Stačí nám jedno dieťa
najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.
syn je dneska prvně na spinkání mimo domov (mají ve školce "mejdan") a tak jsme s dcerou prvně sami ....no a říkali jsme si s manželem že to je dost divné
osobně jsme vždy chtěla minimálně dvě děti - mám sestru jako nej kamarádku a když vidím ty moje dva pacholíky, jací jsou bezvadní parťáci, považuju to za opravdu správné rozhodnutí
a jsem ráda, že brzy budeme bohatší ještě o jednoho
ale na druhou stranu mi nijak nevadí ti, kteří děti nemají nebo mají jedináčka - moje cesta to není, jejich třeba jo
vadí mi jen ti, co zase nerespektují to, že já chci dětí víc (ale to už není o dětech 🙂)
Baby, je tu nejaka mamicka z BA ktora ma dietatko cca vo veku mojho dietata a citi sa ako ja "jedno dieta mi staci" 🙂 Rada by som si nasla taku priatelku a pripadneho kamarata/kamaratku pre drobca 🙂 🙂
dievcata,som rada ,ze nie som sama,co ma take pocity.syn ma uz 1,5 roka a stale sme nazor nezmenili..strasne ho lubim,robi nam radost ale tak ako som kedysi milovala vsetky deti naokolo a nedala ich ani z ruk,tak teraz ich doslova ignorujem.a to nie vedome.minule som sa konecne pristihla.niekam prideme ,vsetci sa zacnu prihovarat nasmu synovi a ja totalne slepa,ani ma netukne sa prihovorit inemu.no sibe mi 😀 asi.nie je to vzdy,sem tam nejake pomojkam ale tak na pol hoku a sup k mamicke .pre mna je to sialena zmena,pretoze som deti vzdy milovala a vsetci ma tak aj poznali.stale som mala nejake decka "na starost".mozno som len unavena z nasho drobca.je naozaj velmi velmi aktivny.venujem sa mu naplno,tak asi uz nie je energia na cudzie.mozno raz sa to zmeni,syn nam odrastie a my zatuzime po dalsom.ale musi prejst asi este vela rokov 🙂 viem a vsimam si,ze syn sa neskutocne tesi z inych deti,ale na druhej strane poznam vela surodencov ktori su uz dospeli a rozhadani na zivot a na smrt.cas vsetko ukaze.a ako ste uz pisali,nikto nema pravo nam diktovat kolko deti by sme mali mat.teraz si to uz nedam a viem ako slusne a razne zastavit taketo otazky ale ked som zakladala tuto temu tak som bola totalne fyzicky a psychicky rozbita a take otazky mi doslova robili traumu.mala som pocit, ze ked nebudem mat hned druhe tak som otrasna a sebecka matka.som sa klepala pri predstave dalsieho tehu,porodu a vsetkych tych problemov po tom.takto sme stastny vsetci traja a menit to momentalne nebudeme.synove babetkovske veci som uz rozdala po rodine a kamoskach a urobila som za tym hrubu ciaru.aj ked nikdy nehovor nikdy,ja vieeeem 🙂
@michaela18 No moj ma tiez 1.5r a po druhom stale netuzim. Chcela by som dievcatko, ale pokial by mi ho niekto vynosil a porodil :D asi nie si z BA vsak? :( moja rodina chape, ze chcem jedno, aj ma podporuju, zato manzelova ma opacny nazor...a horsie, ze muz stale basni o druhom a nechce pochopit, ze mne jedno staci...
@bluerose skoda ale nie som z BA,ja momentalne ani nezijem na sk. velka skoda ☹
@bluerose máme to také tak. Těhotenství bylo bezproblémové, porod celkem taky, ale od narození malá nechce jíst, teď je jí rok a 8 měsíců a zlepšení je minimální, navíc vždycky málo spala a hodně brečela, vyvíjela se pomaleji a tak nás honili po všemožných vyšetřeních, která byla ale stejně úplně zbytečná. Neumím si představit, že bych všechno podstupovala znova a když jsem byla za kamarádkou v porodnici, div jsem se nerozklepala při představě, že bych tam ještě někdy v životě měla znova ležet....Chtěla jsem dvě děti, protože s manželem jsme oba jedináčci,teď si ale říkám, že jedno bude muset stačit🙂
To je tak 🙂 kto nezapada do štandardu tak je nanho ukazovane prstom 😀 Kto ma dve deti je ideal a všetko nad a pod je nepochopitelne 🙂 My mame jednu skoro dvojrocnu dcerku a druhe nechceme,kazdy ma na to iny dovod,zdravotne sa toleruju ale ked poviem že je to kvoli financiam,tak ma idu vsetci zozrat ,kedze naša situacia nie je zla,ale sme zvyknutí na určity štandard a je nam dobre,ja som rada ze mozeme s dcerkou chodit na plavanie,tanečnu,vylety,dovolenky...🙂 My sa jednoducho neuspokojime len s tym ze deti by mali čo jest a boli by milovane,nam ide aj o duševnu potravu,poznanie a teraz nemyslim nič spojene s vierou,nie sme veriaci,ale mam na mysli cestovanie,vylety,muzea,učenie,rozširovanie obzorov ci uz nasich alebo dcerky a to ma len dva roky takze tie vacsie financie len pridu,hlavne kružky a športy,uvidime co si vyberie,ale niektore su hodne nakladne 🙂 ...Ale nikdy nehovor nikdy,ak nastane situacia ze budeme toto vsetko moct dopriat aj druhemu dietatu,preco nie 😀 Ešte chcem ale dodať že nezarabame tisice a na všetky velke zažitky musime mesiace šetriť ..takže to vyzera tak ze ostaneme pri jednom 🙂 a hlavne chcem dodat ze sa nepozastavujem ani nad rodinami s viacerymi detmi,ktore su spokojne ze su spolu a miluju sa a to im stači..nam by to nestačilo a preto sme vo vacsine pohladov tí zlí co nechcu zo sebeckych dovodou dopriat dietatu surodenca..no nič no..socialku na nas 😀
@sarinka2012 velky suhlas. mam dve kamaratky s troma detmi a jednu so styrmi... stale sa ma pytaju, kedy budeme mat dalsie, ale ked sa ich ja spytam, kedy boli naposledy v muzeu alebo v kine, tak sklapnu. s jednym dietatom sa omnoho jednoduchsie chodi na vylety, stanovat, za kulturou, na koncerty... ano, da sa to aj s troma alebo styrmi, ale je to omnoho narocnejsie, drahsie a komplikovanejsie.
Ja k tejto téme len toľko: Nie je nič lepšie pre dieťa, ako dať mu súrodenca. Je to ten najlepší darček. Súrodenecká láska je nádherná vec, o ktorú vy, rodičia, ktorí sa rozhodnete mať jedináčika, sa sami okrádate. Môžete ho poslať na všetky krúžky, dať mu najlepšie školy a dovolenky, ale dopriať mu radosť z večerného bláznenia po posteliach, spoločného stolovania, zdieľania zážitkov, spoločného kúpania a vystrájania mu nedá nič z toho. Je mi takto ľúto tých vašich jedináčikov....A nehovorím o rodičoch, aký je to strach len o to jediné dieťa...
@ninuska8 akoze ked mas tri deti, tak sa bojis menej? ak sa jednemu daco stane, tak mas este dve? 😕 😕 😕
@warholette Som velmi rada že ma niekto podobny nazor ,lebo casto sa s tym nestretavam 🙂 Ja by som nedokazala sedieť doma a dcerka ma povahu po mne 🙂 kedze tatinko pracuje sme aktivne my dve ,jasne chodime aj na ihriska a navstevy,teda nenakladne veci,ale chodime do ZOO,roznych trampolinovych centier (super na rozvoj hrubej motoriky a priestoroveho vnimania) ,chodime sa kupat ,do aquparkov,dcerka miluje vodu a tobogany,tri hodiny ju odtial neviem dostat 🙂 a podobne a aj ked sa mi vsade rozparavju ze ona je este mala aby to chapala a vnimala,tak ja viem svoje 🙂 teraz sme mali ovčie kiahne a dva tyzdne doma v karantene a dobrucka je moja zlata,ale uz vidim ze ma toho dost 🙂 zajtra ideme konecne na ihrisko a v utorok plavat,tak ked som jej to dnes povedala,este pri zaspavani si to 10y zopakovala,tak sa teší 🙂
ja mám tiež len jednu dcerku a viac už nechcem a partner tiež. mna sa spýtali pár krat kedy bude dalšie ale rýchlo a stručne som im to vysvetlila- odpoved typu: čo som jablon aby som rodila každý rok? a čo som od liškov ( rodinný klan čo nejde pod 6 detí), sa už nikto nepýta. a že je jedna? má nás, vela tetičiek a ujov, more kamaratov a ludi čo ju miluju. čo viac jej treba?
@warholette " sklapnu" to je prosim pekne co za vyraz, mne je jedno, kto ma kolko deti, my mame dve a su aj muzea, vylety, aj dovolenky, je pravda,ze na tretie sa uz nechystame, ale mam kamaratky co maju tri - styri deti, sice po dovolenkách nechodia, ale je u nich stale veselo, deticky su vychovane a vedia sa so vsetkym podelit, absolutne im nezalezi na materiálnych veciach
@warholette nie, jasné že ich mám v srdci rovnako rada a že strach je o všetky. O prvú dcérku som sa neskutočne bála, len čo zaplakala už bola na rukách, plakala som s ňou a pod.🙂 Keď sa narodil synček, už musela malá aj poplakať kým som dojčila, proste sa to nedalo reálne všetko super stíhať...A pri treťom som pochopila, však Pane Bože ja sa nezbláznim teraz, zverila som ich Prozreteľnosti a ten úzkostlivý strach, ktorý deti podľa mňa rozmaznáva bol zrazu preč...🙂 Milujem ich všetky rovnako, ale som len človek a nemám tri ruky, aj keď by som ich niekedy potrebovala. Vidím však, že sa takto deti celkom pekne formujú k láske k iným...Nechcem tým však povedať, že jedináčika nedokážeš dobre vychovať 😎
deti nech si kazdy spravi tolko na kolko sa citi... ja som chcela tri deti ale po druhom dietati sa uz na tretie fakt necitim... nase druhe je prilis narocne 😅 mozno raz, ale to uz asi zas nebudem mat na to vek...
podstatne co som chcela napisat je, ze nechapem preco niekto potrebuje zahrnut dieta nadmieru vsetkym a potom povie ze na druhe dieta nema, to pre mna ostane navzdy zahadou. podla mna sa to v dnesnej dobe prehana a rodicia chcu deckam dopriat co najviac, castokrat stracaju mieru a nemyslim si ze by to dobre vplyvalo na deti. poznam vela parov ktore sa rozhodli pre jedno dieta prave z tohoto dovodu a podla mna to nie je spravny dovod. teraz nehovorim o tom aby malo dieta co jest, kde spat a do coho sa obliect, ale mnozstva vselijakych kruzkov a atrakcii, z ktorych nakoniec to dieta ani mozno nic nema (a vobec si ich nevazi), len rodicia su presvedceni o tom ako mu dopriavaju 🙄
@zuzana76 ved aj mne je jedno, kto ma kolko deti. ja mam jedno a nechcem to menit. ak do mna bude niekto rypat, tak mu poviem preco. preco sa kazdy stara do toho, preco ma niekto len jedno dieta? ja sa tiez nepytam ludi s troma ci styrmi detmi, ci su planovane alebo sa im smyklo 😉
@ninuska8 To je vec nazoru a nikto Vam ho neberie 🙂 je tu aj diskusia kde sa rozobera aka je super Vasa situacia s detmi 3 a viac a nechodim tam pisat ake je super mat jedinacika a že svoje deti okradate o zažitky z dovoleniek,kružkov,vyletov a podobne..teda pokial si to mozete pre nich vsetjych dovolit nic som nepovedala 😀 to by som aj ja mala tri deti..takze skuste najst sebe vhodnu diskusi a nevnucujte svoj nazor tam kde ho neni treba.
@libka1 nejde o kruzky alebo atrakcie, ale o zazitky a poznanie. o spoznavanie sveta a otvaranie obzorov. nechcem svojmu synovi kupovat najnovsie hracky, ale stravit s nim cas citanim knihy, zobrat ho do kina, divadla, muzea. a rozhodne to nechcem robit s dvoma ci troma detmi naraz.
@kikatko Krasne napisane 🙂 my mame to štastie ze ma dcerka kopu rovesnikov v rodine ,mam mlade tety a uja,takze zacali zhruba ako ja s detmi 🙂 nam nic viac netreba,len je škoda že okolie ma stale pocit že seba a malu o niečo ukracujeme,nuž niekto nievie byt empaticky a pochopit ze nie kazdy clovek ma rovnake myslenie a nazor 🙂
@sarinka2012 toto je diskusia kde smu diskutovat len vyvoleni alebo ti co suhlasia s nazorom zakladatelky? 😕
@kikatko aj tak to býva...sme len ľudia, a teraz čo...mám mať radšej jedináčika aby sa "náhodou" niekedy nemusel súdiť so súrodencami?
@warholette a este k tomu, ze "sklapnu" my chodíme aj do divadla, samozrejme nie vsetci, aj na dovolenky, aj na opekacky, je to o tom ako si to zariadis...je to vacsi adrenalin, ale o to krajsie. Priznavam sa, som niekedy vyzuta a niekedy sa nevladzem ani vecer umyt, ale nepripadam si ako z praveku. Ked si myslis ze zivot je o muzeach a dovolenkách a nákupoch, tak sa ta nemienim presviedcat, ze to, ako zijeme my, je to lepsie...🙂pekny vecer
@warholette nepisala som konkretne o tebe ale o tom, co okolo seba v poslednej dobe vidim... a je to presne to co som popisala...kniha sa da citat aj dvom detom naraz... ja som bola prvykrat pri mori ked som bola vysokoskolacka... teraz chodim viackrat do roka a moje deti so mnou... a poviem ti, ze si to absolutne nevazia... mozno by im prospelo keby tam chodili menej a zistili by ze to nie je samozrejmost, tak ako to nebola samozrejmost pre mna...
@sarinka2012 ja tu nic nevnucujem, ale asi som zatala do ziveho ked si sa tak rozcertila...🙂
@libka1 tema sa vola "staci nam len jedno dieta", takze by tu asi mali diskutovat ti, ktorych sa to tyka, nie?
ja som stale chcela mat jedno max.2 deti 🙂 doteraz nechapem,ako som sa dopracovala k 4 om:D je pravda,ze vylety a dovolenky su neskutocne narocne,ake nemenila by som za nic.najmladsia je este velmi malinka na vylety,tak na pripadne lyzovacky,vylety do zoo,aquaparkov absolvuju bezomna a ja doma cicikam malu.ale uz teraz sa neskutocne tesim na leto,ked pojedme niekam vsetci spolu.niekde som tu citala,ze s 3ma alebo 4ma detmi je to nemozne.. nie urcite nieje,len si to treba vediet zariadit🙂 a to uz nehovorim o tom,aka som hrda a spokojna,ked deti vsetko automaticky delia,nehadaju sa pre drobnosti a ked im niekto na ihrisku vezme hracku,nerobia hodinovy vystup (tymto samozrejme nehovorim,ze jedinacikovia to nevedia)
takze mamicky,ci uz mate jedno alebo 5 deti ,stale sa z nich daju vychovat dobre osobnosti a da sa ist s detmi tam,kam chcete🙂 je to uz len na nasej sikovnosti ako to zvladneme a ci sa budeme lutovat,ze nejdeme lebo to nezvladneme,nestihneme a pod.
uz aj deti pochopili,ze sa nemozem venovat vsetkym naraz lebo som len jedna.ak niektore place,lebo nieco chce a ja si to nevsimam,uz to neberiem tak tragicky.poplace,prestane (ano som krkavcia matka) :D
ked bolo jedno,bola vsetka pozornost pre neho a hups,zrazu nieje.
nehovoriac o tom,ze nekupujem vsetkym detom veci rovnako.kazdemu co potrebuje,dalsia vlastnost krkavcej matky:D
@warholette to uz nie je diskusia ale pritakavanie si navzajom 😀 no nic, nebudem rusit, tlapkajte sa po pleciach ako ste to dobre vymysleli 😉
a samozrejme nemam nic proti mamickam s jednym dietatkom,ved ked im nic nechyba,naco sa iny staraju🙂
@libka1 Ono je to vemi individualne,poznam aj deti ktore jednoducho nemaju radost z vyletov,alebo travenia casu vonku,z vody a podobne,stale len mrncia a su najradsej doma,vobec nechcem kritizovat je to povaha toho dietata a keby bola dcerka taka,tak asi tiez nema zmysel aby chodila na tanečnu,plavanie,aby sme chodili na vylety,do zahranicia ,do aquaparkov,muzei a podobne ale ona si vsetko maximalne uziva,uz len ked ju z plavania obliekam mi asi 5x zopakuje "ete pavať,ete pavat" alebo ked sa vratime z pekneho vyletu ci dovolenky tak je uplne nadsena a vsetkym to aj mesiac rozprava..teda v ramci svojej slovej zasoby 😀 v jauari bude mat dva roky a ja viem ze druhemu dietatu by sme to uz dopriat nemohli a museli by sme ubrat aj dcerke a preco? a hlavne podstatna vec,dcerku milujeme viac ako nas zivot,ale netuzime po druhom dietati ,ona nas citovo uplne naplna,ale ako pisem..nikdy nehovor nikdy 😀 ak sa nasa situacia zmeni a budeme toto vsetko moct dopriat aj druhemu,tak preco nie,lasky mame dost 🙂

mne je divne, ked chce mat niekto len jedno dieta bez nejakeho padneho dovodu. ako ked mate parmesacne dieta ci ja neviem 1a pol rocne, tak ok, zda sa to skoro este, nema zena silu atd...ale dalej, ak tomu nebrania zdravotne dovody, netreba byt sebec a mysliet len na seba, ze sa mi uz nechce vracat spät k plienkam a pod. urcite to uz odznelo, ale jedinacik sa nikdy nemoze naucit takym tym zakladnym vztahovym veciam, ze nie je len on sam, ze niekedy je tu aj druhy clovek, ktory potrebuje mamu-otca, ze sa netoci cely vesmir len okolo neho.
aj ked podotykam, je to kazdeho osobna vec, ako sa rozhodne, ale netreba sa nad tym tak zamyslat, ze preco to ini nechapu. mne keby nejaka maminka na otazku ci neplanuju druhe dala dovod, ze sa na to neciti, lebo prve je az prilis aktivne, ze ju vycerpava, alebo ze sa uz nechce vracat znovu spät a zabrzdit sa, tak by som ju tiez urcite nepochopila.