Som prekvapená z toho, že aké múdre je moje dieťa
Stava sa to aj vam, ze vas vase deti niekedy prekvapia svojou mudrostou? Ste s nim cely den, ucite ho nove veci a vsimate si kazdy jeden pokrok a myslite si, ze viete presne co dokaze a aky je mudre a potom urobi nieco z coho sa vam rozum zastavuje a co by ste ani vo sne necakali a uvedomite si, ze ste ho zase podcenili.
Ak ano, podelte sa so svojimi zazitkami.
My sme isli cez vykend na navstevu k svokrovcom. Syn ma 16 mesiacov. Nerozprava ale rozumie. Nie je nauceny chodit na navstevy do inych domov, lebo okrem svokrovcov k nikomu nechodime. Toto bola nasa 3 navsteva v ich dome. Naposledy sme tam boli na vianoce. Podla mna sa na tie predchadzajuce navstevy nepamata. Syn bol na zaciatku navstevy pomerne vyplaseny a hanblivy. Asi po 15 minutach sa osmelil a zacal behat hore dole po dome a skumat vsetko co sa da. Po hodine zacal byt unaveny a placlivy (lebo bol cas vecierky) a tak som mu povedala: OK, ideme domov. V tom momente, sa pobral k vchodovym dveram. Tam sa k nam otocil a ukazoval na dvere. Sokovalo ma, ze si pamatal ktore dvere vedu von z domu, a tiez to, ze chape, ze najskor sa potrebuje dostat von z tohto domu, aby sa dostal domov. Ked sme vonku na ulici a poviem mu ze ideme domov, tak vie ktorym smerom je nas dom, lebo to tam pozna alebo vidi dom ale toto bolo uplne nove prostredie.
@yanni presne celé Montessori je len škola starej matere oddeliť fazuľu od šošovice len teraz je to veľký boom. Volakedy sa tak hrali starí rodičia.
@andreatytler deti sú oveľa oveľa šikovnejšie ako si maminy myslia, lebo stále v ňom vidia malé bábätko😉
@stanislavicenka a ako by si chcela, aby jej povedali?ja často hovorím deťom, že sú šikovné veľa rodičov to deťom nehovorí.Co je na tom zle?vieš vždy si poviem radšej povedať, že je šikovne ako vynadať či slovne zhodiť či porovnávať čo robí strašne veľa rodicov
@luccija Presne... trafila si klinec po hlavicke... rozmyslal som ze preco ho tak podcenujem (ako sa tu uz niekto opytal) a uvedomila som si toto iste... ze v nom stale vidim to male babatko.
@nykkushka Ha ha... aky nezny zlatusik co ma rad kvietky.🌹 Ten uzas vo mne vzbudzuju najma veci, ktore akoby pochytil sam. Celkove obdivujem tu vervu ktoru maju a zanietenie s ktorym objavuju svet okolo seba.
@ecko80 Uzasne... ako napriklad vedela ze prave tie ponozky su bratove. Nas syn nam nosi topanky ked zavelim ze ideme von. A vzdy prinesie spravne topanky... moje pre mna a muzove pre muza. Oni zrejme pozoruju a vidia uplne vsetko aj ked sa zda ze tomu vobec nevenuju pozornost.
@katkamatka7 Boze tvoj prispevok je tak nadherne dojemny... chcela by som byt mama ako ty.❤
@marzuz89 Suhlasim... podstatne je to ze mame verit sebe a dietatu, ze to spolu dokazeme. Ja sa na to tiez divam tak, ze je uplne jedno preco novorodenec chytil flasku alebo ci je bezne ze 16 mesacny ma orientacny zmysel. Podstata debaty je v tom ako tieto cinny deticiek znovu a znovu dokazu prekvapit a sokovat nas mamicky. A to nas uci ze ich nemame podcenovat a viac im verit.
@ckatka 😂😂😂 Parada!
Toto musim zacat robit aj ja. Zatial sa len snazim nepomahat, ak vidim, ze to zvladne sam, alebo mu ukazem ako na to, ked zacne byt frustrovany. Ale tvojou metodou zabijes dve muchy jednou ranou.
@andreatytler všetko odpozoruju😊aj to, čo by nemuseli ako reagujeme na hádku, problém, keď sa nám niečo nepodarí také veci, ktoré si myslíme veď je malý nerozumie tomu.A potom vyrastajú naše malé kópie ja som cez karanténu mala veľa času 😉a rozmýšľala som, že som celá moja mama povaha, emócie, názory, ako vediem domácnosť všetko som odpozorovala aj, keď veľa veci som vzdy hovorila takáto nebudem toto nikdy nebudem robiť ako ty a ejha ubehlo 15-20 r a je to tu🙈
@luccija Ja som sa len pred 2 dnami dozvedela, ze nie je dobre povedat dietatu "si velmi sikovny" lebo to nie je pochvala ale hodnotenie dietata. Zevraj je dobre povedat "Pozametal si tu dlazku velmi sikovne"... proste treba zhodnotit jeho skutok. Ze to pomoze detom sa naucit ak robia nieco dobre (alebo zle) a zaroven sa nebudu snazit dokazat mame za kazdu cenu ze su sikovni... neviem ci som to dobre vysvetlila...
Mne to dava trochu zmysel a budem sa snazit hodnotit jeho cinny.
Urcite je to prospesne ked sa hodnoti negativne... namiesto "ty si ale neporiadny" je lepsie povedat "tym ze si behal s plnym poharom vody si tu urobil vela neporiadku"
@andreatytler s tymi topankami mi pripomenulo, ze moje mladsie dieta ked bolo male cca 1,5 rocne vedelo od nas vyhnat navstevu, ktora sa mu nepacila. Zobral jej/jemu topanky z chodby a priniesol k tej osobe. Robil to dovtedy, kym nebol pochopeny🙈😄 Oblubencom topanky nikdy nepriniesol😊 Napriek tomu, ze vtedy vobe este nerozprával, svoj nazor prejavit vedel😂
@makova333 S tými topánkami presne toto iste robila moja sestra 🙈 alebo odpozorovala, že suseda vždy pred odchodom od nás hovorila babke, že nooo idem ja už domov lebo mi zhasne v piecke oheň ale nikdy sa nejak neponáhľala, az raz jej tak moja sestra povedala: teta mancika, a tebe nezhasne ten oheň? Netuším, ako je na tom s láskou k návštevam teraz, ale po tridsiatich rokoch už vie byť diplomatická 😂
U mňa zas naši spomínali historku, ako išli autom, bola už tma, a spln.. Ja som stála vzadu na sedadle (ó áno, deväťdesiate roky a bezpečnosť detí v aute, no toto bolo real montessory 😅) a začala som kričať na cele auto že gagagaga! Až potom mama spojila, že sme predtým v kuse listovali knižku so zvieratkami, ona mi napodobnovala ako robí krava, psík, podľa obrázku, a na hus povedala ze robí gágá. No a v pozadí za husmi na tom obrázku bol mesiac v splne 😀
Mňa nás synček tiež totálne fascinuje, niekedy ma az zaskočí, ako si napr. zasomrem pod nos, že kde sa zase zakotulala ta zelená gulocka a on vstane a s pokojom Angličana ju vyhrabe z nejakej škáry kde ju nechal a podá mi ju (15 mesiacov). To bolo také posledné čo má zaskočilo a zistila som ze veru počúva a všetko, lebo jeho som sa priamo nepýtala, iba si tak nrmlala pre seba.. Tiež som prvorodicka, preto zvyknem byť často prekvapená, aké vedia byť sikovne 🙂
Viete, co sa mi na tom videu nepaci. Akrze super, ze to dietatko v tak śladom veku toliko toho ovlada, ale mne sa tie deticky tam zdaju take smutne.
@makova333 Jeziiis... na tomto som sa zasmiala😂
Neuveritelne ako sa vynasiel s tymi topankami! Dufam ze nikto sa neurazil.
@oblecenie99 Ano... presne toto iste aj u nas s tym ze vie najst veci ktore niekam zapatrosi 2-3 dni dozadu. Ja si na obed nepamatam kde su veci ktore som mala v ruke rano.🙂
@judar Toto je ubohe... Ak uz si potrebujes kopnut, tak kopni do mna. Moje dieta neurazaj.
To s tými pochvalami som nedávno čítala aj ja.
A do značnej miery je to aj pravda, pozorujem na sebe. Že človek, ak je chválený za "výkony", tak má pocit, že stále ich teda musí dosahovať, aby bol dostatočne hodnotný.
Tiež sa trochu snažím, nech sa dievčatá učia aj samé seba pochváliť alebo cítiť spokojnosť, než aby to nejak čakali od ostatných, že "aha, čo som urobila, pochváľte ma", zatiaľ ako deti robia veci pre seba, ale aby nevyrastali v tom, že majú napĺňať očakávania, dosahovať výkony... aby boli dostatočne hodnotné, milovania hodné...
@luccija Takto je to jeho hodnotenie, nie toho, preco mu to hovoris.
@andreatytler Ano, oni tak posobia, ze neriesia, co je okolo, co sa okolo nich deje, ale pritom nasavaju co to da🙂 Ako vedela, ze su bratove? Detom chystam kopky oblecenia, co si rano oblecu. To boli take ponozko papuce protismykove a syn ich nosi denne na tensich ponozkach. Este ich nemal na sebe, tak priliezla k nim, zobrala a odliezla s nimi k bratovi😄 Vsima si, co kto nosi oblecene🙂
@unicornlady ja detom hovorim, ak dokazu nieco, co chceli, a neslo im, ze som hrda na nich, a hlavne, ze mozu byt na seba hrde ony.
Ze viem, kolko to stalo usilia, a ze nie vzdy to islo hladko, o to viac maju radost
Môj syn má skoro 11mesiacov a dnes ako sa hral som si ho nevšímala tak sa postavil a začal na mňa vykrikovať tak naňho pozerám a pýtam sa ho čo si prosí a začal sa búchať po zadku tak dom prišla za ním vzal ma za prst a odviedol do detskej ( tam sa vždy prevaľuje) tak už som vedela že sa ideme prebaliť lebo kakal
@lucylliana Wow... To uz mozes coskoro zacat s treningom na nocnik.
@andreatytler ja ho na nočník dávam keď sa zobudí pred obedom aj po obede a pekne sa vycika, ale už chcem začať cvičiť na nočník

@kittykat22 No a potom tu máme mamičky ktoré majú úplne normálne deti zdravo sa vyvíjajúce ale iné presviedčajú že sú to chodiaci enistaini. Samé sú o tom presvedčené .