Pusinkovanie bábätka návštevami
Ahojte, mame doma malinke babatko a teraz k nam chodia navstevy "pozriet babatko". Neviem, ci som precitlivela, ale vadi mi, ked mu ludia davaju pusinky na tvar. Viem, ze to nemyslia zle, lenze babo ma este slabu imunitu a bojim sa kvoli bacilom, herpesu a dalsim chorobam. Svagrina tu bola s jednym skolkarom a druhym skolakom.
Nechcem byt neprijemna, ale zdravie nasho babatka je pre mna na prvom mieste. Mama mi povedala, ze to prehanam.
Jasne, to je vec, ktora by vadila aj mne. Normalne by som dala najavo, vysvetlila, ze si to proste neprajem. A inak, normalny clovek aj vie, ze by sa to robit nemalo. Povedz, ze ti to vadi a hotovo.
Babatka sa nepusinkuju, prave skrz mozny herpes a dalsie nakazy. Ako mozu pusinkovat nozicky ako cez oblecenie, ale nie ruky a hlavicku
Keby mam druhé dieťa, zákazem návštevy prvých 6 tyzdniv a potom by som ich postupne pustala. A nech si myslí o mne kto chce co chce.
Moje dieťa ako 10 dňové dostalo rsv, silný zapal pľúc, bronchitídu. Od návštev. Taktiež ho boli pozrieť škôlkari, školáci - sestrine deti a sesternicine. Na nikoho neutocim, na nikoho neukazujem prstom, no ochorel tak, že sme sa z toho dostávali celá rodina pol roka, skoro zomrel.. Najhoršie obdobie môjho života.
Čiže len ti radím, chráň si svoje dieťa a kašli na nazory/pripomienky druhých.
Bozkavanie dietata je uplne nevhodne celkovo, aj jedenie jeden po druhom (svokra v pohode by krmila mojho trojrocneho svojou lyzickou), vrcholne nechutne a nevhodne. Som lekarka a viem co vsetko sa tak prenasa (stacilo by mi info ze helikobakter napr, plus zubari by tiez k tomu vedeli vela povedat) treba si nastavit hranice ty si matka. Niekomu nevadi ze dieta zje barsco vonku v trave inemu to vadi. Vzdy rozhoduju rodicia.
@mary174 presne tak, ten helico je neskutocne zakerny a aj tie dospelacke bakterie v ustach, nebodaj ma kazy a to hned babatko dostane do ust a potom sa cuduju, ze ma pokazene mliecne zubky. Tie deti maju inu floru v ustach ako dospeli a o inych nakazach ani nejdem pisat.
ahoj, nie si precitlivelá, skôr naopak... ja nerozumiem návštevám.. ved pozriem na dieťatko a koniec.. žiadne chytanie.. cmukanie.. voľakedy, keď sa išlo pozrieť dieťatko krátko po narodení, tak boli prekryté ústa niečím (napr. plienkou - čistou samozrejme, rúška vtedy neboli bežne v domácnostiach) ...resp. prvé návštevy až po 600 nedelí.. a bralo sa to normálne..
A preco tam chodia? Ku nam nechodil nikto
Co som ja a dieta nejaky vystavny kus?
@taktotedanie fuha 😂
Ja inak absolútne nerozumiem tejto našej kulture pusinkovania bábätiek. Načo je to dobré? Vie mi to niekto vysvetliť?
Ja osobne pokiaľ mi rodič osobne nedá dieťa do rúk, ani ma nenapadne sa k nemu zhýbať, hladkať a nie to ešte pusinkovať. Cudzie bábätko z našich pusiniek nič dobré nemá a my? Nechápem.
Tvoj “job” je postarat sa o zdravie a pocit bezpecia tvojho babatka, nie ofukovat utlocitne teticky a babicky.
Podla toho sa zariad 😉
Zakázať a hotovo. Kto to nerešpektuje, nech nechodí.

Pusu na tvár malému som dávala maximálne ja s manželom, aj to tvár, nie na ústa (to je pre mňa maximálne NIE!, nikdy nepochopím ten zvyk alebo ako to nazvať).
A návštevám, ktoré chceli dať pusu na tvár som hneď povedala, že si to neželám. Ak mali reči, malého som brala z rúk a povedala, že ja som matka a chcem, aby ma rešpektovali. Hotovo, rázne, bez diskusie.
Teraz má malý 2.5 roka a ak mu niekto chce dať pusu, musia sa opýtať jeho a sám im povie. Niekedy nemá problém a niekedy povie proste nie. A babky sa museli naučiť akceptovať jeho rozhodnutie.