icon

Zakázala som synovi hry- zakazujete aj vy?

simcika
9. sep 2019

Ruku na srdce, asi žiadna matka a otec nerád vidí svoje dieťa s krútené niekde v skrutene dieťa s mobilom v ruke. Nie raz ani dvakrát som si vravela, že ja toto svojmu dieťaťu nedovolím a bum,hry sú všade. Digitálny svet nás ovláda. A nielen deti ale aj rodičov.
Syn má skoro 11 rokov.
Ide o to že hra hru Roblox od minulého roku ju hrajú všetci v triede. Môj muž si s ním aj tú hru zahral aby videl aké sú zákutia, a teda ani jemu sa nepáči. Má povolenú hodinu denne, niekedy si vyžobre viac ale musí to prejsť našim súhlasom. Ale už viac než pol roka, vlastne odkedy sa narodila jeho sestra, neustále vymýšľa a klame len aby si mohol zahrať. Nikdy som mu nedávala žiadne zákazy to som myslela že sa budeme vedieť dohodnúť na pravidlách a o ich dodrží. Ale niekedy mám pocit, že čím lepšie tým horšie. Ešte predtým než mal sestru tak si sem tam zaklamal a jednoducho ho tie hry ovládajú, preto sme sprísnili režim že bude mať časové obmedzenia, a to sme skúšali rôzne systémy hrania hry. Na rovinu, aj ja som sem tam rodičom zaklamala, keď som ináč nemohla takže vôbec neviem ako v tomto smere. Teda viem, musím si s stáť za tým čo sme s mužom povedali. Zakázali sme mu hrať hry na dva týždne, včera mi večer mi dokonca povedal že on sa z toho určite poučí. Lenže ráno pri raňajkách sa s otcom rozprával ako s nejakým kamarátom.Vraj: ako by sa bavil ty s niekym, kto ti zakázal hry? Má právo hnevať sa nechcem aby svoje pocity potláčal ale odtiaľ potiaľ...

A čo vy zakázali ste niekedy niečo Vašim deťom, zakázali ste im hry? Poučili sa zlepšil sa niečo? Povolili ste časom?

Ďakujem 🙏

lucyluv
9. sep 2019

Čítam celú tvoju debatu a poviem ti, ideš na to dobre, máš v tom relatívne jasno, si rozumná, rozhladena, z toho čo čítam. Len si trochu neveríš. Robíš to dobre, ty si za neho zodpovedná, on nie je vo veku triezvo uvažovať o všetkom. Vysvetľovať, vysvetľovať, dať jasné hranice. Keď bude dospelý, raz sa to pochopí. Že by sa z neho stal v živote outsider, toho by som sa neobávala. Skôr by som sa obávala, že pôjde iba slepo s davom oviec, keby nezakrocis. Držím palce a prajem veľa sil! 🙂 Inak celkom fajn knižka je Klub nerozbitnych deti, ak rada citas, tam sa venujú aj tejto tematike, hoci na deťoch od mala.

simcika
autor
9. sep 2019

@abbey1
Počúvaj keď mi píšeš že môj prístup je zlý tak už druhýkrát ťa vyzývam aby si mi napísala aký je ten dobrý? Nemám pocit že by som niečo prekrútila ty si mi napísala že že zakazy nič nepomôžu že teda si deti aj tak nájdu cestu však ja ale o tom viem. Však o tom píšem. A rovnako píšem o tom že nemôžem tomu detskú zobrať všetok čas na to aby bol zahltený povinnosťami. U mňa aj zaráža to poviem ti pravdu že mňa a povedala by som si že je to aj taký klam tých rodičov že všetci sme sa že všetko v poriadku lebo ich deti nehrajú lebo oni majú krúžky a vidím na tých deťoch že keď sa stretnú tak dobre že by nehral 10 h a najhoršie na tom to že aj hrajú. Po niektoré.

simcika
autor
9. sep 2019

@lucyluv ďakujem moc. Presne tak čítaš mi z duše neverím si v tom, alebo s mužom sme taký dobráci a včera aj syn povedal že nikdy ste mi nič ne zakazovali nechápem prečo ste sa tak zmenili aj ja som si ukradla takú vetu z jednej knižky že teraz ma za to nenávidís, ale ešte mi za to poďakuješ. Je to kniha s názvom povolenie k rodičovstvu a do tohto obdobia mi úplne pasuje a psychologická v tejto knihe napríklad radi aby sme si za svojím slovom stali takže ďakujem za podporu

simcika
autor
9. sep 2019

Inak ospravedlňujem sa všetkým za gramatické chyby a že nepoužijem veľké písmena a vôbec za taký jednoliaty príspevok alebo príspevky ktoré tu dávam ale je to pretože to nepíšem ale nahrávam to na mobil. Nemám čas písať. ďakujem

pininka1
9. sep 2019

@simcika najlepšie poznáš svoje dieťa ty. Ja mám tri deti, najstarší nikdy nebol na tieto veci ako hry, dokonca ani telka ho predtým nebavila. Nemuseli sme nič regulovať ani zakazovať, lebo to jednoducho nehral. Najradšej sa hrá reálne veci a to ma 11 rokov, alebo ide von. V škole nieje žiaden outsider,práve naopak deti aj učitelia ho majú veľmi radi. Mladší syn je úplne iný prípad. Má 8 a veruze sme mu zredukovali mobil, ktorý má bez karty na pol hodinu do dňa cez týždeň a hodinu cez víkend, pretože nič iné nerobil len v kuse hľadal mobil, stále by bol len hral. Má zákaz nosiť mobil aj vonku. Začal zúriť a byť nepríjemný keď mu niečo nešlo a už začínal mať pomaly abstinenčné príznaky a to pritom v živote nehral viac ako dve hodky, na Pc nechodí vôbec. Myslím že sama musíš vidieť ako to s ním ide a podľa toho sa zariadiť. Ale keď ti začne klamať a zatajovať, tak to je potom už zlé.

stela01
9. sep 2019

@simcika treba nájsť v klude strednú zlatu cestu ..
Aj aj ...držím palce

nyusika
9. sep 2019

@uhnakova neporovnavaj rodiča a dieťa.
medzi nimi nikdy nebude rovnocenný vzťah.

jana_eyre_2
9. sep 2019

toto je vyslovene o konkretnom dietati, nic nie je spravnejsie ci nespravnejsie.. cela vychova je o tom, ze by si mala urobit to, co povazujes ty za tu najlepsiu cestu a ak nieco nefunguje, tak to zmenit.. na niektore deti zakazy funguju, na niektore nie.. tak isto ako niektore deti mobil v pohode odlozia, ine sa ho drzia ako kliest a nechcu vzdat..

prave pre tieto rozdiely - ze kazdy clovek je iny (dieta aj rodic) nemam rada radenie sa o vychove, pretoze niekto komu ide doma nieco dobre, ma doma uplne ine dieta ako ty, takze tazko moze objektivne poradit "ako sa to ma".. netyka sa to len technologii, ale uplne cohokolvek.. hlavne netreba si mysliet, ze sa da vychovavat cisto dokonalo, kazdy robi chyby, ale aj dobre rozhodnutia..

galioska
9. sep 2019

@simcika niekde som čítala, že deti ktoré aj klamú sú inteligentné😂🤷, no každopádne, ani tá najlepšia mamička na svete nedokáže vychovať človeka s dokonalým životom, konickami...ja to vidím aj v rodine, perfisny chalan, super slušne vychovaný, oženil sa a zabudol na všetko🤦🙅

abbey1
9. sep 2019

@simcika Mrzí ma, sexi ani z jedného môjho príspevku nevyčítala, čo ti píšem. Prepáč, už to inak neviem napísať.Len zopakujem, nikde som nenapísala, že tvoj prístup je zlý, že deti treba zahltiť povinnosťami, že iné deti nehrajú. Neviem, kde si tieto tvrdenia nabrala, ja som ani jedno z nich nepoužila.
Ja tvrdím, že keď deti trávia čas aktívne s rodinou, neexistuje, aby mali čas hrať hry celé hodiny. Aktívne tráveny čas neznamená čas vyplnený krúžkami od rána do večera. Stále hovorím o čase strávenom s rodinou. Čiže pri bežných činnostiach, i nakupovanie, varenie, ihriská, kamaráti, spoločenské hry, vychádzky, návštevy,... U nás napr neexistuje, aby som ja večer zasadla k tv a dieťa sa zatvorilo v izbe. Rovnako napr keď varím, je pri mne a rozprávame sa.
Už ti tu iná matka písala, že dieťa sa bude vzpierat raz, 2,3,...krát, ale časom zistí, že na tej napr sánkovacke je väčšia sranda.

zzkmetova
Autor odpoveď zmazal
galioska
9. sep 2019

Škoda, že ste niektore nepochopili pointu toho ,,outsideru,, a vzali ste to všeobecné, respektíve vztahovacne, vytiahli z kontextu...len trebalo pochopiť, že v niektorých prípadoch sa ním dieta môže stať, keď rodič povolí , povoľuje viac a viac a potom urobí razny sek, zákaz bez vysvetlenia situacie...v živote dieťaťa nastáva mnoho rôznych situácii, nová škola, spolužiaci, známosť, osamostatnenie na intraku, do toho výchova a kopec faktorov, ktoré dokážu ovplyvniť dieťa a dieťa ktoré je večné napominane, ktorému sa večne zakazuje, bez udania dôvodu si VZDY nájde cestičku k tomu zakázanému a darmo sa tu budete dusovat, že moje dieťa nie, ani nie doma, ale mimo to urobiť môže...

simcika
autor
9. sep 2019

@jana_eyre_2 Áno presne tak každý prípad je individuálny a preto som vedela že nedostanem konkrétnu radu a preto moja otázka znela a že či aj vy zakazuje Ť a či vám to prinieslo zlepšenie, už neviem ako presne som to v formulovala. Podstate je to taká moja prvá debata čo sa týka výchovy túto na modrom koníku.A ako vážne sa ti poďakovať za naozaj peknú diskusiu kde sme si vymenili názory a že nešlo o žiadne vyhrotené situácie. A inak súhlasím s tebou vo všetkom ďakujem

simcika
autor
9. sep 2019

@stela01 Presne tak ďakujem ti krásne. Práve prišiel syn zo školy a začína kšeftovať 😂 Vraj taký týždeň a pol je ochotný prijať a zároveň sa ne hnevať

simcika
autor
9. sep 2019

@galioska no ja som živý príklad toho že zákazy im nefungujú pretože ja som mala rodičov ktorí nezakazovali absolútne nič nechápala som deti ktoré mali napríklad zaracha. Ja som to vôbec nepoznala ale pritom som to zaracha mala ale vôbec mu tak nebrala. Ja keď som upratala kuchyňu a moja mama mi povedala rázne že upratať mám tak jednoducho som išla niekam taká bola naša dohoda čiže áno som toho názoru že tie zákazy sa môžu dávať aj rôzne. A už vôbec ich nechcem volať že tresty aby nám to bolo jasné. Určite s tebou súhlasím v tom že zákaz nič nevyriešia pokiaľ je predtým ticho a zákazom ešte horšie ticho dieťa je zmenené a hromadia sa v ňom tiché boje proti rodičovi. My sme sa preto s ocinom rozprávali a on nám hovoril o tom ako to v hlave ma ako to má prepojené so spolužiakmi či by to chcel zmeniť a beriem do úvahy to že sám povedal že by to chcel zmeniť. Ono stalo sa to že išiel na záchod a zobral si knihu a nám povedal že si ide čítať na záchod a ja som si po celý čas myslela že tam ma telefón keď som sa ho opýtala že či telefón má ze nie. To ma dostalo do kolien pretože som vedela že ten telefón mal pričom v ten deň už hral hodinu a pol. Tak sme mu dali zákaz na dva týždne s tým že by sme neboli radi keby sme si klamali a hovorili sme o tom dosť dlho ešte aj teraz.

eliska13
9. sep 2019

@abbey1 ako máš veľké deti?

@simcika môj má o rok viac vždy som nerozumela o čom ostatné mamy hovoria...až prišlo aj na nás cca 10,11 r keď dostal mobil začalo to maincraftom kde stavali domy, potom iné hry...nemam s tým problém, ale sama vidím, ak by som neregulovala čas, tak bude na tom celý den.Vies ono je to ťažké a niekedy tomu aj rozumiem.My sme sedávali ako deti za TV, alebo bola nuda a išli sme pred dom a hrali gumu, trávili sme detstvo spolu s rovesníkmi
Teraz ma každý synov spolužiak tréning krúžok v iný deň spoločne sa takmer nestretávajú a to bol dôvod prečo sme išli do domu, lebo som si naivne myslela, že bude celé dni na skejte, bicykli a s deťmi vonku.Ked sa stretnú u nás či u druhých hrajú hry spoločne proti sebe.minule som bola za trápnu a hrala s dvoma chalanmi kartové hry najprv som videla to zdesenie v ich očiach a potom bola sranda.Druzina už nie je, deti sú doma o 13 jasné, že sa medzi tym hrajú je to všade.Aj môj syn spraví čo treba vyloží umývačku, vyvenči psa, cez víkendy chodí s nami veľa bicykluje, turistiku, ale ako náhle nie je čo robiť berie mobil.Len on počúva aj všelijaké veci na YouTube štýlom 5 najhorších chorôb, rôzne iné veci čo mi potom referuje, že sú aj poučné, ale....
Nič iné Ti nepomôže len regulovať tiež som si myslela, že si to ustriehne sám nie neustriehne.Chalani v škole sa rozprávajú o hrách, filmoch, dievčatá o oblečení, iných veciach patrí to k veku.Tento rozhovor, že za 2 hodiny koľko toho iného stihne a prečo sedí nad mobilom nepomáha.Takze mobil beriem, ale taký dlhý zákaz ešte nemal.Ja si myslím, že to ani nikdy lepšie nebude odídu hry príde Instagram, Facebook, cestovanie....a v 15,17,19 r neviem ako sa to rieši
Ono v podstate sme aj my rodičia závislí....recepty, Topky, FB, počasie, pred robotou, po robote večer pri telke si niečo pozriem, prečítam....
Spravila si dobre snad sa z toho pouči, ale určite to berie ako mega krivdu.Niekto tam napísal, že kto nehrá je ako outsider áno je to pravda čo sledujem v triede, ale aj hrať sa môže mať nejaké pravidlá.

lenka2710
9. sep 2019

@simcika my sme mali tiez s bratom dovolene hrať neobmedzene, a koniec koncov ani nás to už potom nebavilo! Samozrejme museli sme byť nauceni,pripravení do školy a taktiež splnené domáce povinnosti! Ono je to tak,že zakazovane chuti najviac a deti si cestičky vždy nájdu! Poznám aj na sebe,že mám obdobie keď ma nieco chyti a venujem sa tomu kazdy den no po čase ma to prejde!
Pokiaľ sa nehrá nonstop, zakazovať uplne nemá zmysel si myslim,stanoviť čas ktory možno predlzit aleboo skrátiť za odmenu alebo trest

eliska13
9. sep 2019

@simcika skúša manipulovať😄či sa bude hnevať či nie je jeho problém ty si dala pravidlo a zakaz.a to ja som tiež z tých mäkkých mám, ale....vieš ono vekom to bude ešte horšie...spolužiak môjho syna chodí po škole k blízkej reštaurácii, aby mal wifi kým čaká na autobus.

simcika
autor
9. sep 2019

@h2 určite to je aj tak.

Deti proste majú ťažký život😜..aj ja som chcela byť ako ostatní a zaradiť sa

simcika
autor
9. sep 2019

@eliska13 kriste! Inak v chorvatsku deti vonku pri mori. Večer
. Každý v ruke telefón. No fasa. Náš syn nebral telefón a vôbec mu to nechybalo. Moj muž mu stále vraví, že to nepotrebuje.

simcika
autor
9. sep 2019

@lenka2710 ved áno ale chápeš, on sa potom tesi len na tu hodinu. Hodinu z dna. Asi by bolo tiež nechat ho nasýtiť sa. Ale to tak mal.a je ako vymenený..
Každé dieťa je iné

simcika
autor
9. sep 2019

@simca06022011 perfektne, ďakujem.za tvoj vhlad. Robim to podobne. Musím vytrvat 🔆

eliska13
9. sep 2019

@simcika áno aj také som videla.Aj 2,3 rocne deti pri večeri pozerali na mobile rozprávky a pri tom jedli.kazdy robí čo môže aj nás má krúžky, chodíme dlho so psom, dobre sa učí, ale mieru by nemal, keby som neurcovala.Vadi mi to, ale nič iné som zatiaľ nevymyslela, lebo je to vek, kedy si nebude kresliť, hrať sa s Legom....on dosť veľa číta knihy má stoja majland z knižnice nechce, kupujem plastové modely na lepenie...

lenka2710
9. sep 2019

@simcika Jasné,že každé dieťa je ine! Moja bude mať síce len 5 😂 zase zavislacila na rozprávke Pat A Mat, doslova, proste by to pozerala nonstop,tak som ju nechala! Budem asi za zlú matku😂,ale proste som ju.nechala tak! Teraz si ani nespomenie,nasytila sa,koľko bolo treba a.zas ju zaujima niečo ine.😊

simcika
autor
9. sep 2019

@lenka2710 Áno áno aj ja som nechávala pozerať rozprávku ktorí sú ktorú si obľúbil až kým sa ne nasýtil len z tých hier je potom taký

simcika
autor
9. sep 2019

@eliska13 Inak včera mi zahlásil že predá svoje Lego, pretože iba naň sa dá prach a tak by mal jednoduchšie upratovanie. A že za peniaze, ak sa dohodneme koľko mu dám alebo mu ostanú, si kúpi čo chce. A naozaj aj ja som premýšľala nad plastovými modelmi na nalepenie to je super

simcika
autor
9. sep 2019

@eliska13 Píšeš presne to čo žijeme aj my a neboj sa aj my veľmi a dôverne poznám YouTube. A keď nehrá hry tak sa presunie k počítaču ohlasy že pozerá YouTube ja mu poviem že iba 0,5 h a potom sme mu tam Dali aj časovač zázračne nefunguje 3 mesiace pretože on je na počítači a dobre že nie a 0,5 h a časovač ukáže 4 min. ja neviem či prišiel na to ako sa vypína netuším ale už jednoducho mám toho plné zuby. A teraz prišiel na to že existuje Netflix. No prosté ma urve.nezastavime to!!!! Ja viem viem 😂A práve preto nechce teraz chodiť ku kamarátom, lebo keď sú u nich doma alebo oni u nás tak hrajú proti sebe. Nie raz som ich vyslala aby išli vonku a zobrali si loptu. A keď som sa išla pozrieť z balkona videla som ako sedia na hojdačke a pritom sa ani ne hojdajú dobre že nespali z tej hojdačke lebo taký bol lenivý som myslel že prídem vonku a bude mi ho dať ja. Nehovorím že to zakaždým lebo niekedy sa aj pekne zahrajú aj všetko funguje ale takých dní kedy sa im naozaj skutočne nič nechce lebo sú otrávení a chcú hrať, je veľa.

lenka2710
9. sep 2019

@simcika no mňa to ešte len čaká 😂 ale možno dievcata nie su az take zavislacky,kto vie 😊

galioska
9. sep 2019

@simcika hlavne urob tak ako ty uznas za vhodné , tu si dostala pár názorov, ktoré vôbec nemusia rekonspondovat s tým čo nás doma , lebo nikto tvoje dieťa nepozná tak ako ty👌

eliska13
9. sep 2019

@lenka2710 baby zase pozerajú ako vlasy si upraviť, namaľovať čo počúvam kamaratky...
@simcika chápem nie si mama, ktorá ho nechá len tak vegetovat a chces, aby zmysluplne využíval čas...