Stačí nám jedno dieťa
najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.
@michaela18 -ahoj, máš veľmi podobné problémy i zmýšľanie, ako ja pred rokmi, už na pôrodnej sále som manželovi povedala: aj raz je veľa. Potom malá rástla a bola veľmi introvertná, v každej spoločnosti problém, plač, len mama, tata, v škôlke plač až zvracanie každý deň a mne pomaly dochádzalo, že takto to nejde, že potrebuje kamaráta aspoň doma a nie kvôli sebe či starým mamám ale kvôli vlastnej dcére sme sa s manželom pomaly rozhodli, že to vyskúšame a ak Boh dá, tak to prežijeme. Bolo to zlé, horšie tehotenstvo ako prvé, brutál na infúzkach v nemocnici, ale...... máme chlapca, ktorý prevracia dom hore nohami a moja prvorodená sa akoby prebrala k životu a všetko vďaka bračekovi, oni sa neskutočne milujú, to je zvláštny vzťah, malá sa odrazu osamostatnila, je sebavedomá, rozhodná, nedá si šliapať po hlave atď. Ty sa teraz netráp rečami cudzích ľudí, máš krásne dieťatko čo Ti rastie pred očami, čas ukáže čo a ako, máš toooooooooľko času. Možno aj sama pocítiš potrebu mať znova bábätko. Teraz to nerieš, nahoď úsmev pri každej sprostej otázke a buď v pohode. Drž sa!
@michaela18 cudujem sa ze ta trapi co sa pytaju ludia okolo teba (kedy dalsie) sak im so smiechom odpovedz ze nie si jablok, aby si rodila kazdy den, ze si chces uzit syna, on teba a ak pride dalsie bude a nic neries - ludia zavidia a ohovaraju ked nemas ziadne dieta, alebo ked mas jedno, alebo ked ich mas viac - proste vzdy sa najdu podpichovaci - neries pusti ich jednym uchom dnu a druhym von 😉 😉 😉 😵 😵
@kacena4 ahoj,no od zalozenia tejto temy presiel urcity cas,z ludi si uz nic nerobim,ani ma netrapia ich reci.uz sa aj prestali pytat,kedze poznaju odpoved.ale nazor som nezmenila.stale sme stastni s jednym dietatkom.a mas pravdu aj keby sme nemali ziadne alebo 10 deti,vzdy nas budu ludia riesit.taka je slovenska mentalita. 😉
@zuzudanovska ahoj, tiez som nemala moc cas v poslednej dobe sem chodit....so svokrou nevychadzam, lebo neni normalna 😝 ....neni mi blbe o tom hovorit, ale je to na dlho, v skratke, nie som jej dost dobra, nie ze by mi davala rady ako ine svokry alebo mamy ohladom mojho vlastneho dietata, ale vyslovene mi rozkazovala co mam kedy a ako urobit, a ked som ju neposluchla, tak sa urazala, k mojmu dietatu sa spravala tak, ze mi ju budila zo spanku, ze ved ona sa nebude na nu pozerat ked pride ako spi ( a to mala iba mesiac napriklad), strkala mi ju do pracky, ze co spravi, poza moj chrbat ju napchavala ako dvojmesacnu piskotami a bananom, spinave prsty jej furt pchala do pusy, ze nech ma imunitu, a skoncilo to tak, ze za malou prestavala chodit, prisla raz za mesiac, dva aj po tom, ako slubila jej priamo do telefonu ze pride a nakoniec neprisla, lebo sa rozprsalo(chuda, musela by sadnut do auta, dve sekudny by jej na hlavu naprsalo), ja som jej povedala, ze mi to vadi, ze mala sa na nu stale pyta a na toto sa tak urazila, ze mi vykricala veci ako ze iba vdaka nej mam to dieta 😅 ...akoze nechapacka najvacsia, vdaka nej mam manzela???? a vdaka nej mam byt ( akoze coooo?splacame 100percentnu hypoteku a kupila nam iba jeden gauc a stolik a to nevravim o tom, ze je bohata a mohla by nam pomoct ale nechce!...a moj muz ma aj tak nechcel, on miloval inu a ja som len nahrada za nu a taketo blaboly mi napisala do mailu, to som nespomenula ani vsetko, ale proste neznasam ju z celej duse a nemienim sa s nou uz v zivote stretnut...fuuuuu, az som sa rozculila 😝 ...
a dobra som jej neni, lebo ona je Pan Boh, ona je velka pani DOKTORKA a na nu nikto nema! no chudera....
je mi luto, ze sa takto musim vyjadrovat, a ze som si aj taku svokru vyzenila, ale co uz...
Pěkné téma. 🙂 Mám dceru, budou jí brzy 3 roky a já půjdu do práce. Vloni na podzim mi všechny mé kamarádky (shodou okolností mají všechny o rok mladší dítě, než já), postupně oznamovaly, že čekají druhé dítě. Týden jsem nespala a přemýšlela, co je se mnou špatně, že já druhé nechci. Do toho jsem poslouchala jejich argumenty, že si moje dcera nebude mít s kým hrát, nebude mít nikoho, až my jednou nebudeme apod..... Opravdu jsem z toho byla špatná, ale poslechla jsem svůj vnitřní hlas a svoje pocity a to je myslím důležité. Dcera zůstává jedináčkem. Jsme celkem šťastná rodina. Veškeré piplání je už za námi a začínáme si užívat. S dcerou jako miminkem jsem si užila své a to určitě ovlivnilo můj názor na případné další dítě. Nemám sílu starat se o další mimino. Obdivuju všechny ženy, které dokážou mít dvě děti blízko po sobě. Obávám se ale, že to je častokrát právě z praktických důvodů - mít to za sebou ... a to já neuznávám. Jestli budu někdy v budoucnu mít ještě dítě, chci se na něj těšit a ne si říkat "abych to měla za sebou". Přesto ze svého okolí cítím nepochopení, asi si lidé myslí, že jsme sobečtí, když nedopřejeme dceři sourozence .. 😒
Ahojky holky jak se máte? Já v poslední době čím dál častěji potkávám lidi co mi říkají,že bychom měli mít ještě jedno dítě a kdy si pořídíme druhé...Syn bude mít cca za 14ní 10měsíců a i když je opravdu hodný druhé dítě prostě nechci. Už mi to příjde trapné jak neustále odpaluji ty samé dotazy. Nevím proč to lidé kolem nás nechápou. Naštěstí naši rodiče už to pochopili a aspoň oni se zdržují těch to rádoby vtipných komentů. Od ledna chci jít do práce a kupovat si domeček a co si budeme nalhávat dítě v dnešní době je drahá záležitost a já navíc nikdy nebyla příliš mateřská. Syna sice miluji víc než svůj život,ale on mi stačí, děkuji pěkně. Nejsem jabloň abych přece rodila každý rok nebo inkubátor. To že si "nemá" s kým hrát je přece blbost má kamarády. a každý týden se potkáváme s dětmi (všeho věku).....
@petrajavor Připadá mi teda fakt nemístný, že se tě ptají na sourozence, když malému je teprve 10 měsíců !! A to s tou jabloní je super 😀
@zazana81 jako nejvíc mě dostal spolužák ze zš týden před porodem se mě ptal tak co kdy budete mít další? říkám ještě sem neporodila jedno sám měl přítelkyni ve 4m těhu tak sem mu řekla,že on by se měl pomalu chystat na další mimi a jelikož u toho byla i ona řekla mu něco v smyslu ať drží hubu a nekecá blbosti.... 😀 😎
No mne to príde a nemusíte súhlasiť, ked to máte potrebu tu rozoberať, asi až tak úplne isté nie ste, či jedno či dve.
Ja som mala druhé až po 6r. a ešte k tomu dosť neskoro a nikdy ma to netrápilo, usmiala som sa , že jedno mi nateraz stačí a bodka.
@petrajavor ahojky, vitej v klubu, rodina uz to zda se pochopila,ale semtam se nekdo s touhle oblibenou otazkou vyvrbi. Nicmene znami a vsichni kolem nas se ptaji porad dokola, tak uz su nekdy hnusna, at se staraji o sebe a plodi si jak o zivot 🙂
ahojte..ja som na tom rovnako mala ma 10 mesiacov otehotnela som necakane povedali ze nebudem mat deti blabla a zrazu z nicoho nic 🙂 a kazdy ze druhe druhe...ale mne nejde o to ze porod je bolestivy, bolel ale nemala som ani jeden steh nic kedze som cvicila z balonikom EPINO , po porode som hned vstala nicc..ale ja skor sa bojim mat druhe preto lebo ta vychova je premna ovela horsia ako porod:( asi som hrozna mama viem..aleked tak ma vycerpava vkuse len mrmci a chce byt na rukach od narodenia som len stala nonstop vkuse len mama mama boze chran ju niekomu dat:(( a este nervna som bola jak..a sem tam kricala na nu ze uz prestan:(( vycitam si to a to su na tom niektore horsie co deti im nespia v noci moja aspon spalaa...chcela by som mat raz chlapca ale uz neviem ci by som to zvladla zas koliky zuby a toto:(( teraz mi pridu desat sprav co ma budu odcudzovat viem:d.(neva:((
@nicka44 tak treba ja to chapu, sme jen lidi, ja su rada, ze uz je Sara "velka" a nevratila bych to ani nahodou, do pul roku jen rvala, pak uz to bylo lepsi, ted uz je s ni sranda a uzivame si to vsichni (kdyz pominu obdobi vzdoru,co ma ted 😀 ). Me to takhle vyhovuje a tesim se zpatky do prace, a az budeme v lete jezdit na vylety, dovci atd a nemusim byt uvazana u kocaru, ono tady u nas na male dedine to nebylo nic moc super, krizovat v kazdem pocasi, protoze jinde, nez v kocaru mi nespala.
Nerikam, ze se mi za 6-7 let nesplasi hormony a nebudu chtit druhy,ale takhle sme spokojeni zatim vsichni 🙂 🙂 😎 😎 .
Když byl malému ještě rok, i rok a půl tak jsem tvrdila, že druhé nechci. Ne z důvodu, že bych děti nemilovala, ale prostě jsem se bála po finanční stránce. Ale chápu, že po těch trapériích a problémech máš strach. Nedivím se ti. Ale dej tomu čas, rozhodně tě za to neodsuzuji a chápu, že ti komentáře typu a kdy bude druhé lezou na nervy. Mě lezly taky. My se nakonec rozhodli, že se pokusíme rozrůst, ale před rodinou a všemi (kromě mých 3 nejbližších) o tom mlčíme a necháme to jako překvápko. Užívej si každého dne s dětátkem a uvidíš, třeba někdy změníš názor a když ne tak ne. Důležitý je tvůj pocit 🙂
Baby, moja dcérka má už 7,5 roka zachvíľu a už sa ma nikto nepýta, že kedy bude druhé 😉 okrem bývalých kolegýň z práce tie na stretnutiach do mňa hustia a presviedčajú ma, že nie je dobré máť len jedno, ale ja to beriem už s humorom, rodine som vysvetlila, že druhé nebude a hotovo. Jednoducho po rokoch je tých otázok menej a menej až sa postupne prestanú pýtať.
Taky máme jedno dítko a i když by manžel asi další i chtěl, mě se do toho teď nechce a manžel ho nechce třeba za 5 let. Moc mi vyhovuje, že už se s dcerkou domluvím, spoustu věcí chápe a já jsem zase začala po odpolednech pracovat a těším se až se do práce vrátím úplně.
Dceru miluju nadevše, děti mám ráda, ale jedno mi stačí. Navíc musím uvažovat realisticky, když bychom se s manželem rozešli, je pořád jednodušší hmotně zabezpečit jedno dítě než dvě. Doba je prostě taková ☹
Dotazy o druhém dítěti z okolí odpálkovávám větou, že oni mi ho živit nebudou 😉
ja som sa po 12r rozhodla pre druhe dietatko............a dobre som urobila... 😎 polodospela dcerka je uz samostatna a ja si uzivam maleho certika....uzasny pocit 😀
Je az neuveritelne ako sa ludia staraju druhym do zivota. Ja som sa tiez rozhodla ze na druhe dieta uz silu nemam. Prve som mala v tridsiatke a predsa je to rozdiel mat dieta v tomto veku ako v dvadsiedke. Prezili sme vsetky choroby operaciu a proste ja uz nevladem. Ked pozriem na seba do zrkadla tak vyzeram uz ako troska. Niekto kto mal prve dieta bez problemove ma hned aj druhe alekto zazil choroby a vsetky mozne problemy dietata tak to skutocne zvazuje. Moj muz by chcel mat aj druhe ale ja sa na to necitim. Neviem si predstavit znovu tehotenstvo, poporodne komlikacie v pdobe tridsiatich stehov tam dole atd. K Ludom ktori sa pytaju sa snazim milu naznacit ze ich do toho nic nie je ale je to tazke. Horsie to bude ked nastupim do prace tak vsetci budu sondovat preco som neostala este s dalsim na materskej ☹ musime byt statocne, ved nikoho do nasho zivota nic nie je!
@zazana81 presne takto to citim aj ja a stretavame sa s podobnymi nazormi...
@camelinka navíc T je vlastně naše druhé miminko o první jsme přišli hned v začátku těhotenství kvůli gen.vadě....všichni to o nás a stejně se každý neustále ptá...já to fakt nechápu...
@renatka100 já nechápu co je to za zvyk pořídím si druhé dítě abych do práce ještě nemusela,já se asi nebudu mít kam vrátit,jelikož mi ruší pobočku,ale kdybych mohla šla bych do práce hned....syn je sice zlatíčko,ale někdy sem vycucaná jako citrón a dala bych nevím co za normální pracovní starosti....
@nicka44 myslím si,že tě nikdo neodsoudí...prostě někdy je to těžké....náš malý měl první 3měsíce kolikové záchvaty to znamenalo spát 5h za den a to stylem 1-přestávka-1-přestávka a tak stále dokola....děti jsou dřina a někdy je to mazec....někdy mi taky ujedou nervy a křičím a mám chuť snad i utéct,miluju ho víc než svůj život ale prostě je to někdy na palici...taky teď máme období máma máma máma a nemůžu jít bez něj ani na wc
Ahojte maminky, neda sa mi vam nenapisat. Aj ked som mamina troch deti, ja vobec neosudzujem, ked sa zena rozhodne, ze bude mat len jedno dietatko. A ludia, ktorym to vadi, su sami divní. Presne to tak je...ked mame na to vek podla nich, tak sa vsetci pytaju...kedy uz? potom ak je jedno..uz by nas pomaly videli behat za babatkom s velkym bruskom a ked ma zena dve, tak zase opak...už by stacilo nie? svet je divny a zvrateny v tomto a je uplne na nas, kolko deticiek budeme mat. Mne tri uplne stacia, ale ak by sa stalo, ze k nam pribudne stvrte, tak uz vidim tie pohlady 🙂
@michaela18 nechapem to, nikde predsa nie je napisane, ze 2 deti su zakonom povinne - to fakt vsetkym hrabe? My to iste, mala ma rok a kazdy hned,ze kedy bude druhe (sa zacali pytat len co som dosla z porodnice)....zatial sme rozhodnuti, ze staci a co bude raz v buducnosti sa nikdy nevie. Reci si nevsimam alebo ich adekvatne odbijem - ja som vzdy bola velka papula, takze si nenecham do seba skakat, ale robim to samozrejme inteligentne (arogancia nie je na mieste)
Ja sa druhym do zivota nestaram, tak laskavo nech si kazdy uprace najprv na svojom prahu a potom nech rozdava rozumy a poucuje - ze? Vsak najlepsie sa radi inym, ked zleporadia nasledky si nebudu niest...
Dieta je ukrutna zodpovednost a kazdy sa citi inak, niekto nema problem aj s tromi alebo viacerymi, OK. Ja chcem, aby moja dcera mala vsetko co potrebuje, hlavne spokojnych a nepodrazdenych rodicov, ze? Spokojna matka je zaklad a preco by som sa mala ja obetovat na ukor druhych alebo len preto, ze mat 2 deti je prave in?
ked niekedy raz budem citit ze ano a chciet tak preco nie? 🙂 pekny vikend vam aj detickam
dievcata, ked vas tu tak citam, konecne si nepripadam ako z druhej planety, ze chcem len 1 dieta 🙂 ked som bola "mlada", tuzila som po velkej rodine, 3 a viac deti a tak. dnes mam 1 vytuzeneho syna, ma 4 mesiace a som stastna jak blcha, ze ho mam. pred nim som raz potratila, potom som rok nemohla ostat tehu, nakoniec sa nam to podarilo a sup, maly ma vazne chore srdiecko, ked mal 10 dni, operovali ho, po mesiaci sme isli domov z nemocky a este ho toho dost caka ☹ no aj napriek tomu je to zive, krasne, tucne, skratka normalne dieta 😀 take ako mame skoro vsetky, co cele dni nespi, potrebuje neustallu pozornost, ani nie tak na rukach sa nosit ako aby sa s nim stale niekto rozpraval, venoval sa mu 😀 nastastie aspon v noci spi. ale ked chodievam s malym na kontroly do nemocnice, spojene s 3dnovou hospitalizaciou a zial tam niekedy vidim deticky, ktore su na tom ovela ovela horsie ako moj felix, maju casto aj rozne geneticke vady, syndromy a tak, som vdacna, ze moje dieta je "zdrave". strasne by som sa bala mat este jedno babo ☹ ked vidim tie maminky, ktore s takou laskou robia vsetko pre to, aby ich velmi tazko postihnute deti boli ako tak ok, a ani jedna z nich nedufala, ze prave to jej dieta bude to 1:100000 ktore sa narodi takto tazko chore, je mi to tak luto ☹ okolie do mna huci, ze ved druhe bude urcite zdrave,...blbost, to nikdy clovek nemoze vediet, skratka mam strach a nikdy sa ho asi nezbavim ☹ skratka som si povedala po potrate a chorom syncekovi, ze asi uz osud nebudem viac pokusat ☹
mile maminky, dovolte mi tiez nieco k tejto teme. ja nikoho neodsudzujem za to ci chce mat jedno, dve alebo pat deti. je to kazdeho osobna vec. ja mam jednu 21mesacnu dcerku a poviem vam, ze ked sa narodila, tak som, bola presvedcena ze jedno dieta staci. ked mala dcerka 5mesiacov, zistili mi pri prevencii nador v zaciatocnom stadiu, rozhodnutie bolo strrasne, vsetko von. nechcali mi jeden vajecnik kvoli hormonom. nechcite si predstavit ake to bolo hrozne ked vam vezmu moznost mat dalsie babo. podotikam ze som mala vtedy 29rokov. a dnes vidim ako ma moja dcerka rada deti a ako by sa jej bracek alebo sestricka pacil. takze maminky, nevravim rodit kazdy rok, ale skusit po case porozmyslat ci vasmu dietatku nebude lepsie so surodencom. ja keby ze mozem, idem do toho hned.. 🙂 a to som vravela po porode nikdy viac.takze tolko maminky..
@daja015 Chápu tvůj názor a z toho pohledu vypadají naše řeči jako rouhání. Samozřejmě, že člověk chce nejvíc to, co nemůže mít. A také pro to se nad tím asi pozastavujeme - není to lehké rozhodování o počtu dětí. Možná jsme prostě příliš zodpovědné, nebo příliš vyčerpané, že se rozhodujeme pro jedno dítě. U spousty z nás se to možná - pokud věk a zdravotní stav dovolí - ještě změní. Ale "teď " to prostě nejde a mě osobně to třeba hlodá, když vidím, jak všichni okolo rodí a neřeší to. Proto o tom stále přemýšlím a to i přesto, že už jsem se sama za sebe rozhodla.
@zazana81 ja nikoho neodsudzujem, ako som pisala, sama som bola presvedcena o tom ze jedno babo staci. tiez z ekonomickeho hladiska. tiez nechcapem ked ma niekto nezodpovedne vela deti anevie ssa o nich postarat. vid nasu romsku mensinu.. 🙂 im sa nieco podobne ako mne nestane. len teraz lutujem ze som tak vravela, lebo vtedy som chcela jedno a dnes by som dala cokolvek za to aby som mohla mat este jedno. rozmyslala som aj o osvojeni, ale pri laske ktoru citim k svojej dcerke viem s istotou povedat, ze by som to druhe tak nelubila. ale som stastna ze mam aspon ju a ze je zdravucka, to je podstatne.
@daja015 ano, je lepsie, ked ma dieta surodenca,ale ked to nejde, tak to nejde - nech je dovod akykolvek ... nic netreba silit a netreba mat dieta za kazdu cenu, len aby bol surodenec ... ja som momentalne presvedcena na 100% (dovody su rozne a necham si ich pre seba), ze jedno dieta nam (mne) staci, hoci viem, ze surodenec by bol do buducnosti vhodny
@michaela18 verim,ti,ze po tazkych zaciatkoch s babatkom je priam nemozne mysliet na druhe...ja som mala vselijake pocity,ale to ta prejde 😀 moj syncek ma teraz rok a pol a chcela by som urcite dalsie...jednoducho je to nadherne stvorenie,moje mojkadlo a tuzim po dalsom...ked uz nie kvoli sebe,tak kvoli nemu,lebo co uz moze dat rodic svojmu dietatu viac ako DOBRYCH SURODENCOV..ved my tu naveky nebudeme,nech maju oporu medyi sebou a pomahaju si v zivote 😀 ale kazda z nas ma ine problemy,starosti,plany..takze kazdy sa musi rozhodnut sam.
@zuzanockamt ved mozno raz to pride a druhemu sa potesis.. 😉 nikto ti nemoze prikazat kolko mas mat deticiek a kedy. a ked ti je sudene jedno bude jedno, ked tri tak aj tri.. vsetko je vo hviezdach.. 🙂

STACI JEDNO DIETA !!!