Som zlá, keď synčekovi púšťam rozprávky?
Ráno keď vstane me, naranajkujeme sa a asi o hodinku mu pustím rozprávky, muž je z toho zlý lebo nechcem aby tak skoro pozeral TV (16 mes). Ale ja mam vtedy možnosť niečo v dome porobiť - trochu po pratat, uvariť obed.
On to však nevie pochopiť...
Kedy ste vy púšťali deťom rozprávky?
@alexandra383 tak môj prvý bol veeelmi aktívny a dali sme to bez telky. Ja skôr nechapem ako dokážu malé deti presediet hodiny pred telkou. Mám kamošku ktorej malý pozrel cele pomaly dvojhodinové rozprávky a ona si zatiaľ mohla v pokoji vypiť kavu. To je choré.
@alexandra383 a riešenie je podľa teba TV? Práve pri takýchto deťoch by som TV úplne vylúčila ☝
@alexandra383 prave telka znasobuje hyperaktivitu, tak ver tomu, ze ak by boli dve ROVNAKE zdiagnostikovane hyperaktivne deti, to odkladane pred telku bude ovela viac divoke a o to ovela viac rodicmi uzemnovane k obrazovke, lebo ved - divoke je. Bude to bludny kruh. Druhe rovnako hyperaktivne bude bez obrazoviek pokojnejsie a naucene hrat sa, aj ked zivo a divoko, ale miernejsie a napaditejsie. Mozog bude mat ukludnujuce podnety a bude sice divoky (lebo to je jeho neurologicla podstata) ale bude to ovela lepsie.
Inak zaujimalo by ma, kolko z tu pritomnych hyperaktivnych deti ADHD ma aj naozaj diagnostikovane. Ale inak ano, pozeranie telky batolatami moze podnietit neurologicke zmeny na mozgu. To je fakt. Tak sa vlastne necudujem, ze dnesne deti su hyper... 6m pozeraju telku, mobily, jedia pribinacikov s prvymi prikrmami, cukor, sladkosti (to citavam tu a teda dost casto), su dlhodobo preunavene, lebo ved davat male deti spat o 19,to je k smiechu.
Je to casto len o ochote venovat sa intenzivne detom kym su male. Niekomu sa nechce a hlada skratky a ako to urobit s co najmensou namahou, a niekto si tie deti koriguje a zvlada aj zive deti spolu s nakladanim umyvacky ci umyvanim vane. Starsi je exgra zivy, ale je NAUCENY ze sa veci deju, ze sa vari, upratuje, ze ked sa ho spytam, co bude robit, kym ja umyjem zachod, tak mi povie, ze to a to, a ide to robit. Ma 3,5r. (teda ide to robit a po ceste k tomu urobi 5 dalsich aktivit, ale to je jedno 😉)
@vasjar Ahoj. Poviem ti moju skúsenosť! Mojej dcerke sme začali púšťať rozpravky od 18 mes. (nie cely deň) a poviem ti bola to zlá voľba. Veľmi sa zmenila! Mali sme sňou veľke problemy, začala byť po pozeraní TV agresivna (božechráň že si ho vypla), mavala psycho stavy, hadzala sa o zem hrozne vzliky, ziapanie až takmer nedychala, už ju nebavili hračky, puzzle skladať kocky atď.... Prestali sme jej ju púšťať, trvalo to mesiac kym sa dala do normalneho stavu... Lenže nato začalo obdobie vzdoru v 20 mesiacoch! Bolo to hrozne, revavala som. Mňa z mužom nechcela, radšej išla za cudzimi! Keď mala 3roky, skusili sme tablet-logicke hry, čisla, pismenka, doplňovanie tvarov hravym spôsobom-boom ďalší problem, to iste chovanie ako z TV! Teraz ma 4,5r. chodi do MŠ, je veľmi MOC živé a nervoznejšie dieťa, ohrýza si kožu a nechty na rukach, nič si nenecha vysvetliť, podľa mňa ma poruchu sustredenia ADD! Určite dam preveriť, než pôjde do školy, ma problem so sustredenim. Poviem ti podľa mňa ten zasratý televízor, tablet, telefon za všetko môže! Chodime často na vylety, von, keď prší do hopplalandu-vyskakať, alebo pracujeme z plastelinou bars jake kreativne hry, maľovanie... a fakt telka iba jedna rozpravka raz za 2 dni... aj to nie pred spanim, lebo potom zaspí až okolo 23:00 a ma problem vstať do škôlky je nervozna! Takato je moja, skúsenosť. Každe dieťa je ine, niektore ta elektronika ovplyvní viac, ine menej, je to aj o povahe dieťaťa. Podľa nejakych študii neni vhodne púšťať TV do 2 rokov(Ja som si to neskoro prečítala, myslela som si že je to normalne pustiť TV a vkľude si upratať, navariť atď) Takže sa hlavne riaď podľa seba a sleduj reakcie. Pa
@alexandra383 Moj ma diagnostikovane ADHD. Uciaca veza bola v tom case scifi,takze sme si vystacili s jedalenskou stolickou a hrami,co som mu pripravila na pultik,neskor mi pomahal presuvat plechovky,krabicky v skrinke,maloval za stolom,tvoril z plasteliny. Mam pocit,ze dnesne mamy maju dalsich 20 vymozenosti a aj tak skoncia deti pri tablete,ci TV,lebo "neda sa".
Ja tak rozmýšľam, ze ľudia pred 100 rokmi boli potom všetci genialni, sociálne založení, vedeli sa vcítiť a prehrať sami, žiadne psychologické problémy...to musela byt krasa. 😅
Zeny, ktore na mna reagujete ste si zrejme neprecitali moj predchadzajuci prispevok. Moja telku nepozera, iba pocuva popritom ako sa hra a aj to iba v case ked si ja potrebujem nieco urobit a ona sa potrebuje zabavit. Ale spieva si popritom a recituje si basnicky, ktore tam pocuje. Nikdy nesedela pred telkou, kedy by sa zapozerala na rozpravku. Rozpravky ju ani nebavia, ale naucne programy. Ja sa dietatu mozno venujem viac ako tie, ktore tu popri detoch umyvate okna a varite 4chodove menu. Ta chvilka, co ju necham “pred telkou” sa hrat kym ja nieco robim je ovela efektivnejsia.
@maciatko79 reagujem na otazku, ci ani my kvoli detom nepozerame televizor. No ja neviem, ale nie. Ci mam si sadnut na gauc, vylozit nohy, a pozerat si serialy? Kym je dieta hore? S muzom si pozrieme nejaky film ci dokument, velmi malo, a teda zasadne ked deti spia. A tak isto, starsi, ak uz si pozrie rozpravku, velmi zriedkakedy, tak vyhradne ked mladsi spi denny spanok.
@danusa63 a vies, preco nemame? Ci myslis, ze prisiel zlodej, ukradol nam ju, nemame na novu, tak sa tu hram, ze ved som aj tak detom neplanovala pustat a nie je to ok pre ich zdravy vyvoj? Dobreeeeee 😉
Telku nemame v zmysle televiznych stanic.
Telku nemame v zmysle Netflixu ci inych platforiem, ani premium youtube a neviem cez co vsetko sa da pozerat.
Mame telku ako elektroniku a na nej si starsi pozrie raz za cas pol hodku rozpravku z disku. A my s manzelom sem tam nejaky film ci dokument, podcast, rozhovor... Ked deti spia.
Starsi ak si nieco pozrie, tak malo, ma 3,5r. Do 2r nepozeral vobec, mladsi tiez nebude.
Mimochodom,starsi pozera vyhradne iba ak mladsi spi.
Takze treba najskor porozmyslat a zamysliet sa, ze telku asi nemame KVOLI tomu, co pisem vyssie ❤️
Ono darmo sa tu snažíte obhájiť televízor, hoci aj len na počúvanie, keď výskumy hovoria jasne. Stačí si prečítať nejaké knihy venované tejto problematike. Práve preto, že dieťa hoci len počúva telku ako podmaz pri hraní, môže byť aktívnejšie a nesústredené následne pri iných činnostiach. Nevidím absolútny význam púšťať takto malému dieťaťu rozprávky. Ešte tomu vôbec nerozumie. Neskôr budem obsah vyberať aj s ohľadom na jeho preferencie a budem pozerať s ním. Nebudem pokrytec, tiež si rada občas niečo pozriem. Počkáme však minimálne do 2 rokov, ak to pôjde aj dlhšie. Bez televízora sme 10 rokov a nechýba nám. Máme projektor a keď chceme, tak si občas pustíme film alebo seriál. Odkedy je dieťa na svete (drobec má 16 mesiacov), sme videli presne 2 filmy a jednu sériu Zaklínača :D.
@vreckovka2 ten projektor je super napad, mame tiez a velmi sa tesim, ked budu deti starsie, ze si budeme robit "filmove vecery". Vyberieme vhodny film, rozpravku, polahame spolu na gauc ❤️ ale presne, dieta telku v 1 roku ani v 2 nepotrebuje, dokonca ani v 3. A take, ze batolatka pozeraju, v 6 ci 8m, to je vrchol za mna. Neviem coho, lenivosti, nezaujmu o rozvoj dietata, neinformovanosti, chybajuceho vseobecneho rozhladu, neviem to ani pomenovat.. Lebo aby babatko pozeralo videa, to je uz za mna moc.
@danusa63 nevyslo to, ja viem. Pre nas doma je prirodzene, ze sa spravame podla nasich presvedceni, a ked raz som presvedcena, ze dieta pred telku nepatri, tak to robit nebudem, a k tomu prirodzene patri aj to, ze mame sice telku ako elektroniku, ale nemame telku ako stanice, ako zapnutu kulisu, ako netflix.. Ale rozumiem, ze kazdy sme iny, a niekomu takyto komentar ako vas prisiel dolezity. Nuz..
A prach utieram pravidelne, takze zaprasena nie je. Tym sa vraciame spat na zaciatok, ze ten prach z telky dokazem utriet aj popri hrajucich sa detoch ❤️
@danusa63 asi ste si nevsimli, ze nepresviedcam, ake su na nic 😉 a ze sa rozpravame o pozerani telky malymi detickami. To, ze nemame programy, je vedome rozhodnutie mna a manzela, pretoze, po prve nesedime pred telkou ani my dvaja, travime cas inak, a po druhe, nepotrebujeme to mat a platit, kedze ani tie detske napriklad by sme aj tak nevyuzivali, z dovodu vyssie. Prajem pekny vecer
@vasjar zla nie si, ale mala by si to vyriesit inak. Ma iba 16 mesiacov. Vsetci odbornici sa zhoduju na tom, ze vek na sledovanie obrazovky ma byt vyssi. Preco ho nezapojis k sebe do "prace" doma? Mozno to bude trvat dlhsie, ale bude vediet, ze aby vam bolo dobre doma, spolupodielaju sa na tom vsetci clenovia domacnosti.
Ja to hodnotim z mojej pozicie, mam 2 deti,rozdieledzi nimi 2,5 roka, a toto som nikdy nepraktozovala. Teraz su vacsi, a pozeraju iba vecernicek, a rozpravky v sobotu, nedelu na jednotke, ked nikam nejdeme. Medianie su pomoc. Av tomtoveku vobec
Čas strávený pred telkou je čas ktorý strati na prirodzený vývoj, okrem iného. Zober si hodinu denne - to je aj veľa hodín dokopy, ktoré mohli dať dieťaťu viac. Kašlem na porobiť, pre deti chcem niečo lepšie. Ešte ani moja tretiačka nepozerá...a vlastne ani ja 🙂
@zuzanockamt tak si prečítajte názor odborníkov na TV, tablety a PC
@akbara77 Ďakujem za nevyžiadanú radu.

Zeny, ktore tu tvrdia, ze mali narocne a hyperaktivne deti a napriek tomu s nimi upratali, navarili a neviem co vsetko..tak nie, tie ani nahodou netusia, co to je mat aktivne dieta. Ktore neuspokoji, ked mu strcite varechu do ruky a nevydrzi sa pozerat v uciacej vezi ani keby mu popritom robite babkove divadlo.