Snobizmus na pieskovisku
Snobizmus na pieskovisku – keď sa maminy pretekajú, kto má viac Montessori
Tak, pekné popoludnie konikarky. Idem sa zdôverit a zistiť, či šibe mne a či okoliu. Mam jedno pubertalne dieťa a teraz dvojrocneho drobca... a musim povedat ze co teraz zazivam na pieskoviskach (byvame v BA) to je iny svet. vsetko je dnes montessori, vedome, sustredene na rozvoj, jemna motorika, zmysly, neverbalna komunikacia, este aj to ake hracky ma mat dieta je tema na hadku.. Ked som mala prveho syna, tak sme fakt riesili ci je najedene, oblecene, zdrave a spokojne... teraz mam pocit ze kazda mama bojuje o titul „najvedomejsia matka roka“ a do toho este porovnavacky aka flaska, aka deka, aky kurzik a co najviac „prirodzene“.. Držia mi miesto v práci, ale som obyčajná zenska - pomocna sila v kuchyni v skolkej jedalni. Ja si taketo caviky dovolit nemozem.
Je to tak aj vo vasich mestach či dedinach?
Ved ked ich to bavi... tri roky doma jasne, ze sa potrebuju nejako zamestnat a niecomu venovat a je to proste - ich dieta... ty mas dalsie dieta, ine zaujmy, venujes sa aj tomu, nedavas tomu mozno 200% ... o com sa maju bavit? O tych veciach, ktore riesia, ktore ich zaujimaju, ktore nakupuju a ktore s detmi robia... co varia, co chystaju... ja v tom nevidim problem fakt nie... predposledna veta je zaklad "ja si taketo caviky dovolit nemozem"...tak chces a nemozes, alebo nechces? Vobec to neber osobne, ze ty take s dietatkom nerobis, robite ine veci, nic mu nechyba...
čo je na tom snobské, keď chce matka dať svojmu dieťaťu podľa jej vlastného vedomia "to najlepšie"? To, že to teba nezaujíma a neriešiš rozvíjanie, jemnú motoriku a podobné veci, ktoré si vypísala, neznamená, že to je ukradnuté aj ostatným matkám. Ži a nechaj žiť, nerobia absolútne nič snobské. Jediný kto sa porovnáva, si ty podľa toho čo píšeš 🙂 Ak by si bola stotožnená s tým, že tvoja výchova je správna toto by ti v živote nenapadlo riešiť ;) tak možno trochu sebareflexie a menej závisti
Ja som synovi tiez kupovala hracky len na rozvoj lebo zvysok rodiny mu kupoval len somariny takze mal aj aj, no ja som na ihriska mala alergiu. Pocuvat dristy o papani ,hrani a co ja viem co. Bolo mi uplne jedno co maju druhe, ked som niekedy sla s niekym tak to bola fakt len dobra kamoska a jej dieta. Od 2 rokov uz bez deti, syn mal potom kamosov v skolke a stacilo. Ja tieto reci nemozem ..
Ja som tiez z Ba, a nic taketo na ihriskach nepozorujem 🤷♀️
Neviem a ani ma to nezaujíma. Absolútne so žiadnymi ženami na ihrisku ani inde sa nebavím (mám svojich kamarátov roky, neplánujem to meniť). Vychovávam a vediem svoje dieťa tak, ako ja uznám za vhodné. Kto si čo o tom myslí, je mi srdečne ukradnuté a taktiež nesledujem, čo kto robí so svojim deckom.
Ja viem čo myslíš. To už nie je o tom, že chceš dieťaťu dať to najlepšie, ale o tom vytiahnuť sa pred ostatnými mamičkami. Áno, sú to také malomeštiacke preteky, ktoré dieťa sa skôr postavilo, ktoré skôr chodilo, ktoré prespalo celú noc, ktoré dobre že v prvom mesiaci nerecitovalo básničky. Nerieš to. Dáš to najlepšie čo si môžeš dovoliť 🙂
Este dobre, ze som introvert a inym matkam sa zdaleka vyhybam 🤣🤣🤣
A čo je na tom snobske? No tak niekto si hračky vyberá a niekto nerieši s čím sa jeho dieťa hrá. To že to teba nezaujíma neznamená že je to niečo extra
Ja som si vsimla, ze sa vyrazne rozmohlo pouzivanie elektrickych aut. Normalne dieta pride na ihrisko v takych tych elektrickych autickach pre deti. Kolobezka alebo odrazadlo su out. A peso tak to uz vobec nie.
Ja mam uz deti starsie, ale taketo mamky boli aj v minulosti. Niektore vytriezveli, ked prislo druhe dieta, ine zostali helikopterovymi matkami. Vobec sa necit menejcenna, dieta nepotrebuje kurziky, staci mu mamka, co sa mu venuje, necha ho objavovat svet, necha ho vyskusat si aj prehry a neuspech a hlavne ho nedrzi v bubline, ale primerane veku ho pripravuje na samostatny zivot, ktory jedneho dna bude viest.
Ja na ihrisku s ostatnými matkami nekomunikujem a venujem sa tam svojim deťom. Nech dava každý co chce je mi to jedno
Nenapísala si dokopy nič poriadne o čo sa jedná.. žiadnu situáciu, rozhovor nič . Z tohto sa nedá absolútne usúdiť či preháňaš ty či niekto iný... Ak chceš napíš viac ale inak to nemá zmysel tu sa nejak vyjadriť keď sa ani nie je k čomu... Vieš ja si napr s kamoškou tiež poviem čo pekné som kde drobcom.kúpila.poukazujeme si tie veci navzájom potešíme sa a ide sa ďalej ale teda neberieme to ako predbiehanie
ja neviem, ja by som to brala asi ako inspiraciu a vybrala by som si z toho to, co sa mi paci.
Čo je na tom snobské? Že sa matky vzdelávajú a kupujú deťom to, čo je dobré pre rozvoj? Veď keď nechceš, nemôžeš, tak nekupuj. Z tvojho príspevku ide závisť. Navážal sa do teba niekto kvôli tomu čo máš/nemáš? Či len ty máš potrebu sa vyjadrovať o druhých?
To kam chodíš? Aj ja bývam v BA a nič také som tu nezažila :D
tiež som z Ba ale toto som na ihriskách nepočula , možno si moc všimaš okolie
ja osobne idem montessori , rešpektujúca výchova , správna manipulácia a rozvoj, dietatu dávam jesť kvalitnú stravu (ked plače nedám mu sladkosť ako to robia iné matky čo som videla ale ja sa nestarám) , chodí pešo od 2r alebo na odražadle , doma ho usmerňujem aby sa hral sám žiadna tv, mobil , tablet proste nech sa vie zahrať aj sám
občas dostane sladkosť , tv ale len ked je vynimočná situácia
a tieto ,,caviky,, čo hovoriš nestoja majland ked to kupiš napríklad z druhej ruky
kedysi nebolo toľko možností a to že si matky medzi sebou poradia čo je najlepšie pre dieťa nepovažujem za snobizmus ale skôr za inšpiráciu a radu a každá si z toho zoberie pre seba najvhodnešie to že sa niektoré snažia ukázať koľko majú penazí je duševné chudáctvo ale to ignorujem
Každá matka chce dať svojmu dieťaťu to najlepšie, ale nie každý má na to, aby platil Montessori škôlku 500,- až 600,- euro mesačne plus strava cca 6,- euro denne.
Keby idem fakt tento styl, tak vezmem kamienky, drievka, varesky z tedi za 3 eur a spravim z toho taku agendu, ze by kukali. Dnes sa vela veci predava ako montessori a pritom vela ludi nevie, co tento styl pedagogiky znamena a obnasa. Vacsina skolok, co je prisne montessori vobec nema klasicke a kupene hracky, ale robia vlastne. U nas uplna blbost stala 50 eur a pritom to spravis doma za 30 min a za mozno 3 eura nakladov. Moj svokor robil malemu Montessori hracky doma, uplne nadhera. Doma v garazi zo zvyskov materialov
Môj malý je síce ešte v kočíku, no na ihrisko sme veľa chodili posledné 3 roky so synovcom. Nič také som nepostrehla, a to teda bývame v centre BA kde žijú rôzno-príjmové rodiny.. Väčšinu deti z môjho pohľadu na ihrisku aj tak zaujímali tie erárne hračky, nie to čo si doniesli sami z domu.
Nemáme sa zle a kupujem dieťaťu veci podľa uváženia. Do niečoho investujem celkom že dosť, niečo naopak podedi/podostava. Ak nejakú mamičku raz bude vyrusovat to, aké drahé / kvalitne / montesory / atď. (dosad si)i veci u nás uvidí, tak ma to za ňu mrzí, ale je to jej problém. Ja sa neplánujem ukazovať ani tváriť ako snob, ale na druhej strane, nezačnem teraz húfne kupovať haraburdy v Pepcu a na Teemu, len aby niekto iný sa cíti lepšie.
Montessori drevenú stavebnicu máme v rodine od r.1970 len sa to vtedy volalo Tofa-Stavebnice zámku.
Snobizmus na ihrisku... snobizmus medzi matkami...rozmohol sa nám tu akýsi nešvár🤭😆
Ja som ich volala kocikova mafia😁, iste boli fajn zenske, ale tiez nie som typ na ihriskove rozhovory na podobne temy, ale uz je to za mnou, deti vyrastu. Teraz mam 7 rocnu a veru mi dobre padne ihrisku s niekym pokecat.
Ja mam zasadu nevlacit na ihrisko nic, o co by som lutovalala, ze prideme. Tam naozaj take erarne veci, kriedy a pod. Ihrisko je hlavne o socializacii a tu nespravim tak, ze budem nahanat casti hraciek niecoho draheho kdesi zahrabane v piesku inym dietatom.
Ja ani neviem co je montessori 🤭🤭
Tiez byvam v ba a nic take som si nevsimla.
Neviem, ja druhyc ludi nepocuvam a neriesim. Ale nemozem povedat, zeby som si to vsimla.
Celkom viem co myslis, tiez som na ihriska a blbe reci alergicka od začiatku ako sa mi narodilo prve dieta. Snazila som sa nikoho nepocuvat a riesit iba svoje deti, lebo uz v 4m starsej na babyplavani som mala pocit,ze jej nestiham vybrat VS,ked som pocuvala o vsetkych kurzoch kam deti v jej veku uz chodili 🙈 Nastastie na ihriska chodime uz minimalne a radsej travia cas s kamosmi
Toto som si nevsimla, ale dnes sme boli v medickej a som prekvapena ake drze matky su, deti nie, tie za to nemozu. Mozno polroka starsi chlapcek splhal a stal na ruke rocnej dcere a ked som ho upozornila, tak ignor( co chapem) ale jeho matka stala pol metra od neho a ignor tiez. Uplne ma to dostalo. 🙈
Aj snobom smrdia hovna rovnako. 😅💁♀️

a prečo máš pocit, že sú to preteky? však nech si hovoria čo chcú, ty si rob po svojom