icon

Úloha otca

alenka600
25. sep 2011

Ahojte, vcera som zachytila jednu zaujimavu diskusiu o tom, s kym, ako dlho moze ostat babätko a s kym nie a pod. Otazka v tamtej diskusii ale znela inac, nechcem to miesat dokopy a preto zakladam novu temu. Velmi ma totiz zaujali rozne prispevky o tom, "ci dieta moze ostat 2 hodky aj s otcom" ako spominali niektore mamky, vidim, ze skusenosti su dost odlisne. Niekto to vnima ako prirodzene, niekto vnima otca dietata ako tretiu osobu (v zmysle mama + dieta su jedno a oco je uz v inom okruhu). Velmi by ma zaujimali vseobecne nazory - ako to vidite, ako je to u vas, plus minus pristupu. A nemyslim tym teraz ci otecko pomaha s domacimi pracami, ale cisto by ma zaujimalo - kolko "dostane" priestoru na to starat sa o dieta, byt s nim, mat ho na starosti bez maaminy atd. A chcu to oteckovia? Dakujem, ja potom napisem svoj nazor, ale nechcem od zaciatku diskusiu vychylit nejakym smerom 🙂

katrinka8
26. sep 2011

@fidka79 - ja to beriem isto rozdielne ako Ty 😀 Na matersku som isla po 10 odpracovanych rokoch. Moja praca ma nesmierne bavila, hoci bola obcas velmi narocna, najma psychicky. My sme si s manzelom dietatko planovali, takze sme obaja vedeli, do coho ideme - v zmysle, ze ja ostanem s babatkom doma a manzel bude zarabat. Vzdy som chcela ostat doma s babatkom kvoli nemu samotnemu, tak som to citila a aj citim.
Kym sme nemali dcerku, podielali sme sa na chode domacnosti rovnakym podielom. Teda priblizne, jasne, ze sme si presne nedelili povinnosti, ale kazdy sa prirodzene zapajal. Dokonca sa priznam, mala som taku "uchylku", ze upratovanie bolo pre mna velkym relaxom po obcas namahavych obdobiach v praci, upratovala som byt a pritom som si vetrala hlavu, proste upratovala myslienky 🙂 Pre mna to bola taka ocista priestoru okolo mna aj vo mne. Tesila ma vona cerstvo uprataneho bytu. Aj teraz ma to tesi, ale uz nie je tolko casu na take dokladne ocisty, snad za par rockov, ked mala trosku podrastie, vratim sa k tomu 😉
Ked sme sa rozhodli pre babatko, vedela som, ze ostavam doma KVOLI DIETATKU, nie preto, aby som vysavala, utierala prach, lestila linku, drhla kupelnu....Nie som doma, aby som sa starala o domacnost, ale o dieta - to je moja priorita. Ked som doma, robim len nevyhnutne "bezpecnostne upravy" domacnosti, aby sme sa nepozabijali na hrackach, nemali plny drez spinaveho riadu a nepovalovali sa nam omrvinky po celom dome a pod. 😀 Chcela som byt doma a venovat sa babatku. Svoju pracu manazera kultury som vymenila za najuzasnejsie zamestnanie - stala som sa matkou. To je praca, ktoru vykonavam na plny uvazok takmer 24 hodin denne, najma vsak ked som s dcerkou sama doma.
My s manzelom to berieme obaja rovnako. Obaja si potrebujeme oddychnut - on od prace a ja od celodennej starostlivosti o dcerku. Asi tu nemusim vysvetlovat, co to obnasa starat sa o male dietatko nielen cez den, ale vstavat k nemu aj v noci. Uz som spominala, ze nasa dcerka spi denne tak asi hodinku... Manzel vstava kazdy den skoro rano a dochadza do prace, ja zase uz vyse roka vstavam v noci k dcerke a dojcim ju - proste uz vyse roka neviem, co je to prespat celu noc. Nestazujem sa, ratala som s tym a je to prirodzene. Je to proste sucast zivota s babatkom. Chcem tym len povedat, ze kazdy z nas mame nieco, co je pre nas narocne. A obaja to vieme pochopit a podla toho sa aj v nasej rodine spravame a delime si povinnosti 😀 Ani jeden z nas sa netvarime, ze ten druhy to ma lahsie, lebo vieme, ze kazdy z nas to ma obcas tazke 😀 . Obaja sa snazime podielat na chode domacnosti rovnako.
Nechcem tym povedat, ze nic nerobim, ale to, ze mojou prioritou nie je nalestena domacnost, ale spokojne dieta a spokojna ostatna rodina (cize ja a manzel).
Co sa domacnosti a velkeho upratovania tyka, venujeme sa mu cez vikend, tak ako predtym. Na stiedacku - kedze mame take babatko - perpetum mobile 😀 Jeden strazi dieta a druhy robi. Tak ako predtym. Manzel vysava (vysaval aj predtym), ja som s dcerkou. Ja umyvam dlazky (ako predtym), manzel je s dcerkou, nakupujeme obvykle spolu 😵 ... a tak podobne 😀 Jediny rozdiel je, ze to trva dlhsie ako predtym, ale co do povinnosti, obom nam to ostalo ako predtym. Tak nam to vyhovuje. Sme rodina, mame spolocnu domacnost, spolocne sa o nu aj starame. A to iste plati aj o dcerke, je nasa spolocna. Nie je len moja, ani len manzelova. Pre nas je to tak prirodzene 🙂

seminkads
26. sep 2011

mm nema problem malu prebalit(je zdravotnik) ale ked pride na ostatne tak ma hned nervy,lebo mala sa meta kade tade,nevie kolko mliecka pije,co ma papat,co jej obliect,kde co ma atd...chcela by som aby sa jej viac venoval,priestoru ma na to dost,ale on proste nechce 😢 az mi je to luto,lebo bola chcena a planovana...

katrinka8
26. sep 2011

@seminkads - on mozno nie ze nechce, ale naozaj nevie. Alebo si len mysli, ze to nevie tak dobre ako Ty, preto to nechava radsej na Teba. Mm napriklad dcerke zasadne oblecie len to, co jej nachystam lebo vraj: Ty to vies lepsie nachystat. To by bolo vsetko OK, keby sa obcas nestalo, ze som jej zabudla nachystat napr. topanocky (ked este nechodila, ale uz stala) - capacky a az pred domom som si vsimla, ze dieta ide v ponozkach - proste "Tady orel, tady orel, Dasenka jde celou cestu v backurkach" ako vysite 😀 😀 😀 Skus mu napr. nachystat mliecko, nech jej ho len da, nachystat oblecenie a pod. Mozno sa mu to casom zapaci a zisti, ze to nie je take tazke a zvladne to. Ako tu uz baby pisali, niektori muzi proste nevedia, co robit s malickymi detmi, casom sa to naucia 😉

mandragora22
26. sep 2011

@alenka600 ahoj, vsetko je individualne, ci chce ostat otecko sam s dietatom? tiez individualne. jedno ti vsak poradim, a nech ma tu aj ukrizuju, uz po prichode z porodnice, kolkokrat sa ti bude dat, tak oddychuj a kolkokrat sa ti bude dat vybehnut (kadernicka, nakupy, prechadzka - sama na odreagovanie), tolkokrat to vyuzi. ci uz bude s dietatom partner alebo iny rodinny prislusnik. samozrejme, dieta musi byt zabezpecene mliekom, pokial budes kojit. ak kojit nebudes, flasticku si myslim, ze moze dat aj partner, aj iny clovek, malemu babatku je to jedno, pokial je na umelom mlieku, kto flasku drzi. takze moja rada, odpocivaj a odreaguj sa, kedy sa ti bude dat, pretoze to budes potrebovat! 😉

alenka600
autor
26. sep 2011

@mandragora22 to je pekne napisane 🙂 dakujem. Viem, ze to bude velka vyzva aj pre mna, lebo ja som odjakziva taka, ze este aj knihy na policke mam zoradene jednak podla zanru a potom v ramci zanru este podla velkosti. Ja som nervna, ked nieco je na krivo polozene a podobne. A racionalne zhodnotene - toto si mozem pri dietati asi vyhodit z hlavy a budem rada ked budem rada ked sa mi podari najest, upratat aspon hracky spod noh a aby sme nezili v neporiadku totalnom. Akurat dnes som skypovala s kamoskou, co ma 3 mesacne babo a hovorila som jej co som vsetko dnes stihla a vybavila a oprala a vysusila a dva kolace upiekla, vlasy si zafarbila.....ona mi len kladla na srdce - uzivaj si teraz, lebo prvych 6 tyzdnov nebudes zvladat a stihat nic ine robit ako kojit a kojit.....

tinika
26. sep 2011

nemam teraz čas to tu vsetko prečitat ake mate nazory, mozno budem reagovat na prispevky neskor, moj nazor je ze davam manzelovi priestor kolko ho chce a moze 🙂 a kedze aj ja pracujem popri tak ked mam napr. skolenie tak je s nim manzel, jedine ze nemoze kvoli praci, tak babka zaskoči. A myslim, ze to zvladaju super, vyskusali si uz byt spolu sami 5 dni kym som bola v nemocke a o chvilu ich to čaka znova, ked budem rodit 🙂 a vobec sa nebojim, lebo viem ze to zvladnu 🙂 a tato sa snim velmi rad hraje, ked bol maly este krpec, tak tato to bral dost osobne, ked s nim velmi nemohol byt, lebo bol dlho v praci (sef nedovolil zmenu prac. doby) a videl ho max. v postielke ked papal alebo uz spal, tak si to vynahradzal cez vikendy a pod.

mandragora22
26. sep 2011

@alenka600 aj to je individualne. su deti, ktore sa koja kazde tri hodiny, proste su ako naprogramovane, su deti, ktore potrebuju cucnut kazdu polhodinku, no ved uvidis, ake budes mat dieta. v kazdom pripade by malo byt na prvom mieste ono, a akonahle si najdes nejaky system v suvislosti so starostlivostou on, tak si najdi nejaku strbinu, kde si aj oddychnes a vypnes, lebo tu nepojde iba o prvych 6 tyzdnov. moje dieta ma 19 mesiacov a ja nemam cas ani na wc ist 😀 😀 😀 a tiez som rada, ked sa pricini partner (inu rodinu pobliz nemame) a ja mozem zdrhnut aspon na polhodinku z domu a prist na ine myslienky. tak drzim palce, nech vsetko dobre dopadne, nech mate pekny vianocny darcek a hlavne nech poslucha! ahoj! 😉 🙂

katrinka8
26. sep 2011

@alenka600 - ked sa babo narodi, nielenze nebudes stihat tie knizky tak ukladat (ja som taka ista v poriadku - takze Ta chapem 😀 ), ale uz ani nebudes citit potrebu to robit, lebo zapracuju hormony - aspon u mna to tak bolo. Ale zase ja ked si spomeniem na obdobie, ked som prisla z porodnice, tak sa mi to javi teraz ako najpokojnejsie obdobie co sa casu tyka. Malicka vela casu prespala, aj cez den aj v noci. Budila sa maximalne 2x, neskor len 1x v noci. Ja som sa stale bala toho, ze budem nevyspata, ale naozaj nevyspata som bola po navrate z porodnice asi 2x. Inak som stihala aj skypovat s kolegynou, aj sa nejst, aj vsetko. Bola to taka pohodicka. Je pravda, ze nasa dcerka (je dojcena) sa budi este aj teraz 1x v noci, ale prekvapilo ma - pozitivne - ze sa unavene necitim. Resp. necitim sa tak unavene, ako som cakala, ze sa citit budem. Keby som mala takyto spanok v case "pred babatkom" ako teraz, ze spim asi tak 6-7 hodin a to sa este 1x (dakedy 2x) budim a par minut bdiem, vyzerala by som ako chodiaca mrtvola. Ale priroda si to naozaj tak zariadila, ze to dietatko Ti dodava tolko energie, ze az.
U mna je najhorsie rano (to aj vzdy bolo, ja som nocna sova), ale len do momentu, kym sa neosviezim chladnou vodou a nevstanem z postele. Potom to prejde a ide to v pohodicke. Naozaj je na nezaplatenie pocit, ked mi dcerka povie: Mamina, moja a obijme ma (ona ma len 15 mesiacov).
Pre mna bolo najnarocnejsie obdobie okolo polroka, lebo sme sa trapili s vecne upchatym nosom, ale najma preto, ze dcerka bola (a aj je) strasne zvedava, musela vsetko vidiet, cize nehrozilo ju niekde polozit a robit si svoje. Neustale som musela vsetko ukazovat, vysvetlovat atd. Kedze nevedla chodit ani lozit, bolo to aj fyzicky narocne, lebo uz vazila viac ako novorodenec, nosit ju, dvihat, prenasat takmer cely den...a pod. Vtedy som byvala unavena. Navyse sa jej upravoval spankovy rytmus, spavala doma asi tak 1/2 hodiny a dost. Dalsie 2 ci 3 hodiny tahala dalej. Spala dlhsie len vonku v kociku - cize sme sa prechadzali cele hodiny, ked sa dalo. Za tu pol hodinu, co spala, som sa stihla tak akurat umyt, ist na WC, upravit seba a najest sa... A aj to v chvate 😀
Ked na to tak teraz spominam, zda sa mi to neuveritelne. Poviem Ti vsak, co mi pomahalo, ked som bola prilis vycerpana. Lebo aj to sa obcas stalo. Tu na MK su baby, ktorym zomreli deticky. Pradoxne mi pomohli prave tym, ze ked mi bolo tazko, spomenula som si na ne a bola som stastna, ze ja mam to moje - aj ked prave v tej chvili roztatarene, neunavne atd. - dietatko pri sebe. Pomyslela som si, ze co by oni dali za to, aby mohli uspavat (hoci aj hodinu) svoje deticky. A to mi dalo trpezlivost. Mozno to bude zniet hlupo alebo morbidne, ale tie baby mi davaju ovela viac pokory a vdacnosti do zivota. Jasne, ze aj mne obcas ujdu nervy, aj hormony si dakedy so mnou robia, co sa im paci, ale snazim sa tesit z kazdodennych radosti, z objati, z bozkov, z novych slov, z pokrokov... Proste z toho, ze mam to stastie mat spokojnu a stastnu rodinu. To su veci, ktore pomahaju, ked mi dochadza energia 😉 Jedina smola je, ze sa neda "nadspat si do zasoby" 😀 Kazde babatko je ine, vela robia aj hormony. V kazdom pripade prajem hlavne zdrave babatko a co najprijemnejsie zzivanie sa s nim.

mandragora22
26. sep 2011

@katrinka8 tak toto bolo perfektne napisane. tiez mam niekedy nervy v kybli a vtedy si poviem: hlavne, ze sme zdravi, ze nie je dieta postihnute atd, atd, atd... radsej budem chodit ako vykopavka, unavena a nevyspata, neoddychnuta, nez by som mala mat chore dietatko, toto si vystihla uplne perfektne! suhlasim 😉

jabadaba
26. sep 2011

moj manzel ako otec ma velmi vela priestoru na venovanie sa detom. A vzdy ho mal. A vyuziva ho nesmierne rad. Od zaciatku, od narodenia deti. Nevidim dovod ochudobnovat otca o chvile s detmi. Je rovnocennym rodicom ako matka, nepostradatelnym, obohacujucim. Moj muz si vzal dva tyzdne dovolenky po narodeni prveho dietata, rovnako aj druheho, tu vsak bol s nami aj 5 dni v porodnici. Stara sa o deti od prveho momentu co ich mame a po kazdej stranke. Samozrejme okrem kojenia. Nemal nikdy problem s prebalovanim, obliekanim, zabavenim, prechadzkou ci hrou vo vyssom veku. Musim skonstatovat, ze je to skvely otec a je uzasne ho pozorovat ako rad ma nase deti, ako sa im venuje, ako ho nezatazuje hned po praci hrat sa najma teraz so starsim. Nikdy dietatu nepovedal nech ho necha na pokoji, ze nema cas alebo naladu. Je tu pre obe deti stale. A ja som mu nikdy nebranila. Nemam a nemala som potrebu dokazovat si aka som nenahraditelna, ako ja, jedine ja vsetko urobim spravne, dobre, neomylne. Poznam take zeny co maju presne tento pristup a nestacim sa divit. Uprimne poviem, je to ubohe. Dalo by sa povedat, ze podaktore trpia bludom vlastnej jedinecnosti a nevedia tento tien akosi prerocit. No ale chyba lavky, obycajne sa to vypomsti.

katrinka8
26. sep 2011

@mandragora22 - veru, clovek vsetko znesie pre tie deti 😀 Ale uprimne, dakedy to znie sice ako fraza, ale je to naozaj tak, ze sa treba tesit z malickosti. Ja si vravim, ze 2 - 3 roky zo zivota, ktore tomu dietatku dam mozno cele, nevyspim sa atd. - co to je? Co su to 3 roky? Ved to prejde ako voda, ten cas sa uz nikdy nevrati. Ja to necitim ako obetu, ja mam radost z toho, ze vidim, co davam a co sa mi vracia. To, co tomu dietatku dam, len na tom zalezi, to sa vrati milionkrat. Ono mi to dietatko vracia uz teraz kazdy den tisickrat 😉

tinika
26. sep 2011

tak sa este vratim k tomu ze ked bol maly krpec tak som ho kupala len ja kedze tato bol v praci, ale teraz je to ich ritual 🙂 o chvilu to budeme mat podelene 🙂) ja jedneho on druheho 🙂)) a tiez mal dovcu po prichode z porodnice, ked maly nemohol spat ze ho bolelo brusko on s nim chodil po byte a ja bud dospavala, alebo som pracovala po nociach, kedze vtedy som mala najvačši klud 🙂 a toto vsetko čo robi tato (hoci je to samozrejme aj jeho dieta, tak by to malo byt prirodzene) je pre mna ta najvačšia radost a nepotrebujem za porod darčeky ako si niektore mamičky pytaju ze sperky a neviem čo 🙂 pre mna bolo napr. velke prekvapko ked som v aprili lezala s podozrenim na potrat a som sa vratila a čakala ma "pripečena" babovka, prvy kolač, ktory mm upiekol a robil ho do polnoci, lebo prv sa postaral o maleho, toto je pre mna vačši darček ako nejaky sperk 🙂

tinika
26. sep 2011

a určite viem, ze ak by som mala chlapa, ktory pride z prace domov, vylozi nohy a hotovo, tak ani druhe by som tak rychlo nechcela, poznam takych par, čo este neboli s dietatom sami ani hodinu bo čo by si počali, reku raz ich treba nechat a si budu musiet poradit, ved aj my mame narok troska vypadnut a vypnut či? 🙂

alenka600
autor
27. sep 2011

@mandragora22
@katrinka8
To ste dobre napisali 🙂 Niektore maminy su fakt take "dokonale" a clovek ma pri nich pocit, ze je neschopny, ked nema tak super upratane, nakupene, dieta pokojne vyspinkane atd atd.

alenka600
autor
27. sep 2011

@tinika 🙂 Neda sa to zovseobecnit, niektori oteckovia su "ukazkovi" a kupia ten prsten a daju si zalezat a podobne, ale niektori su uplne ini a nie horsi, len preto, ze ten prsten nekupia. Ja sa teda asi prstena nedockam, snubny prsten som dostala kupeny v stanku na hudobnom festivale, ale ja som taka ista v tomto 🙂))) (mimochodom som manzelovi povedala, ze ak by mi chcel z nejakeho dovodu kupit sperk, tak si prosim radsej nausnice, to ja zas nemam problem si opytat, s mnohymi muzmi co si clovek jasne nevybavi to nema 🙂 Ale presne ako pises Ty - potom ti nasi muzi urobia nieco, co nas tak chyti za srdce, lebo vidime, ze je to osobne, presne nam site na mieru, stravili nad tym cas a lamali si hlavu a vtedy je to pre nas velmi cenne. Mne sa minuly tyzden snivalo o jednej uzasnej torte cokoladovo visnovej, v noci som to povedala z polospanku manzelovi a on ma na druhy den nalozil do auta, nechcel povedat kam ideme, len ma vylozil v meste pred cukrarnou a objednal tu tortu. Nemenila by som za prsten 🙂))))))))))

gubcikova
27. sep 2011

môj muž sa o malú stará od malička.ja som nakojila,on dal odgrgnúť,on okúpal ja som natrela,on obliekol,ja uspala.prebaloval zakaždým aj ked tam bolo kako.ked som potrebovala ísť do obchodu ostal s malou.teraz ked je staršia,kludne aj na dlho aj na týždeň.dá jej jesť,okúpe ju,ide s nou von.nikdy som ho nenútila robiť to.proste sám povedal,že nieje chrapúň a chce sa podeliť s výchovou dcérky

tinika
27. sep 2011

@alenka600 parada 🙂 a preto ich lubime .))) my s malym kazde rano dostaneme pusu ked ide do prace, aj na dobru noc a to sa mi tiez rata .)))a proste ako sa o nas stara 🙂

martuska75
27. sep 2011

@bobocka bobocka s modelom domácnosti ktorý sa ti vidí by ste určite neboli rarita poznám takých rodím určite veľa vo svojom okolí, kde manželka sa stará o deti a rodinu a partner živí rodinu. Nevidím na tom nič zlé ak to obom vyhovuje tak potom je to pre deti isto super.

martuska75
27. sep 2011

@teleranka
@alenka600 Baby možno máte takých manželov čo zvládnu všetko, ale ja to od toho svojho nečakám. Nechcem po ňom aby bol "mama" ja od neho čakám že bude "otec" 😉 . Nemusím "kojiť a prebalovať" a behať mi s metlou po kuchyni. Viem, že sa môžem na neho spoľahnúť a naše baby veľmi ľubi aj ked ich v živote neprebaľoval. Ale ani nikdy nesedí " s pivom pred telkou" alebo "s kamarátmi v krčme". Staršia je do neho už teraz zamilovaná a vyvádza aj s maličkou, že sa mu rehoce ako mne nikdy. Pre mňa je to tak OK. Nepotrebuje druhú "babu" do domu. Tak ako ja netuščím kde máme doma napr. kosačku tak by asi ťažko našiel vysavač. Teraz nech do mňa feministky asi hodia kameňom.

viera27
27. sep 2011

@martuska75 plny suhlas. Ja si tiez vsetko doma aj okolo syna zvladnem aj sama, nemam s tym najmensi problem. Starostlivost o zahradu a o auta a o financie s radostou nechavam na mm 😀

alenka600
autor
27. sep 2011

@martuska75
@viera27
No to nie, to mi mozno chvala bohu, mozno bohuzial nehrozi 🙂 Mala som vela sporov s manzelom, ja som bola navyknuta na nieco ine a obrusovanie hran bolo bolestive, ale zvladli sme to a ja som sa s niektorymi vecami zmierila, niektore som musela kompletne zmenit a v niecom mi vysiel v ustrety.
On aj pred tym zil cistotne, nezanechava za sebou neporiadok a spinu, ale neupratuje. Tj v dome ma cisto, ale veci ma porozkladane piate cez deviate, vie kde co ma a je to pre neho OK. na zaciatku som ho nutila mat "poriadok", ale pochopila som, ze ten poriadok je len moja "uchylka". Mat cisto je nutne, v tom sa zhodneme, ale ak chcem maat vsetko tip top, musim si to urobit sama a hlavne - stoji ma menej energie, urobit si veci ako chcem, ako keby som sa mala s nim natahovat a potom si to aj tak dorabat 🙂.
Takze sme to ustalili na tom bode, ze spinu mi nerobi, blbosti mi po dome nerozhadzuje a kolko casu venujem upratovaniu je moje rozhodnutie, jemu je to jedno. Ja mam na starosti nakupy, postu, papiere, banku, varenie, zahradu (lebo to robim rada), on sa stara o auta, o kurenie, bojler, drevo (kurime drevom) atd. Len jedno som zistila, ze na to proste nema bunky - nie je schopny nic navarit. Proste stoji nad sporakom a pozera na tie veci a pozera a aj tak to prihori, chuti to zle a nevedie to k nicomu. Takze si lamem hlavu, ako sa postaram o stravu ked bude babo, lebo on aj ak by chcel, jednoducho to nikam nevedie, nevie to, nevie sa naucit varit.

alenka600
autor
27. sep 2011

@martuska75
@viera27
Rozpisala som sa o domacich pracach, ale vlastne som sa chcela opytat na u starostlivost o deti. Jasne pisete, ze cas s detmi vasi muzi travia, maju ich radi atd, takze tomu rozumiem
Ale ze veci ako prebalovanie a pod nerobia, lebo ste sa zhodli na tom, ze vam to vyhovuje tak ked to nebudu robit. a vlk syty aj ovca cela 🙂
Ja nikomu nic neberiem ani sa nenavazam, len sa ozaj normalne chcem opytat, ze ako ste to riesili, ked museli male deti ostat s ocom. Ako ste riesili krmenie a prebalovanie?
Domace prace si poriesim, ale velmi si zelam, aby manzel plnohodnotne vedel robit s babom vsetko, lebo jednak je to rovnako jeho dieta a jednak sme tu v zahranici sami, takze vypomoc od babky a pod nehrozi, takze preto ja vnimam vec takto ale naozaj ma zaujima aj iny uhol pohladu. Dik

viera27
27. sep 2011

@alenka600 ja tiez byvam daleko od rodiny, takze babky a podobne nehrozilo. Aj o maleho som sa starala prevazne ja, mm je velmi pracovne vytazeny (resp. vtedy ked bol maly naozaj maly, tak rozbiehal karieru. Takto som ho podrzala, sustredila sa len na pracu a teraz z toho zijeme). Ale ked mal cas tak absolutne nemal s malym problem, postarat sa onho. Vsak to je uplne prirodzena vec podla mna, teda pokial nezijes s magorom.
Ono vlastne celkom nechapem ze co riesis. Pytas sa "ako ste to RIESILI, ked MUSELI male deti ostat s ocom.". Ja som to osobne neriesila a dieta nemuselo. Chceli sme to. To je ako keby teraz tvoj manzel riesil, ze co s tym, ked vase dieta bude musiet ostat s tebou na materskej. Take absurdne mi pride riesit aka bude starostlivost o dieta a co si ten moj chlap s nim pocne sam, ked som este len tehotna.

alenka600
autor
27. sep 2011

@viera27 Ja to teraz neriesim preto, ze by som si uz teraz robila harmonogram a planovala, co bude, ked sa dieta narodi. Aj tak to moze vypalit uplne inac. Nie som sice este matka, o chvilu budem, ale moze ma to uz predsa zaujimat. Ako som v uvode temy pisala, narazila som v inej diskusii na vela pohladov, ze "zverit dieta aj otcovi" a to ma prekvapilo. presne z toho dovodu ako pises - mne ani nenapadlo sa nad tym zamyslat, som to brala ako jasnu vec a nikdy som sa na to draheho nepytala, ze ako to budeme robit.
Preto ked som videla vela nazorov "zverit dieta AJ otcovi" som si povedala - aha, asi som ja ina, alebo povazujem za jasne nieco, co vobec nie je jasne a preto som sa na to opytala, ako to vidia iine mamicky a ini oteckovia.
Nie preto, ze ako sa mam zariadit ja o tie tri mesiace, nepotrebujem aby mi niekto diktoval, ale preto, ze ma to zaujalo ako tema. Ako ked niekoho zaujme ako upiect toru, alebo ako vypestovat levandulu, to je vsetko, ziadna absurdita podla mna tam nie je, len zaujem, nic viac.
A preto som sa opytala ako ste riesili, ked deti museli ostat s otcom, lebo mi to nebolo jasne, kedze pises, ze si vsetko okolo dietata vyriesis sama. Teraz tomu uz rozumiem, ked pises, ze prevazne ty a manzel tak isto, len menej casto. Uplne chapem, to som len chcela vediet. Dakujem za odpoved.

viera27
27. sep 2011

@alenka600 aha, rozumiem teraz. Takze ta vlastne zarazilo to iste co mna 😀 .

alenka600
autor
27. sep 2011

@viera27 Ludovo povedane som ostala "vyhúkaná" z toho 🙂

lillah
27. sep 2011

@alenka600 ja som asi nepochopila otazku..... 😅 akoze otec je v inom kruhu???? alebo kolko dostane pristupu? Ved kolko zvladne nie? Ale to asi tym, ze ja som taka krkavcia mama.... aj tyzden by som mu ich nechala na krku keby nekojim ..... u nas to nie je nijako vyhradene....ze ja a deti a potom otec je divak.... su to tak isto jeho deti ako moje....on dokonca tvrdi, ze ma na ne vacsi narok ako ja.... on ich nosil 30 rokov ja len 9 mesiacov 😀

mandragora22
27. sep 2011

baby, ale ani ten moj mi s dietatom absolutne nepomahal, kym nemalo cca 10 mesiacov, ze uz to vedel aj chytit, aj podrzat 😀 😀 😀 teraz ma vyse 1,5 roka a uz mi pomoze partner aj s kupanim, aj sa pohraju spolu, dokonca nakrmi (nepapa nam este samo, krmime, aj ked snahu ma), takze je to fajn a ako napisala
@martuska75 tiez by som nechcela, aby vsetko riesil za mna, okrem kojenia, poznala som kedysi jednu zensku, ktorej vsetko robil manzel, len decko k cicke priniesol, to bolo tak asi vsetko. opral, pozehlil, okupal, vysusil, nakremoval, proste vsetko. aj navaril a upratal. amen tma. potom, ked z casu na cas nemohol byt doma, tak ona chytala hysaky, lebo sa bala decko vziat do ruk a okupat ho 😀 😀 takze by som to zhodnotila aj tak, ze vsetko zle je aj na nieco dobre 😉 ale je fajn, ked je partner otcom, cize vie sa dietatu venovat, ked uz trochu podrastie, tak to ma byt 🙂

mandragora22
27. sep 2011

@lillah 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

alenka600
autor
27. sep 2011

@mandragora22
@lillah haha inac na morfologickom ultrazvuku ked lekar meral stehenne kosti dietata, tak moj manzel ostal sokovany, ze ved tie kosti boli asi take velke ako sparatka a ze co s tym on potom bude robit? On obcas neodhadne silu totiz a minule som ho poprosila nech s tym pretlacatkom na cesnak s takym tazkym liatinovym nech pretlaci par sturcikov cesnaku a on to slacil a ohol tie rucky k sebe 🙂 a uz pretlacatko islo do kosa lebo sa nam ho uz nepodarilo otvorit 🙂)))