Treba žehliť novorodencom veci?
No ako ženy ? Nikto mi nedal jasnú odpoveď každá kamoška robí nieco iné ..
Zehlila som prve 2 roky.Potom ako co... este body som zvykla prezehlit ale teplaky ee.
Ja žehlim dodnes. Do roka som používala do prania aj sanytol.
Nezehlila som. Vyprala a vyvesala. Pokozku mal osetrovanu a toto som nevidela ako potrebne ani ako sestricka z detskeho ani ako mama. 🙂
Žehlila dom do cca 2rokov a tiež osobitne prala.
Mam 4 deti, zblaznila by som sa vsetko zehlit, mozno mesiac som zehlila, aj to nie vsetko.
Otazka znie, kolko ta dezinfekcia teplom vlastne vydrzi? Par sekund? Vsak to polozis do skrine a suplika, aj ten vysterilizujes? Aj vo vzduchu su bakterie. Podla mna cim viac cistoty, tym horsie...
Ja inak nevidim vyznam v tom zehleni nad 6 nesiacov uz vobec...
Odkedy mi 3 mesacnu okychal chory 2 rocny, tak uz som si povedala, ze fakt dost "dezinfekcie". Zehlim len veci, ktore su skarede pokrcene.
Ked sa dieta zacne plazit, lozit, vsetko dava do ust, tak aka dezinfekcia pradla?
Ved po covid dobe, ked sa hovorilo, ze staci umyt ruky teplou vodou a mydlom, ved virusom staci narusit detergentom obal, ze sa znicia, tak na co sa tu hrame?
Okakane plienky a bodycka preperiem zlcovym mydlom v rukach, pripadne na ine flaky nasypem Vanish a dam normalne vyprat na 40, plienky na 60. A zijeme.
Susicka sa nam do maleho bytu nezmesti, qle neviem sa jej dockat, no uz novorodenca mat nebudem.
Zdesena som najma z tych eko programov na prackach, co peru s minimom vody (a to mam vyse 10 rocnu pracku, mozno aj 15 uz ma), ked dam aj extra plachanie, tak ostava kopa prasku tam, ked aj dam polovicnu davku prasku, gelu. Tak som plienky, co som davala pod hlavicku plachala aj 3x este rucne v lavore a dala vyzmykat.
Zehlim všetko, aj bábätku aj nám. Stále.
Netreba. Nevidim dovod na sterilne oblecenie. Aby to malo efekt, tak by si musela zit v sterilnej bubline. Ty to ozehlis a kym to poskladas rukami a odlozis, tak je na to milion bakterii.
Nezehlila som
Nežehlila som, nemá to žiadne zdravotné opodstatnenie, nanajvýš tak estetické. Taktiež som deťom oblečenie nevyvárala, ani neprala v dezinfekčnych prostriedkoch. Obidve deti boli a sú zdravé. Viac by som sa obávala toxicity pracích práškov ako neožehleneho oblečenia.
Par tyzdnov som zehlila tak hala bala. Prvykrat som si dala vsetko oblecko dobre vyzehlit 🙂 ale vsetko slo zo susicky…teraz uz nezehlim nic, len extra pokrcene.
Tak popri ostatnom pradle som zehlila uz aj detske veci. Teda vlastne som takto detom zehlila stale.
Bavilo ma na tom aj to, ze tato drobotina bola z celeho pradla hotova vzdy najrychlejsie, lebo kazdy kus potreboval max tri tahy zehlickou.
My mame susicku, takze nezehlila som. Ak, tak iba aby to nebolo pokrcene
Len operiem s detským práškom. Bez aviváže. Vyšuším vonku. Nežehlim. Čo sa môže štát dieťaťu z čistého neožehleneho oblečenia? No.. Nič. 🙂
zahlila som vsetko do roka. mam kamosku sestricku na dermatologii a dermatologovia to skrz prevenciu roznych dermatitid u mini deti odporucaju, kedze nikto asi neperie vsetko na 90 stupnoch a aj tie babatkovske pracie gely su chemia. od roka zehlim uz len veci, ktore nosi malicka medzi ludi, lebo teda, ja neznasam ani na sebe nic pokrcene, nie to este na dietati.
Dcérke žehlím všetko. Ešte aj ponožky. A plánujem v tom pokračovať aj naďalej.
...som zvedava, co si z týchto protichodných odpovedí zoberie autorka... 😃
mam dve deti, nezehlila som nikdy a ziadna z nich nema ziadne kozne problemy, ale ked velmi chces kup sanytol do prania
Ak nema ekzem nevidim dovod. Mame psa, vyskocil na postel na gauc a dieta tam lezalo tiez. Nevidela som zmysel.
@lvulik no teraz mám akurát čas čítať všetko a je to 50 na 50 :D ...ale veď uvidím pokiaľ nebude mať žiadne exémy tak nebudem žehliť predsa len po pôrode je asi to posledné na čo budem myslieť 😁😃
Autorka, ja si tiež myslím, ze pokiaľ dieťatko nebude mať nejaké kožné problémy, prehnaná sterilita je zbytočná... Ved pochybujem, ze domácnosť bude 100% sterilné prostredie... Aj v ultra čistotnej domácnosti... 🙂
Nezehlila som a prala som na 30, max. 40. Ja bakterie nejako extra neriesim, aj tak su vsade. Sterilizovala som jedine cumle a flase na mlieko, ale ale aj tie flase len tak zaliatim horucou vodou.
Neznášam žehliť takže nie ;)
@matkahelka ak dieťa bude mať dermatitidu tak skôr koli pracim práškom a kúpaniu detí v kadejakych umelých sajrajtoch, ako z toho, že nemá ožehlené veci
Nežehlím a to má mala aj ekzém. Nemá to význam. Čo vyžehlením zničím, to uložením do skrine na to oblečenie znova sadne. Deti nemusia žiť v sterilnom prostredí. Kvôli ekzému akurát kupujem kvalitnejšie bavlnené oblečenie, biele alebo svetlé farby , to mi odporúčala kožná lekárka, žehliť neodporúčala.
Prvej som zehlila dlho, druhému asi pol roka a potom sme kúpili susicku, takže sterilizujem v nej a najmenšia mala sebe ozehlene len dvoje šaty, lebo tie keď dám do sušičky, tak sú akoby ich krava pozula... Plus sušička ma výhodu, ze keď vyberáš ešte horúce a hneď poskladá, tak je to pekne rovné ako v žehlenie, až na niektoré veci, tie si vždy zavesím a potom ozehlim

ti co maju doma susicku nezehlia 🙂 ti co peru na vysokej teplote zrejme nezehlia tiez
ja som zehlila asi 2-3 mesiace a potom som zacala pouzivat Sanytol do prania (predsa len ocikane/okakane bodycka a nizka teplota, kedze dnesne materialy uz davno nie su to co boli) a uz som nezehlila