icon

Spadnutie dieťaťa: Čo robiť a ako sa vyrovnať s traumou?

romana143
10. júl 2024

Ahojte maminky. Pred vyše rokom mi spadlo 4 mesačne bábätko z prebalovacieho pultu a o 2 mesiace neskôr z gauča. Priateľ bol vtedy v pivnici takže nič nezaregistroval. srdce mi búšilo, celá som sa triasla že čo som tomu malickemu urobila. Dodnes nechápem čo sa so mnou vtedy dialo podľa mňa to bol šok pretože som ostala ako obarena nedokázala som normálne rozmýšľať. Keď som malého a seba upokojila ihneď som čítala na internete čo treba po takom páde urobiť. Stalo sa to ráno takže som celý deň malého pozorovala a v noci som nespala a počúvala či dýcha či sa hýbe atď a na ďalší deň ráno som išla s ním do nemocnice aj keď nič nemal pretože som v noci skoro zomrela od strachu. Partner o ničom nevie nedokázala som mu nič zo strachu ako zareaguje povedať iba som mu na druhý deň zavolala do práce že malý spadol z gauča čiže som mu nepovedala pravdu. o 2 mesiace spadol z gauča a znova ten istý scenár. maličký je v poriadku. Teraz po roku na to myslím každý deň a paralyzuje mi to zivot že prečo som partnerovi nepovedala čo sa stalo a trápi ma aj to že aká som matka že sa mi to stalo. Dodnes nikto nic nevie lebo sa nemám komu vyrozprávať pretože si myslím žeby ma nikto nepochopil. Vopred ďakujem za komentáre!

svokrinjazykmonika
10. júl 2024

Práve som si všimla že to sa ti stalo rok dozadu a teraz sa tým takto trápiš? To je divné.

danica2711
10. júl 2024

preboha, spamätaj sa. Ako si môžeš myslieť, že si urobila chybu, na ktorú skoro doplatilo dieťa?! Dieťaťu NIČ NIE JE a ty si v strese? Rok po páde?! Z toho mi vychádza len to, že sa nebojíš o dieťa (veď ani nie je prečo, zvlášť po takom čase), ale máš hrôzu z reakcie svojho chlapa. Toto rieš, nie to, že dieťa spadlo, keďže sa mu evidentne nič nestalo. Takých situácií ešte bude, a ty vždy prepadneš hystérii, čo na to chlap? Porieš si chlapa a váš vzťah, lebo keď ti dieťa začne liezť po preliezkach alebo nebodaj robiť nejaký šport, tak sa zblázniš...

lenkakravcova
10. júl 2024

@romana143 myslím, že je zbytočne že to teraz už riesiš, už to nezmeniš. Dobuducna budeš vedieť.

Čim je dieťa väčšie tým je odolnejšie aj na pády. Mám tri. A padali všetky. Nie z prebaľovacieho pultu, ale z postele určite.. hlavne po 6mes keď začali loziť tak to sa nedalo už ani ustrážiť niekedy (človek ide na wc a dieťa si vylezie niekam a potom len bum, kým sa vráti).
Dnes sa dcéra hrala s legom v obývačke. Šla som na wc. Vrátim sa a ona skáče z parapety do izby 🤔🤯 samozrejme potom rev.. ale tak no, aj tým sa deti učia (nabudúce to už nezopakuje).

maryetta
10. júl 2024

Mne sa tak pretocil prvy syn z gauca. A to som iba odbehla pre plienku. Ma za chvilku 10rokov. Vyrastol. Zdravy. Sikovny. Dr mi na to povedala-deti casto vedia ako maju padat 😂
Dcerka spadla ked mala 8mesiacov. Nieked aj ked su dvaja pri dietati sa stane. Nemozeme zabranit vsetkym padom. Aj keby sme velmi chceli.

mk1111111111
10. júl 2024

Ty nemas stres z toho, ze Ti dieta spadlo, lebo to sa stava, ale z manzela. Asi Ta casto buzeruje za dieta. Bud rada, ze si mu to nepovedala, zbytocne by sa na Tebe vyvrsil, uz davaj viac pozor a to, ze si mu to vtedy nepovedala, ber ako dobry krok, nic sa chvalabozku nestalo, maly je ok, muz je vybusny, dam vacsi pozor a bude klud, je to za nami, ideme jednoducho dalej.

Ak by sa bolo vtedy nieco stalo, tak by to vedel, a ked sa nic nestalo, tak sa jednoducho nestalo, uz je to premlcane

personality
10. júl 2024

Môj spadol z gauča skotulal sa, bolo to v čase keď sa prvýkrát pretočil, nebola som na pretáčanie zvyknutá. Ja som sa zľakla a on ani nezamrnkal. Avšak bol to veľmi nízky gauč z Ikei. No z toho pulta, tam by som dieťa nikdy nenechala samé bez dozoru, veď prebalím ho s dám ho kde nemôže spadnúť, resp.nizsie. To už je dosť výška, ale ak bol v poriadku, tak nevidím dôvod sa o rok trápiť.

lienka9
10. júl 2024

@romana143 podla mna to prezivas prave kvoli partnerovi..niecim ta musi strasne deptat ,az desit inak si to neviem vysvetlit..a to ze sa ti vyhrazal ,ze ti dieta zobere,to ani nekomentujem

kacorkaanicka
10. júl 2024

Ahoj. Naozaj to musí byť veľmi náročné, keď sa ti takéto myšlienky vracajú a opakujú. Nie, nie si nezodpovedná, stalo sa to, tak ako tu bolo písané, viacerým mamičkám. Ak by si si našla čas, určite odporúčam psychoterapiu. Bude to dobre. Nenechaj sa tu na koňovi zdeptat ešte viac. Držím palce ♥️. Si super starostlivá mamka 🙂.

lia2022
10. júl 2024

@romana143 mne zase nepadlo z pultu ani z postele ale zrovna sme mali úraz v tej ohrádke kde som myslela že je v úplnom bezpečí a nemôže sa stať nič. Asi sa chcel hodiť hlavou do vankúša a nejako si tresol ústa o tvrdé dno ohrádky..nevidalo mu to..to mohol mať nejako 1 - 1,5r. Preťal si ďasno, peru, 🙈..no vyzeralo to strašne .

clementine93
10. júl 2024

Joj, rozumiem ti. Nie, nie si nezodpovedná ani hysterická. 4 mesačné bábätko je veľmi maličké, to by som chcela vidieť, ako by reagovali mamičky, ktoré ťa tu nazvali hysterkou.
Odporúčam poradiť sa so psychológom, pomôže ti tieto úzkosti a strach prekonať. Určite si naštuduj základy prvej pomoci u detí budeš si sama sebou istejšia.

zorkahorka
10. júl 2024

Bojim sa toho, co budes robit, ked zacne chodit a bude padat kazdych 5 minut..alebo ti spadne z bicykla. Prosim ta, nemysli na to. Kazdej matke spadlo dieta a niekefy som to muzovi ani nehovorila. Naco?

jana_eyre_2
10. júl 2024

Ak ťa to takto stále silno trápi, navstiv odborníka - pomôže ti spracovať tie spomienky.. každého sa kritické situácie dotknú inak, niekoho viac, niekoho menej nie je na Tom nič zle.. zbytočne ti budem písať že si neurobila nič zle, pretože jednoducho si to musíš sama v sebe uzavrieť a odpustiť..

Mne sfukol vietor tiež 4m dcéru.. starší syn mi ukazoval niečo na tráve, ja som zatiaľ nechala dcéru na chodníku v kočíku a keďže medzi chodníkom a trávou bol schod, zafukal vietor a celý kočík spadol.. moja chyba nezabrzdila som kočík. Dcére sa nič nestalo, trocha poplakala, len ja som hystericila.. veľmi som si to vyčítala, ale myslím že to neskôr upadlo.. už som si len dávala pozor na brzdy.. už má čoskoro 11r a už riešime iné veci..

romana143
autor
10. júl 2024

@annm81 na gauči bol 1,5 m od kraja a okolo neho vankúše a do konca života som sa už poučila odvtedy bol len na zemi v ohrádke a samozrejme že som ho nechala na gauči pretože som si bola istá že je dosť od kraja a nemôže spadnúť inak by som ho v živote na gauč nepoložila. Žiadna mama nepoloží dieťa s tým že spadne!

romana143
autor
10. júl 2024

@annm81 prvá pomoc pri páde človeku nepomôže už len ísť do nemocnice keďže to môže byť otras mozgu alebo krvácanie do mozgu alebo zlomená lebka toto všetko som si vygooglila ako normálny človek ktorý nevie čo robiť na stránke zdravotnej poisťovne kde sú presne popísané veci čo si treba po páde všímať a prvú pomoc mám keďže robím vo škôlke

romana143
autor
10. júl 2024

@annm81 pády z pultu sú na prvom mieste pádov deti v Nemecku takže tých nezodpovedných matiek je zrejme veľmi veľa! Každá mama ktorá by vedela že jej dieťa spadne vy v živote dieťa na pult gauč atď nepoložila. V tej situácii prečo som mu to nepovedala to bol si myslím skrat jednoducho som to nedokázala neviem prečo a preto to tu píšem aby som sa vyrozprávala. No bolo to hlavne kôli strachu ako zareaguje že v jeho očiach už nebudem dobrá mama a že ako som to mohla dopustit

romana143
autor
10. júl 2024

@janica_ samozrejme že kričí aj kričal a ani sa so mnou nebavil asi 2 týždne povedal že som doma preto aby som dávala na malého pozor a toto sa mi stalo jeho reakcia sa ma veľmi dotkla a nedajbože by sa niečo malému stalo. Povedal aj iné nepekné veci o mojej rodine cestou do nemocnice no už je to jedno.

crazy_cat_lady
10. júl 2024

autorka podla toho co pises, mi pride, ze nemas spracovany ani nie tak ten pad a to, ze sa nieco mohlo stat, ale skor reakciu tvojho partnera.. chapem, kazdy sa vylaka, ale aby sa s tebou dva tyzdne nebavil a ine veci, ktore si popisala vyssie..., ty si vo Vasom vztahu spokojna?

romana143
autor
10. júl 2024

@adrianap83 ďakujem pekne za tieto slová veľmi mi to pomohlo!

romana143
autor
10. júl 2024

@jana_eyre_2 nad odborníkom uvažujem pár dní ale povedala som si že skúsim napísať sem a vyrozprávať sa že to možno pomôže lebo to často veľmi pomáha a keďže tu kamarátky nemám tak som skúsila takýmto spôsobom. Ďakujem za tvoj príbeh!

romana143
autor
10. júl 2024

@mk1111111111 ďakujem za reakciu veľmi mi to pomohlo

romana143
autor
10. júl 2024

@crazy_cat_lady samozrejme že nemám tu reakciu spracovanú pretože som myslela že umriem lebo som sa vtedy o malého tak bála a namiesto podpory taká reakcia a to som mu len povedala že z gauča on to potom pri svokre priznal že reagoval hrozne ale aj tak musím povedať že najviac ma dostal ten hrozivý pad neželám to nikomu

romana143
autor
10. júl 2024

@romana143 ráno sa vždy po prebudení pozriem na malého a hovorím si preboha ako si mohla dopustit že ti spadol

crazy_cat_lady
10. júl 2024

@romana143 chapem, ale stat sa to moze naozaj kazdemu, nerobi to z teba zlu/horsiu matku, ale ak ani po roku nevies spracovat to, co sa stalo, mozno by si sa mala obratit na odbornika, pisala si, ze si sa chcela "vyliat" tu, neviem, ci ti to nejak pomohlo..

romana143
autor
10. júl 2024

@zorkahorka je iné keď spadne dieťa a nedá sa tomu zabrániť ako také malé a matkinou vinou preto ten šok alebo či to vlastne je ktore mám dodnes

romana143
autor
10. júl 2024

@clementine93 ďakujem za pochopenie mne je teraz trošku ľahšie na duši keď to už v sebe nedusim a čítam že sú aj matky ktoré má úplne chápu a zažili horšie veď vždy môže byť horšie na to netreba zabúdať

romana143
autor
10. júl 2024

@crazy_cat_lady uvidím čo bude ale cítim že mi je ľahšie na duši keď som sa mohla vyrozprávať

crazy_cat_lady
10. júl 2024

@romana143 tak to je super 🙂 maj na mysli, ze su to veci, ktore sa stavaju, nerobi to z teba horsieho cloveka/matku, a snaz sa to brat trosku s nadhladom, lebo dieta sa este vela krat udrie/spadne atd.. 🙂

zorkahorka
10. júl 2024

@romana143 vies co... vycitky by som mala, keby sa mu nieco stane. Po roku sa tryznit pre nieco, co nema absokutne ziadne nasledky, mi pride ako blbost

romana143
autor
10. júl 2024

@clementine93
@lienka9 on je v mojich očiach vo veľa veciach dokonalý naozaj sú ľudia čoho sa chytia to je úspech a ja som vždy taká chcela tiež byť v jeho očiach. A často ma kritizuje to je pravda a ja mám s kritikou problém možno aj to bol dôvod neviem. Bala som sa že to ovplyvní náš vzťah že aká zlá mama som keď som toto dopustila

romana143
autor
10. júl 2024

@crazy_cat_lady veď to že ja všetko beriem príliš vážne a beriem si to moc k srdcu