icon

Strach z meškania vo vývoji 15-mesačného dieťaťa

27. apr 2025

Dobrý deň,
rada by som poprosila o názor a zdieľanie skúseností, lebo som už z toho zúfalá a nedokážem nič iné riešiť.
Synčel má čerstvých 15🌜 a vôbec samostatne nestojí a chôdza vyzerá byť v nedohľadne. Pred pár dňami urobil pár krôčkov pri nábytku, ale obchádzanie nábytku by som to ešte nenazvala.
Dokonca začal tlačiť jedálenské stoličky a s nimi teda prejde poriadny kus. Ale nepodporujeme ho v tom, ale ani nezakazujeme, nakoľko podľa fyzio je to prirodzené. Štvornožkuje od 10,5 mesiaca, stojí s oporou od 12,5 mesiaca. Od 11 do 12,5 mesiaca sme cvičili vojtovku kvôli hypotónii a hypermobilite, následne sme ukončili na názor lekárky, ktorá potvrdila, že hypotónia takmer vymyzla, rovnako diastáza na brušku. Neurologické vyšetrenie nič neukázalo. Neviem preto, kde môže byť problém. Nespím, nedokážem na nič iné myslieť, len sa každý deň prizerám na to, ako syn zaostáva vo vývoji a neviem mu pomôcť.
Nikdy sme mu nepomáhali v zmysle, že sme ho nedávali sedieť, nasilu nestavali, nekupovali sme mu tlačítka či chodítka a ani za ruky ho vodiť nebudeme, nakoľko vieme, že to nie je dobré.
Každý sa nás z okolia pýta, či už chodí, kedy začne, prečo nechodí a porovnávajú s mladšími deťmi, ktoré chodia. Samozrejme, viem zareagovať, ale vždy to so mnou vnútorne zamáva. Viem, že mi môžu byť ukradnutí, ale skutočne mám obavy a strach, kedy to príde a či to príde. Aj keď viem, že každé zdravé dieťa začne chodiť, ale tie obavy sú silnejšie ako ja.
Chodíme aj plávať, aj na babybalance, naháňame sa štvornožky, aby sa stále spevňoval, chodíme na ihrisko, aby okukával chodenie od starších detí. No úplne bez úspechu.

gejb
27. apr 2025

Mne to pripadá, že sa syn skôr len boji. Možno niekedy spadol alebo ma vrodený respekt z toho ze by spadol a mohol si ublížiť.
Keď vie tlacit stoličku a aj chodíte plávať tak si myslím ze je pevný dosť a len má v hlave blok sa pustiť.
My toto mame čerstvo za sebou, pred mesiacom spravila dcéra prvé kroky takže to mam ešte v pamäti. Samostatné začala stat tak, ze sa držala gauča a zabávali sme ju hračkami, ona ich brala do ruky a občas sa pozabudla a chytila do každej ruky jednu hračku a už stála. Keď si to všimla tak sa opustila na zadok, ale casom chytila sebadoveru...
Okolo nábytku sme ju tiež motivovali hrackami, alebo keď už sa pustila jednou rukou chytili sme jej druhu ruku a išli s nou. Podľa mňa je normalne viesť dieťa za ruku, aby videlo ze ma oporu a nemusí sa báť.
Ak chodíte na BBalance tak asi cvičíte aj "medvedku daj labku", že si dieťa posadis obkrocmo na nohu, chytis za boky a naklanas do strán...ú nás toto veľmi pomohlo lebo sa tak naučila držať rovnováhu a bola stabilnejšia....
Ale nebála by som sa....syn je asi z tých opatrnejšich ale čoskoro sa rozuteka, len si musí začať veriť 🙂

kristina210
27. apr 2025

Ak ťa to upokojí, malý má 22 mesiacov, postavil sa až ako 15.5 mesačný, iba okolo 16teho mesiaca začal obchádzať nábytok, prvý krok sám urobil ako 18-mesačný, odvtedy začal doslova lietať...do toho v 20.mesiaci mal nohu 3 týždne v imobilizácii kvôli podozreniu na zlomeninu, chodí a behá rovnako ako jeho rovesníci, nevieme ho zastaviť. Ak je všetko podľa lekárov ok, tak sa daj do kľudu, ver svojmu dieťatku a všetko príde tak, ako má 🙂. Tiež som bola smutná, nedočkavá a trpla či je všetko v poriadku ... prestala som to v hlave riešiť, verila mu, užívala si s ním dni a keď on na to fyzicky a psychicky dozrel, jeden deň nás zo sekundy na sekundu prepkvapil 🙂. Tiež sme riešili neurológiu a podobne, všetko bolo ok a potreboval len čas ... tiež sme mu nepomáhali, ani nechcel ... a čím viac som mu k tomu niečo hovorila, o to viac krútil hlavou, že "nie" ...musel k tomu prísť sám

autor
27. apr 2025
@gejb

Mne to pripadá, že sa syn skôr len boji. Možno niekedy spadol alebo ma vrodený respekt z toho ze by spadol a mohol si ublížiť.
Keď vie tlacit stoličku a aj chodíte plávať tak si myslím ze je pevný dosť a len má v hlave blok sa pustiť.
My toto mame čerstvo za sebou, pred mesiacom spravila dcéra prvé kroky takže to mam ešte v pamäti. Samostatné začala stat tak, ze sa držala gauča a zabávali sme ju hračkami, ona ich brala do ruky a občas sa pozabudla a chytila do každej ruky jednu hračku a už stála. Keď si to všimla tak sa opustila na zadok, ale casom chytila sebadoveru...
Okolo nábytku sme ju tiež motivovali hrackami, alebo keď už sa pustila jednou rukou chytili sme jej druhu ruku a išli s nou. Podľa mňa je normalne viesť dieťa za ruku, aby videlo ze ma oporu a nemusí sa báť.
Ak chodíte na BBalance tak asi cvičíte aj "medvedku daj labku", že si dieťa posadis obkrocmo na nohu, chytis za boky a naklanas do strán...ú nás toto veľmi pomohlo lebo sa tak naučila držať rovnováhu a bola stabilnejšia....
Ale nebála by som sa....syn je asi z tých opatrnejšich ale čoskoro sa rozuteka, len si musí začať veriť 🙂

@gejb
Ďakujem pekne za komentár ❤️
Áno, syn je opatrný, ale nejak nikdy nespadol. Samozrejme, že sa mu pri štvornožkovaní občas šmyklo, ale nič vážne. Dokonca ani keď sa učil sedieť, nikdy nepadol, lebo sa to naučil sám, keďže sme ho pasívne nikdy neposadzovali.
Avšak on ešte ani samostatne nestojí, len s oporou. Keď ho motivujem, prejde aj okolo steny tak, že sa drží dva rukami a ide do bokov. Inak nemá rád, keď ho niekto drží za ruky, nechápeme prečo, ale málokedy nám to dovolí.
Úprimne neviem, čo robiť viac.
Ako chápem, že chodiť začne, ale každý deň myslím na to, že čo ak nie. Aj keď to nedáva celkom zmysel.
Čakala som, že v 15. mesiacoch už bude aspoň za ruku chodiť. Neviem, naozaj 🫣

autor
27. apr 2025
@kristina210

Ak ťa to upokojí, malý má 22 mesiacov, postavil sa až ako 15.5 mesačný, iba okolo 16teho mesiaca začal obchádzať nábytok, prvý krok sám urobil ako 18-mesačný, odvtedy začal doslova lietať...do toho v 20.mesiaci mal nohu 3 týždne v imobilizácii kvôli podozreniu na zlomeninu, chodí a behá rovnako ako jeho rovesníci, nevieme ho zastaviť. Ak je všetko podľa lekárov ok, tak sa daj do kľudu, ver svojmu dieťatku a všetko príde tak, ako má 🙂. Tiež som bola smutná, nedočkavá a trpla či je všetko v poriadku ... prestala som to v hlave riešiť, verila mu, užívala si s ním dni a keď on na to fyzicky a psychicky dozrel, jeden deň nás zo sekundy na sekundu prepkvapil 🙂. Tiež sme riešili neurológiu a podobne, všetko bolo ok a potreboval len čas ... tiež sme mu nepomáhali, ani nechcel ... a čím viac som mu k tomu niečo hovorila, o to viac krútil hlavou, že "nie" ...musel k tomu prísť sám

@kristina210
ďakujem za zdieľanie Vašej skúsenosti 🙏

autor
27. apr 2025
@kristina210

@kristina210
prepáčte, ešte mi napadlo. Váš synček sa ako 15,5 mesačný postavil s oporou alebo už stál sám?

andrejka1974
27. apr 2025

Každé dieťa je iné neboj všetko doženie moja začala chodiť až v 20 mesiacoch proste nechcela a syn ten už v roku a pritom sa vyvíjali obaja v pohode

mogaa
27. apr 2025

nestresuj, do 18mesiavov má čas a keďže sám so stoličkou chodí, je uplne v poriadku....čím staršie dieťa tým sa púšťa pomalšie samo do priestoru lebo už si pamôtá, vie že môže spadnúť a buchnúť sa, deti sú už jednoducho opatrné....ak už sám začína chodiť popri nábytku, kludne mu kúp taký stabilný pevný vozík, čo dieťa tlačí pred sebou....naša sa presne tak rozchodila, tiež mala okolo 15mesiacov

zuzanaete
27. apr 2025

Nadych, vydych. Dieta bolo vysetrene aj odbornikmi, cvicite, dieta pomaly napreduje, rak aj k tej chodzi sa dopracuje. Ma este cas 3 mesiace. Teraz sa ti to moze zdat dolezite, ze kedy presne zacne chodit. Realne je to uplne nepodstatne. Pytal sa ta niekto na skole alebo na pracovnom pohovore, ze kedy si zacala chodit? Ako uz bolo spomenute, ked zacinaju chodit starsie deti, tak to uz ide pomalsie, lebo su opatrnejsie. To tie 8 mesacne deti maju otlcene hlavy, lebo sa bezhlavo pustaju. Nas syn zacal chodit, ked mal 16,5 mesiaca. Uz je skolak a pohybovo velmi zdatny. Ktory sport vyskusa, tak s nim nema problem.

taktotedanie
27. apr 2025

Ale ved na chodzu sa caka do 18mes a potom sa to riesi, nevidim nic v com by tvoj syn zaostaval

nila0622
27. apr 2025

Ahoj, napíš mi SS ak chceš 🙂

kristina210
28. apr 2025

On sa ako 15.5 mesačný iba postavil prvýkrát pri gauči...dovtedy 4nožkoval, 4nožkovať začal až v 12-tom mesiaci, presne ako 11.5 mesačný

maryetta
28. apr 2025

Mam doma tiez 15mesačnu. Tiez nechodi. Spravi max 3kroky a dost. Stale len 4-nozky. Ale ona je uz takto minimalne mesiac a posun nejako v chodzi nejde.
Ale uz asi 1-2tyzdne ze sa sama v priestore postavi. Aj si "čupne".
Dr. Že zatial je to ok. Ze do cca 18m ma "čas". No neviem. Ono u nej to vyzera že už začne a stale nič.
Podla mna sa len boji.
Zase po inej stranke je velmi šikovna takže beriem to aj tak, že nemože byť šikovná vo všetkom 😂

maxik24
28. apr 2025

Do momentu, kedy si napisala, ze si dufala, ze bude v 15m ASPON ZA RUKU chodit, a ze obchadza stenu len tak, ze do bokov... Som si hovorila aka fajn konecne maminka, ktora rozumie rozvoju dietatka, neposadza, netlaci, nechava same a podporuje. Prosim ta, obchadzanie ukrokmi je uplne ziaduce, takto presne sa to dieta UCI chodit. Za ruku prosim ta nikdy. Jasne, ze ked bude samostany chodec, tak na prechadzke okolo cesty a podobne, hranice od malinka, tam je to v poriadku. Ale nechci dieta tahat za ruku a tesit sa, ze chodi. To je to najhorsie. Musi sam. Podporuj ho aj nadalej, obe moje deti pred samostatnym chodenim tlacili stolicku, je to znak zrenia mozgu, takto sa nauci s prirodzenou oporou slapat dopredu, nie do boku, ako robi popri stene a nabytku. Vsetko mu ide postupne tak, ako je ziaduce. Zvolni, netlac ho na ihrisko, aby okukaval, nie je hlupy. Ano, aj za mna je 15m uz dost na prve kroky, no aj syn zacal presne takto a vsetko je v poriadku. Hlavne riesite s odbornikmi, to je podstatne. O mesiac chodi 🙏 este predzvest smaotneho postavenia v priestore je medvedia chodza, tu robi? Od nej je to len par tyzdnov, kym pochopi, ze sa da postavit a kracat, neboj. Vyvija sa normalne a to ja som extra "zla" na rodicov, ktory vyvoju dietatka nerozumeju, nezaujima ich, robia veci nespravne. Ty robis vsetko spravne, len to velmi silis. Pojde to, neboj. Hranica na chodenie je 18.. To je este stvrt roka, to je extremne dlha doba. Keby mal 17m uz, nepovoem, panika na mieste.

autor
28. apr 2025
@maxik24

Do momentu, kedy si napisala, ze si dufala, ze bude v 15m ASPON ZA RUKU chodit, a ze obchadza stenu len tak, ze do bokov... Som si hovorila aka fajn konecne maminka, ktora rozumie rozvoju dietatka, neposadza, netlaci, nechava same a podporuje. Prosim ta, obchadzanie ukrokmi je uplne ziaduce, takto presne sa to dieta UCI chodit. Za ruku prosim ta nikdy. Jasne, ze ked bude samostany chodec, tak na prechadzke okolo cesty a podobne, hranice od malinka, tam je to v poriadku. Ale nechci dieta tahat za ruku a tesit sa, ze chodi. To je to najhorsie. Musi sam. Podporuj ho aj nadalej, obe moje deti pred samostatnym chodenim tlacili stolicku, je to znak zrenia mozgu, takto sa nauci s prirodzenou oporou slapat dopredu, nie do boku, ako robi popri stene a nabytku. Vsetko mu ide postupne tak, ako je ziaduce. Zvolni, netlac ho na ihrisko, aby okukaval, nie je hlupy. Ano, aj za mna je 15m uz dost na prve kroky, no aj syn zacal presne takto a vsetko je v poriadku. Hlavne riesite s odbornikmi, to je podstatne. O mesiac chodi 🙏 este predzvest smaotneho postavenia v priestore je medvedia chodza, tu robi? Od nej je to len par tyzdnov, kym pochopi, ze sa da postavit a kracat, neboj. Vyvija sa normalne a to ja som extra "zla" na rodicov, ktory vyvoju dietatka nerozumeju, nezaujima ich, robia veci nespravne. Ty robis vsetko spravne, len to velmi silis. Pojde to, neboj. Hranica na chodenie je 18.. To je este stvrt roka, to je extremne dlha doba. Keby mal 17m uz, nepovoem, panika na mieste.

@maxik24
Ďakujem 🙂
Vôbec som nemyslela, že tahať za ruku, aby chodil. Asi som sa zle vyjadrila. Veď mi ho nechceme vodiť za ruky, že dieťa ani nechodí, ale levituje. Skôr som si myslela, že už bude chcieť sám a len sa jednou rukou pridrží. Že už by to tak v tomto veku mohlo. Asi som sa mýlila. Jednoducho sa o neho bojím, či je v poriadku, keď to ide taaaak strašne pomaličky. Tú stenu mi objíde len vtedy, keď tam dám nejaké lepky a to len kúsok. Nejak o to nejaví záujem. Neviem ale ako to má vyzerať. O medvedej chôdzi viem, ale nerobí ešte ani tú. Ale asi máte pravdu, že to sílim. Teda v mojej hlave, malého do ničoho netlačím, hra sa ako chcem, lepky som skúsila, už ho nebavia, tak nerobíme. Len ma to trápi.

autor
6. máj 2025
@maxik24

@maxik24
Dobrý deň,
snáď je to nebude pre Vás obťažujúce, ale ste jediná, kto pozná medvediu chôdzu. Malý tak už začal chodiť, popri štvornožkovaniu, samozrejme. Viete cca, koľko to od tejto fázy trvá k samostatnému postaveniu? Nikde to neviem dohľadať a z blízkeho okolia to nik nepozná.

daja07
6. máj 2025

Ak chodite k fyzio tak bu ste mali vediet ze za ruku sa dieta nevodi. Ked tlaci pred sebou stolicku, tak je to super. Prave v tom ho treba podporovat. Resp su take tlaciace chodaky, neviem ako sa to vola. Nedava sa dieta do toho, ale dieta to tlaci pred sebou, ma to kolieska, vyzera to skor ako nejaky vozik.
Je normalne ak deti zacnu chodit do 1,5 roka. Ak to vtedy este ani neskusali, tak sa to potom riesi. Ty sama si s nim uz riesila aj neuro aj cvicenie vojtovky aj fyzio, tak neviem preco to tam s nimi neriesis. Prides mi nejako vystrasena a mozno to aj okolie rozprava somariny a zneistuje ta.
Ja chodim s najmladsim k fyzio od jeho 4 mes. Ziadna vojtovka, ani k neuro nbolo treba ist, ale mal oslavene brusne svaly a nechcel byt na brusku. Nasa pediatricka to vobec neriesila, ze ma cas. Aj tak som si nasla fyzio a ta nam pomohla ako ho napolohovat a stimulovat aby sa posilnil a neskor nezaostaval. Teraz ma 1r5m chodit zacal len asi 2t dozadu. Pri nabytku stal skor ako mal rok a to este nestvornozkoval ani sam nesedel. Ale z plazenia sa vedel vytiahnut popri gauci na kolena a postavit sa.
Na zaciatku ta chodza je vselijaka, ved sa uci ako stat a udrzat rovnovahu. No a ak mu idu napr zuby, tak nas je mrzuty a ani hybat sa mu nechce. Len by sa nosil na rukach a hryzol vseko co mu dojde pod ruky

maxik24
6. máj 2025

Paci, pozri si tento link, je tam krasne ukazana medvedia chodza a zaznie aj to, ze sa objavuje v case ked dietatko tlaci veci pred sebou, a je to priprava na samostatny stoj a postavenie v priestore. Vsetko ide podla planu 💪
https://www.facebook.com/fyziomamatt/videos/677...

autor
6. máj 2025
@daja07

Ak chodite k fyzio tak bu ste mali vediet ze za ruku sa dieta nevodi. Ked tlaci pred sebou stolicku, tak je to super. Prave v tom ho treba podporovat. Resp su take tlaciace chodaky, neviem ako sa to vola. Nedava sa dieta do toho, ale dieta to tlaci pred sebou, ma to kolieska, vyzera to skor ako nejaky vozik.
Je normalne ak deti zacnu chodit do 1,5 roka. Ak to vtedy este ani neskusali, tak sa to potom riesi. Ty sama si s nim uz riesila aj neuro aj cvicenie vojtovky aj fyzio, tak neviem preco to tam s nimi neriesis. Prides mi nejako vystrasena a mozno to aj okolie rozprava somariny a zneistuje ta.
Ja chodim s najmladsim k fyzio od jeho 4 mes. Ziadna vojtovka, ani k neuro nbolo treba ist, ale mal oslavene brusne svaly a nechcel byt na brusku. Nasa pediatricka to vobec neriesila, ze ma cas. Aj tak som si nasla fyzio a ta nam pomohla ako ho napolohovat a stimulovat aby sa posilnil a neskor nezaostaval. Teraz ma 1r5m chodit zacal len asi 2t dozadu. Pri nabytku stal skor ako mal rok a to este nestvornozkoval ani sam nesedel. Ale z plazenia sa vedel vytiahnut popri gauci na kolena a postavit sa.
Na zaciatku ta chodza je vselijaka, ved sa uci ako stat a udrzat rovnovahu. No a ak mu idu napr zuby, tak nas je mrzuty a ani hybat sa mu nechce. Len by sa nosil na rukach a hryzol vseko co mu dojde pod ruky

@daja07
Dobrý deň,
k fyzio nechodíme, lebo sme to riešili a cvičili s primárkou na rehabilitácii, primárkou na detskom oddelení a primárkou na neurológii. Chceli sme synovi zabezpečiť čo možno najlepších odborníkov. Minulý týždeň sme dostali info, že nech syna necháme do 1,5 roka tak, či sa rozchodí sám, lebo indikovaná hypotónia ustúpila a rovnako aj hypermobilita. Vidíte, Vy tiež riešite, chodíte/chodili ste k fyzio, cvičili ste a odporúčate nám chodítko na tlačenie, čo nám nezávisle od seba všetci lekári vyslovene zakázali, a tak isto to neodporúčajú mnohí fyzioterapeuti.
Áno, som z toho v strese ako matka smrteľníčka a okolie tomu nepomáha. Tu som si prišla len po radu mám s reálnymi skúsenosťami.

autor
6. máj 2025
@maxik24

Paci, pozri si tento link, je tam krasne ukazana medvedia chodza a zaznie aj to, ze sa objavuje v case ked dietatko tlaci veci pred sebou, a je to priprava na samostatny stoj a postavenie v priestore. Vsetko ide podla planu 💪
https://www.facebook.com/fyziomamatt/videos/677...

@maxik24
áno, áno, máme pozreté, ĎAKUJEM ❤️

snowflakenel
6. máj 2025

Nasa to iste. Za ruku ide ako strela, no ked ide sama, stale pozera, coho sa moze chytit. Tiez bude mat 15 mesiqcov. Asi je len opatrny.
Moja sesrra naprijlad zacala chodit az ked mala vyse rok a pol.len sa plazila, ani nestvornozjovaka. A twraz je bezkyna. Mama vravi, ze si usetrila nohy.

pralinka86
6. máj 2025

Kludne sa objednajte este k nejakej fyzio, aj inej nez ste boli. Moze ukazat par cvikov na posilnenie bruska ci inych svalov.. a uz len vydrzat. Reci ostatnych si nevsimaj, aj ked viem, ze to je tazke. Proste kazde dieta ma ine tempo. Tiez sme mali doma oneskorenca vo vsetkych pohyb.milnikoch