icon

Uspávanie 15-mesačného dieťaťa

11. apr 2023

Mamičky prosím poraďte ja už neviem ako naučiť dieťa zaspávať . Doteraz mi zaspaval pri kojení alebo na rukách som ho natriasala . Hoci už to bolo náročnejšie s jeho váhou - vyhovovalo mi to lebo rýchlo zalomil . Ale teraz nezaspi ani na prse . Síce mu pri kojení oci padaju no potom sa hneď prevalí sadne akoby nič a uteka z postele . Na rukách sa už tiež nenechá lebo sa strašne prieči a nervuje . Sám zaspat nevie ani hladkanie nepomaha. Dnes som uspavala 2,5hodiny to bolo strašne nieco oci červene , nervózny . No nerozumiem čo to bolo že aj tak nepomohlo ani 20 x kojenie… nakoniec som stratila nervy nechala ho sedieť na zemy rozreval sa no nahnevaná som ho odmietala vziať na ruky a úplne chytil záchvat placu a vykrikoval mama mama až mi ho bolo luto ale ja už som bola psychicky na dne . Prosím poraďte ako ste to tie vaše deti naučili vy .😢

matkahelka
12. apr 2023

@ls56 a to si prosim ta kde pocula/citala, ze dieta ma po nocnom spanku spat len 20-30 minut? ktory pediater/neurolog/spankovy poradca toto kedy povedal? to ze si si to ty vymyslela a praktizujes na vlastnom dietati je ok, ale taketo nezdrave rady prosim ta neposuvaj inym. ono to praveze funguje presne naopak a vsetci odbornici to tak aj radia- prvy spanok ma byt dlhy a druhy kratsi.
@andreatytler presne tak!

ls56
12. apr 2023

@andreatytler pozri si spankove poradkyne.. na 15m dieta, ktore pomaly prechadza na jeden spanok je prvy spanok 1,5h dlho. Obzvlast ked ma dieta dva spanky este. Lebo tym padom druhy je kratsi a dieta moze byt do vecera uz preunavene.

ls56
12. apr 2023

@matkahelka ja som si to vymyslela? Ked sa tu obhajujes spankovymi poradkynami tak si pozri co odporucaju lebo zrejme nemas paru

ls56
12. apr 2023

@matkahelka kup si prednasku od lepsispanokbabatiek o prerozdeleni spankov a potom mudruj.

matkahelka
12. apr 2023

@ls56 ale mam, vlastnu skusenost, aj "plan na mieru" a presne v tom odporucani, ked sme fungovali na 2 spankoch stalo, ze prvy spanok ma byt dlhsi a druhy kratsi. moje dieta by sa zblaznilo od placu, keby som ju po20- 30 min.zobudila, ked jej doobedny spanok bol bezne 1.5 hodinovy.

andreatytler
12. apr 2023

@ls56 Kazde dieta je ine. Ja verim tomu ze sapnok je najlepsie nechat na nich, hlavne teda dlzku spanku. Nikdy som nebudila dieta.

zuzkapap
12. apr 2023

Moja 16 mesačna teraz akurát prechádza na jeden spánok, ale niektoré dni keď vstane skor ešte potrebuje 2.. avšak keď ma 2, tak z prvého ju budím po pol hodine a potom na druhý aj večer v pohode zaspí 🙂 je to kruté, ale inak to nefungovalo a trapili sme sa hodiny pred každým spankom... Ja uspavam cez deň v kočíku a keď je ozaj unavená spí do 3 min... Keď nebola unavená mohla som sa trápiť aj hodinu a nič 🤷‍♀️

betulinka1
12. apr 2023

Nikdy by som neuspavala dieta 2,5 hodiny. Ak sa neukladal do 15 min. tak som ho vybrala z postieľky a nechala hore. Potom skusila znova. Ide o to, ze vytváraš zbytocne stres. Pri spanku a pred spánkom ma byt klud. Citanie rozpravky, hladkanie, spievanie. Pomoze ak dieta pripravis. Cize budete sa o tom rozpravat, ze ako bude prebiehať vecer. Ze uz je velky na ruky ale caka ho jeho postielka. Chodte spolu vybrat nejake postelne obliecky.

autor
13. apr 2023

@betulinka1 popravde ani neviem ako to zbehlo lebo ja som na nom videla že oci mu letia len presne ako pisala mamička hore , pride mi to ako rebélia že telo je unavnene oci padaju , vyzyvuje ale aj napriek tomu sa prieči . Trvalo to tak dlho lebo som skusala už čokoľvek položiť ho samého do postielky tam som ho hladka a cakala ci nezalomi a to trvalo len pol hodinu potom som zas skusala na prsníku tam zas nic tak zas do postielky a skúsila som sa kryt za roh hral sa hral zas som cakala či neľahne sám od seba ale nepodarilo sa tak zas na ruky a dookola . Už bol nervózny ja toez . Viem že to nepridáva na pohode ale toto by nedal ani Budha 🤦‍♀️ Udrzat kľud v takých situáciách .

autor
13. apr 2023

Dievčatá vcera som mala frmol a úplne som zabudla pozrieť odpovede a pozeram že ich dosť. A pozeram že kazfa mamička má iné skusenosti a pohlad na vec . Skúsim Tak vseobecne odpísať . Tak maly urcite potrebuje 2 spanky . Ale netlačím na pílu a keď vstane neskor alebo nieco iné do toho vojde tak má len jeden . Ide o to ako pisala jedna mamička že mi to pride ako vzdor . Že naozaj je jeho čas oci unavene padaju ale tudle sa nenechám čicikat . Išlo mi skor o to aký spôsob uspávania na neho skusit keď na tych rukách je to už náročné a protestuje . A na prsníku tiež nezaspi ako doteraz . Ako odnaučiť na rukách a naučiť zaspávať v klude a samého . Odsledovať už viem že či naozaj je unavený alebo nie . Presne ako viaceré píšete . Každá mamička si už pozná svoje dieta . Čo sa týka zoho budenia tiež som skor proti tomu dieta budit zo spánku . A každopádne zachvilku už prejdeme na jeden spánok do 2 m urcite tak to už nebudem meniť . Ide o to že som ho len chcela odnaučiť na rukách a naučiť zaspávať samého . Maximálne hladkať lezat pri nom . Lebo ruky má už bolia tak že koniec . A jedna mamička pisala či nezačal chodit . A nie chodí už od 10m. A čo sa týka rozprávania s nim tak to mi Adi nepovie prečo nechce spat . Nevie ešte tak rozpravat . Nato je ešte maličký . A Dakujem žienky za kazdu radu . Snáď nieco z toho pomoze .

hanaxxx
13. apr 2023

Moj prechadzal na jeden spanok asi pol roka. Bolo to narocne obdobie, ale snazila som sa ho nikdy nebudit, lebo aj teraz, ked ho z nejakeho dovodu musim zobudit, ma strasnu naladu. Co sa tyka vecerneho zaspavania, asi od 5tich mesiacov zaspava tak, ze v spalni dostane mlieko (lezi pri tom na zguzvanom paplone, na rukach by som ho nevladala), par minut s nim pochodim, potom si lahneme vedla seba na postel a cakam kym zaspi. (Mal obdobie, ked mu pomahalo zaspat hladkanie po cele, muz ten ho zase zvykol bozkavat po tvari. Momentalne jedine co chce, je chytit moje alebo svoje ucho. ) Potom ho prelozim do postielky.

betulinka1
13. apr 2023

Autorka neboj sa. Ono sa to vsetko upravi. Chce to mega vela trpezlivosti a plánovania dna 😉 vacsina sme si presli všelijakými srandami s detmi. Vzdy budu skusat hranice, ci ma 15 mesiacov alebo 8 rokov. Ale mne sa najviac osvedčilo pri kazdej zmene o tom s dietatom aj hovorit. Aj cely den rozoberat ako to bude prebiehať na prechadzke, vecer pri spaní. Mne to tak odporucila detska psychologicka. Maly mi casto rebeloval na prechádzkach a utekal na cestu. Uz som myslela, ze nie je mentalne ok. Tak som za nou zabehla, ze nemam normalne dieta. Doteraz si pamatam ako sa smiala na tom. A pekne mi vysvetlila, ze deti musime pripravit na veci co od nich chceme. A mala pravdu, za 2-3 tyzdne chodil pekne pri mne a uz nikdy neušiel. Ale bol dopredu poučený o následkoch. Cize napr. ideme von, pojdeme po chodníku, mozes zbierať palice, pojdeme na ihrisko, ale ked pojdes na cestu, tak ta zoberiem za ruku a celu cestu ta budem drzat a pojdeme rovno domov. Ziadne hranie na ihrisku nebude. Premysli si, ci vies ist pri mne bez bezania. Ale prve dni ked bežal, tak som spravila co som povedala, zobrala za ruku a rovno domov. Pochopil to uplne rychlo a to som bola spočiatku skeptická. Cize pre tvoj priklad by som to robila aj so spánkom. Napr. pocas dna by som rozoberala vecer, napame sa, umyjeme sa, potom pojdeme do izby, precitam ti rozpravku a ty zaspinkas. Budes lezat sam na svojej super postielke a budes mat krasne sny. Co by sa ti malo snívať? Zoberies si aj macka? Ked budes robit cirkus, maminka ti rozpravku nebude citat. Dobre dohodnute? Potom ked pride vecer, isla podla toho. Samozrejme bude rebelovat, to nie je navod na jedno použitie ale casom sa poddá.

andreatytler
13. apr 2023

@betulinka1 Ano, dopredu vysvetlit co sa bude diat a ake su pravidla je velmi ucinne. A presne aj u nas na zaspavanie funguju pricina a nasledok (a nielen na spanok ale vsade). "Ak nebudes v klude lezat, budes ma vyrusovat a musim ist prec."

andreatytler
13. apr 2023

Autorka nas syn je velmi akcny a nevie sa prestat hybat pred spankom a to ho budi. V kuse musi rozhadzovat rukami, prevalovat sa, kopat. Zaspavanie trva aj 2 hodiny. Ak sa skludni a prestane hybat, zaspi do 5 minut. Uz som myslela ze ma nejaku poruchu ako hyperaktivita, ale v skolke to nerobi a tym padom tam zaspi do 10 minut. Cize doma to robi, lebo chce. Hladala som vselijake mozne rady (aj temu na konikovi som o tom zakladala). Ked uz zaspavanie trva pridlho, tak mu prikazem ze musi len bez pohnutia lezat, lebo inac ma vyrusuje a musim odist. Syn neznasa byt sam, tak to vzdy zaberie. Prestane sa hybat a do 10 minut spi. Zaspava vedla mna na posteli v objati. Aj ked paradoxne tento sposob neriesi podstatu problemu. Ide o to ze deti maju 2 zakladne potreby.
1. Potrebu pozornosti.
2. Potrebu moci.
Ked maju nedostatok v akelkolvek oblasti, rebeluju, vzdoruju. Problemy so spankom su vzdy spojene s druhou potrebou. Ked dieta citi ze nama dostatok moci rozhodovat o svojom zivote, zacne rebelovat v spanku. Lebo tam ma vzdy navrch. Ked raz nechce, nikdy ho nemozes donutit zaspat. Ako fungujete cez den? Davas synovi dost na vyber napriklad v obleceni, jedle, kadial pojdete na prechadzku, co budete robit a ako dlho to budete robit?
A aj ked este nerozprava, mozes sa ho opytat ako by chcel zaspavat. Navrhni nejaku moznost a sleduj co na to zareaguje alebo mu daj dve moznosti a sleduj ci si jednu vyberie. "Janko, mozes ist zaspat u seba v postielke ale u mna na rukach. Co by si chcel?" A ako mu davas tie moznosti urob pri kazdom nejake gesto a je mozne ze on to gesto zopakuje.
Este ma napadlo poradit skvely predspankovy ritual:
Porozpravat co sme zazili dnes a potom co budeme robit zajtra. Toto je u nas oblubenejsie ako akakolvek rozpravka a tiez to detom pomaha si utriedit myslienky a zazitky a pocity z celeho dna a velakrat z nich vylezie nieco o com nechceli hovorit pocas dna.

veronicka88
13. apr 2023

Prechádzate na jeden spánok,treba vydržať. Prvé razy pôjde skôr večer spať potom zas vydrží o kúsok dlhšie....je o klasické nastavovanie sa a meneneie režimu....akonáhle by spal jeden krát už by som neuspavala nanajvýš by som si k nemu ľahla kým nezaspí.

konulka20
13. apr 2023

Mam 14 mes. a mavala 2 spanky od roka naobed a podvecer. Posledne 2 tyzdne uz ma len 1 spanok poobede, asi 1,5-2 h a potom ide az vecer okolo 21 .h spinkat, aj to sa budi casto. Toto je uz vek ked uz nie kazde potrebuje viac ako 1 spanok cez den. Inak aj moja si pretiera oci asi po 3 hodinach bdenia , ale darmo som ju davala , pocickala mlieko a hotovo posadila a dovi🙈 takze uz som sa zmierila len s 1 dennym spankom , ked ju lame lahneme si na chvilu , polezi a chyti este dych na dalsi cas🙂

ilene22
13. apr 2023

Dcera mala vcera 11mesiacov a ma 2 denne spanky. Zaspava okolo 20:30 a z druheho spanku sa zobudza do 15:30. obcas aj o 15h. a veru o 20h je este plna energie 🙂 po 3hod este nie je ani moje dieta unavene.

mojvlk
13. apr 2023

Náš má pomaly 16 mesiacov ale spáva jeden spánok nejako po novom roku...vstáva o ôsmej, o pol1 jednej ide spať a spí do cca tretej, štvrť na štyri, večer ide o 8 ...dávala som skôr aj zaspal niekedy ale ako sa menil čas a je svetlo za oknami nedá sa mu zaspať

ivangeline
13. apr 2023

Daj ho spat raz.

zooeynka
13. apr 2023

Len napisem svoje fungovanie s teraz 15 mesacnou - pred par dnami presla na 1 spanok. Vstava o cca 6:00 a okolo 9:30 zaspi na cca 2 hod.(niekedy trochu menej) a vydrzi do cca 18:00 ked ide na nocny spanok. Cize ano, tvoj tiez pomaly potrebuje iba 1 spanok....coskoro sa k tomu dopracujete a budes sa menej trapit vecer.

ivuska027
13. apr 2023

Jednoducho. Podľa knihy "Kazde dieťa sa vie naučiť spať". Tretiu noc dieťa zaspalo samé a bolo po probleme. U oboch to fungovalo.

11alenka11
13. apr 2023

Odporucam knizku "Kazde dieta moze dobre spat". Nam sa tento sposob uplatnil pri oboch detom a odporucila mi to pediatricka. A aj noci su uz ovela lepsie. Len sa treba obrnit trpezlivostou. U nas hlavne v noci bol par dni plac alebo skor vrestanie az ale potom to uz pochopil.
A mame tiez 15.5 mesacneho a tiez 2 spanky. Niekedy poobedny vynecha ale bez problemov vydrzi do 19.00. A tiez su dni, ked sa zobudi z poobedneho aj okolo 17.00 a vecer pekne zaspinka. Vzdy ide okolo 19.00. Ak este nie je taky unaveny, tak si pusti zvonkohru a potom zaspinka. Ked sme skusali jeden spanok a neskor ako zvycajne prvy o 10.00 tak pospal dost kratko.

ikantorikova
13. apr 2023

@andreatytler Plne súhlasím, tiež som nikdy nebudila deti. Vždy sa to časom upravilo. No tie spánkové poradkyne to je tiež téma sama o sebe. Poznám aj takých čo budia dieťa ráno, po prvom aj po druhom spánku… Toto keby som mala robiť každý deň tak má asi porazí. Skúste si predstaviť že by vás niekto permanentne budil zo spánku.

andreatytler
13. apr 2023

@ikantorikova Zobudit spiace dieta je hotova samovrazda. Ved to je ako zobudit krakena.😀 Tiez na sebe viem posudit ze je to ovela prijemnejsie ked sa clovek zobudi sam ako ked ho niekto zobudi.

basska_b
13. apr 2023

Podla popisu uplne zjavne chce prejst na jeden spanok. Ano , ten prechod byva vzdy narocny, ale nema zmysel ho 2.5hod uspavat, ked proste sa mu nevyplavi melatonin a nezaspi. Moje deti presli na 1 spanok hned po 1. narodeninach. Najprv im zacinal o 11.00, postupne som ho naposuvala na 13.00.

dankanka
14. apr 2023

Riad sa dietatom, nerataj hodiny, minuty...toto som nikdy nepochopila..
Ved ak by bol unaveny, zaspi na prse. Ak nezaspi, ideme dalej, neriesime..mam 20mesacneho a vzdy som pocuvala co chcel on, co sa spanku tyka, nie ja.. je ale pravda, ze kazdy den potom vyzera inak 🙂, v zmysle, zaspi inokedy, ale spava tak 2-2,5hod. denne..

andreatytler
14. apr 2023

@dankanka Niektore deti nezaspia aj ked su unavene. Ja keby som sa tym riadila, tak syn je hore aj do 2:00 rano. Vyskusala som to. Ked nechcel spat este ani o 23:00 zobrala som ho do obyvacky nech sa hra a cakala kedy zaspi od unavy. Bola 1:00 rano ked som to vzdala lebo po spanku nebolo ani stopy. Bol na smrt unaveny, umrncany a otraveny ale spat odmietal.

skarleta_kaizerova
14. apr 2023

Podľa mňa mu nevadí spôsob zaspávania ale režim nebude dobrý. Nam pri tomto pomohlo prvý spánok skrátiť na 30 minút nie dlhšie a potom skôr zaspal na obedny a večer tiež nebol problém. Skus to aspoň 2-3 dní po sebe a uvidíš. Ráno ho zobuď po 30 min. a na obed ho nechaj spinkať dlhšie.

erinka90
14. apr 2023

Moj syn cca od 1 roka ma len 1 spankok ktory trva 2,5-3,5 hodin. Najneskor o 16tej ho budim, a najskor o 20tej uz je v postielke - sietovanej ohradke s matracom 100x100 cm (v postielke vrieskal) polozim, zhasnem, odidem, zaspi. Ale dostane cumel a mojkacika ktoreho cez den nedostava, cize vie, ze s tym sa ma spat. Prso dme zrusili asi pred mesiacom. Teraz ma 14 mesiacoc.

soffek
14. apr 2023

Ahoj náša má tiež 15m a režim máme takýto: (fungujeme takto už asi 2mesiace)
Hore je okolo pol8-8 ideme sa všetci najesť do tej 9tej cca, potom ideme von na dvor/do kočíka (dnu sme iba keď prší). Potom sa opäť naje (výživa, ovocie, keksík), zasa sa pohrame ale už dnu, naobeduje a okolo pol1-1 idem spať, niekedy spí polhodinu Inokedy až 2hodiny ale stačí jej to. Opäť jesť a zasa sa hrať alebo vonku.. Teraz čo je teplejšie tak aj na ihrisko, alebo niekde na námestie nech si pobeha atď. Opäť papať a okolo 7 sa kúpeme, večera do toho mlieko (nekojim) a zaspí tak do 10min.😁..
Takže tvoj spí veeelmi veľa na 15m bábo, odporúča sa tak 9-12hod vrátane nočného.
Skús s ním pred spánkom vybehnúť von, nechaj ho do obeda hore, daj mu nejaký keksík a vonku, nech sa unaví. Aj keď bude neviem aký unavený. Našu som si takto naučila tiež to nebolo ako lusknutie prstami, ale naučila sa.