icon

Večerné a nočné uspávanie, opakovane sa budí

milkamm
8. dec 2018

Ahojte dievčatá,

stretli ste sa už niektorá s tým, že dieťa pekne večer zaspí keď ho uspávate (ja nakojím posediačky a potom prekladám do postieľky) a vždy keď ho položíte do postieľky tak sa zobudí a hrozne jačí a celý tento proces uspávania trvá minimálne hodinu až hodinu a pol a toto uspanie a zobudenie sa opakuje asi tak 5x alebo aj viac. Ja opakovane kojím, nosím na rukách, upokojujem, nič nezaberá a už som z toho na nervy :(

A v noci keď sa zobudí, tak to isté, hodina kým zaspí znova.

Prípadne máte nejaké tipy ako inak dieťa uspať, čo vám zabralo?

Ďakujem krásne za každú radu 🙂

aadenka
9. dec 2018

@katrin21 moj synator ma uz 6 rokov, tot davna minulost 😂

katrin21
9. dec 2018

@aadenka to je jedno , ci to bolo kedysi , alebo je teraz.. ide o popis 🙂 😉
moja starsia o kt. som pisala, ma uz 18 😀, cize 6r je este nic, este vas caka vselico 😀.. a aj mna pri druhej

aadenka
9. dec 2018

@katrin21 👍 a ja ze uz mi druhe netreba, ze bude velky rozdiel 😄 si ma inspirovala... 🤔😄

katrin21
9. dec 2018

@aadenka my sme chceli odjakziva druhe ( kazdy sme mali jedno a chceli sme spolocne, sme sa dali dokopy ked nase baby mali 6r) ale nejako neprislo a potom sme sa ani nesnazili a bum bolo tu.. 38r som otehotnela, 39 sa narodila 🙂
ale je to super, kludne sa inspiruj... po prvej som aj ja hovorila, ze druhe nechcem, ale to ma potom preslo 😀 a uz som chcela, len neprislo ... a teraz si to neskutocne uzivam, uplne inak ako ked som mala 23r

aadenka
9. dec 2018

@katrin21 dakujem 😊

beton
9. dec 2018

@milkamm prečo ju nenadojčíš po ležiačky? veď je to aj pohodlnejšie, aj ideš na istotu, že neprekladáš.

katrin21
9. dec 2018

@beton a kde je ta istota? Ked chces, aby dieta spalo same v postielke? Do tej jej sa asi nezmestis.😉

basska_b
9. dec 2018

@milkamm Moja ma tiež 9 mesiacov a kojim ju tak dlho, kým neodpadne. Niekedy je to na druhy či tretí pokus, hlavne ak sa malo napije, ale vždy zaspi. Chápe, že je noc. Ona sa to naučí časom... hádam to bude tak, že jej dám fľašu mlieka, vypije, ľahne si, zaspi. Musí do toho dozriet. Rozhodne nebudem nechávať vyrevat, to je úplne choré. Nejaká metóda sa objaví a predsa do 18 rokov vo tak nebude. Každý sme sa to nejako naučili. Cez noc kojim tak 3x a vždy si len dá a zaspi. Buďme radi, že môžeme kojit a neuspavat na rukách a všelijak zložito

kiara3
9. dec 2018

@basska_b len daj pozor aby si mala nezvykla ta mať ako dudlik čo sa stalo v mojom pripade...Kojenia je skôr už zvyk ako potreba a keď nieje je to až do záchvatov plaču aj v noci....

katrin21
9. dec 2018

@kiara3 👏👏👏👏

katrin21
9. dec 2018

@basska_b co mate vsetci s tym vyrevanim.😜

zuzipuk
9. dec 2018

@milkamm my sme mali taký problém tiež prvé dva mesiace? Tak nejak. Teraz má malá 4 a zaspavame štýlom: po kúpaní krátka hra ešte a bavkanie sa šantenie na posteli a tak. Potom sa zapne slabé nočné svetlo, také intimčo máme, napapa sa a ešte sa hráme ale už len tak potichu, rozprávku prečítam a hráme sa tak ticho, bez šantenia, spievam jej potichu a tak.... A keď si zivne alebo začne plakať, tak na ruky, cumeľ do pusy, pritulim si ju a tíško spievam, pohojdavam jemne, rozprávam jej kadečo a tak zaspí 🙂 počkám chviľu, položím a som potom už pri nej, lebo ju občas treba chytit za ruku, poviem jemne čššš keď ju začne mykať alebo položím ruku na jej hrudník. A potom sa nestihne zobudiť 🙂 a pri večernom poslednom kojeni pred spaním jej nedovolím zaspať, lebo sa po chvíľke stále zobudí a potom nie a nie unaviť ju 😀 prípadne keď zaspí, tak ju nejak jemne preberiem 😀

mimi1983
9. dec 2018

aby sa neprebudili pri preložení, som oboch synov kojila poležiačky a samozrejme spali so mnou v posteli..bolo mi to tak najpohodlnejsie a naviac som sa aj lepšie vyspala, keďže som nemusela vstavat k postielke, lebo aj v noci sa budili a kojenim som ich vzdy uspala/uspavam.

katrin21
9. dec 2018

@mimi1983 No ja neviem... koja sa malicke deti boja tak cca raz za tri hodiny prve mesiace.. takže aj keď mám vstať a nakojiť ,v yspím sa lepšie , ako spať vedľa toho dieťaťa, ktoré má celú noc kope...
Keď to dieťa spí vedľa teba tak sa budi určite častejšie, lebo častokrát samotný rodič ho zobudí v svojím pohybom...je to vzajomne.. nie kazdej mame vyhovuje mat dieta pri sebe, o tom sa tu bavime...😉

mimi1983
9. dec 2018

@katrin21 tak moje sa budili oveľa častejšie, ako raz za 3hod. Takže pre mna bolo lepšie spat s nimi, ako ich kazdu 1-1,5h uspavat na rukach, kedz e sa vzdy po preneseni zobudili...
Ale samozrejme každej mamine vyhovuje niečo ine.. pretoze každé dieťa je ine, unikatne 😉

zk3
10. dec 2018

Dieta nechce byt same,potrebuje Vas citit pri sebe.Ked ho chcete zlozit,jednak citi ze sa mu vzdalujete a plus sa meni jeho poloha,takze sa zobudi.Ja som toto,co Vy pisete zazila pri prvej dcerke cca do jej 4 mes,ked som konecne pochopila,ze dieta potrebuje citit matku aj pocas noci,pocas spanku.Tak zacala spat so mnou v posteli.
A kojila som ju poleziacky pocas noci,striedala prsia,a bolo mi uplne jedno kolkokrat som sa v noci zobudila,kedze som kojila v polospanku.Dalsie dve deti boli od narodenia so mnou na posteli.Kojila som ich v posteli bud posediacky (ak este grckali a museli byt pri kojeni nasikmo),a potom poleziacky.Takto sa vyspi aj matka,aj dieta.

ajahoda
10. dec 2018

Ahojte ja mam mesačného syna a a dve veľké baby, u nás zaberá uspavanie v kočíku a pusteny ventilátor pripadne digestor 🙂 keď v noci kojím a nechce byť v postieľke tak ho položím vedľa seba v zavinovacke a spíme ďalej. Niekedy zaspí aj na mne pri telke, postieľka sa mu nepáči, necíti ma tam...

milkamm
autor
10. dec 2018

Ahojte, ďakujem za príspevky, pomohli ste mi, momentálne však žiaľ nemám čas odpovedať všetkým. Odpíšem asap 🙂

kindermama
10. dec 2018

@milkamm moja mala ma 2 mesiace a naucila sa uz taky ritual ze po kupani sa napapa chvilku si spievame uspavanku , chytim za ruku, alebo hlavicku a zaspi mi na nohach v tureckom sede. Tak ju chvilu necham nech zaspi poriadne prelozim do postielky a spinka. Ale papa po tme. Postupne jej znizujem intenzitu svetla az ho uplne vypnem a ked dopije flasku uz je uplna tma. Ale v poslednom case sa budi nadranom, tak jedine co ostaba je vziat ju k sebe a potom spi dalej aj dve hodinky.

mirkaknm
11. dec 2018

@katrin21 Ja tiez uspavam dcerku na prse v mojej posteli.Vo svojej postielke by nezaspala keby som ju tam dala po kojeni a uspavani na rukach. Ako si to prosim odnaucila tvoje dietatko?

mirkaknm
11. dec 2018

@sidon Hovoris ze 2.dcerka zaspava lahsie,spinka v postielke pri vasej.Ty ju v noci kojis z prsa alebo flasky? Ja dcerku kojim. To by znamenalo ze ju musim z jej postielky vytiahnut k sebe,dat jej napapat v mojej postielke a potom presunut. Tiez neviem ako to robit,preto ju mam zatial u mna vo velkej postielke.

katrin21
11. dec 2018

@mirkaknm ja som uz tuto druhu vzdy hned polozila a snazila sa ju nenosit, ani hojdat..tucho, klud, plienka latkova do ruky a dudlik..ten som po zaspani vybrala... ked aj mala obdobie, ze bolo treba ponosit pri kolikach atd tak som sa snazils riesit problem inak ako nosenim, aby sa nenaucila/ kvapky, rekt.rurka a nosenie len kym sa ukludnila, hned potol polozit..aj ked som ju niekedy polozila a opat ponosila aj 20x..a po par dnoch opat bez nosenia...

Pri prvej to bolo horsie, tam som nemala este skusenosti a byvali sme s nasimi a mama ju naucila na ruky. V podstate som ju to odnaucila tak, ako pisu v knihe Kazde dieta sa moze nsucot spat. Ibaze ja som vtedy ziadnu taku nemala, ale mala som Velku knihu o matke a dietati a tam pofobme nieco popisovali... dala som jej do poatielky vels hraciek, ulozila ju bdelu/ to je zaklad, dieta sa ma idealne ukladat bdele, aj ked pri kojeni zaspi/ a potom ked zacala protestovat pockala som 1-2 minuty z isla som za nou, utisila ju, rozpravala, hladkala a vysvetlovala ze ide spinkat a zas dom odisla.. prvy den to trvalo asi 2 hodiny... druhy mozno 1.5, treti mozno hodinu... do tyzdna alebo 10dni sa pekne naucila ..
Nemusis dieta nechat nejako vrieskat, ani by sa to nemalo.. prave naopak.. ono skor mrnci, lebo samozrejme, ma zlozvyk a nepaci sa mu to.. ty ho ukludnujes, sledujes a pocuvas spomedzi dveri..ale kludne mozes byt aj v tej miestnosti vedla neho na posteli a ponuknut mu to ako alternativu, ze sice ho nevezmes na ruky, tonne zaklad, ale budes tam.s nim/ take 8-9mes uz chape vela/... potom.zas uz ked toto funguje, skracjjes cas, kolko tam s nim si a odchadzas..postupne..
A takto nejako.
Jo a este je dobre, aby dieta malo striktne vecerny ritual a mechanicky sa opakoval...a aby islo spat unavene...

A este kedze sa vam deti pri prekladani budia , asi ich prekladate moooc skoro... dieta ma od 6 mes uz fazy hlbokeho a plytkeho spanku, REM atd.. do 6 mes. nie ..dovtedy sa da zlozvykom skor len vyhybat...
A dieta tvrdo spi cca. Prve 3 hodiny po zaspani.. idealne je ho prenasat tak po hodine.. proste ked ste si iste ze uz hlboko spi.

patrica8
Autor odpoveď zmazal
katrin21
11. dec 2018

@mirkaknm dotýka kŕmenia kojili sme sa krátko A pri druhej som len odstriekavala, lebo bola predčasne a naučila sa na fľašku v inkubátore. Ale to je jedno tak či tak aj keby sa kojila Je to to isté vôbec nevadí že musíš vstať v noci k nej K postieľke Veď postieľku môžeš mať blízko svojej postele takže sa nenabíja až a určite teda menej ako keby si musela riešiť fľašku ako ja😉😉😉
Ja nevidím rozdiel absolútne v tomto... aj tak som niekedy v noci musela aj prebaliť takže opäť Aj tak by som musela vstať.😉
Ja som teda aj kojila posediačky prvu nikdy nie po ležiačky... druhu som síce aj kojit skusala cely cas, lenže ona neťahala, chvíľu po dudla niečo sa Napila, ale málo a musela som jej dať tak či tak ešte fľašku
Ak máš postieľku hneď vedľa postele oddelené len nočným stolíkom ako ja tak si myslím že to nie je vôbec problém vstáť na zobrať dieťa na kojiť ho a hneď položiť zase naspäť do postieľky.
Keď sa odstráni zlozvyk pri večernom zaspávaní Tak automaticky sa zlepší aj nočné zaspávanie pretože to spolu súvisí , tým že dieťa sa učí spôsobu zaspávania.. a keď sa naučí zaspať takto večer Tak tak zaspíš aj v noci a bude to stále len lepšie.
No a potom samozrejme keď sa odnaučiť zaspávať na prste a uspávať sa kojením bude sa aj menej často budiť pretože od nejakých 7 až 9 mesiacov to Dieťa už v noci toľkokrát piť nepotrebuje viacmenej sa len opäť chce uspať svojím zaužívaným spôsobom.
Keď sa nad tým zamyslís, dáva to naozaj zmysel🙏

katrin21
11. dec 2018

@zk3 inak dieťa spí niekedy v posteli lepšie len z toho dôvodu nie Že cítim blízko mamu ale že spí na maksom...
A naopak sú aj deti ktoré oveľa lepšie spia nakoniec sama v postieľke alebo dokonca v svojej izbe, hoci toto by som ja nedokázala, ale jednoducho spia lepšie lebo v spoločnej posteli ich budia pohyby rodičov

katrin21
11. dec 2018

@mirkaknm a ešte viem že si myslela tým že keď kojis tak dieťa vyberáš z postieľky a pri flaške teoreticky nemusím, ale ja som ju aj tak kŕmila z fľašky na rukách😉😉
A taktiež som sa snažila ju uspokojiť neskôr len dudlikom A nedávať jej už jesť až potom nadránom niekedy o štvrtej piatej a týmto sa mi naučila postupne pekne prespať skoro celú noc Samozrejme keď išli zúbky tak sme boli hore aj 25 krát , ale inak nie.

danielka1905
11. dec 2018

@katrin21 súhlasím aj naša mala spinka takto sama 🙂

katrin21
11. dec 2018

teraz citam po sebe to more preklepov.. prve slovo malo byt : co sa tyka krmenia 😃
potom ze : blizko svojej postele, takze sa nenabehas / prepisalo mi na nenabija 😃/ atd.... pisem hlasovym diktovanim obcas ono to obcas napise blbost 😃

aj na konci : ked ho odnaucis zaspavat na prse 😀 nie na prste 😀 samozrejme

katrin21
11. dec 2018

@mimi1983 ono je dobre aj to, naucit sa od malicka neskakat na prve zamrnkanie.... mne to poradili sestricky na jiske, ze deti v noci sa niekedy len tak zo spanku ozyvaju a prestanu same po minutke... Nechcela som tomu verit, pri prvej som hned na prve zamrncanie skocila z postele a riesila ju, prebalit, papat... a castokrat som ju asi zbytocne preberala a takto sa mi budila potom do 3,5roka.. 😝
pri druhej som skusila vzdy pockat, minuta nie je vela, to uz kazda mama vyciti, ze ci dieta fakt place a treba riesit, alebo teda mozem pockat co z toho bude.... u nas casto fakt napokon sama spala dalej.... nebyt tejto rady, tak asi by som bola aj ja kazdu hodinu pri nej a preberala ju viac, ako treba..... takze... aj na toto treba mysliet... ono to plati hlavne aj ked je malicke este babatenko a vyvija sa mi mozog a nervovy system este, preziva rozne vzruchy velmi intenzivne a reaguje na to aj spankom inym , castokrat deti horsie spia po vzrusujucom vecernom programe , napr. nam jeden cas nerobilo dobre chodit vecer neskorsie pred spanim medzi ludi von, trvalo to asi 2-3mesiace cca. okolo 9 mes. bola z toho moc rozrusena a horsie spala...

Nic nie je ciernobiele a preto aj tych rad je vela, lebo ttreba skusat, kde je pricina a odsledovat a poskusat toho mozno aj viacej pomenit....urcite nie je jedna rada, alebo pomoc na vsetko. to netvrdim, ale teda nieco z toho, co som popisala by fakt mohlo zabrat...
a hlavne nie len deti, ale aj mamy su kazda ina..a to je hlavny rozdiel..
Grantujem ti, ze to iste dieta vychovavane dvoma roznymi mamami s roznymi pristupmi, by bolo pri kazdej uplne ine a inak by na rozne situacie reagovalo, to je normalne. Jedna mama je uzkostlivejsia, ina neriesi kazdu malickost atd.

lucia389
11. dec 2018

@milkamm viem o čom hovoríš. Ja mám dcéru a má problém so zaspávaním od narodenia. Tiež mala prvé 3mes. hrozné koliky. Uspavala som ju na prsníku, prekladala, skúšala všetko možné, ale nebolo to dobre...tak ako tu píšu baby, dieťa má zaspávať v postieľke, lebo akonáhle sa v noci zobudí vyžaduje presne to, pri com zaspávalo... dcérka má 3roky a stále nevie zaspávať sama, mám pocit akoby sa to s ňou ťahalo už od tých nešťastných kolík🙈 takze ak ti môžem poradiť, skúšaj hocičo a hlavne veľa trpezlivosti✊✊ teraz mám 6mes. synčeka, a ten zaspí do 10min, som pri ňom, ale aj tak je vidno, že zaspávanie je úplne ine😊 ako sa hovorí, každé dieťa je iné.