Stačí nám jedno dieťa
najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.
@michaela18 Jak jsi sama psala, mozna to casem prehodnotis. Kazdopadne je to jen a jen vase vec. Nereknu, ze okoli bude reptat, kdybyste oznamili, ze deti nechcete vubec...
Ja taky prave druhy dite nechci, vubec. U me je to ale dost mozna tim, ze jsem s malou sama, tehotenstvi ani prvni mesice jsem jeste v manzelstvi nemela zadny med a celkove se tak nejak protloukam celym tim materstvim dost nepovedene. Takze druhy dite pro me nepripada v uvahu, ale nikdy nerikej nikdy. Uvidis, stejne je ted nejspis jeste predcasny to resit.
@anatanka musim ti napisat ze si velmi silna zena.ja stale premyslam ze ako by som to vsetko zvladla sama.asi velmi tazko.vsetky mamicky co same vychovavaju svoje deti maju u mna velku uctu 😉 ste supermamy
@ranavika ja mam 30 takze skoro rovesnicky.len ja teraz zijem v irsku ☹ skoda ja by som sa inac velmi rada stretla.ake mas stare dieta?
@davija a aby som nezabudla.prajem vsetko dobre,nech je to druhe tehu aj porod lahucke a rychlo ti zbehne.drz sa 😉
Ahoj, chci se připojit. Podobně jako zakladatelka jsem měla hodně těžký a hlavně dlouhý porod. Navíc se chci malému na 100% věnovat, nedokážu si představit, že bych teď byla těhotná nebo měla dvě děti. Navíc jen slyším slovo "porod" a opravdu se mi fyzicky dělá zle. Když nemůžu spát, pořád si ho přehrávám v hlavě a podobně. Malému je 19 měsíců a i když bych možná za pár let další miminko chtěla, pochybuju, že k tomu najdu odvahu.
@timona ahoj to je mi luto.dufam, ze sa u vas najde nejaka ina cesta k babu,ak teda tuzis po dietatku.su zeny co nechcu vobec deticky. az si teraz vycitam ze tu takto bedakam.uprimne drzim palce 😉
Táto diskusia je celkovo taká zvláštna, nezdá sa vám? Keby nám tu napísala nejaká dajme tomu osemdesiatročná matka 🙂 s jedným dieťaťom a povedala by: Áno, som rada, že máme iba jedno dieťa,plne ma napĺňalo a stále napĺňa a sme všetci šťastní... Lenže tak to nie... Ani sami nevieme, koľko detí by sme vlastne chceli a ako sa na to budeme pozerať o desať, pätnásť, dvadsať, tridsať rokov... A čo bude...A nikto to za nás nerozhodne. My máme jedno a sme šťastní, že ho máme. Chceli by sme viac, ale zatiaľ to nejde a ktovie, možno budeme mať len jedno...Ja mať tak šancu vôbec rozhodovať o tom, či ďalšie, tak to cítim ako veľký dar, kvôli sebe aj kvôli tomu, aby naše dieťa nebolo jedináčik...A určite by som ho nepremrhala...Krv nie je voda, kamarátky občas strácam, ale sestru a rodinu mám stále, aj keď vzťahy bývajú rôznorodé... ale viem, že sú ako ja. Preto by som rada dopriala niečo podobné aj svojmu dieťaťu.
Michaela18, päť mesiacov je málo na to, aby si uvažovala o ďalšom. Užívaj si teraz svoje malé slniečko a ak sa niekto z tvojho okolia pýta na ďalšie, len sa záhadne usmej, nech si každý myslí, čo chce... Je prirodzené, že sa na to ľudia pýtajú, deti sú radosť, sú po láske najkrajšie vzrušenie ľudského života... Nič tak ľudí nezaujíma, ako deti, vlastné ale aj iných... Sú niečo nádherné,nádej, že náš život bude pokračovať v nich a že to celé má zmysel, že zažijú pekné veci a budú mať ďalšie deti.......Nebuď z toho v strese., užívaj si svoje bábätko a pochop aj ostatných, že ich to zaujíma, ale odpovedať im nemusíš...
Ahoj michaela, ja mám adamka, v lete bude mať 4 roky, chodí do škôlky, je to náš taký pokladik. Tiež obdivujem žienky, čo sú samé na dieťa, deti.
@michaela18 Ďakujem, tiež dúfam, že to bude lepšie. Priznám sa, že toto je prvá diskusia, kde som napísala o negatívnom zážitku z pôrodu. Myslím si, že netreba budúce maminy zbytočne desiť. 🙂
A možno Ti o pár mesicov napíšem, že druhý pôrod bol naozaj menej dramatický.
@davija , tak držím palce, uvidíš, že druhý pôrod sa vydarí oveľa lepšie.
Úplne vás chápem, maminy, ktoré ste mali ťažký pôrod. Aj ja som mala ťažký, ale úžasný bol prístup lekárov. Síce im chvíľu trvalo, kým sme boli v poriadku, ale zvládli to a som im za to vďačná. Tiež som im vďačná za to, že ma ku koncu, keď to bolo najhoršie a hrozilo nám najväčšie nebezpečenstvo, udržiavali v pohode... Až neskôr som pochopila. Ak ste si prežili ťažký pôrod, pri myšlienke na ďalšie dieťa vstupujú do hry už aj iné obavy: čo ak to tentoraz bude podobné a ohrozím seba aj dieťa? Pri prvom ideme do toho s takou odvahou, ale pri druhom nás už doma jedno dieťa čaká a máme zaň zodpovednosť.. Oplatí sa riskovať? A nakoľko sa oplatí riskovať?
S jedným dieťaťom je rodina v podstate kompletná... Preto je možno niekedy také ťažké rozhodnúť sa pre druhé....
Ľahšie sa asi hovorí tým maminám, ktoré to zvádli a môžu sa doma pozerať na dve, tri, štyri krásne deti. Je to iné, keď o ďalšom uvažujete pri niekoľkomesačnom drobcovi, ktorý vyžaduje samú starostlivosť, nevyspíme sa, nemáme na seba čas my, zanedbávame svoje zdravie. My rodičia, sme asi jediní, ktorí na tom živom uzlíku vidia niečo krásne a za jediný jeho úsmev sme ochotní ísť na doraz svojich síl...Ale pravdupovediac, je to pre nás doslova železná guľa na nohe a náš mozog to aj tak vníma: Ďalšie dieťa = dve železné gule na nohe, a to už momentálne nezvládnem, no nie? Ale ak už máte väčšie deti a vidíte, že vy ste im dali iba začiatok a oni si už žijú svojim životom, aké sú múdre, ako rozmýšľajú, aké sú svojské a ako ovplyvňujú životy iných, tak sa na to človek pozerá inak. Že stojí za to dať šancu novému životu...
Niekedy je možno lepšie toľko nerozmýšľať a jednoducho veci prijať, ktovie....
@tessinka ahoj,musim reagovat na to, ze sa ti zda tato diskusia zvlastna.dakujem za nazor.napisala si vsetko velmi rozumne a s niektorymi nazormi sa stotoznujem.mozno sa ti to zda cele divne ale ja som chcela vediet ako sa zije ludom s jednym dietatom,preco sa tak rozhodli,a chcela som sa utvrdit v tom ,ze nie som divna alebo chybna ked ma naplna jedno dieta.mozno raz na vsetko zmenim nazor,mas pravdu ale momentalne to tak citim a chcela som sa s tym o to podelit,pokecat.ved na to je tato stranka 😉
@davija ani ja som to tu nikde nespominala a ako som uz pred par dnami pisala,dufam, ze nas necita nejaka nastavajuca maminka a hlavne prvorodicka lebo ju riadne vystrasime.ja ani svojim tehotnym kamoskam nerozpravam o svojom porode negativne,vzdy spomeniem len to pekne 🙂 kazda z nas je ina a myslim ze je urcite viac bezproblemovych porodov 😉
@michaela18 My sme tiež s manželom rozhodnutí, že chceme len jedno dieťa - teda našu vymodlenú dcérku. Hned sme si obaja povedali, že jedno dieťatko nám bude stačiť, a bude to jedno, či je to chlapec alebo dievča. No ale nedarilo sa...roky, ubiehali, a tehotná kde nič- tu nič. Nakoniec sme to všetko riešili cez centrum a na tretí pokus IUI sa podarilo...máme rozkošnú dcerku 😵 😵 😵 😵 😵 . ja som tehu mala krásne, nekojila som... kvoli liečbe zapáleného rezu po cisárskom, ktorý si vyžadoval polročnu liečbu ATB....... Ked sa naša tužba naplnila, vobec ešte ani teraz neuvažujeme a ani neplánujeme surodenca. Takže zdielam s tebou to, že chcete byť traja. Ale ak by predsa len motyka vystrelila....... nebudem sa brániť.
@zvirka sme na tom naozaj uplne rovnako 😀
a aj keby som mala viac deti,tak ja som nazoru ,ze je dobre mat vacsi vekovy rozdiel.mozes sa naplno venovat jednemu dietatu a ked troska podrastie a je samostatnejsie tak mozes sa venovat mladsiemu.ja mam 2 sestry.jedna je mladsia o rok a druha o 13 rokov.to sa nasim uz len tak necakane podarila 😀 a mam dobry vztah s oboma segrami.aj ta najmladsia ma uz 18 a je vlastne dospela..ja verim ze ak nebude mat moj adamko surodenca,tak bude mat aspon bratrancov a sesternice a budu spolu dobre vychadzat 🙂
@michaela18 U nás je trošku problém v tom, že můj bratr bydlí na druhé straně republiky, takže i když má chlapečka jen o tři roky staršího, ještě se spolu s naším neviděli. A manželův bratr sice má syna tady, ale tomu je 19, měl ho brzo, takže asi k sobě s naším Mirečkem moc cestu nenajdou.
Já to prostě beru tak, že to zatím necháme otevřené. Je mi 28, takže ještě nějaký čas mám. Chci si taky napřed najít práci, otěhotněla jsem hned po promoci a během těhu už pracovala jen brigádně. Takže mám teď jiné priority. Uvidíme za 3, 4, 5 let. Taky ty horší vzpomínky na porod snad vyblednou. A říká se, že druhý je lehčí, no uvidíme.
Ještě musím napsat, že se cítím docela špatně, když se s kamarádkami na tohle téma bavím. Proč nechci další, že porod nemohl být tak hrozný atd. No ono se to říká někomu, kdo měl bobka na světě 2 hodiny po příjezdu do porodnice. Prostě se na mě dívají divně, dneska je prostě trend mít dvě děti 😒
@zvirka kašli na lidi, lidi se dívají divně i když se někdo rozhodne mít víc než dvě děti, to si taky klepou na čelo... takže nejlépe děti dvě a ještě páreček 😅 , ale to zas musíš poslouchat, jak se nám to povedlo, že máme páreček (což třeba nám bylo úplně jedno a celkem nám vadilo, že to zmínil fakt úplně každý)...to si nevybereš 😉
prostě chceš jedno dítě (je jedno z jakého důvodu, nikomu do toho nic není), máš ho a všichni ostatní ať se postaví na hlavu 😉
podľa mňa je zavčasu uvažovať o druhom dieťaťi, možno časom zmeníš názor, ja mám syna, ktorý bude ma 4 roky za mesiac a teraz začínam rozmýšlať na druhým dieťaťom, keď bol taký malý som to ani neriešila, sama uvidíš časom 😉 teraz si hlavne užívaj čas s malým a nevšímaj si ľudí okolo seba, lebo im nevyhovieš, máš jedno dieťa zle je a ak máš 3 a viac si nezodpovedná, to už tak býva 😀
ahoj holky, aktualne to citim podobne, nase berunka ma ted 9 mesicu a porod nebyl nic moc, zarekla sem se ze uz v zivote nikdy nerodim,ale casem to otupi.
Me osobne by jeden mrnous stacil, radsi bych mela jedno dite a doprala mu "vse co by bylo treba", nez spoustu deti a muset obracet kazdou korunu. Nerikam, ze je to jen o penezich,ale co si budem nalhavat, i o nich to je.
Manzel je ze dvou deti a druhy nas casem taky ceka,ale me by stacilo jedno, sama su jedinacek a nijak me to nepoznamenalo 😀 ,akorat su uminena a rozmazlena 😀 😀 😀 😀 😉
Ani neucvrkavam u cizich kocarku a nezoufam si ze uz je Sarus "velka",akorat pupik mi obcas chybi 😅
ahojte, ja sa pridavam, my asi zostaneme pri jednom dietati. porod si uz nechcem nikdy v zivote zopakovat a mala je tak narocne zive a uplakane dieta ze este jedno take si neviem predstavit, sme z nej dost vycerpani 😉 som na nu cele dni sama, manzel chodi neskoro z prace, nikto nam ju normalne nepovaruje aby sme trosku vydychli, len v uplne nevyhnutnych pripadoch 😢 na jednej strane mi mozno bude luto ze bude sama, ale aj ja som jedinacik a prezila som to 😀 okrem toho mat dieta je dost ekonomicky narocne, radsej nech ma vsetko jedno ako by mali prist dve skratka....
@michaela18 uff...to si sa riadne vytrápila, preboha, to by som ani ja nechcela. My chceme druhé, ale kedy? to netuším a to som nemala ani taký hrozný pôrod, aj keď som bola zašitá a nič príjemné to teda nebolo. Malý mal rok a priznám sa, že by sa mi nechcelo zase riešiť tehotenstvo, pôrod a malé urevané miminko. Som rada, že krpec rastie a je stále viac komunikatívnejši. Držím palce. A je len na vás ako sa rozhodnete s manželom, čo koho do toho koľko detí budete mať. To mám najradšej, keď sa známy a rodina začne starať, veď oni ti pomáhať rodiť nebudú.
Ja to citim uplne rovnako,teda aj spolu s manzelom....Zatial vobec neriesime,ale nam to zial ani financne nevychadza, takze som kvoli tomu nastupila aj skor do prace.A tiez neznasam tie reci,,ze kedy bude mat filipko braceka alebo sestricku a ze by sme uz aj mohli,ved nech si kazdy spravi svoje,nie?A moja svokra,ked jej povieme,ze jednoducho nam to nevychdza,tak povie,ze nemozeme brat na to ohlad,lebo by sme deti nikdy nemali...ale tak keby som na rodicovskej,tak je nas rozpocet v minuse,ale to nikto nevidi a nechce vidiet,pocut....vsetci teraz vidia to,ze teraz sa mame dobre,ale keby klesnem na RP,tak sme v minuse....A tak sme s muzikom uvazovali,ze zostaneme pri jednom a mozno casom,aj motyka vystreli,ze budeme zarabat viac a potom mozno sa dame aj na druhe.... 😀
Porod som podla mna taky tazky nemala,aj ked som na stole odpadla,lae v pohode....to by som nevidela ako dovod nemat dalsie babo...skor to vidim po tej financnej stranke a fakt ako ostatne pisete,ze je fajn mat vacsi vekovy rozdiel,uzit si jedno,aj druhe,vychutnat si kazdy krok,slovo,pokrok a vsetko okolo toho...a nie,ze ked mi niekto povie,odbijes si to a budes mat pokoj...ja si nerobim a nechcem robit deti kvoli tomu,aby som si odbila a mala pokoj,ja si to chcem vychutnat!!! 😉 🙂
Ahojte,aj my sme zatial traja a úplne nám to stačí..možno niekedy 😉
ahojte, ja som mala 12 rokov jedinacika. vzdy som chcela mat vacsi vekovy rozdiel medzi detmi a aj "vdaka" tomu, ze som sa rozviedla a neskor druhy raz vydala sa mi to aj splnilo. vzdy som si chcela dietatko maximalne uzit, kym pride dalsie. vsetci do mna rypali, kedy bude druhe hlavne ked mal syn tri a viac. ale kedze je to moj zivot, tak nebudem predsa rodit len preto aby boli susedky spokojne. S druhym muzom sa nam narodili dvojicky a smahom ruky som sa dostala do druheho extremu..okolie usudilo, ze tri deti je uz aj tak dost, takze dalsie nech urcite neplanujeme. ako vidite, ludom sa jednoducho vyhoviet neda. 😝 kazdy najlepsie vie sam na co si trufa a co chce. ja sama za seba hovorim, ze ak by k nam casom pribudol dalsi cloviecik, vobec by mi to nevadilo.
ahojte..no my uz sme tiez styria 😉 ale najskor som teda druhe moc nechcela svokra sa atale pytala kedy druhe to mal maly rok hovorim,ze este urcite nie...tehu bolo super ale maly nam dal zabrat silne koliky malinko spaval bola som znicena a nevladala som a nie to este jedno dieta..zacal spavat celu noc ked mal 2 a pol roka...lenze zrazu som bola ja ta co chcela druhe jednoducho to na mna prislo ze chcem dat malemu surodenca musel prejst urcity cas aby som zabudla nato co bolo.. dnes mam krasnu dcerku ktoru maly zboznuje aj ked je to obcas o drzku maly je viac chory doma ako v skolke a mm cele dni v praci ale nastastie som si vymodlila dobre dieta takze sa to da a nemenila by som aj keby som isla z posledneho deti vyrastu a ja sa budem uz len usmievat
ale samozrejme niktoru neodsudzujem ked chce mat len jedno baby j eto na kazdej ako sa citi ja som vdacna zato ze mam doma parik a budu spolu vyrastat 😉
@rainee nas adamko je rovnake dieta,temperamentne,uplakane,uvrieskane.vyzaduje si maximalnu pozornost.ja sa mozem venovat domacnosti len ked spi,inac mam smolu.a naozaj sa strasne tesim ze uz bude mat 6m.je to len lepsie a lepsie

@ranavika @michaela18 súhlasím s tebou, že je to každého osobná vec. Sestra bude mať teraz malé o mesiac, tak sa teším, že budeme mať bábätko v rodine, ale na druhej strane moja Katka je už veľká, v podstate aj samostatná - na jeseň už z nej bude prváčka 🙂 a neviem si predstaviť, že by som mala teraz malé bábo. My sme si odmala prešli už všeličím. U mňa je to tak, že ja všetky tie detské choroby veľmi prežívam a robím paniku. Keď je malá zdravá tak som v pohode, ale keď príde nejaká choroba tak si stále poviem, že ďalšie dieťa nikdy viac, no ale nikdy nehovor nikdy 😝