icon

Stačí nám jedno dieťa

michaela18
6. apr 2012

najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.

michaela18
autor
15. apr 2012

@miriam11 presne mam ten isty pocit.vobec nie si sebecka.treba mysliet aj na seba.ved aj deti potrebuju kludnu a stastnu maminu.nie kazda mame silu vychovavat a rodit viac deti z roznych dovodov.ja sa necitim ani fyzicky.moje telo zle znasalo tehu ,atd,atd...nehovoriac o tom ze aj vyzera inac.aj ked mi manzel povie ze som krasna,ja ked pozriem do zrkadla tak vidim ako mi to dalo zabrat.snad este raz budem vyzerat k svetu.no teraz mi tu urcite napise nejaka mamicka,ze toto je uz vrchol a som uz naozaj sebecka.ale ja sa citim po porode strasne skareda.asi som nejaka vadna.neviem ako by som vyzerala po dalsom tehu.ved my zeny sa chceme pacit 😉

klauduska
16. apr 2012

@miriam11 moja rec a uplne s tebou suhlasim,ja by som sice o flek neprisla,ale musela by som opat riesit pracu ovela skor,ako by male nastupilo do skolky a hold,pri dvoch detoch si to uz neviem predstavit.... 😒

bejbypd
16. apr 2012

Michaela neviem prečo by si mala byť vadná. Každá sme iná, každá znášame tehu inak. Ja som preležala dva mesiace v nemocnici s nohami pomaly na strope aby som si vynosila moje krásne zdravé dievčatko. Z pôrodnice som odchádzala v rifliach, ktoré som nosila ešte pred tehu. Teraz som ešte chudšia ako som bola predtým, no za tehu som pribrala len 6,5 kg z toho malá mala 3 kg. Takže asi patrím k tým šťastným ženám. No prsia mi zostali také že mám celkom problém pred mužom dať dole podprsenku... Podľa môjho názoru však vôbec nie si sebecká. Ja absolútne chápem, že už dieťa ďalšie nechceš alebo sa naň necítiš. Nikto nemá právo súdiť druhých. Je to len Tvoje rozhodnutie a hotovo. Mám ale pocit, že si len nejak krátko po pôrode a takéto myšlienky sú úplne normálne. Ja by som druhé brala hneď po pôrode,nás ale nepustí finančná situácia. Teraz to nechávame už na náhodu. Ja vidím na mojej malej ako strašne potrebuje toho súrodenca v poslednom čase nám skoro každý deň plače že ona chce sestričku alebo bračeka. Strašne rada by som jej to dopriala aby mala na svete niekoho o koho sa môže oprieť keď mi tu náhodou nebudeme.

teruliatenko
16. apr 2012

no ja mam dve a mam co robit, nic nestiham. snazim sa najviac venovat len im dvom ale na mna nepripada cas... takze vsetko pride casom ale lepsie je mat dve, jedno pri druhom ...... a mam rozdiel medzi nimi rok a pol--- 😝 😝

llia
16. apr 2012

@michaela18 Inak ja mám ročné a mne sa uľavilo tiež po pol roku, keď začal sedieť, lebo sa aj trochu pohral sám v postielke.Aj sme s ním už mohli medzi deti do detského kútika / kým nesedel, tak sa to nedalo sa tam hrať/ a keď začal chodiť, tak to bola najväčšia uľaha. Už začal byť samostatnejší. Byt sme mu prispôsobili, aby si neublížil, tak mu nemusím byť stále za zadkom a kričať, aby nerobil to alebo ono. Samozrejme dohliadam bez dozoru nemôže byť, ale môže sa sám pohybovať. Presne viem, čo píšeš...u nás bordel až kým nešiel spať, stále si žiadal pozornosť a my sme mu ju aj poskytli. 🙂 Teraz pri ňom aj navarím, aj upracem, medzi tým sa hrá, pozerá rozprávky, rozprávam sa s ním, on tiež komunikuje po svojom. Dokonca keď je pekne, tak sa nám podarí ísť aj na hodinku von doobeda a potom už len dovarím obed a šup poobedný spánok🙂)ja mám potom chvíľku pre seba, ako teraz🙂

llia
16. apr 2012

@teruliatenko lepšie?...ja by som sa zbáznila a môj muž tak isto, je fajn, že to naraz zmákneš a už bude lepšie. Ja si zase rada urobím čas aj pre seba, bez koníčkou a socialneho kontaktu.../len s deťmi/ by som nemohla existovať. Obdivujem🙂))drž sa

zuzana76
16. apr 2012

Myslim, ze pri par-mesacnom babatku ma na druhe dieta chut maloktora z nas, je to narocne a vycerpavajuce obdobie, zaroven vsak najkrajsie v zivote zeny - stat sa matkou. Ked som este nemala deti , tak som si vravela,ze jedno nam bude stacit, ale ked sa narodil prvy vytuzeny syncek na ktoreho sme cakali asi 6 rokov, tak som si este v porodnici slubila,ze sa sem o nejaky cas vratim. A stalo sa, o 3 roky sa nam narodil druhy syncek, kedze boli obaja Cs, tak som si po druhom porode povedala,ze to uz staci, ale ..... zase tuzobne pozeram na malinke babatka v kocikoch 😀 . Zivot aj rozhodnutia sa casom menia, mozno sa zmeni aj to vase a ked nie, tak nie. Budete zit pre svoje dietatko.

teruliatenko
16. apr 2012

ako, ze je to lepsie z pohladu deti, ze im to ubehne a prakticky aj mne,, ale ked je dieta žive a je za dvoch a 100percentne potrebuje vasu pozornost, tak to je dost,,,, chcem len povedat všetkym maminkam ked sa nemusite s detmi ponahlat tak sa neponahlajte ono vam to neutecie, ale viac si uzite seba lebo potom na to nebude cas....nikdy by som nepovedala ako deti dokažu zmenit človeka..... a dakujem im zato---- 😝 😵

llia
16. apr 2012

@teruliatenko to je pravda, človeka materstvo riadne zmení 🙂

tessinka
17. apr 2012

@michaela18 , áno, ja som to tiež tak od teba pochopila. Podľa mňa je táto diskusia zvláštna v tom, ako sa rozprávame o veciach, na ktoré o niekoľko rokov budeme mať iný názor, lebo naše dieťa vyrastie, a tiež v tom, že ich vlastne nie vždy vieme ovplyvniť, hoci si myslíme, že vieme a že rozhodnutie je len na nás... Ale to je možno na tej diskusii také pekné: nejako si to popremýšľame, poradíme, povieme si skúsenosti a postupne, časom, v nás možno dozreje iné rozhodnutie a tiež to bude pekné...

Inak, pre mňa je cenné, ako to niektoré píšete, že ste jedináčikovia - teraz u vlastne veľkí 🙂 a samé ste matkami - a je to v pohode. Aspoň trochu ma to utešuje. Lebo jedna vec je to, že my rodičia sme v trojčlennej rodinke spokojní, máme vlastne všetko, ale nikdy som si nie istá, ako to vlastne berie to dieťa, najmä keď je väčšie.

A napríklad ja poviem rovno za seba, že v istom zmysle je mať jedno dieťa veľmi pekné: Robí vám radosť, užijete si ho a keď trošku podrastie, vy sa môžete venovať v práci, manželovi, žena má čas aj na seba - s jedným dieťaťom je to pohoda.A tiež napríklad od kamošiek viem, aké sú vyčerpávajúce všetky tie súrodenenecké hádky. Všetko má svoje klady aj zápory.

teruliatenko
21. apr 2012

@tessinka pekne napisane.......

franzziska
19. jún 2012

@michaela18 a vsetky mamicky...tiez planujem len 1 dieta..a preto ze mam viacero diagnoz ktore mi budu zhorsovat tehotenstvo a vlastne mam problem aj vobec otehotniet....vela penazi bude stat ta liecba, najma ta psychika zaberie, tak sa bojim tym prejst raz nieto este raz..a najma su to tie zdravotne dovody...tak som pevne rozhodnuta mat len to 1, ak sa vobec podari....

nemajte zle svedomie ze chcete len 1 dieta....nie ste ani sebec ani zbabelec!!!...je to vas zivot a vy sa rozhodujete co chcete v zivote a aku rodinku!!!!.........nemyslim ze je to zla vec a vsetkych ktori hovoria ze je to zle a nebodaj robis syncekovi zle ze nebude mat surodenca, by som poslala do haja!!!!!!

franzziska
19. jún 2012

@michaela18 aj ja som chcela mat kedysi 2...ale casom som zmenila nazor..je to aj najma kvoli dnesnemu svetu aky je zly a vsetko je len o peniazoch..matky su utlacane na materskej...a ako vravim chcela som 2 ako dievca, teraz este nemam ani 1 dieta a ziadne depresivne pocity po porode aj tak som pevne rozhodnuta pre 1 ..a vsetkym co hovoria ze byt jedinacik je zle tak im odkazuje, trhnite si nohou....mala som 1 surodenca a nijak ma to v zivote neovplyvnilo.....

fomarik
19. jún 2012

Pripájam sa do klubu. Tiež sme vždy chceli len jedno dieťa, ...síce to šlo trošku ťažšie...ale máme JU!! ♥ O druhom neuvažuejme, neplánujeme. Chceme sa naplno venovať našej dcere - vytuženej, vymodlenej!!!!! 😵 😵 😵 😵

michaela18
autor
19. jún 2012

@franzziska dakujem,ja som si uzila az az.sme velmi stastni ze mame adamka,naplno si ho uzivame.a tak to aj ostane.a ked vidim ako sa surodenci v dospelosti idu povrazdit pre majetky po rodicoch tak mi je smutno.neobislo to ani nasu rodinu.tak aspon nebude mat adam problem.a ked zatuzime po dalsom,tak sa pokusime o adopciu,to uz mame s manzelom vydiskutovane 😉
prajem vsetko dobre a drzim silno palce aby sa ti podarilo co najskor otehotniet a mala si co najmenej problemove tehotenstvo.byt mamou je krasne 🙂

rainbow1
19. jún 2012

ja som si 12 rokov myslela, že nám jedno stačí, na radosti aj starosti, a potom ma začali opäť chytať materské pudy a máme doma 11 mesačného drobca 🙂 naše zlatíčko

mataharyy
19. jún 2012

@michaela18 Z toho si nic nedělej, lidi jsou vesměs strašně hloupý a nevědí co chtějí, kdyby jsi jim řekla že už pracujete na druhém, budou kroutit očima stejně, že tak brzo... Takže myslím že na lidi kašli, sama musíš vědět na co si troufáš a hlavně co chceš, pokud ti stačí jedno dítě, tak měj jedno, pokud jich chceš deset měj jich deset, pokud nechceš žádné a chceš chovat rybičky, tak to udělej a na lidi se vykašli 😉

elvira
20. jún 2012

Jak čtu, tak řada z vás spíš řeší okolí, než svoji touhu "jen" po jednom dítěti. 🙂
Jen se divím, že lidi, kterých se to přímo netýká mají takové starosti.
My jsme druhé dítě zatím odsunuli - musíme dořešit bydlení - a už poslouchám blbé kecy... 😝
Na první jsme čekali 4 roky, tak někteří mají starost, aby to šlo. Když jim odpovím, že jestli bude jedno, tak bude zkrátka jedno, někdo nemá žádné, někdo má pět, tak mi odpoví univerzálně:" jedno je pro strach..." Jen přemýšlím, jestli pro jejich nebo pro můj. 😀

alex31
20. jún 2012

@michaela18 ... ahoj aj my mame iba jedno dieta a pri nom aj ostaneme .. je to moje rozhodnutie .. ked sa maly narodil tiez my kazdy vravel ze mam pockat ze ta tuzba po druhom dietati este len pride ale uz mame nieco cez 2 roky a ja som stale viac a viac presvedcena ze ostaneme len pri tom nasom jednom drobcovi a druhe dieta uz nechcem a nech si vravi kto chce co chce .. je to predovsetkym moje rozhodnutie , manzel to akceptuje a ani nenalieha .. uzivame si maleho a sme stastni ze ho mame a mozeme mu dat vsetko co potrebuje a po com tuzi 😀 😀 😀 nepocuvaj okolie a riad sa tym co citis ... mozno po case pride na teba tuzba po druhom dietati a mozno nie .... a co??? ako to tu uz bolo niekolkokrat napisane mat jedno dieta v sucasnosti uz nie je nic vynimocne 😀 😀 😀

rainee
20. jún 2012

@michaela18 no tak moja ma 2,5 roka a tusim je to stale len horsie - je umrncana, musim na nu davat vkuse pozor lebo stale nieco vymysla, nevie sa absolutne sama prehrat, nechce jest a spat (v noci vstavam castejsie ako ked bola kojenec lebo spekuluje s cikanim, pitim a neviem co vsetko), je hyperaktivna, byva castejsie chora lebo ma slabsiu imunitu atd..... my doslovne uz padame na hubu a uprimne mam pocit ze niektore mamky s 2-3 detmi to maju pohodovejsie 😀 zlate casy ked este vydrzala v kociku (len do 1,5 roka) a odkedy zacala behat tak sa nezastavime 😉 dufam ze ked bude v skolke (bohuzial mi ju teraz nezobrali tak pojde az skoro ako 4-rocna) trosku sa ukludni. inak je podla dr. nadpriemerne inteligentna a sikovna, vraj s takymi detmi je to narocnejsie 😉

rainee
20. jún 2012

a este chcem dodat ze sa snazim pripomienky okolia ze preco len 1 dieta neriesit. kazdy sme iny, ja sa na druhe uz necitim, mozno casom ked mala vyrastie zmenim nazor, ktovie. ako som pisala ja som jedinacik takze to neviem posudit ake to je mat surodenca. ale mala som super detstvo, kopec kamosiek takze vobec mi surodenec nechybal, takze ak by mala zostala sama myslim ze to bude ok. tiez nie je zarucene ze si budu surodenci dobre vychadzat a spolu sa hrat, poznam skor opacne pripady, ale to je uz ina tema. 😉 niekto tu napisal ze 1 dieta je pre strach - ja si myslim cim viac deti tym viac strachu 😉

meleri
20. jún 2012

@michaela18 kasli na ty lidi, at si rikaji co chteji, nemaji pravo vas soudit kazdy si muze zit jak chce, nekdo bez deti,nekdo s jednim...a kdyz mas teprve pet mesicu po porodu to je strasne brzo, klidne se vsechno muze zmenit za tri ctyri pet let....ja jsem tehotenstvi prolezela v nemocnici, pak se narodil predcasne a taky mel reflux a byl celkove malicky a tak, proste lidi co toto nezazili tak nevi o cem mluvi, nemaji pravo te odsuzovat...

binki
21. jún 2012

není týden, aby mne někdo neranil otázkou: "Tak kdy bude druhé?" nebo "Ty nechceš sourozence?" Napřed jsem dva roky léčila štítnou žlázu, teď jsem byla na velké operaci s žílami. Po miminku toužím, ale chci být zdravá pro našeho syna, který je velmi aktivní. Takové otázky lidí, kteří nic netuší, mne vždycky bolí. No, nevím, jak to ignorovat.

maatuulka
22. jún 2012

Ahoj maminy, pridavam sa k Vam. Ja planujem tiez ostat len pri jednom dietati. Nemam ziadne zdravotne dovody.. je to len z mojho takeho "presvedcenia" .. mozno je to sebecke.. ale ked to tak citim, menit to nebudem.

babulatko
22. jún 2012

pripájam sa do klubu...aj my sme sa rozhodli len pre jedno dieťatko. V minulosti sme plánovali dve deti, ešte aj počas tehotenstva som s tým rátala...kúpila kočík univerzálnej farby (zelenej) a podobné veci. Po pôrode prišli zmeny v živote, dcérku som kojila každé 2 hodiny, takže som sa minimálne 4 mesiace nevyspala, no hrúza. Finančná stránka nás tiež dosť tlačí, pretože máme hypotéku atď..a kopu ďalších dôvodov spôsobilo, že sme s manželom zmenili rozhodnutie. Tiež si chceme užiť našu 1,5 ročnú bambulku, ktorá je veľmi živá a neposedná 🙂 a možno za pár rokov zmením rozhodnutie a možno nie. Len ma trošku mrzí, že mama aj sestra si myslia že jedno dieťa je málo, lebo bude sama keď my pomrieme a blablabla....Ja mám so sestrou dobrý vzťah ale zato môj manžel má dvoch súrodencov a vôbec sa o seba nezaujímajú, takže podľa mňa počet súrodencov nie je dôležitý, skôr vzťah ktorý majú medzi sebou. Držím vám babulky palce, aby ste nepočúvali okolie ale rozhodovali sa podľa seba 🙂 je to váš život a vy si ho žijete 😉

babullka1
22. jún 2012

ahojte..tak aj ja sa pridam k maminam ktore ostavaju pri jednom dietatku...ja druhe neplanujem a ani nechcem...myslim ze je to kazdeho osobna vec no minule ma dozrala jedna mamina 6tich deti..ze vraj som sebecka a neni som koli tomu dobra matka lebo myslim na seba a nie na dobro dietatka ktore bude samo..Ja som vsak mala komplikovane a zle tehotenstvo a uz by ma nik na dalsie neprehovoril..som vdacna a stastna ze sa mi po tom vsetko mnarodil zdravy syncek. 😉

franzziska
22. jún 2012

@maatuulka nie je to sebecke 😉 😉
@babullka1 to je blbost..clovek ma okrem rodiny aj priatelov, manzela/ku..tak nie je sam

@babulatko surodenci/rodina nie je vzdy zarukou stastneho zivota a dobrych vrelych vztahov..manzel ma 3 bratov a su to zli ludia...tieto osoby maju proste svoj iny nazor a vsemozne ho chcu pretlacit aj na vas..nedajte sa..kazdopadne vy sama viete presne co je pre vas 3 to spravne a v prvom rade aby ste vy mala pokoj v dusi a prijemny zivot..a nie byt stresovana mamina 🙂

erinnuska
23. jún 2012

Jaaj kočky, aj ja som po prvom pôrode tvrdila, že už nikdy viac a držalo ma to dosť dlho. Jednak som bola dosť mladá aj ťažký pôrod, manžel rozhodol, po 4,5 roka sa narodil synátor 🙂 Tehotenstvo aj pôrod úplne v pohode, pravý opak ako pri dcérke, synček úžasné, pohodové a šikovné dieťa, užívala som si každučký deň s ním a tak je to vlasntne dodnes . Po pár rôčkoch som zatúžila ešte po krpcovi, teraz máme tri deťúrence a sme radi 😉 Vychovávať dieťa v neskoršom veku dá síce riadne zabrať, ale oplatí sa. Myslím, že sa nedá plánovať dlhodobo dopredu, hlavne v dnešnej dobe a hovoriť v 25 už NIKDY nechcem mať dieťa je príliš odvážne. Ale každý má právo na svoj názor, treba ho rešpektovať 😉

monickapd
23. jún 2012

ahoj žienky 🙂 ja som tiez povodne chcela len jedno dietatko...bola som o tom dost dlho presvedcena... 🙂 potom sme sa rozhodli pre dcerku, to nikdy nebudem lutovat pretoze je tiez uzasna, tak do tretice vsetko naj.. 😉 je to tazke a narocne, nepisem ze nie, ale stoji to za to... 😉 😵

lenka110611
23. jún 2012

Keď som s mojím mužom chodila, pýtali sa kedy svadba... keď sme sa vzali, pýtali sa kedy dieťa... keď sa nám narodila, pýtali sa kedy druhé... môžem sa aj zblázniť, rodina si vždy niečo nájde... tvoje dieťa je ešte maličké, za pár rokov určite zatúžiš po ďalšom, napriek tým všetkým problémom. A ak sa ozaj rozhodneš mať jedno dieťa, veď a čo je to snáď trestné? Okolie to musí rešpektovať, je to tvoj život.