúsiť, či pôjde, keď ju vezme, čo hysterčím. No krvi by sa mi nedorezali. Takže, prosím, nehovorte o cudzích ženách, že vezmú neposlušné deti, aj tie ženy to vie poznačiť, tejto sa to zjavne vypísalo do DNA. Odvtrdy mi dosť vadí aj táto "fráza". 🫣

michaela789
4. apr 2024

Tiež vôbec nechápem túto "metódu"
Pamätám si, ako raz manžel prišiel z Billy rozčarovaný, bledý, zelený, že ho tam nejaká pani pri pokladni použila ako vyhrážku decku, čo jačalo že chce nejakú blbosť z toho regálu pri pokladni.
On si tam vykladal nákup a zrazu mamka decku že "ak neprestaneš, tak ťa tento ujo zoberie a predá"... Muž skoro spadol z nôh, nevedel či sa hnevať, či sa brániť... Decko naňho vypleštilo oči lebo mal čiapku a bradu a začalo bačať ešte viac. Manžel len utrúsil že "matka roka" a vrátil sa s traumou domov...a decko určite tiež 🤦🏻‍♀️ chorí ľudia.

veronykacs
4. apr 2024

mna by zaujimalo, prečo je “ideme domov z ihriska” nezmyselná vyhrážka? :D lebo ja to používam tiež, jednoducho keď maly reve, ze niekto iný sa hupe/smyka a nepustí jeho, tak bohužiaľ, ide sa domov

autor
5. apr 2024

@veronykacs lebo v 95% pripadov je to len vyhrazka a nikto realne z toho ihriska (aj napriek pokracovaniu nevhodneho spravania dietata) nikdy neodide. Stane sa to raz dva krat a dieta si je plne vedome, ze mama sa len vyhraza a skutek utek.

autor
5. apr 2024

@veronykacs aj ja to pouzivam, ale teda ked viem, ze aj ja chcem ist domov a realne sa vezmem a ideme 😂
Lenze ako som pisala vyssie, tuto vyhrazku rodicia pouzivaju asi najcastejsie a nedodrziavaju.

zabka1987
5. apr 2024

Panebože už, čo sa tu rieši 🙊 to akože nemáš ústa v tej chvíli a radšej vypisuješ tu ? Ja sa pýtam ako ti to akože pomôže ? Dnes človek nevie komunikovať len cez siete alebo čo ?

vrabcek15
5. apr 2024

Ahoj, úplne ťa chápem, tiež sa mi to stáva,(teda hlavne v práci), že mamina povie svojmu dieťaťu,aby bolo ticho lebo si ho "teta" zoberie domov🤦🏻‍♀️🙈 ako mávala som na to nervi,ale začala som im odpovedať,že teta si žiadne deti brať domov nebude,lebo má doma vlastné deti 😂ale tiež nechápem,čo je to za logiku deti takto strašiť 🥴

tanyag
5. apr 2024

Kto je kožkar? 🤔 čítam to prvýkrát

autor
5. apr 2024

@zabka1987 a si si aj precitala moj prispevok cely, alebo len mas blby den a prisla som ti do rany?

autor
5. apr 2024

@tanyag chodili/chodia po dedinach v autach s rozhlasom a vykrikuju: vykupujem stare kozky, perie

tanyag
5. apr 2024

@autor
Ďakujem za vysvetlenie 😉 tak o tomto ja neviem nič 😂 ale áno, stalo sa už aj mne na ihrisku, že nejaká maminka povedala dieťaťu, že teta bude kričať a ukázala na mňa...ale ja sa vždy ozvem a poviem, že v žiadnom prípade...ja nebudem kričať na nikoho a že nech si vyberú inú tetu...tie pohľady stoja za to 😂

kandelabra
11. jan 2025

Mam sestru, ktora v nasich mladsich casoch pouzivala podobnu taktiku na deti, ktore prisli na navstevu. "Nerob toto alebo tamto, lebo teta, ujo,... sa bude hnevat." Vytacalo ma to dobiela. Ona nechcela, aby nieco tie deti robili, ale zaroven nechcela byt za tu zlu, co im to zakaze. Takze pred detmi ona bola ta dobra, co by to aj dovolila, ale niekto iny ten zly, lebo to nedovoli...a deti uz len pozerali jednym okom po tom obvinenom, co im kazi zabavu...taktika kupovania si priazne deti. Ved naco im to normalne vysvetlit...

Strana
z2