icon

Stačí nám jedno dieťa

michaela18
6. apr 2012

najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.

evaviki
18. jan 2013

@nefertitka nazor si zmenila? 🙂 napisala si taky rozhodny prispevok a pod nim svieti, ze si tehotna 🙂 (nerypem, naopak sa mi to zda mile).. Moj syn ma 4 roky, zatial nad druhym neuvazujem.. Nejdriv ma odradzalo tehotenstvo, predcasny porod a problemy pak dalsi rok.. S tym som sa nejak zrovnala, ale teraz zase resim skolku, dokolecka nemocne dite, praci, penize.. Takze zase ma odradza neco jine.. Tak neviem, uvidime za dva roky.. Ale k teme.. Aj nas sa kazdy pyta, kedy bude druhe.. Mm odpoveda, ze nebude, lebo nechce, aby som sa zcvokla.. Ja odpovedam, ze som mala pri prvom dost zdravotnych problemov, takze neee.. A kamaratom kludne vysvetlim detailnejsie.. Vacsina mi na to pak povie, ze uz chapu, proc nechci dalsi dite a viac sa nepytaju.. Ale najviac ma dozrala jedna slecna na nasej svadbe, kedy som ja bola tehu a hrozil mi potrat (takze som netancovala, nebavila sa a tvrdili sme, ze mam problem se zadama),ze kedy bude mimino.. Tak som jej povedala, ze je to absolutne nevhodna otazka, ze nevie,ci nemame nejaky zdrav. problem a ze ma radsi drzat jazyk za zubami.. 🙂 🙂 pak dala pokoj..

nefertitka
18. jan 2013

@evaviki zmenila, ale vcera som bola na sone a nevyzera vsetko v poriadku, dnes idem zas a uvidi sa, ale ako som tehotna, tak mam bobky, bojim sa vsetkeho co bolo pretym, takze ak by to teraz aj nevyslo, neviem preco, asi pre ten strach mam pocit, ze mi to ani nebude vadit. A dalsie uz rozhodne nebude. Ako pises, tiez som mala malu v skolke a vydrzala mi tam najviac 4 dni zdrava, mimo toho furt chora, tak sme sa rozhodli, ze na zimu ju tam nedame a zacne zas v aprili, v maji, ked je menej infektov.Aj to ma odradza, ze by to cele muselo byt raz dvojmo,mozno to niekomu znie sebecky a ze som nejaka necitliva osoba, ale ja mam proste traumu z predchadzajuceho tehu aj porodu a proste sa nam zadarilo, ale necitim nejaku ohromnu radost. Tie otazky si nevsimaj, ja uz to berem, teda brala som jednym uchom dnu a druhym von, nie kazdy musi chcieet mat dve alebo viac deti, a mnohi si to nemozu dovolit ani financne, ale je to necitlive, skor keby sa opytali, ze planujete niekedy aj druhe?A nie rovno a druhe kedy bude?!strasne

danjelca
18. jan 2013

@silviami a to druhé sa vám zadarilo normálne?🙂gartulujem!

evaviki
18. jan 2013

@nefertitka tak drzim palecky, aby bolo vsetko ok.. A ak nahodou nie, tak to asi tak ma byt.. A neboj, mam kamaratku, ktora bola po prvom porodu dotrhana tak, ze nemohla ziadnu pevnu stravu, celu dobu v porodnici bola na tekutej a kasovitej.. Vravela, ze to bolo peklo.. No a teraz ma druhe a je v pohode...Pry je to mnohem lepsi.. Inak ak mas takyto stres z porodu, tak sa da poziadat o CS.. nejenom kvuli strachu, ale taky ak mas vevnitr zatvrdliny, tak by ti to mohol podporit aj gynekolog.. Tak sa na to skus spytat, nenechaj sa odbyt.. radsi CS ako sa cele tehu stresovat..

mirkakab
18. jan 2013

@nefertitka ahoj, ja mám dve deti a každé je iné tak isto aj porod bol každý iný. Je ťažké potláčať tie zlé pocity, ale ked sa ti maličké narodí určite budeš mať radosť. Určite je velký rozdiel ked máš jedno dieťa a ked máš dve, ale určite je to radosť, hlavne ked uvidíš ako sa lúbia. A čo sa týka tých otázok z okolia kedy bude druhé, tak po druhom bude nasledovať otázka kedy bude tretie 🙂)) ja si z toho už robím srandu a odpovedám že najlepšie hned a rovno dvojičky 🙂))

silviami
18. jan 2013

@danjelca ďakujem, a nezadarilo sa normálne, ja som trošku mimo tejto témy, ja som mala naopak výčitky, že dcéra bude jedináčik a mať "starých rodičov" a keď sa pominieme, tak jej nikto na svete neostane, takže sme robili všetko preto aby bolo aj druhé, kamaráti sú fajn, aj ja mám veľa, ale keď sa stretnem so sestrou, napriek tomu, že sa vídame málo, tak je to celkom iné ako s kamarátmi

zuzudanovska
18. jan 2013

Mám návrh pre mamičky jedináčikov 😀 😀. Bola by som rada ,keby sme si jedna druhej radili.pri výchove našich ratolesti .Každá mame takú onakú skúsenosť pri výchove našich drobčekov a pohli by sme si radiť navzájom .Aj ja som mamička jedináčika mam syna Miška a tak to aj zostane .Takže budem rada ,keď sa mamičky jedináčikov budú hlásiť a vytvoríme tu akýsi " Klub mamičiek jedináčikov " .Už teraz sa na vás teším .PISTIE😀 😀 😲

zuzudanovska
18. jan 2013

Ja by som vás požiadala o radu ako svojho syna jedináčika slušne vychovať a predsa ho neroznaznať. Alé mate skúsenosti vy "kolegyne " mamičky jedináčikov ? 😀

zuzudanovska
19. jan 2013

@darymorka Ahoj darymorka úplne s Tebou súhlasím ,že jedináčikov bude len pribúdať aj ja som mamička jedináčika mám synčeka a nebudem to a ani nechcem meniť .Skratka sa na druhe hlavne po zdravotnej stranke necítim a tiež si myslím ,že nás - mamičky jedináčikov bude len pribúdať . 😀 😀 😀 😵 😵 😵

kacenka1111
19. jan 2013

Proc se rika, ze jedinacci jsou rozmazleny? ja nejsem🙂 jako vazne...jinak mam taky jednu prdolku a na dalsi se nechystame...jedno mi staci...uvidime, co na to prcka, v pozdejsim veku, ale ja uz bych dalsi nechtela....diskuzi a rady bych taky uvitala, ale zas si nemyslim, ze y nutne musel byt jedinacek rozmazleny....to by se dalo rict i o nejmladsim ze sourozencu...ti jsou kolikrat rozmazlenejsi, nez samotny jedinacek...

ivka1985
19. jan 2013

Ahojte. Aj ja mam synceka 10 mesacneho a urcite bude jedinacik🙂 ked sa ma pytaju kedy bude druhe tak im raznym tonom poviem ze nikdy a nech sa staraju o seba a ze je to len moja a manzelova vec preco to tak chceme🙂

ematko29
19. jan 2013

môj manžel jee jedináčik,aked som sa hom opýtala,či mu chýbal súrodenec tak mi povedal,že nie lebo proste nevedel aké to je .vôbec nieje rozmaznaný ale vidím nanom ,že ked nieco robí musí byť sám,radšej pracuje sám.vôbec ma nezaujíma prečo mali jeho rodičia len jeho ,je to každého osobná vec.jedináčkom podla mna súrodenec vôbec nechyba 🙂

kacenka1111
19. jan 2013

@ematko29 tak to mame stejne, taky jsem radsi sama, nejsem tymovy hrac...mozna v tom je rozdil...ze sourozenci jsou zvykly na na solovou praci...

ematko29
19. jan 2013

@kacenka1111 určite je to tým,ja som napríklad velmi chcela 2deti lebo viem aké to má vyhody,ale zasa chápem maminy jedináčikov lebo aj to má výhody takže každého osobná vec.ja vydím ako výhodu napr to,že ak sa rodičia pohádaju apopravde všade sa pohadajú tak dieťa sa vtedy môže oprieť o súrodenca,zomknú sa k sebe,nezdiela smútok sám.

kacenka1111
19. jan 2013

@ematko29 to je taky fakt...nebo si teda aspon myslim - ze kdyz odejde tata, ze dite je pak samo, ale kdyz ma sourozence, ze uz neni tak samo, ne?

simca06022011
19. jan 2013

ja mam priatela jedinacika a som presvedcena o tom, ze mu chyba surodenec. Mozno on to tak necitil, lebo cely cas bol s mamou, cele detstvo (aj nedetstvo) bola na neho upnuta a teda nikdy nebol sam. Ale rozpraval mi o tom ako mu to chybalo ze vecer musel ist spat sam do izby, aj ked sa vychvaloval stale vsade ze on sa o nic nikdy nemusel delit a izbu mal svoju atd... do teraz mu to ostalo, timovy hrac je nulovy, mame firmu a spolupraca s nim je katastrofalna. Je egoisticky, nemysli na druhych.. podelit sa alebo mysliet na to ze v byte byvaju dalsi ludia (a niektori uz su na nom zavisli) mu je uplne cudzie... Ja si neviem predstavit, ze by som nemala sestru, tu oporu, kamaratstvo.. a srandu... to sa neda nahradit s kamaratmi, ani rodicmi 🙂 ja som nikdy nechapala ako sa mohli surodenci bit 🙂)) A ako hovori @ematko29 je to vvelka opora 🙂

kacenka1111
19. jan 2013

@simca06022011 tak takovy je mm a je ze tri kluku😀

amouramour
19. jan 2013

@simca06022011 nemyslim, ze je to tym🙂ja som vyrastala takmer ako jednacik a nie som taka, strasne vela zalezi od vychovy rodicov...zas ani surodenci si nemusia vobec rozumiet, poznam aj take, ze su k sebe horsi ako nepriatelia...je to asi indiviualne: )

ruzickaruzova
19. jan 2013

ahojte. neviem či moje dieťa ostane jedináčik ale nebudem sa tejto možnosti brániť, skôr naopak. nik vôkol mna nie je nadšený mojim názorom tak si ho už radšej nechávam pre seba. nemyslím že jedináčik musí byť spravidla rozmaznaný, tak isto ako napr. najmladšie dieťa ako tu ktosi spomínal 😀 ja som najmladšia a nemám ten pocit 😀 ja som z velkej rodiny, zbožnujem svojich surodencov tak to jedine ma tak trošku ženie mať druhé, ale na druhej strane s ich deťmi si to moje neuveritelne rozumie. nie su ako bratranci a sesternice ale ako priamy surodenci len s tým že sa nemusia biť o hračky 😅 😅

vo mne sa to vždy bije. mať druhe dieťa - asi len kvôli prvému dieťatu aby nebolo samé ale je tam vela proti po zdravotnej stránke, existenčnej, finančnej, vzťahovej, a pod. Občas mám pocit že ked nás bolo tolko tak sme mali isté problémy a vo mne to vytvorilo akoby blok a nechcem aby to zažilo aj moje dieťa..... ktovie... Takže som rada že som tu našla ženy ktoré sa "nehanbia" priznať že ostanú len pri jednom dieťati a nebudu hned odsudzovať 🙂

simca06022011
19. jan 2013

@amouramour je to tym urcite, ak to rodicia nezvladnu.. pretoze inak sa sprava matka ked ma dve deti a viac a inak ak ma iba jedneho synacika, ktoremu to da poriadne pocitit.. ten sa potom nevprace do koze, ak ma co i len malu preddispoziciu v povahe pre taketo spravanie... cize ak mamicka bude upnuta na dieta bude to aj opacne a nic dobre to nevesti pre buducnost, ja mam napr aj kamaratku jedinacika, troju je svojska, ale rodicia ju vychovavaju ako samorast, cize nema ziadne taketo sklony ako moj priatel 🙂) takze zalezi na kadecom 🙂)) neovplyvnime... 🙂) aj ja budem asi jedinacika 🙂)

camelinka
19. jan 2013

Ahoj holky, uprimne by me ani nevadilo mit dceru jedinacka. Ja sama su jedinacek a nijak me to "nepoznamenalo" 😀 , nerikam, ze to nema vyhody, kdyz se zabavi dve a vice deti,ale co si budem povidat, velke rodiny jsou ted "luxus" a bude to cimdal horsi, takze ja radsi budu mit jedno ditko a dopreju mu co budu chtit, nez abych se musela bat co prijde a na cem se bude muset setrit. Snad vite jak to myslim 🙂 , nehlede na to, ze mi ted vyhovuje, ze uz nejsem "uvazana" u kocaru a s malou uz je sranda 😵, tesim se zpatky do prace, nevydrzela bych byt "jen matka, kucharka a uklizecka" ( schvalne pisu v uvozovkach 😉 ). Prvni pulrok sme meli hekticky, tak se mi do toho znova nechce, ikdyz vim, ze kazdy mrne je jiny.
Taky nerikam, ze me nekdy nechytnou hormony a druhe neporidime 🙂 , ale v nejblizsich 5ti letech urcite ne 🙂

amouramour
19. jan 2013

@simca06022011 to mas pravdu, my sme napriklad rodicia, kt. nezmenili cely zivot kvoli dietatu, ale dieta zaclenili do nasho zivota🙂a nezabudame byt hlavne partneri, aj to je dolezite...a dietatu ista sloboda len prospeje...a potom su spokojni asi vsetci

orchidis
19. jan 2013

Holky, ani nevíte, jak vám rozumím. Mám jedno dítě, bylo hodně uplakané, problémové, teď šíleně akční - taky mám práci, kterou miluju... nicméně odhodlali jsme se k druhému, jen s malým věkovým rozdílem a snad to přežiju. Své malé miluju, je šikovné, ale nebaví mě řvaní, nebaví mě mimina, kterým nerozumím, nebaví mě být doma.

Těším se na tu chvíli, kdy budou děti větší. Všude kolem si teď lidi pořizujou třetí, čtvrtý dětičky, ženský slintaj, běhaj po obchodech a já fakt nechápu. Přitom nemají peníze, partnerský vztah je na nule, o děti se nijak extra nestarají, ale prostě dělají další... chtějí...

camelinka
19. jan 2013

@orchidis Mluvis mi primo z duse, souhlasim se vsim, do puntiku 😅 😉, ja ze srandy rikala manzelovi, ze bych si klidne adoptovala nejake sestilete,protoze miminka sice miluju,ale jen tak na pochovani, jinak me to "zacalo bavit" az uz Sara lezla a zacala s ni byt sranda, do pul roku to byl jen rev, rev a reeeeeeeeeeeev 😀 😀 😀 😝 😝 😝

orchidis
19. jan 2013

@camelinka Taky jsem uvažovala o adopci 😀 , ale jsme zdraví, mladí a manžel chtěl své, což jsem mu nemohla upřít - naví nástrahy adopce (genetika), to tu ani nebudu rozepisovat... Teď tu už třetí ženská z ulice čeká třetí 😕 a moc teda v jejich situaci nechápu 😕, ale přeju jí to. Já fakt nedávám ty řeči jak vymíráme, protože v mým okolí teda převažujou rodiny se 3-4 dětmi. 😕

camelinka
19. jan 2013

@orchidis 😀 😀 vidim ze nejsu sama. Tak kdyz manzel chtel a ty si nebyla proti, tak neni co resit. Me bohate staci nase holcicka single, nedokazu si predstavit ji mit dvakrat 😀 😀 😀 , navic nerikam, ze sme na tom financne spatne,ale chci nam udrzet nejaky standard a neotacet kazdou korunu, jen protoze sem musela mit za kazdou cenu xy deti.
Tim nerikam, ze to odsuzuju, kdo touzi po velke rodine a muze si to dovolit, tak jim to moc preju, jen nerada vidim, kdyz maji sice deti jak smeti a lanari ze neni do ust ☹ ☹ 🙄 🙄

orchidis
19. jan 2013

Jj, já jsem spíš kývla tak nějak z rozumu... vím, že časem bude líp, že to nějak přežiju a zvládnu a třeba budu ráda. Manžel chtěl, ale taky hodně kvůli prvnímu dítěti... vím ale, že z druhýho bude taky celej podělanej, bude pomáhat, atd. Mám z toho ale hrůzu, to přiznávám - hlavně ze začátku.

Jinak ad finance, naprosto chápu... já chci taky určitej standard a ne jen přemýšlet jak vyjít z 3000 na měsíc 😕. Se dvěma to bude o dost těžší, to si uvědomuji moc zřetelně. Známá teď porodila třetí (v plánu klidně 5, ale oni jsou katolíci), mají hypo jako blázen na starej a malej vlhkej domeček, manžel je učitel. Ale zas nemůžu pomlouvat, že by to nějak nedávali... spíš si pak já připadám divně - kam ty prachy sypu 😀.

Ještě někdo to tu taky psal, že má v okolí spíš vícečetné rodiny... @veruska007 ???

michaela18
autor
19. jan 2013

ahojte maminky,pred rokom som zalozila tuto temu ,teraz ma syncek 15m a nic sa nezmenilo,syncek vyrastol zo zdr problemov,konecne krasne spi ,je zlaty aj ked velmi velmi aktivny a my si s manzelom a syncekom zaciname uzivat "normalny"zivot.nazor sme nezmenili a dalsie dietatko neplanujeme.ja sa este stale fyzicky zotavujem po mojom porode.ked vidim tehotnu,tak si poviem,chvalabohu ,ze ja nie som..babetka milujem ale tak na hodinku,dve a som rada ,ze ich mozem spat odovzdat ich mamicke.samozrejme premyslam aj nad tym,ze ked sa my raz pominieme tak syn ostane sam,ale kolko je takych rodin,ze surodenci si nevedia prist na meno,bude mat predsa kamaratov,,bratrancov a sestreky,manzelku a mozno aj dieta.nevrim, ze ostane uplne sam.a kocky prave som citala ze premyslate nad adopciou.my s manzelom tiez premyslame ze mozno o par rockov by sme si druhe adoptovali.ale asi nie mimino.tak od 1 roka.preco nedat stastny zivot dietatku odlozenemu v domove.vsetko ukaze cas,nikdy nehovor nikdy.este sa nam moze "postastit" dalsie ani nebudeme vediet ako.urcite by som neisla na potrat.dopisem zajtra.maly sa zobudil,idu nam zubky 😀

veruska007
20. jan 2013

@orchidis Jj, přestěhovali jsme se do jiné městské části a tady jsou v průměru tak 4 děti, ale sem tam i 5-8 😎

orchidis
20. jan 2013

@veruska007 Promiň, já Tě tu vyvolávám jak ducha, viď 🙂. A můžu se zeptat jestli jsou to většinou Romové, nebo většinová populace?