Úloha otca
Ahojte, vcera som zachytila jednu zaujimavu diskusiu o tom, s kym, ako dlho moze ostat babätko a s kym nie a pod. Otazka v tamtej diskusii ale znela inac, nechcem to miesat dokopy a preto zakladam novu temu. Velmi ma totiz zaujali rozne prispevky o tom, "ci dieta moze ostat 2 hodky aj s otcom" ako spominali niektore mamky, vidim, ze skusenosti su dost odlisne. Niekto to vnima ako prirodzene, niekto vnima otca dietata ako tretiu osobu (v zmysle mama + dieta su jedno a oco je uz v inom okruhu). Velmi by ma zaujimali vseobecne nazory - ako to vidite, ako je to u vas, plus minus pristupu. A nemyslim tym teraz ci otecko pomaha s domacimi pracami, ale cisto by ma zaujimalo - kolko "dostane" priestoru na to starat sa o dieta, byt s nim, mat ho na starosti bez maaminy atd. A chcu to oteckovia? Dakujem, ja potom napisem svoj nazor, ale nechcem od zaciatku diskusiu vychylit nejakym smerom 🙂
Ja sa tiez musim len suhlasne pridat k tejto diskusii 😀 Naozaj skoda, ze tu neprispela aj ta druha strana, ktora ma opacny nazor - zaujimalo by ma, preco to vnimaju inak.
U nas to tiez tak funguje, ze sa snazime v ramci casu starat o dcerku obaja. V praxi to znamena, ze okrem kojenia si delime vsetku starostlivost podla toho, "kto je prave poruke" 😀 Teda ked pride manzel z prace - co sa tyzdna tyka a cez vikendy. Nemame rozdelene, ze Ty prebalujes, ja kupem, Ty krmis, ja toto... Proste je to tak na striedacku, raz prebali jeden, potom druhy, raz nakrmi jeden, potom druhy a pod. Niezeby sme mali rozspis, ale tak prirodzene to ide. Dokonca by som povedala, ze cez tie vikendy viac robi manzel, lebo si chce dcerku uzit. Akurat kupanie sa casom presunulo nanho, ja som sa stala len pozorovatelom a "podavacom". Oni si tam uz dobre spolu rozumeju a santia 😀 Manzel sa asi tak prvy tyzden po narodeni bal dcerku kupat (s ostatnym problem nemal, aj sa ucil prebalovat aj obliekat aj vsetko), ale potom sa osmelil. Teda, ja som ho trosku "ukeciavala" tym, ze keby nahodou ja som nemohla, ze musi byt dakto, kto to bude vediet. Ale po prvom raze, ked to uz skusil, tak uz bol v poho a uz sa nebal. No a po par mesiacoch to uz na nom aj ostalo 😀
Este som chcela povedat, ze otcovia sa s detmi hraju uplne inak ako mamy. Proste deti musia osamote travit nejaky cas aj s inymi ludmi ako je ich mama, aj ked maju menej ako 1 rok 😉 Ja ked pozorujem mm, ako sa hra s nasou dcerou, tak to Vam je dakedy taka sranda, ze len cumim, ako sa dokazu oni zabavit, a to ma dcerka 16 mesiacov skoro.
Co sa tyka toho porodu, manzel bol pri porode. Neviem, ci z donutenia, pretoze on je zas taka povaha, ze keby bol presvedceny, ze nejde, ani parom volov by som ho tam nedostala 😀 Ale drahoty robil, ale skor zo srandy, a siel. A prvykrat v zivote som ho videla vyronit slzu, ked sa malicka narodila 🙂 Nikdy som sa nezamyslala nad tym, ci som mu vdacna za to, ze tam bol. V kazdom pripade som vsak stastna, ze tam bol a verim, ze aj on 🙂
Aj ja prispejem do tvojej témy. Tak náš ocko ostane v pohode doma, ale najradšej len s jednou z dcér. Alebo so staršou alebo s mladšou. Ak má dve,tak je z toho troška nervný..Inak je super ocko. Môžem sa na neho spoľahnúť. No a na koľko je SZČO, tak si môže pracovný čas, viacmenej naplánovať dopredu..A to je super. 🙂
moj manzel sa kludne ak potrebujem o malu postara..raz som aj isla na vecer von na kamaratkine promocie a nema problem malu okupat nakrmit a uspat....to zalezi ako si kazda nauci..ja som ho zapajala od zaciatku aby vedel..ved babatko mame spolu a obaja musime vediet co potrebuje...🙂
Chcem aby moje dieta bolo s otcom tak ako so mnou. Chce to aj moj partner, a preto nechcem aby bolo na mne zavisle v zmysle potreby kojenia, a preto s tym uz postupne prestavam, aby moj parter mohol byt so synom sam dlhsie a pripadne s nim mohol cestovat na vikend, ked cez tyzden je mimo na sluzobkach. Moj drahy je Sved a tam je uloha otca rovnako dolezita ako uloha matky, preto ich socialny system masivne podporuje to, aby otec s dietatom ostal doma a pritom rodina financne stradala minimalne. Proste vymakany 🙂 Mam to doma v praxi, a som nesmierna spokojna..ako sa vravi, mama je mama, ale u nas doma plati k tomu navyse, pappa je pappa 😉
@fidka79 - ja ciastocne s Tebou nesuhlasim v tom, ze za pracujuceho povazujes len toho, kto pracuje v zamestnani. Predsa taka matka pracuje doma. Chapem, ze ked niekto pracuje na smeny, ma to o cosi tazsie - prevrateny biorytmus a pod. Ale ak sa jedna o cloveka, ktory nepracuje na smeny, je to trochu ine. Ja to vnimam emotivnejsie mozno preto, ze moje dieta je akcne 😀 Jednoducho nehrozi si sadnut ku kave alebo pred TV. Ked nespi, musim byt neustale v strehu, behat, behat, behat, hrat sa, krmit, prebalovat, prezliekat, umyvat, ved vieme... No a ked konecne zaspi - co u nas nebyva na dlho, ak je to hodina a pol, som maximalne stastna, tak rychlo davat do poriadku seba a domacnost, aby sme sa nepozabijali na hrackach 😀 Najhorsie je, ze dopredu nikdy neviem, ako dlho bude spat, ci hodinu, ci hodinu a pol, ci tristvrte hodinu.. proste musim makat. A ked pride manzel z roboty, jasne, ze si chvilu oddychne, ale nema absolutne problem prebalovat, hrat sa, krmit a robit vsetko to, co treba. A nikdy nemal s tym problem, robi to sam od seba, netreba ho prosit ani nutit. Dokonca je jeho domenou kupanie, ma nanho vyhradne pravo 😀 A to vstava kazde rano o pol piatej a hodinu cestuje autom do prace a takisto hodinu cestuje z prace - kazdy den najazdi 150 km. Napriek tomu mam pocit, ze aj ked denne netravi s dcerkou tolko casu ako ja, starostlivostou sa podielame obaja rovnako...
ja som si precitala aj tu temu co si spominala, tiez som tam uz popisala nasu situaciu, ale neda mi sa teda nevyjadrit aj tu, kedze je to k teme
Moj manzel je na materskej/rodicovskej od syncekovych 2 mesiacov. Ja som dostala moznost pracovat z domu a prestahovali sme sa vdaka tomu na vidiek, kde sme usudili, ze to bude pre babatko lepsie. Tak vlastne ja mam doma akoby kancelariu, a tych zhruba 8 hodin denne je s malym otecko. Maju uzasny vztah, maly sa sice maminkuje rovnako ako ine deti a maminka je maminka, ale su situacie kedy chce len tatinka a vzdy sa rano z postielky ozyva" maminkaaa, tatinkooo"..sme doma vlastne obaja, pre manzela to sice nie je presne ta ista rodicovska ako pre zenu, chlapi su chlapi, ja sa staram aj o domacnost, ale on nakupuje, vybavuje, a hlavne teda chodi od malicka s malym vonku, prebaluje, krmi..proste vsetko..ja musim obcas odist sluzobne na 3 dni prec a tak je manzel s nim normalne 24 hodin denne..od jeho asi 7 mesiacov ked som musela ist prvy krat..ide im to uzasne a ja som stastna, ze je to tak ako to je..manzel toto navrhol sam, ze ostane s malym na rodicovskej, teda tu nejde o ziadne nutenie, ale ako aj sam povedal, doprial by to kazdemu chlapovi si to aspon vyskusat...buduje si s tym uzasny vztah k dietatku a zaroven chape, co to pre matku znamena starat sa o dieta...ze to teda "dovolenka" urcite nie je🙂
@alenka600 sú muži otcovia,ktorí to s deťmi jednoducho nevedia,neboli tak vychovaní,nemali mladšieho súrodenca,majú inú prácu funkcie a kadečo po svojej prac.dobe....a nie je to o tom,že by nechceli,nezvládli,je to o tom,že nemajú bunky,trebárs dokážu drobca prebaliť,ale s tou použitou plienkou stoja bezradne na stred bytu,ak nemajú nachystané oblečenie,tak oblečú dieťa do bársčoho...dieťa zodpovedne postrážia,ak je mama u kaderníčky,len zabudnú mu dať jesť 😉 a pritom svoje deti ľúbia ,uplatnia sa až ked treba deti učiť plávať,korčulovať atď.
My sme boli od zaciatku vsetci traja spolu, takze to bol skvely zazitok mat manzela cely tyzden s nami na izbe (vrele odporucam nadstandard), vsetko rychlo pochopil do bodky. Od prveho dna nemal ziadne pochybnosti, ani zostat s malym sam a nema ich ani dodnes. Ked pride z prace, tesi sa na nas oboch a snazi sa s malym hned stravit co najviac casu. Dokaze ma nahradit vo vsetkom v plnej miere, dostal dobru skolu a je lepsi ako kvalifikovana opatrovatelka 😀 😀 😀
Podotykam, ze nemame ziadnu vypomoc zo strany starych rodicov, lebo sme od seba na tisicky km daleko...takze sme sami a musime si navzajom pomahat, respektovat sa a lubit sa. 😉
@alenka600 v poho, mne navadi ani rypanie 😀
U nas, a nevravim, ze to ma byt pravidlo alebo ze je to tak najspravnejsie, u nas, mamka "strazi ohen" 😉 tato je ochranca.
Mama vari a perie a zehli a ma na starosti domacnost, otec zasa dom a zahradu a auto.
Moj muz doma nepomaha v kuchyni ale ma svoje povinnosti v dome do ktorych zasa nevstupujem ja.
Ja ucim moje dcery starat sa o domacnost a o seba moj muz ich uci ako zit ako sa spravat ako bojovat.
On je mudry a velmi nadany a ja pracovita 😎. Co on ma v mudrosti ja mam v dobrote.
On je casto aj zly a vie povedat velmi ostro ja nie, ja som dobra az blba.
On ich uci zit dusevne ja prakticky.
Takto nejako to je u nas.
@fidka79 mna normalne zaraza ako ty nazyvas zeny na materskej,ze -sedia doma. 🙄 pri vsetkej ucte,myslim,ze ani jedna zena starajuca sa o dieta nesedi cele dni pred telkou a vala si sunky.starostlivost o dieta a domacnost je niekedy sakra narocna.kazda jedna starostlivost o dieta je individualna,kazda jedna mame ine zazemie,manzelia nam pracuju ci nepracuju,my pracujeme ci nepracujeme,niektora mame starych rodicov pobliz co pomoct mozu,ine ich mame pol republiky vzdialenych....proste pohlad na vec je velmi individualny.ale hovorit o zenach na materskej,ze sedia doma-to je na mna moc.ja osobne som na materskej,no sedenim doma by som to nenazvala veru.
@fidka79 suhlasim s tym,ze pomer starostlivosti o deti a domacnot je podstatne ina pre rodica pracujuceho mimo domu a rodica na materskej.to je logicke.nikdy by som necakala aby ked pride raz muz domov z prace,zacal varit veceru,opral a ulozil deti spat.to je moc.zalezi na tom ako si to manzelia podelia a ako system doma im vyhovuje.ja sa stazovat nemozem.moj muz neupratuje,sem tam navari,no s malym sa vie vyhrat 24/7.co sa syna tyka,tak je uzasny.mna domace prace bavia,teda mne vyhovuje ked chlapi idu z domu von a ja si v klude poriadim,poperem,pozehlim navarim,oni pridu domov do cisteho,sadnu k fajnemu jedlu a vsetci sme stastna rodinka.ja osobne by som bola najradsej domacou pani.mna to ozaj bavi.lenze to neprichadza do uvahy,nehrozi,aby moj muz raz priniesol domov tolko penazi,aby som ja pracovat nemusela.a toto fakt nie je o lenivosti.vela ludi si mysli,ze ked poviem,ze chcem byt domacou pani,tak ze chcem vyprevadit deti a muza do skoly a roboty a cely den pred telkou byt.to nie.chodila by som s detmi na kruzky,kym by boli v skole,tak by som poriadila,navarila.proste deti by chodili domov k spokojnej maminke,manzel by chodil domov kde by ho cakalo vsetko hotovo,cely byt naporiadok a mohli by sme fungovat ako spokojna rodina,nevyhovarala by som sa,ze sa mu nemozem venovat,lebo domace prace ma cakaju.ja fakt nemam pocit sebarealizacie sa v praci,nemam chut budovat si karieru a cely zivot makat pre niekoho ineho.najradsej by som svoj cas venovala domacnosti a mojim najmilsim.vidiet ich spokojne tvare by mna robilo stastnou.vela ludi ma v tomto nechape,no ja by som tak bola fakt stastna.mslokto dnes tak funguje,na svk by to bola skor raritka 😀
@tinki aj môj je nervózny, keď má zostať s oboma dcérkami naraz, nie si sama 😉 On je strašný stressman, aj keď si nakoniec samozrejme poradí, však je ich tata.
@janinah súhlas, mm podobne 😀 Čím je staršia samostatnejšia, tým ochotnejšie ju sám berie von atď, učí ju novým veciam, kľudne ju vezme na celodenný výlet, alebo aj na celý víkend ku svokrovi, aby som si oddýchla. Neznamená to, že by ju predtým menej ľúbil, ale je fakt, že bol úplne bezradný bez mojich pokynov, kým sa s ňou nedalo rozumnejšie porozprávať. Teraz je ukecaná až až, takže mu už povie, že "tatinko, teraz musíš urobiť toto a teraz tamto, teraz mi daj niečo jesť a teraz pôjdeš so mnou a vyložíš ma na záchod cikať" atď... 😀
@alenka600 Vystihla si presne moje pocity. Vo svojom okoli mam nanestastie vela modelov dieta JA a MOje dieta + obcas manzel. Tiez som presvedcena, ze dieta si robia obaja. Doma som bola vychovavana v podobnom duchu. Nikdy tam nebol kult matky...vzdy sa o mna a sestru starali rodicia spolu a uplne automaticky.
Mna osobne nebavia domace prace a starat sa o domacnost, ale nastastie sme s muzom aj v tomto rovnoceni, takze odomna nikto neocakava ze budem svojmu muzovi okolo zadku behat a ofukovat ho. On sice pochadza z tradicnejsieho prostredia, ale poznamky si nevsimame. Aj ked 10x otazka ' a ty svojmu muzovi rpeco nevaris?' ma vie uz potom dost vyticit, ale poviem si, ze kazdy si zije tak ako si zariadi.
Nechystam sa byt 3r. doma a rada bysom svoje dieta naucila aj na inych ludi ako sme ja s muzom. Uvdim aka bude realita, ale zatial sa nastastie zhodneme.
Obcas ma len chyti panika, ked pocuvam zname, ako ich muz nemoze byt oboma detmi naraz, lebo nevie, co s nimi a pod. Viem, ze moj taky nie je a keby sa tak k detom staval, tak ani mojim muzom nie je, ale zvalujem to na tehot. hormony.
@m.i.r.i Tak to mas uplne super takto, aj ja si to strasne zelam, snazim sa uz teraz pracovat na tom, aby som mohla robit nejaku home office pracu. Niekomu to vyhovuje, niekomu nie, mne by to uplne sadlo. Byvame v krasnej prirode a ja sa citim byt uplne naplnena, ked mozem chodit von (hoci aj sama - teraz, a potom s babom) a popri tom, ak mam nejaku home office pracu, tak to splni moju potrebu kontaktu s ludmi. Teda nie celozivotne, ale docasne.
@janinah Tym si mi presne pripomenula jedneho mojho kamarata, ktoremu sa "neplanovane" narodilo dieta (proste nie ze by ho s partnerkou nechceli, ale posmyklo sa im nejako 🙂 a on do jedneho roku veku dietata nevedel, co s nim ma robit. A este to bola dcera a on je taky velky dvojmetrovy chlap. Vsetci sme si tisko mysleli, ze to teda nedopadne dobre, aj s tou artnerkou bol strasne kratko, s tym babom sa nejak velmi "nekamaratil".... :( A ked mala jeho dcera cca 1 rok a zacala byt taka menej babatkovska, tak sa z neho stal ukazkovy tato, sportuje s nou, blazni sa s nou, miluje ju. On len nevedel, co s takym malym miminkom ma robit.
@daniela1974 Ja som radsej zacala tak opatrne, lebo som naozaj nechcela aby to vyzeralo ako rypanie 🙂 Pozri, ked vam to obom vyhovuje, tak je to to najspravnejsie riesenie ake pre vas je 🙂 Ja nemam univerzalny recept a on hlavne ani neexistuje. Moja sestra je moj presny protiklad. Ona by sa zblaznila, keby mala zit moj zivot a naopak. A ona ma dve deti - chalana a dievca. Vacsi chalan je jemnejsi a citlivejsi a tichsi a mala baba je uplne raketa. Takze vsetci sme ini, podstatne je podla mna najst zhodu v ramci rodiny - tj s partnerom a s detmi. Ja si nemyslim, ze vsetky zeny musia robit karieru a tiez si nemylim, ze vsetci muzi musia vediet postavit plot a narubat drevo 🙂
@bobocka
@fidka79
Sediet doma, ci nesediet.....hlavne ako sa to uzaasne vola, ze "materska DOVOLENKA" 🙂))))) Mam jedneho kolegu, co raz povedal slavnu vetu "zena na materskej aj tak 80% svojho casu stravi na modrom konikovi" o rok sa mu narodilo dieta, tak som mu s radostou pripomenula co povedal a on sa normalne verejne pred iks kolegami ospravedlnil, ze to bola urcite jedna z najvacsich blbosti co kedy povedal 🙂
@katpetdo 🙂 🙂 🙂 Pozeram, ze aj Ty cakas prve dietatko 🙂 Ja som normalne zvedava, ze ako nas ti nasi partneri potom prekvapia. Lebo ako tu uz niekto pisal - mozes si tisic krat mysliet, ze je to tak, alebo onak a potom pride realita a sama zistis. Takze ako sa zhostia ulohy otca a manzela+ otca, som zvedava a drzim nam palce. A ako sa my zhostime ulohy matky, to je tiez zaujimave. Ja som totiz bola dlho predlho najmladsie dieta v sirokej dalekej rodine, az ked som mala 22, tak sa sestre narodil syn a to bolo prve dieta po mne , takze moji rodica ma maju jedoducho zaskatulkovanu ako dieta, co treba chranit. A ani oni sami teraz celkom dobre nevedia, ako si to maju upratat v hlave, ze ich dietatko bude mat vlastne dietatko 🙂(a to uz som stara koze, povedzme si rovno 🙂
@alenka600 hej hej som zvedava. Teraz mam obcas pocit, ze sa tesi viac ako ja niekedy. Nam sa totiz podarilo neplanovane hned na prvy sup po svadbe. On to zobral v pohode, a ja som bola v soku. Navyse som nemala zrovna najlepsi zaciatok tehotenstva, tak som fakt potrebovala podporu z jeho strany a tej s mi dostalo. Dufam, ze mu to vydrzi. On ma o dost mladsieho brata, takze v podstate vie s malymi babatkami viac veci ako ja. Ja si vravim, ze som take riadne tehotenske tela niekedy a to uz mam skoro 30.
Drzim vsetkym palce aby to doma mali tak ako chcu. Ja neodsudzujem ani to klasicke rozdelenie uloh pokial su vsetci zucastneni spokojni. Vviem, ze ja tak fungovat neviem a ani nechcem, isla by som proti sebe a hladala som si vlastne aj takeho partnera.

@alenka600 ja som rada, ze pri porode bol, ale nie vdacna. V den porodu pracoval a v podstate som ho tam ani necakala, nechala som to nanho, bud pride alebo nie. Bola so mnou mama a to mi stacilo. nakoniec prisiel a maly sa do pol hodiny narodil, pockal si nanho 😉. Bolo to krasne a boli sme obaja radi, ze sme to mohli spolu zazit. Muz dakoval mne, to si pamatam 🙂.