icon

Stačí nám jedno dieťa

michaela18
6. apr 2012

najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.

veruska007
21. jan 2013

@orchidis Běžní Češi, střední ekonomická třída. Normálně městská část velkoměsta - hodně dětí tu asi je tradičně, i v městské části je třeba spousta akcí pro děti. Když jsme se před rokem přestěhovali, cítila jsem se jak Alenka v říši divů. Na velkoměsto tu lidé nejsou moc anonymní, cestou na tramvaj se zdraví, maminkám s kočárky automaticky nabízí pomoc, sem tam se se mnou někdo zastaví na slovíčko... z předchozího bydliště v jiné části města tohle neznám.

orchidis
21. jan 2013

@veruska007 To je hezke 🙂. Vim ze to sem uz moc nepatri, ale pro me je to hrozne zajimave, protoze sice opravdu stale vsude ctu, jak vymirame, ale tady na mensim meste jsem po prestehovani jak Alenka v risi divu, protoze tri jsou tady mnohem castejsi nez jedno 🙂. Jeste me nakonec nakazej 🙂! Ne, to si delam srandu, to nehrozi 🙂.

nastasja25
21. jan 2013

pridávam sa,s manželom sme tiež rozhodnutý mať len jedno dieťa..má 16m a okolie sa ma už vypytuje na druhé a ked sa vyjadrím,že druhé nebude,vyvalujú na mna okále a nechápu.Samozrejme ,sme aj pohodlný s mužom,lebo sme ho mali v 30tke,tak sme zvyknutý si život aj užívať a chceme to tak nadalej aj s malým.. 😉

veruska007
21. jan 2013

@orchidis No, já mám v okolí buď rodiny s jedináčky nebo rodiny se 3 dětmi a víc. Případně se dvěma dětmi, ale v budoucnu s jistotou třetí plánují. Mně přijdou tři fajn, ve škole jsme se učili, že je s nimi méně práce, protože od tří dětí v rodině děti fungují jako samostatná jednotka a jsou méně závislí na rodičích. Tak jsem zvědavá, jestli se to potvrdí. Ptala jsem se pár početných rodin a říkali, že docela jo 😉

nanulik
21. jan 2013

my tiež dočasne až do odvolania zostávame pri jednom. nehovorím že druhé už nikdy ale zatial určtie nie. ja si chcem dorobiť školu, chcem si nájsť prácu. a chcem aby bol malý samostaný aspon v nejakých veciach. a potom možno ked bude mať cca 5 rokov tka budeme uvažovať o druhom

lillah
21. jan 2013

@michaela18 Ja som povodne tiez chcela len jedno dieta.... priroda sa vsak postarala o to, ze mam dve - zlyhala nam antikoncepcia. A teraz ked mam dve si neviem vynachvalit. ALE mame extra bezpecny sex 😀 aby k dalsiemu dietatu nedoslo 😉 Ludia by ta nemali odsudzovat zato, ze chces len jedno. Okrem ineho tvoj syncek je este malicky. Mne keby niekto povedal 5m. po porode ze je cas na dalsie asi ho nakopem do zadku.. he he. Mozno o par rokov sa rozhodnes, a ak nie nic sa nedeje. Tvoj maly nebude jediny jedinacik na svete. Hlavne si neber reci ludi k srdcu... hlavne cudzi co ta nepoznaju toho narozpravaju az az 😝

u2jana
21. jan 2013

@michaela18 ja som skoro 1,5 roka po porode vsetkym vravela, ze aby som mala druhe, muselo by mi preskocit 😀
ale ked uz bola dcera vascia, tak sa to dalo predstavit. Druhy syn je milacik - a fakt je ten, ze tie skusenosti, co som ziskala pri prvom dietati su na nezaplatenie.
Tak hlavu hore, a hlavne si nenechaj nikomu kecat do zivota

kapljhgf
21. jan 2013

nemyslím si že s dětma by se to mělo přehánět na tolik aby jich bylo deset apak nebylo jim dát co k jídlu ae když jsou 2 či 3 děti ttj fajn protože si mají s kým hrát a jsou ohlednější i k jiným lidem. Naučí se tím že ne vše je jen pro ně a že ne vždy se jim budou lidi kolem nich přizpůsobovat tak jak si to myslí většina jedináčků ae nemám jinak nic proti matkám které mají jen 1 dítě a věnují se mu tak že to dítě není rozmazlený a rozknouraný ae je z něho hodný člověk

zuzudanovska
23. jan 2013

Ja zostávam pri jednom dieťati a úplne mi to stačí .Aj moja najlepšia kamarátka a krstná mama môjho syna má len jedno dieťa-dievčatko a sú ako súrodenci .Takže ani nevidno ,že sú obaja jedináčikovia 😀 🙂 😵

nefertitka
15. feb 2013

@zuzudanovska a ake stare je tvoje ditko?aj my nakoniec ostaneme len pri jednom....tak a mozme si davat rady😉

zuzudanovska
22. feb 2013

@nefertitka Ahoj Nefertitka môj Miško bude mať 28.2 päť mesiacov .Som veľmi rada ,že si sa mi ozvala a našla som si tu spriaznenu dušu .Ako mamičky jedináčikov si môžeme ozaj radiť i pomáhať 🙂

nefertitka
23. feb 2013

@zuzudanovska jej to je taky maly spuntik este😉a mozem sa ta opytat, preco ste sa takto rozhodli?

zuzudanovska
23. feb 2013

@nefertitka Ahoj ano je ešte veľmi maličký ale už v tom máme jasno .Samozrejme ,že Ti odpoviem🙂 .Rozhodli sme sa tak pre moje zdravotné problémy ,mám epilepsiu ☹ A Ty prečo ostávaš tiež len pri jednom ? Takých ako sme dve ,že ostaváme iba pri jednom dieťati je hruza 😀 😀 😀

nefertitka
23. feb 2013

@zuzudanovska ja som mala tazke tehotenstvo, potraty, hrozny porod (aj ked to by sa mozno nemuselo zopakovat), ale bojim sa a mala sa narodila o mesiac skor, co sme boli aj radi, lebo uz od 24tt hrozil porod...
ale nebavi ma strasne pocuvat tie reci, ako jej pokazim zivot a neviem co este...ved nebude prva ani posledna a myslim ze aj z jedinacika moze vyrast plnohodnotny clovek, vobec nemusi byt egoista ani lakomec a ani nic podobne...

zuzudanovska
23. feb 2013

@nefertitka Ano úplne s Tebou súhlasím .Aj som sa stretla už s týmto názorom ešte predtým ako sa mi narodil Miško ,ale už som vedela ,že bude jedináčik .Aká je stará Tvoja dcérka ? Ale pravda ,že poznám veľa rozmaznaných jedináčikov .Napríklad syn mojej sestry je tiež jedináčik ale to je jedno rozmaznané decko .Všetko je to len o výchove rodičov a je úplne jedno ,či majú 1 alebo 5 detí 🙂 Budeš so mnou súhlasiť ,že radšej mať jedno dieťa ako ich mať 5 a potom plakať v televízore ,že im nemajú čo dať do úst ?

zuzudanovska
23. feb 2013

Si na facebooku ?

zuzudanovska
23. feb 2013

@nefertitka My sme sa rozhodli mať jedno aj pre finančnú situáciu 😖

zuzudanovska
23. feb 2013

@nefertitka Veľmi mzrí čím všetkým si si musela prejsť ale dcérka stojí za to 😀 😀 😀

nefertitka
23. feb 2013

@zuzudanovska moja ma 4 roky. Aj ja poznam rozmaznanych, ale mam aj kamosku, ktora je uplne v pohode, neni ani lakoma ani nechce byt stredobodom pozornosti a podobne...
moj byvaly bol tiez jedinacik a to bolo teda zas vidno, presne ako pises, je to o vychove...
A ano suhlasim, radsej jedno ako 5 a potom plakat, to ma vie vytocit, ked nieco take v telke vidim...
Ja som zabudla aj spomenut, ze splacame 100 precentnu hypoteku na 100 000eur, na 30 rokov sme zaviazani vysokymi splatkami, takze aj finance by bolo pre nas asi tazke mat dve deti, nemyslim to tak, ze by nemali co do ust, ale ja uz potrebujem ist aj do prace, neda sa to z toho jedneho platu, a zostat este dalsie 3 roky na materskej?alebo spravit si dieta a dat ho rocne do jasli?to keby som ho mala, tak by som s nim urcite chcela byt doma co najdlhsie, auto sa nam kazi, potrebujeme nove, ani to si nemame za co kupit, som rada, ze este ako tak naskrabeme nieco, aby sme sli raz za rok na dovolenku...no proste radsej budem mat urcity ako taky standard ako sa zdierat a zit od huby do ust ako sa hovori.
Ale nebyt mojich zdrav.problemov v tehu a aj tych penazi, asi by sme chceli aj druhe, ale takto nie. A mala uz je aj tak velka a keby sme mali aj dalsie, uz by tam bol velky vekovy rozdiel a nemyslim, ze by si az tak rozumeli a este keby to bol chlapcek, no o com by to bolo? ona by mala ja neviem 10 rokov a on 5...skor by jej bol na pritaz si myslim.
Nie som na facebooku:(

zuzudanovska
23. feb 2013

Ano súhlasím s Tebou ,veľmi múdro rozmýšľaš 😀 Aj mňa vediaa takí ľudia výtočiť čo si narobia veľa detí a potom ich nemajú za čo vychovať .Tak mam jedno ,keď na viac nemám ,no nie ?! Moje sestra by aj na viac detí mala ,ale je viac sama ,ako s mužom ,lebo on robí v nemeckom Mníchove a keď príde raz za čas domov tak donesie mu z toho Nemecka toľko hračiek až strach a z toho pramení , to že je príšerne rozmaznaný a tým ,že je jedináčik . 😕 Zobrali ste si na seba riadne bremeno ,splátka na 30 rokov ,kupujete dom ? Ja bývam so svokovcami a dobre mi s bábätko pomôžu .To nevadí ,že nie si na fcb. môžeme si dopisovať aj tu 😀 😀

nefertitka
23. feb 2013

@zuzudanovska nie dom, tolko tu stoja totizto stare byty...mame trojizbak, moja mama nam nema ako pomoct, svokra ma ale nepomoze, s tou sa nebavim uz vyse roka, ani moj muz, lebo ona proste neni normalna, ale to uz je na inu temu 😝
a sestra tiez ostane pri jednom?

ivushka0209
23. feb 2013

ahojte .. ja som chcela vzdy dve deti ale po mojom prvom porode sa to druhe dieta odklada na neurcito kim si nerozmyslim ze este raz zazijem tu bolest pri porode ..

zvirka
28. feb 2013

Ahoj, já se před prvním těhotenstvím dalším dětem nebránila, ale už do toho nejdu. Měla jsem šílený porod (29 hodin), hrozný strach o malého, ke konci, jak sestupoval, se dusil, měl pupečník kolem krku, a normálně se přiznám, bojím se další bolesti. Navíc mi nějak pokazili šití, takže problémy v sexu následovaly, lepší se to, ale pořád to není ono a asi nikdy už nebude, malému je 2,5 roku. Když se mě ptala tchýně, kdy bude další, a zjistila, že nebude, tak prohlásila, že jedináček je chudák. No já si to nemyslím, mám o 7 let staršího bratra, který byl věčně pryč z domu a v 18 odešel pracovat do Německa, takže jsem část dětství strávila taky jako jedináček a bylo mi líp než s bratrem.

Hodně cítím i tlak ze strany kamarádek, které mají i mladší děti a už jsou těhotné podruhé, připadám si jak exot. Podle nich prostě není normální mít jedno dítě. A ten porod je přece brnkačka, ne? No když porodíte za dvě hodiny od prvních stahů tak asi jo. 🙄 Máte podobné zkušenosti?

ssussie
28. feb 2013

@michaela18 neries to 🙂 ja som to tiez nemala lahke, ale skor v suvislosti s manzelom - najradsej by bol tych devat mesiacov preskocil a mam este silnu traumu s porodu - resp. por. personalu . Ale vsetko ukaze cas. Ja napr. aj tak chcem dalsie .... ale uuurcite nie najblizsich par rokov. Z troch dovodov. Prvy - musim nacerpat opat psychicke zasoby, co potrva, druhy - nechcem mat deti po sebe - tak splyva ich individalita a nemozem sa im venovat plnohodnotnejsie v prvych rokoch a treti? Chcem sa opat tesit na matersku. Sme zeny, drieme v praci a nik na nas nepozera, ze doma nas caka dalsia sichta, takze mame narok ich na tri roky odresetovat a uzivat si tu najkrajsiu dovolenku na svete - matersku 🙂

nefertitka
3. mar 2013

@zvirka mi hovor o porode, to je tiez jeden z dovodov u mna preco uz nie....netrval sice 29 hodin, ale 10, ale to som mala bez epiduralky kontrakciu kazde 3 minuty a nie a nie sa otvorit, ja uz som myslela, ze je po mne -strasna bolest, plus tiez sa mala dusila, plus som bola zastopkana tak, ze este teraz to niekedy citim pri menzese alebo sexe, presne ako pises, niekto to ma za dve a pol hodky a potom sa divi, preco to my druhe uz nechceme znova absolvovat...
a ze sa citis ako exot?to aj ja. A len kvoli reciam druhych ludi...uz si sama denno denne vravim, ci svojmu dietatu naozaj nejak neublizujem tym, ze bude samo, a podobne veci, ale proste to citim tak, ze jedno a hotovo
Kiezby som otehotnela a vynosila a porodila bez problemov, potom by to bolo o inom...

nefertitka
3. mar 2013

teda zle som sa vyjadrila, rodila som o nieco dlhsie ako 10 hodin, ale 10 hodin som mala 3minutove kontrakcie

zvirka
3. mar 2013

@nefertitka Já jsem na tom podobně, kotra po cca 2 minutách jsem měla taky 10 hodin a taky jsem se pořád neotvírala. Mezi kontra jsem ztrácela vědomí, bylo to fakt šílené. Jsem si říkala, že už to bude, jak mi začaly ty silné, ale doktor vždycky přišel a pořád že jsem otevřená jen na prst. Nakonec mi dali kapačku a jestli nezabere, tak že půjdu kvůli malému na císaře, ale kapačka za necelou hoďku zabrala a konečně to bylo. Pak šití - to Ti určitě nemusím povídat, kvůli malému jsem měla dost velký nástřih, aby byl co nejrychleji venku. A ještě doktorka protivná, prý ať se necukám, bolelo to šíleně i s umrtvením. Navíc jsem v porodnici spala od pondělka do soboty celkem 10 hodin, byla jsem s nervama v háji, malý měl navíc novorozeneckou žloutenku, tak jsem museli zůstat dýl. Jsem ráda, že se můžu svěřit někomu, kdo se na mě nedívá, že jsem nějaká přecitlivělá a že porod je vlastně brnkačka. Díky.

nefertitka
3. mar 2013

@zvirka porod urcite nie je brnkacka...aspon nie tie nase...tiez mi dali oxytocin a potom to uz slo...a to sitie, mna ako nastrihli, tak mi aj skocili na brucho a tym ma celu dotrhali, odvrchu az pospodok....tiez mi nadavali, ked som sa pytala, ze kedy to uz bude dosite, skoro hodinu ma zasivali, fuj...a toto cele este raz?
Tiez pocuvam stale reci zvladla si raz, zvladnes aj druhy....a to nevravim, ze tam bolo kopu problemov aj s tehotenstvom, aj potom, ked sa mala narodila...tiez som hodnu chvilu nevedela, co je spanok, kedy je den, kedy je noc...

zuzudanovska
6. mar 2013

@nefertitka Ahoj prepáč ,že som sa Ti tak dlho neozvala ,ale bola som mimo domu a nemala som k dispozícií počitač ☹ , Prečo so svokrou nevýchádzaš ? Ak Ti to je nepríjemné ,tak nemusíš odpovedať .Pochopím to. Ano moja sestra tie zostane pri jednom za prve je už na dieťa stará / aspoň ja si to myslím / v decembri bude mať 40 rokov a za druhe jej manžel ,je furt v tom Nemecku a on deti už viac nechce 😝

zvirka
6. mar 2013

@zuzudanovska Jen pro zajímavost - moje švagrová - první dítě 24, druhé 34, třetí 44 - před měsícem 😀