Treba žehliť novorodencom veci?
No ako ženy ? Nikto mi nedal jasnú odpoveď každá kamoška robí nieco iné ..
Moja kamoska nežehlím povedala že to sa nedá v tomto teple😁
Neviem či treba alebo netreba. Ja som zehlila do roka života dcérky. Potom už nie. Samozrejme, ak by sa to ukázalo na tele, že sa jej čosi vyhodí, tak zehlim naďalej. Ja si myslím, že ako prevencia je to fajn.
ja som vzdy zehlila prve týždne kvoli citlivej pokozke babatka, potom ked uz bolo vsetko ok dom nezehlila
Áno, žehlila som.
Pri prvom som žehlila asi 2 mesiace, pri druhom som len vysušila v sušičke.
Akurát som včera zehlila a áno v tom teple je to brutal. Noo ale tak, zehlila som vždy len len 1 mesiac.
žehlila som do roka a bolo mi fakt jedno či kamošky zehlia alebo nie .. jedna perie na 30st a nerieši nič. druhá perie na 60st a furt rieši vyrážky na tele dieťaťa. ty pripadne budeš dieťa natierať a chodiť k lekarke, nie kamošky 😉
Ja som nežehlila.
Žehlila som, len keď bolo niečo veľmi pokrčené, takže minimum.
Zehlila som len prvé veci co som nachystala. Som bola rada, ze som dalsie dni vobec žila 😄
Nezehlila som pri prvom a ani teraz neplanujem...za mna uplna zbytocnost....pridavam Sanitol do prania a ten to vydezinfikuje za mna...naco si pridavat roboty pokial nemusim 🤷♀️
Žehlila som dlho a novorodencovi si neviem predstaviť nežehliť. Aj keby bolo 50 stupňov.
Ja som žehlila možno 2 týždne, potom som sa na to vykašľala, prípadne dala do sušičky.
Laktačná, keď u mňa bola, tak mi aj vravela, že netreba žehliť.
Len prvé vecičky lebo som bola tehotná, premotivovaná a nevedela sa dočkať. Keď sa mala narodila už som nežehlila...
Podľa mna je žehlenie prežitok z minulosti keď sa ešte pralo ručne s mydlom, vtedy bola dodatočná dezinfekcia nutnost. Dnes sú moderné práčky a pracie prostriedky už niekde úplne inde.
Ak si to správne pamatam tak aj hygienici tvrdili ze to v dnesnej dobe nie je potrebne, stačí prat na 60ke. Ideálne potom ešte hodiť do susicky. Skôr než zehlenie/nezehlenie je dôležité vyberat kvalitny prací prášok aby tam nebolo nič co by mohlo iritovat, teda žiadne parfumy ani dezinfekcie.
Zehlila a zehlim doteraz a nemienim prestať.. pre mňa relax ,ničenie baktérií a podobne a nech je aj 100 stupňov...žehlenie mam rada,mentálny odpočinok k dobrému filmu ...
Podľa mňa nie. Plus máme sušičku.
Pri tejto téme je dôležité nazrieť do histórie. Žehlenie bolo vtedy nevyhnutné, nakoľko voda, v ktorej sa oblečenie umývalo bola často plná baktérií a studená (nebola kontrolovaná, ani chlórovaná). Takisto väčšina domácností mala aj statok a kopec zvierat, ktoré sú zdrojmi rôznych baktérií. Aj kvôli tomu sa oblečenie žehlilo, pri malých deťoch to bolo nevyhnutné, nakoľko deti sú náchylnejšie na rôzne choroby.
Dnes máme väčšinou v domácnostiach čistú, kontrolovanú a chlórovaná vodu. Perieme v teplej vode, na 60°C, kedy sa baktérie spália. Máme sušičky, ktoré sušia pri 90°.... Takže aj posledné prezislvsie baktérie sa spália. Žehlenie dnes už plní skôr len estetickú funkciu - aby oblečenie pekne vyzeralo.
Takže z tohto hľadiska je žehlenie už naozaj skôr len pre toho, kto to vyslovene chce a nie je nutné.
Na čo by som si ale pri novorodencovi dala veeelky pozor je používanie pracích práškov a aviváže ... Tie môžu spôsobiť omnoho viac škôd ako neožehlene prádlo. Väčšina alergií nie je z neozehleneho prádla, ale práve z prášku, v ktorom je oblečenie oprate, totižto prášok z oblecenia žehlením nedostanete von. 🙂
Žijem vo Švédsku. Pýtala som sa mojej pôrodnej asistentky či treba veci žehliť. Pozrela sa na mňa či mi nešibe a že v živote nepočula že by niekto bábätku žehlil veci kvôli baktériám. Že či neviem čo s voľným časom. Takže asi tak 😅
Ja zehlim komplet vsetko. Je to predsa len makksie a vonavejsie. Ja som na toto ale puntickar. Ako ti vyhovuje.
Odjakziva vsetci vsetko babatkam zehlili, babky, mamy, vsetky kamosky co poznam, beriem to ako uplnu samozrejmost a akurat som sa pustila do zehlenia pre nase ocakavane babatko 😉 Zehlit teda urcite planujem. (Pre nas nezehlim nic.) A prat sa chystam len v babatkovskom prasku a urcite bez avivaze a inej zbytocnej chemie.
Ja žehlím takmer všetko, ale nie kvôli baktériám, ale kvôli tomu, že to krajšie vyzerá v skrini 😂 samozrejme keď je malo času tak len uložím, ale ožehlené veci sa mi páčia viac, či novorodenecke alebo aj naše 🙂
Nie, neplánujem zehlit. Všetko poriadne operiem v prášku na to urcenom a vysusim v susicke.
Nie, absolutne ani by ma nehlo
nezhelila som a ani nebudem. používam detský prášok a periem v práčke, nie v potoku ako kedysi. cize nevidim dôvod pre nejakú “sterilizáciu” žehličkou. naco? veď keď to potom supnete do skrine tak sa to “kontaminuje” tak či tak. a hovoríme stále o normálnom domácom prostredí v ktorom bude dieta vyrastať. za pár mesiacov si dieta začne davat do pusy všetko možné, koľko žien oblizuje padnuty dudel na zem a tam to už zrazu nevadí…

Za mňa áno.je to sterilizácia teplom.