Stačí nám jedno dieťa
najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.
@michaela18 😀 no neviem, ci beries antikoncepciu, ale ja som naposledy 6 mesiacov po porode otehu.....neplanovane, plakala som ako mala, no stalo sa....a to sme si davali pozor.....a po prvom porode to bolo 9 mesiacov a tiez bum....
nikdy nehovor nikdy......vies ako sa vravi....clovek mieni, Pan Boh meni 😉
@potemkin
@nibiru holky chápu Vás,sama jsem měla všecky těhotenství a porody oproti Vám absolutně jedničkové,ale i tak jsem si pak říkala vždycky nějakou dobu že už nikdy,takže Vy s vašimi problémy a následky na to máte výsostné právo
@michaela18 Ty máš na takové otázky ještě fůru času,vždyť sama píšeš,že si tu mateřskou teprve začínáš užívat,počkej za půl roku rok dva a uvidíš,třeba názor změníš a pokud ně,je to jen Vaše věc a ne známých a sousedů,ti vaše děti vychovávat,hýčkat a taky šatit a živit nebudou jak píše @ranavika je těžká doba-i když ta byla vždycky těžká,jen možná jiným způsobem a děti měli hlavně ti chudí,přece jen je třeba koukat trochu víc dopředu aby jsme jim mohli zajistit určitý komfort
presne, co pisu baby, tvoje nazory teraz a v buducnosti mozu byt absolutne rozdielne, teraz by som sa nad tym nejako nezamyslala. Trochu ma prekvapuju otazky tvojho okolia, co to mas za divnych okolo seba? Ich nejako schlad a hotovo, ne? 😉
@lauricka no ver či nie 4 roky si dával 100% pozor a až keď sme sa rozhodli,že chceme tretie tak to bolo ny prvý šup, čiže viem,že dovtedy si dával pozor 🙂 ja som otehotnela pri mojich synoch na prvá šup. Ale bodaj by si mala pravdu,lebo ja chcem 4-téééééééééé. a keby sa mu pošmyklo tak o dva roky nenahnevám sa 😀
@michaela18, dlho som mala hlavu plnu myslienok, nieco ako ty. Tehotenstvo bezproblemove, porod malina, po brutal reflux do 15 mes. , problemy so zubkami, zle noci, dodnes sa budi, dlho som sa od nej nemohla pohnut....... dlho trvalo kym som sa vyrovnala s myslienkou mat len jedno dieta. Vzdy som chcela dve. Na porodnej sale tesne po porode som chcela 3 🙂 S otazkami rodina skoncila. A ja som pokojna. Mam to uplne jasne. Druhe bude, ked sa nato budeme citit. A ak sa nato citit nebudeme, tak nebude. Dalej neriesim. Mala prespala minuly rok v lete zopar noci, hned som mala chut na druhe dieta, ale len teoreticky, zacali sa jej tlacit stolicky, nastupil vzdor, atd. Samozrejme ze mame aj svoj vek. Bala som sa vekoveho rozdielu deti. Za prve, na vekovy rozdiel deti som sa vykaslala, cize cas ma az tak netlaci a ak budeme chciet druhe, tak ho budeme mat. Ale samozrejme nase skusenosti su velmi cerstve.... Poradim ti, nevsimaj si druhych. Raz mozno budete mat druhe dieta, mozno otehotnies neplanovane, ktovie. Jedna velka rada, vobec to teraz neries, sama na to casom prides, ze sa tym predcasne uplne zbytocne zaoberala 🙂 Moja skusenost.
@michaela18, citala som len tvoj uvod a teraz mi padli oci na tvoje dojcenie 🙂 To iste, len koj, koj, koj. Mala vkuse grcala, spala 30 minut denne (myslim doslova za 24 hodin spala 30 minut), nonstop na rukach, nonstop plakala. Ja som mala zvysenu cinnost stitnej zlazy a kvoli liekom som musela prestat kojit, pre mna to bola trauma vlastne dodnes ma to trapi. (Tlak spolocnosti a okolia na kojenie).
@marecek4 no ja pevne verim že druhe by take nebolo i ked je tam velka pravdepodobnost že ano kedže po porode som natrafila kočku s rovnakym problemom a to čo nevedeli doktory a neboli schopny ma poslat na neurologiu ci to niesu platničky čo pravdepodobne aj bola vysunuta platinička a to mi ozrejmila ona pri druhom tehu sa jej to opakovalo ... no mna mieto toho ma posielali na ortopediu atd..ale teraz ked sa podari už sa odradit nenecham budem mudrejsia ..zatial som hrdinka no viem že keby doslo na opakovanie bolo by to lahsie ked by mala Lara aspon 2,5-3r. a porod jednoznačne si dam zaplatit epidural pre istotu i ked to všetko nevirieši apr. zlatu žilu som mala vysunutu na 2cm hadam 2-3tt a to ma teda bolelo viac ako šitie.ale s odctupom asu to tak tragicky nevidim 😅 ale viem si samu seba predctavit tak tyžden pre poorodom 😀 😀
@nibiru je dobře,že to bereš takto s nadhledem a humorem 🙂,a s tím opakováním,no nechci strašit,ale naděje tady je,ale na druhou stranu jsi už informovaná a víš co a jak,takže nejen ke správné dr,ale už i sama víš jak si ulevit a pomoct
já teda měla jediný problém u všech a to kyčle,ztuhla jsem v jedné pozici a nemohla se vždycky chvilku rozhýbat,takže třeba vstát z gauče byl problém,přišla jsem si jak babička 😀 - podle toho jsem vždycky spolehlivě poznala že jsem těhu,jen u Máry se to ozvalo později,zato mě přítel u porodu masíroval záda tak vehementně,že mám problémy doteď-ale kdo ví,s těma mám problémy víceméně pořád,takže ty dětem nepřipisuju
boze baby,ani som nemyslela ,ze sa to tu takto rozbehne.dakujem za vsetky prispevky aj nazory.a obdivujem vsetky zeny,ktore tu pisali a mali mozno este vacsie problemi ako ja a rozhodli sa mat dalsie.na mna sa to zosypalo uz v tehu.krvacala som prvych 11t,nikto nevedel ci to babo prezije alebo nie.do toho som mala tehu nevolnosti ale take ,ze som zvracala snad 50x do dna.napinalo ma pri pohlade na jedlo v telke.do obchodu s potravinami som dostala odvahu vkrocit az v 5m ked to ustupilo,nemohla som otvarat chladnicku,nepouzivala som deo,vonavky,bolo mi zle aj z pracku na pranie.v noci som sa budila ako ma napina a musim zvracat.jednoducho 24 hodin denne ,polezala som si aj v nemocke na infuziach.4 mesiace v kuse.zaludok a hlava ma boleli ako po poriadnej zurke 🙂 .a zvracala som az do porodu,aj ked potom mi prislo zle len par x do tyzdna.to uz bola "malina".myslim, ze toto je moja vacsia trauma ako porod.pri porode som dostala aj epidural co som pred tym nenapisala,takze aj ked som nemala cely porod bolestivy,to co nastalo po nom bola hroza,kedze som mala take velke poranenia a anemiu.navyse tu v irsku pustaju domov velmi skoro po porode a tak po 4 dnoch co je na tuto krajinu velmi dlha doba v nemocke som isla domov.mali sme problemi s kojenim,maly sa nevedel prisat.myslim, ze to bolo sposobene tym porodom.mesiac som napriek anemii odsavala mlieko a krmila ho z flase.nakoniec sa prisal ale ako aj tu baby pisu prisiel iny problem a to mykoza bradaviek.neskutocne bolesti,takze opat odsavanie,ked neboleli tak kojenie.liecba nezaberala.do toho sa nam zacal ukazovat silny reflux.maly ani tak nezvracal ako ho palila zaha a mal bolesti,takze plaklal noc a den.spal mi cca 6h v noci s prestavkami a cez den 2x po 30 minut.mal fialove kruhy pod ocami a doslova sa hazdal od bolesti aj niekolko hodin v kuse.manzel musel pracovat aby nas uzivil a ja sama doma od rana do vecera v tom pekle.nehovoriac o tom,ze mamicky ktore dojcili sposob odsavanie a krmenie z flase vedia co znamenaju vsetky tie ukony okolo toho.odsavala som kazde 3-4h.kym som v noci odsala,nakrmila,uspala maleho,vysterilizovala vsetko,maly bol opat hore kvoli refluxu.neskutocne sialeny kolotoc .vydrzala som takto 3m a nakoniec som sa dostala do stavu,ze som len krmila,odsavala,prebalovala,vsetko robila mechanicky a bez citov.bola to skor vsetko povinnost ako radost z babetka.boli obdobia ked som k malemu necitila nic,ani lasku ani nenavist,vdaka bohu.myslim, ze som zacinala mat poporodnu depresiu.nemala som pomoc lebo sme v irsku a rodicia prist nemohli.stratili pracu a akurat v tom case si obaja nasli novu,nemohla som im to urobit a tahat ich sem za kazdu cenu.skoncilo to tym ze v jedno rano po hroznej noci som s malym zacala triast a nasilu mu tlacila cumlik do pusinky len aby uz bol ticho a neplakal.nastastie som sa spamatala a polozila ho spat do postielky a isla to predychat.ked prisiel manzel z prace priznala som sa a tym skoncilo moje dojcenie.ja som nemala cas uz ani odsavat a mala som vela mlieka.ci mi verite alebo nie,az teraz som pochopila ze netreba odsudzovat zeny co v depresiach ublizia svojmu babetku.ja dakujem tomu tam hore ,ze u nas to neskoncilo tragediou.a vsetko to bolo aj kvoli kojeniu.lebo dnesna spolocnost tlaci na zeny kojit za kazdu cenu.vsetci do mna hucali len koj,koj aj cez mrtvoly.nakoniec maly dostal flasu a ja som sa spamatala zo vsetkeho.maly dostal lieky na znizenie tvorby zal.kyselin a vsetko sa dostava do normalu.kto ma pozna vie,ze deti som vzdy milovala ,odchovala som aj kopec irskych deti.a ani v najhorsich nocnych morach by som si nemyslela ,ze toto vsetko sa mi stane.neviem preco sa na mna zrutilo toto vsetko naraz ale mali sme naozaj tazky rok.som stastna ,ze je za nami a mame krasneho zdraveho syna.teraz mi je velmi luto ako malo lasky odomna dostaval prve mesiace,ale uz mu to vynahradzam.velmi som odsudzovala predtym zeny co nekojili,co ublizili svojim detom atd......kym clovek na vlastnej kozi neprezije tak nepochopi.ja mam vynikajuci vztah so svojimi 2 sestrami a nikdy som nechcela jedinacika ale mam 30 rokov a neviem ci niekedy naberieme s manzelom odvahu na dalsie babetko.pre nas je jedina cesta adopcia.deti milujeme ale to peklo ktorym sme si presli je nezabudnutelne.mozno ked sa raz vratime na sk a ja budem mat oporu v rodine. vsetky zeny by si zasluzilo nosit na ruckach ci uz mali lahke alebo tazke tehu a porody,telo dostalo zabrat a ci si niekto pomysli ,ze som sebecka alebo nie,ja uz do toho asi nepojdem.aj ked ak by sa nahodou podarilo,tak by som na potrat neisla.ale poviem vam pravdu sex sme mali az teraz po 5 mesiacoch a chvala bohu je vsetko ako ma byt 😀 ale davame si sakra pozor 😉
@michaela18 Ozaj Michaela, ako ste na tom vekovo? Môj manž. má 37 a nejak sa necíti na druhé dieťa,ako, venuje sa dostatočne synovi,v lete bude mať 4 roky, ale neviem, či nie je taký rodinný typ, a ja tiež už mám po 30, prvé som potratila, potom som celé tehot. pichala injekciiky na riedenie krvi, v 12.týž. krvácala,ale donosila som krásneho chlapčeka tiež mal 4050. Nenechaj si rozkazovať od okolia, na koľko detí sa cítite, toľko budete mať.
Ani nikoho nenapadne, že sa to nemusí tak raz dva podariť otehotnieť ako pri prvom, nie? Veď aj jedno dieťa je fajn, stále lepšie ako ani jedno. A všetko záleži aj od prístupu rodičov, poznám mamičky čo majú dve deti a sú dosť rozmaznané a majú toho viac ako naše jedno, ktoré skôr bude vedené ku skromnosti si myslím. Ale neplatí to ako stále samozrejme.
@michaela18 no tak u nas kojenie nabehlo hned a mlieka dost no tiez dosli krizy a jedla som vsetko mozne na podporu nastastie sa podarilo ja mam v celku pokojne dieta az na to ze tak do 5-6 mesiaca mala afektivne zachvaty ktore dakedy trvali aj hodinu a poviem ti s tej bezradnosti som bola tiez dakedy na prasky nastastie mne doma pomahal muz a nebit jeho tak si prve 3m. ani vlasy neumyjem fakt mi velmi pomahal kedze ,mala je taka citlivka a moj cecek.ked trebalo navaril,upratal opral ...ja som sice zastanca kojenia ale nie za kazdu cenu že matka ostane šediva dieta nervozne,nepokojne to nieje dobre pre nikoho.tie nevolnosti pocas tehu ti fakt nezavidim neviem si to ani prectavit. 😖
@adam ahoj,manzel ma 34 a ja 30....poviem ti ze tu v irsku niektore pariky zacinaju s detmi az tesne pred 40 a nikto to tu neriesi ani sa neopovazi nejko naznacit ze su starí.vsetko zalezi od toho ako sa clovek citi,niekto sa citi na deti aj v 50 a niekto ma dost v 25 😀
@michaela18 Ozaj ako ste na tom vekovo? Môj manž.má 37 a nejak sa necíti na druhé dieťa, neviem, ako venuje sa dostatočne synčekovi, ktorý v lete bude mať 4 roky,ale neviem, nie je taký rodinný typ, a ja mám tiež po 30, prvé som potratila, daľšie som mala rizikovejšie tehot., ale donosila som krásneho chlapčeka, tiež mal 4050. Tiež nikoho nenapadne, že nemusí sa to tak raz dva podariť otehot. ako pri prvom, nie? Určite by som si nenechala rozkazovať od okolia, na koľko detí sa cítíš, toľko budeš mať. Aj jedno je fajn, stále lepšie ako ani jedno. A všetko záleží aj od prístupu rodičov, poznám mamičky, čo majú dve deti, a sú rozmaznané a majú toho viac ako naše jedno, ktoré si myslím pri našich pomeroch bude vedené ku skromnosti. Ale neplatí to samozrejme pre každého čo majú viac detí.
@nibiru mne tiez manzel pomaha,nemozem povedat ,ze nie.prevzal na seba na cely ten cas domacnost.aj ked pracuje 12h denne.aj to tak potom vyzeralo 😀 ale kedze sme sa stahovali pred mesiacom tak som mala sancu vsetko vypratat.keby som nemala v nom oporu ktovie ako by to vsetko skoncilo
@michaela18 počuvaj len svoje srdce,ti vieš čo vám bude najlepšie.Teraz si uživaj synčeka.Podla mna ajtak je najvhodnejši vekovy rozdiel medzi surodencami min.3roky 😀 .
Mne ked sa narodila dcérka,ani po 5 rokoch som nechcela dalšie 😀 ,ale ludia su taky-posmievaju alebo neviem čo-dcéra mala 3 mesiace ja 18! rokov a pitali sa kedy pride druhé 😠 ,asi sa zabávaju,alebo nudia sa a preto sa staraju do inych,ale netreba to všimať.
Ked som sa citila na druhé,tak sme plánovali,a prišjel synček (medzi 1. a 2. dieťaťom je 8,5 ročny vekovy rozdiel)..teraz ešte čakáme tretie 🙂 .Ked sme plánovali tretie,každy nás odhovárali-že načo..bla-bla ani to nepočuvam.A teraz zase hovoria že potom neh máme aj štvrté.Jaj,idu mi tieto reči na nervy!!!Velmi sa vedia starať ty naši drahy známi,asi nemaju svoje starosti 😝
@michaela18 ved to v tomto mi je luto osamelych mamičiek ked im nema kto pomoct a obdivujem ich fakt ja som odchovala 2 bratov je medzi nami 1ľ a 10r. rozdiel tak som bola v tom ze pohodicka noé ine je stražit ine je mat svoje😀
@michaela18 miska, Ty sa najprv uplne zotav fyzicky a aj psychicky po narocnom tehotenstve a porode. Nezatazuj sa nejapnymi poznamkami okolia a nic im nevysvetluj co bolo ako bolo. Nie si povinna podavat im zdovodnenia na ich trafene dotazy. Pre teba je prvorade aby si bola opat v pohode, najma kvoli svojm syncekovi, to potrebuje viac ako surodenca. Aj keby ziadneho nikdy nemal, zdrava, vyrovnana a vesela mama je viac ako surodenec. A casom uvidis ako na tom budes, ci trauma bude pretrvavat alebo ustupi tuzbe po dalsom dietati. Ale tymto sa je predcasne zaoberat. Prvorada si teraz Ty a tvoj syncek, vasa rodinna pohoda.
Poviem Ti, keby som nemala vopred predstavu, ze chcem mat dve deti, chcel to velmi aj manzel, tak asi druhe nemam. Ani po 4 rokoch som sa na dalsie tehotenstvo necitila. Neprichadzala ta chut. Ja som mala masivne poranenia po púrirodzenom porode a opakovat sa mi to nechcelo ani omylom. Tak ako som po prvom tuzila, tak taku tuzbu som uz nezazivala pri planovani druheho. Je to tak. Clovek uz vie do coho ide a nie vzdy sa mu chce prejst si tym istym. Ale tak u mna to prislo s racionalnym dovodenim preco druhe, vek nepustil a viem, ze casom by som bola nespokojna, ze to druhe nebolo. Takze akonahle som prekonala ako tak tu nechut tak sa planovalo, mame 5 rocny rozdiel, uplny ideal, dnes sme stastni, ze toto druhe sisidlo mame, milujeme ho velmi. Ak by som na tom vekovo bola lepsie, mozno by sme druhe mali aj neskor, ja by som stihla ist na par rokov do prace, trosku by som vypadla zo stereotypneho kolotoca, pookriala psychicky a potom by to mozno prislo vo vacsej intenzite, teda co sa tej tuzby tyka. Takze to nechaj plynut uplne samo, uvidis co cas prinesie. 😉
mna by len zaujimalo, ze co by ste spravili, ak by ste nechcene otehotneli? to preto, ze ste sa rozhodli niektore mat len jedno dieta, by ste utekali na potrat ci? neda sa predsa naplanovat vsetko..
@crapula přesně, odpověděla sis sama, nedá se naplánovat ani to "co byste dělali".....
@berenika39 totiz ta otazka ma napadla automaticky pri takejto teme.
@crapula to je samozřejmé, nabízí se, ale podle mě nejde na 100% naplánovat nic kolem vztahů, rodiny...jde o tom přemýšlet, snažit se to směrovat tam, kam se s partnerem dohodneme, ale plán není dogma. otevřená vrátka....stát se může cokoliv.
problémy se řeší, až nastanou 😀
Mě se moc neosvědčilo řešit něco moc dopředu, jednak to stejně skoro vždycky dopadlo jinak a jednak hrozí zklamání...víc mi vyhovuje žít ted a tady.
@michaela18 je ted pod vlivem zážitků poslední doby, a nemyslím si, že by to byl definitivní postoj, třeba vydrží, ale třeba časem vyprchá...proto je (podle mě) lepší počkat, až chuť na prcka přijde🙂))))
@michaela18 podobné hlúpe otázky si nevšímaj, hlavne, keď má tvoje prvé dieťa len 5 mesiacov mi prídu absolútne nemiestne... moja odpoveď by bola: na hlúpu otázku len hlúpa odpoveď, takže nekomentujem"... 😉
Môj malý bude mať 2 roky a druhé neplánujeme. Netvrdím, že mi nikdy myšlienky nezablúdia k predstave aké by to bolo, keby...
Každý má svoje dôvody, prečo sa rozhodne tak, ako sa rozhodne (financie, bývanie, manžel nechce, žena nechce... atd. atď.)... a každý má na tieto dôvody právo... a nikto nemá právo ťa za ne odsudzovať, či sa na teba pozerať opovrhujúco...
a otázka typu: "čo by ste robili, keby ste otehotneli" @crapula 😉 bola tak hlúpa, ako keby si na kare vdove zaspievala "živio" ... 🙄 Pred tehotenstvom sa dá chrániť (antikoncepcia, kondómy, meranie BT, zdržanlivosť v čase ovulácie)... To, že poviem "druhé dieťa nechcem" ešte neznamená, že v prípade nečakaného tehotenstva by som ráno o tretej búchala gynekológovi na dvere so slzami v očiach a prosbou o potrat 🙄 🙄 🙄
Amen...

@michaela18 čítala som ešte ďalej no a vytrpela si si poriadne povedala by som,že aj s trvalými následkami, len ak by si sa predsa rozhodla, tak na SVK by to bola určite indikácia na cisársky rez