Štvormesačný syn má zležanú hlavičku

lucialucka456
4. jún 2020

Ahojte, potrebujem už pomoc, neviem si poradiť. Mám malého syna ktorý už má pomaly 4m. Máme problém s hlavičkou,strašne ma v zadu zalezanu a aj ľavú stranu. Na pravej strane mi vôbec nechce spať. Kým bol ešte v perinke sa nechal otáčať. Ako som ho otočila tak aj spal. Ale teraz ako z neho vyrástol,tak to je katastrofa. Aj keď zaspí a otočím ho aj tak po chvíľke sa zas otočí alebo sa nato zobudí a už iba plač, plač a plač. Chodím snim kvôli tomu na rehabilitácie (cvičenia) cvičím s ním aj doma 2x denne . Ale aj to ako tak sa nechá. Ale nič sa tým dáko nemení. Nechcem aby mal takú hlavičku. Viem že to bude moja vina aj keď sa snažím. Niekto mi vie dať dáke rady??

nice202
4. jún 2020

Ak je to veľmi zle, existujú špeciálne prilby, ktoré to napravia. http://www.ortoprotetika.sk/novinka/remodelacna...

sonasin
4. jún 2020

@lucialucka456
Ahoj.mala som rovnaký problém.nech som ho uložila akokoľvek za chvíľu bol len na jednej strane.aj začínal mať zležanu hlavičku.doktorka nás chcela poslať na rehabilitácie,ale navrhla aj nech kúpim polohovacie valce.odvtedy mám pokoj.lezi mi len na jednom boku teraz a už to nie je poznat.odvtedy mi aj spinka zabalený v ulite tak sa ani nemá ako otocit.ak by to mal veľa,dr by vás poslala na vyšetrenie,kde mu zmerajú ako moc má zležanu hlavičku a začal by nosiť takú prilbu.my sme sa tomu vyhli vďaka tým valcom

yvik
4. jún 2020

Polohovanie ako odporúčaju iní a taktiež odporúčam aj wojtovu metódu/ cvičenie. Určite bude dobre netrápte sa hlavne.

lucialucka456
autor
4. jún 2020

@sonasin Aké sú to polohovacie valce prosím vás? Už naozaj vyskúšam hocičo len nech mu tu hlavičku viem upraviť kým sa.da

siriusb
4. jún 2020

Vankúšiky proti zležaniu hlavičky všade kde leží na chrbte alebo sedí s opretou hlavou a na noc polohovať valčekami. Ak je to veľmi zlé tak sa vypýtajte na antropomorfiu a nech Vám predpíšu helmu.

zuzka102
4. jún 2020

Kranialna remodelacna ortéza na hlavičku, ako si dostala link v prvom komentári. Je to TOP pomôcka, ale začni to riešiť HNED. Lebo nebudeš ju mať zo dňa na deň, a dieťa to ma nosiť, kým má mäkkú lebku, aby to prinieslo želaný výsledok. Skús si o tej téme vygooglit alebo aj prečítať v diskusiách tu na MK - dozvies sa v nich veľa.

gayano
4. jún 2020

Aj moja mala zlezanu ( zboku), nepomahalo nic, dost to bolo vidno na tvari, aj uska mala posunute.Boli sme objednani do Snopu na helmicku, ale kym sme sa dostali na termin, bolo to stale.menej viditelne ( uz bola mobilnejsia ,cas travila na brusku, plazila sa) a v Snope usudili, ze helmicku uz netreba 🙂 Teraz nevidno nic, akurat zvrchu ked sa.pozriem, ma jedno usko trochu posunute dozadu. Skus aj ten Snop podla mna a porozmyslaj o helmicke.

jankaduricova
5. jún 2020

Ahoj, aj my sme mali presne tento problém..polohovanie nepomohlo, vždy sa pretočil aj tak na tu svoju jednu stranu. Tu jeho zležaninku už bolo dosť vidieť, tak sme sa nakoniec rozhodli pre helmičku, a neľutujem 🙂 bála som sa toho strašne, ako bude fungovať, spať, atď - ale zbytočne, malý si zvykol veľmi rýchlo. Teraz ju nosíme už dva mesiace a hlavička sa krásne napravila 🙂 v pondelok ideme akurát na kontrolu tak som zvedavá čo povedia.

sonasin
5. jún 2020

@lucialucka456
Takto to vyzerá. Stoja okolo11€. Nedovolí bábätku pretáčať sa.v noci ho dávam len na jednu stranu spat,cez deň už ako sa jemu chce.ale ak sa ti zdá,že to má veľa,vypytaj sa na to vyšetrenie(ortoprotetika) kde mu zmerajú deformitu hlavičky.tam mu predpisu potom aj tu helmu na hlavičku a tu bude stále nosit

fiafia
5. jún 2020

Ak je to zle dávajú helmicku. Moja dcérka tiež mala zlezanu hlávku ale nie tak aby ju potrebovala. Chodili sme aj na cvičenie lebo virazne preferovala tú svoju stranu. Nech sme ju podložili akokoľvek,vždy sa otočila tak ako jej bolo dobre. Nám veľmi pomohlo,že bola rada na brušku a potom Keď začala sedieť a stvornozkovat viditelne sa to upravilo aj ked to nieje stopercentne, šťastie je ,že dievčatko a dlhé vlasy zakryjú.

lucialucka456
autor
5. jún 2020

@zuzka102 a to tá sa prosím vás kde rieši?

saraja04
7. júl 2020

@sonasin dobrý deň,tiež máme zležanú hlávku a čítam o tom už strašne veľa teraz.V koľkých mesiacoch ste objavili ten problém a kedy sa vám to napravilo prosím?

saraja04
7. júl 2020

@jankaduricova koľko mesiacov malo vaše bábo,keď ste začali.nosiť helmičku?

zuzankkaa1
7. júl 2020

Dievčatá.... tvar hlavy je genetický daný. Žiadna spolstena hlava babatku neostane. Netrápte deti tým,že im budete dávať helmu a cvičiť vojtovku. Na čo? Na hlavu? Ale toto by dobrá dr mala vedieť a povedať vám to

biela_sova
7. júl 2020

@zuzankkaa1 Zuzka dobry vecer, viete prosim temu rozvit viac? Mam par kamosiek, co maju 4-5 mesacne babatka a prave intenzivne riesia tento problem, nazory ich pediatriciek sa lisia, jedna posiela na vojtovku, jedna zvolila vyckavaci pristuo len ziadna im to logicky nevysvetlila. Dakujem 🙂

zuzankkaa1
8. júl 2020

@biela_sova Ja len zo skúseností,mám 3 deti. Prvorodenu dcéru sme takto pozorovali,mala obľúbenú polohu pri spani,vždy ležala na chrbatiku. Vzadu mala hlavku úplne rovnú. Vzali sme ju za neurologickou a ta nam to povedala, že sa nemusíme vôbec báť, že tvar hlavy je genetický daný,že jej to tak určite neostane a keď sa začne viac polohovat sama,tak sa to upraví. Dnes je z nej 9r kočka a hlavku ma úplne krasnu,okruhlu,sumernu. Vlastne všetky 3 moje deti. S nami ozaj také extremy ako vojtovku a prilbu nikto neriešil. Veď už len logicky,že ta lebka je mäkká, sa podá. Myslím si,že to pri prvom dieťati toto rodičia riešia 😃 potom pri druhom už vedia že to nie je také vazne 😊 Krásny deň.

biela_sova
8. júl 2020

@zuzankkaa1 Dakujem velmi pekne Zuzanka, hned im preposlem tuto info, potesia sa... ako prvorodicky, resp "prvomamicky", tiez vsetko riesia 🙂 Krasny den prajem

zuzka102
8. júl 2020

@zuzankkaa1 Zdravim, no nie je to tak ako pisete. Vy ste to neriesili, ale riesit by sa to malo. Sama sa hlava dietatu nenapravi, ked ju ma naozaj deformovanu (zalezi aj od stupna deformity). (Mozno u vasej dcery deformita nebola taka velka.) Kranialna orteza je skvela pomocka a vie neuveritelne pomoct. Dieta si na nu rychlo zvykne, skor rodicia maju pocit, ze "chudatko" - musi nosit "prilbu".
@biela_sova Ak sa ide nosit kran.orteza, je dobre zacat cim skor, v tych 4-5 mes., kym je lebka makka. Dobra neurologicka by vam povedala aj to, ze nespravny tvar lebky moze mat negativny vplyv aj na vyvoj mozgu.

biela_sova
8. júl 2020

@zuzka102 Dakujem, mate rpavdu. V pripade kamoskinych deti je to zlezanie nepatrne, ja som doplnila, ze pri tazkych zlezaniach moze ist aj o neurologicky problem, ak sa napr preferuje 1 strana a badaju aj asymetricky vyvoj pohybu. Ale to ozaj nie je ich pripad.

zuzankkaa1
8. júl 2020

@zuzka102 neviem či sa tu už nebavime o dvoch rôznych veciach. Asi je iné keď je dieťa malo pohyblivé,plus deformita možno nastala aj pri pôrode z rôznych dôvodov,že je badať neurologicky problém. Vtedy to už naozaj môže byť indikovane lekárom. Ale u zdravych deti,ktoré sa riadne hýbu ak je deformita len kvôli tomu že majú oblubenu polohu a nevedia sa ešte samé pretacat,asi nebude dôvod na prilbu. URCITE sa to samé upraví tým,že začnú sedieť,polohovat sa samé,už ten tlak na to jedno miesto taký nebude.
Na druhej strane,ja rozumiem tomu že veda,výskum,myslenie ide dopredu a sú už aj pomôcky,techniky nové ktoré sa skúšajú. Ale zas to netreba preháňať a preplašit sa 🙃 skôr ten tlak okolia aku ma to dieťatko hlavku,a strašenie problémami vie hlavne pri prvom dieťati znepríjemniť život 😑

zuzka102
8. júl 2020

@zuzankkaa1 No nie celkom. Su deti, ktore su normalne pohyblive, ALE maju hlavicku viac ci menej deformovanu, ci uz kvôli porodu alebo uprednostnovaniu jednej polohy. Vôbec nie je pravidlom, ze sa to upravi samo. Na to by som sa vôbec nespoliehala.

zuzka102
8. júl 2020

@biela_sova No moze byt. I ked to, ake je zlezanie/deformita velka, sa da hodnoverne posudit len pri jej odmerani, co robia na specializovanych pracoviskách. Napríklad z vlastnej skusenosti - jedna doktorka nam hovorila, aby sme dcerkinu deformitu poriesili ortezou, dalsie dve doktorky povedali, ze naco, ze ved to nevidno. Nechceli sme to nechat len tak plavat, hlavne ked sa nazory lisili, tak sme sli na konkretne specializovane pracovisko, kde jej hlavicku oskenovali a zistili, ze je na rozmedzi strednej a tazkej deformity. Cize prilbu sme nasadili.

biela_sova
8. júl 2020

@zuzka102 jasne, dobre ste spravili. Aj my s malym, uz vacsim, vdaka Bohu toto sa nas uz netyka, (aj ked som aj ja atresovala a pozorovala ho), riesime vsetko radsej proaktivne a v predstihu, po svojej linke. Kolko ste mali namerany rozdiel?

saraja04
8. júl 2020

@zuzka102 Dobrý deň, koľko mala dcérka,keď začala nosiť prilbičku?

zuzka102
8. júl 2020

@biela_sova to si už vôbec nepamätám, bolo to 3 r. dozadu.

zuzka102
8. júl 2020

@saraja04 cca 4 a pol mesiaca

jankaduricova
9. júl 2020

@saraja04 skoro 8 mesiacov sme uz mali...dost vela, ale pomohlo aj napriek tomu 🙂