Topánky pre dieťa s hypotóniou a hypermobilitou

9gabi9
23. mar 2023

Ahojte.
Idem si pre názor, skúsenosť. Naša dcéra (co chvíľa 2r.) má hypotoniu a hypermobilitu. Z toho dôvodu jej kupujem kvalitné pevné topánky, ktoré na odporúčanie fyzioterapeutky aj dr. majú byť aj vyššie, cez členok. Včera som sa náhodou stretla s inou fyzioterapeutkou (poznáme sa z čias, kedy bola dcéra ešte bábätko a cvičili sme u nej vojtovku). A jej názor je, že topánky majú byť pevné, ale určite nie cez členok. Ten má byť voľný, aby sa mohla nožička hýbať.
Aku máte skúsenosť, príp. odporúčania od vašich dr. a fyzio. Ja som z toho už jeleň 😟

anjelicek26
23. mar 2023

Tak ak ma volny clenok nespevneny svalmi, tak vonku na rovnej ploche podla mna nad clenok... na nerovnostiach, doma pri hrani - bosa noha vsade kde sa to da, nech si tvori svaly a cvici. Ale pri dlhej namahavej chodzi vonku proste potrebuje oporu a stabilitu. Nasa fyzioterapeutka vravela, ze vsade mozne boso, ortoped jej predpisal vlozky do topanok, kazdy nejako inak celkovo...ale cvicit a spevnit brucho a chrbat je hlavne. Moja chodi plavat, gymnastika, chodi aj ine, ale toto na spevnenie tela.

9gabi9
autor
23. mar 2023

@anjelicek26
Ďakujem za odpoveď.
To s bosými nohami vravia aj nám. Máme doma senzomotoricky koberec a v lete budeme u svokrovcov na záhrade behať bosí všetci 😁
Ort. vložky či topánky - to že uvidíme až v 3rokoch, podľa toho ako sa nožička vyvinie.
Taktiež cvičíme, baby plávanie a neskôr ju budeme viesť k pohybu, aby sa svaly stále spevňovali.

Len ma zmiatla tá včerajšia informácia ohľadne topánok.
Na druhej strane, nebolo to prvýkrát kedy som počula rôzne názory na určitú vec, pričom mám aj takú skúsenosť, že od dvoch rôznych dr. rôzny názor.