Výchova dieťaťa mužom

13. jún 2022

Ahojte. Mám taký problém že môj muž prenáša výchovu svojej mamy na naše deti a mne sa to nepáči. Ja som bola vychovávaná s rešpektom, dôverou a láskou. Jeho mama ho nikdy nepochvalila, stále ho buzerovala a neverila mu, kričala keď sa dačo nepodarilo a iné veci. A vnímam že muž začína toto prenášať na naše deti. Sú ešte malé, jeden a pol roka, ale už to začína vnímať a hlavne ja, že sa mi to nepáči. Ide papať sám a už počujem muža ako to syn nedokáže, nagebri...pri iných veciach že zas rozlial a iné...inak ho veľmi ľúbi, stará sa oňho a hra sa s ním. Len mi vadí to podceňovanie a tie slová, lebo to vie ranit detské srdiečko. Ja syna učím že keď dačo zhodí, vyleje, že po sebe uprace. Učím ho nech papa a pije a robí veci sám, že aj keď rozleje, rozsype uspini, že upravené. Ako mužovi pomôcť s tým, aby neprenasal túto časť zo svojho života do synovho ? Už som mu to vysvetľovala , rozprávala sasnim ale nepomáha akosi. Asi je to v jeho podvedomí.

0silvia0
13. jún 2022

mozno by som zacala nadavat jeho stylom, ked sa nieco nepodari manzelovi. Buzeruj ho tak, ako on buzeruje vase deti. Mal by si to uvedomit.

autor
13. jún 2022

@0silvia0 myslíš ? Keď je zvyknutý na to od mamy a má to každý deň . ( Pracujú v jednej firme, chodia spolu autom). Vyskúšam večer keď budú deti spat aby videl a potom Sabo spýtam asi že ako sa cíti keď mu dakto nadáva za niečo čo neurobil naschvál. Práve montuje nábytok tak to bude príležitosti

deedol
13. jún 2022

musi to vedome prestat robit - zastavit sa v tej chvili a nepovedat to. mozu mu pomoct knihy o vychove. (vlastna skusenost)

0silvia0
13. jún 2022

Neviem, nepoznam ho, ale skusit mozes.

deedol
13. jún 2022

este dodam, ze je to dost tazke a netreba cakat, ze za tyzden bude ako vymeneny. ja na tom pracujem roky a v tazkej situacii aj tak niekedy sklznem do toho, co som pocuvala ako dieta.

lejusinka
13. jún 2022

No urcite to nerob muzovi 🤦🏻‍♀️ To je presne opak respektujucej vychovy aj ked uz je dospely…ja som mojmu vela vysvetlovala, hovorila preco to tak nerobit a ako to robit a presiel sam velmi rychlo na respektujucu vychovu.

ivangeline
13. jún 2022

Musi chciet hlavne on a je to vela driny. 3..4..5..to estelen budu tiect nervy. xD

autor
13. jún 2022

@lejusinka jamu veľ vysvetľujem prečo to nemá vravieť a všetko ale nepomáha. A je mi to ľúto za malého hlavne. Pretoze ja sa k mužovi vždy správam pekne, podporujem ho a ajkedsadaco nepodarí tak ho podporim že nevadí a tak. Čiže neodporúčas mu to trošku ukázať že ako to asi môžu deti vnímať ? Nie pred deťmi, iba keď budeme sami.
Ale mám z muža pocit že on sa podceňuje sám. Že on sám si hovorí že to nezvládne a že je taký ( presne tak ako o ňom jeho mama rozpráva).

spadnutaslivka
13. jún 2022

Čo nepomáha, keď vysvetlíš mužovi? Nikdy ste sa nerozprávali, ako sa dieťa vychováva, aby z neho vyrástol zdravý a sebavedomí jedinec? V kľude porozprávať, bez výčitiek, príp. spolu prečítať správnu literatúru. A keď to pochopí, že nerobí zrovna najlepšie, môže popracovať na svojom správaní sa k synovi. Jasné, že zakorenené vety nevymaže len tak zo dňa na deň, ale s citom občas pripomenúť, že takými rečami akurát zraňuje sebavedomie svojho dieťaťa. Každý občas nezareaguje najlepšie, ale na tú manželia, aby vedeli jeden druhého upozorniť. Teraz si napísala, že aj on sám sa podceňuje. Na tom môžeš stavať. Že vidí, ako si málo verí, keď ho takto vychovávala jeho mama, či toto chce aj pre svoje dieťa.

squelch
13. jún 2022

A ja mam zas podobný problém s matkou mojich detí a tým pádom aj ja a aj deti s ňou. Každú chvíľku si nájde niečo čo jej na nich vadí. Mrnčia, nejedia, neposlúchajú, hlasno sa smejú, sú hluční, mľaskajú a kopec iných vecí. Pred časom sme sa od nej odsťahovali. Deti ju znesú už len jeden deň do týždňa.

komplikovana
13. jún 2022

u nas v rodine ( aj ked sme iba dvaja) plati pravidlo, ze sa nekrici. Krikom sa nic nevyriesi a toboz nie na male dieta, ktore sa este len uci. Nech si prestane hovorit, ze to nezvladne, ale hladat cesty a sposoby ako by to zvladnut mohol. Ked bol dieta, urcite sa mu nepacilo, ze sa doma po nom vrieskalo a ponizovalo. Snad si to este pamata, ako sa vtedy citil. Na internete najdete kopec odbornej literatury a dokonca aj nejake seminare o vychove.

dagmarovita
13. jún 2022

skuste sa porozpravat o vychove a spravani sa k detom, co potrebuju, ukaz mu nejake dovody, vyskumy, je toho dost na fb mozes to stiahnut a nech sinto prexita, ake dosledky bude mat jeho konanie a co v detoch vytvára, ak chce mat stastne deti a dobry vztah s nimi, tak to uzná ak je normalny. Len to potrebuje cas. Deti jsou taky lidi ma take jednoduche vyroky napriklad, alebo knihu su rozne, ved chodte do dobreho knihkupectva, ci online a nech si vyberie sam knihu o vychove, nech si to len pozrie knihy a mozno ho to zaujme

autor
13. jún 2022

@squelch fúha. Tak to máte ťažké. U nás to našťastie také nie je. Viacmenej je to pohoda,občas toto sa stane

autor
13. jún 2022

@spadnutaslivka on malo rozpráva o svojom prežívaní pocitov. Aj keď dačo poviem o Tom tak moc to nerozobera.osvojej máme výchove nikdy nič zle nepovedal, len vidím ako sa k nemu správa aj keď je dospelý a predpokladám že tak sa správala keď bol dieťa.
Jediné čo vždy hovorí inej výchove je, že jeho mama urobila super vec, že ho dala ako6 ročného na ev.faru na besiedku, kde ho vlastne vychovalia vstúpili mu hodnoty. Čiže asi tak.

spadnutaslivka
14. jún 2022

@squelch jasné, že mame vadí, že deti nejedia. Komu by to nevadilo? A dupľom, ak to xy hodín varila. Mľaskanie a mrnčanie zvykne vadiť preťaženým ľuďom. Už chcú tzv. 5 minút kľudu. Ono sa to tak nazve, ale reálne by potrebovali poriadny reštart. Je mi ľúto, ak to u vás muselo dospieť až do stavu odchodu.