1,5 ročná dcérka je celú noc prisatá na prsníku
Ahojte milé mamičky. ASi sa už budem opakovať, ale mám problé u svojej 1,5 r. dcéry, ktorú ešte stále kojím. Problém je v tom, že odmieta cumlík čo mi nevadí, ale úplne celú noc je prisatá na prsníku a ukľudňuje sa.... ležím len v jednej polohe, mám problémy s krkom a potuhnute svalstvo no keď jej v noci prsník vytiahnem hneď začne veľmi plakať a neprestane dokiaľ jej ho znova nedám a spí ďalej. SOm zúfalá, nespím v noci a cez deň mám povinnosti ako všetky maminky. Prosím pomôžte mi nejakou radou či už skúsenosťou. Už som aj skúšala si prelepiť prsia ale nezabralo to.... To ju mám trápiť , že jej proste nedám prsník?
@alenka7777 zase raz sa ozvala taka, čo o dojčení vie toľko, čo ja o politickej situácii v uzbekistane. 🤐
@lubkanar1985 neviem preco si vy,fanaticky,myslite,ze my ostatne o dojceni nic nevieme.ja som odstavila deti zo zdravotnych dovodov.pretoze mi dojcenie bolo viac na skodu ako na osoh.presne kvoli takym fantickam skocila pred nedavnom mamicka 2 mesiace po porode z mosta a zomrela.z dietata ostala sirota.
Akože, ja som si každé kojenie oddrela, tie bolesti čo som vydržala, to sa niektorým múdrym ženám ani nesnívalo. Keď to niekde poviem, kukajú na mňa či som normálna, že som nedala UM. Prvé dieťa som odstavila v 15mes. z dovodu, že ma odvážala záchranka, druhé kojím 16.mesiac, ale bolo to tesné pred pár dňami. Keby sa mi rana po uhryznutí nezačne hojiť, odstavím ju. Tým chcem povedať, že zmesieme veľa, ale sú tu limity. Cielené bránenie v spánku sa používa ako forma mučenia. Človek skrátka keď dlho nespí, koleduje si o veľký problém. A keď žena píše, že už nevládze, tak rady “dojčenie je normálne do 7rokov” jej nepomožu. Nechce každý dojčiť do 3,4 a viac rokov a je to každého vec. Ja tiež neriešim že niekto dojčí 4 ročné dieťa, ale viem, že ja by som to nespravila. Potreba? U 18 mesačného dieťaťa je potrebné byť celú noc na prsníku vkuse každu noc??? Ale prosím vás. Áno, chápem chorobu, zuby, niečo, ale len tak? A ešte nepochopím, prečo keď matka pýta radu v takejto veci a zrejme jej to dosť prekáža a obmedzuje ju to, musia sa objaviť komenty typu, vydrž je to tak normálne. Každý nemá také nastavenie, tak prečo sa nevytešujete v skupinách dlhoooo dojčiacich matiek, aké je to krásne a super a takého otázky neignorujete? Šak vidím, že jej to vadí nechce to, ja s tým nesúhlasím, zavriem tému a idem si po svojom.
@yoxinka ked ma hryzli a hryzli obaja cca 15 mes tak som obmedzila kojenie a obaja dostali jembe po ruckach, prestali s tym
@alenka7777 nic si z takych komentarov nerob. Poslednou dobou pokial matka nedojci na verejnosti, najmenej 20hodin nema dieta nalepene na prse, dieta ma cumlik a pije z flase nehovoriac o dokrmovani UM a varenymi kasickami, je zatratena,lebo nejde s dobou 😒 ostan v klude. Logika,zdravie a spokojnost su v tychto dnoch uplne mimo pretoze nerobime veci tak ako INE mamicky ktore ziju tak,ze im bezne starosti,problemy a nutnosti nic nehovoria. Oni DOJCIA a SU MAMY.
@alenka7777 Veru...matka sa potrebuje vyspat deficit moze urobit svoje. Ved ani sa nenazda a za 1,5 by malo nastupit do skolky ci aj tam mu daju cicik? Ja pochopim dietatko do roka...alebo chore no toto je podla mna uz cez. Ja by som sa radila s lekarkou. Toto nie je o kojeni nech koji...ona je cumel.
je mi jedno,co tu kto bude tvrdit a je mi to aj jedno,hoci som za kojenie a obe deti som aj kojila,myslim,ze by sa malo kojit iba dovtedy, kym je to mamine prijemne a da sa to zvladat , ale kojenie dietata nad rok a pol je podla mna zbytocne. A nad dva roky chore. A je mi sum a fuk,ci tu napisete,ze o kojeni nic neviem 😝 pre mna je dolezite,ze som kojila obe baby do roka a uplne to stacilo a tiez to hodnotim ako super rozhodnutie. A aj presne chapem,o com hovori autorka prisevku. Takze zalezi len na tebe a tvojich pocitoch, ci uz chces prestat,ci nechces dat iba v noci a podla toho sa zariadit. A ak jej jednoducho nechces dat v noci,tak sa budes musiet pripravit na par tazkych noci,kedy budete asi hore a hlavne,ak uz s tym zacnes,nevzdat sa,lebo to potom nemalo zmysel. Dieta je v tomto veku uz dost rozumne.
@nelinka2009
Mňa nehrýzli, len teraz ma asi mala kusla, ale teda sila. Bolesti boli iného typu. Zápaly, ragády, kvasinky, infekcie bradaviek, upchaté mliekovody ... a keď mi niekto povedal, aké je dojčenie krásne ... ach. Ale v pohode, ja som rada, že to šlo, nejako 🙂
Kočky asi chcete pomôcť rovnako ako ja autorke tejto diskusie, má vážny problém keď sem napísala a asi jej záleží na kojení dieťatka, inak by to už ukončila. V rodine mám mamičku 6 detí a pri 5 z nich, čo kojila viac ako 18m povedala, že to bol práve zlomový vek, keď už proste nevládala, bývala aj častejšie chorá, proste opísala to tak, že jej telo už nevládalo. Rozhovor s laktačnou poradkyňou môže pomôcť, samozrejme, ale nerobte tu jej prácu za ňu, ak je naozaj profík, dokáže rozoznať čo je pre autorku a jej dieťa najlepšie. My jej tu môžeme povedať akurát tak svoje skúsenosti a dobré rady, ktoré ako vidíte aj tak máme vo veľmi pestrej škále 🙂
@j.a.n.e.7 to je pravda v 17 mesiacoch pri malej sa mi vsetky zuby kyvali a bola som chora nonstop... Obvodna mi povedala, ze najvyssi cas prestat... Nasa, ale v pohode akceptovala flasu s cumlom miesto mna. Rano a vecer mala um a cez den ked sa jej ziadalo uz aj kravske mlieko. Aj v noci, ale to si vypytala asi 2 krat, inak potom uz vo svojej izbe vo velkej posteli spavala celu noc.
Bola by som rada, keby mi niekto dal relevantnu odpoved na otazku, preco priroda zariadila, ze dieta ma potrebu sa dojcit aj ked je starsie? To uz fakt treba riesit vsetko rozumom, a dokonca vlastnym pohodlim ( vyspat sa vkuse celu noc?)..
Nikoho neodsudzujem za to ako si to zariadi, tak si vyprosim to zvlastne oznacenie fanatičky, ktorymi sme boli pocastovane. A ano, vytesujeme sa v skupinach o dlhodobom dojceni a samoodstave, a robi nam to dobre.
A možno by nebolo odveci zaviest pravidlo a nekomentovat príspevok ďalej, ak už autor neprospieva do diskusie, aby si tu nikto nemohol skrabkat svoje ego a presviedcat o svojej pravde, nakolko vznikaju len zbytocne hadky a osocovania, a to vsetko pod ruskom anonymity. Amen.
@monyyasmin a co je psychicky dobre nz tom,ked sa matka i dieta budi kazdu hodinu? Vsak ta kvalita spanku je o nicom. Nevyspi sa nikto a nebodaj ta matka ma este starsie dieta,ktore je doma, ked aj nie,ved musi sa postarat o domacnost, davat pozor na dietatko.. Unaveny clovek ma znizenu pozornost a castejsie su urazy.
Ja som za dojcenie,ale nie za kazdu cenu.
@lubkanar1985 jeden z dovodov napr
je ze niektore dojciace matky s plnym nasadenim,ktore ja poznam,este o cumliku ani nepoculi alebo su drahe,preto ked sa dieta potrebuje ukludnit,derie sa k prsiam. Dalsi dovod-opat dlho dojciace matky nepoculi o flasi,vode,caji ktory by dali dietatu ked pyta pit. Staci kojit a dieta ma zachovanu hydrataciu. Ja osobne sa.necudujem.ze potom mnohe su chore,trpia na chrbticu a podobne. Lebo ani to,ze matka koji vyse 18mesiacov NIE JE v sulade s prirodou a zanecha to stopu na zdravi. Matkino telo je namahane uz len tehotenstvom,potom porodom a nakoniec skoro 2 rocnym kojenim,kedy odchadzaju z tela nutne latky a ruku na srdce, isto vsetky dlho dojciace ratate kolko z vas odislo,ake vitaminy vam chybaju. Ale pravda,lepsie sa nechat odviezt do nemo ako robit vsetko preto aby aj matka aj dieta boli zdravi
@monyyasmin skoze sorry, ale co ty tu pises , to sa neda nekomentovat..
Stres pre dieta je odstavit ho a aj pre matku? kojit do 7r je normalne??? Preboha, ty si divozienka z lesa, alebo sesttra CAtleen STarkovej z Game of Throns?? lebo ta kojila syna do 7r a aj taky bulo u neho rastol.. je to zvratene a urcite nie normalne....
Stres a kortizol.. ach jo.. a frustrovana matka z noci, ktore travi na jednom boku, dobre ze nema prelezaniny, jej hladina kortizolu co? ta nestupa noc co noc??
A s tou imunitou.... dalsia blbost... moju prvu dceru som naozaj nechala vyplakat, ako ty pises, lebo bolo neunosne hodinu ju hojdat ( priam hondrlat hore dole) na rukach postojacky, inak nezaspala.. vydrzala som to 8 mesiacov a povedala som dost... Vtedy som ziadnu knihu o tom ako to dieta naucit necitala, iba som citala kratky navod v jednej knihe pre matky .... par viet, ktore zafungovali. a cuduj sa svete, imunita mojho dietata je v poriadku... Chora nebyvala ani v skolke, ked boli chore 2/3 det z triedy.. Imunita je v prvom rade v crevach, ked uz a to je o strave... ANo, aj stres robi svoje , ale nie par dni, co sa ma dieta odnaucit od niecoho....
Pri druhej dcere som uz bola mudrejsia, starsia, uz som sa vyhla skodlivym navykom hondrlania do aleluja... nie ze by som ju nemala na rukach nikdy, ale zaspavanie som uz riesila inak, ine ritualy.... a aj ked som ju parkrat musela uspat na rukach, vzdy to bolo skor o prituleni a nie velkom hojdani , len jemne pohyby a kratko...
CO taky dudel???? Aj to je stres, ked ho dietatu vezmem, nie?? OK, tak mu ho necham do 7r, alebo vlastne dokedy same povie, ze uz ho nechce, ako prsnnik, ci co odporucas??? PRosim ta.... fakt veris tomu, co pises?
A okrem toho, co vyhovuje tebe, inej nemusi.. maj svoje dieta na cecku hoc aj od rana do veccera, ale nevnucuj to inym, ze je to spravne.
@kuriatkomm nemyslim,matka je na materskej ma sa starat o dieta, chlap ma chodit do prace nevyspaty? To by musel mat nejaku povalovacsku pracu. :/
@kuriatkomm moze si s malym pospat poobede, nie? Ale chlap si poobede nema ako pospat.
Jedina moznost je prestat kojit. Presne toto som mala so starsim. Uz to bolo takto neunosne aj kazdych 1o minut cical. Odstavila som ho najprv cez den prvy den isiel k svokrovcom aby nepytal odomna. A potom v noci proste nepovolit. Ocakavala som katastrofu ale hned prvu noc pochopil a druhu noc sa zobudil az rano. Pre mna zazrak. Musis byt silna nepovolit lebo dieta to vyciti a bude sa dozadovat. Prve zaspavania bez ciciku boli dlheeeee ale kazdym razom sa to skracovalo. Pevne nervy
@cecilia68 Asi ti chyba rozhlad, ked spominas iba pripad, ked zena si moze pospat cez obed. Ja som pisala o inom pripade, o zenach, ktore pracuju (ziadne lazo plazo robota), aj koja a cez obed si nepospia. Sama - nie jedina - som bola zhruba cele 2 roky taky pripad a iba som zaskocena tym pre teba "pochopenim pre potreby druheho" a pre mna dvojitym metrom alebo "pochopenim pre potreby muza". Ale tvoj nazor je uz vystihnuty v tom uvodnom pausalizovani, ze zeny si mozu cez den pospat. Tak dobru noc (skoda, ze nepisem o 11:50 doobeda, ej!)
Treba dat poriadne najest napit. Dat do postielky s hračkami na nasho zabera ze zaspi pri svetle s hrackami v rukach. Ma rok a 2 mesiace asi pred mesiacom som prestala kojit, tiez som bola ako matoha kazde 3h som kojila niekedy aj castejsie. Spi v inej izbe a spi celu noc. Niekedy od 19h do 6h a niekedy od 21h do 7h. Nebudi sa vnoci ani raz. Zo zaciatku sa raz za noc zobudil dala som mu napit a spal dalej. Pije len cistu vodu tak isto aj starsia dcerka. Ju som kojila cca do roka a 2mesiacov ale ona sa budila castejsie. Chcela spat len s nami v manzelskej posteli. Každe dieťa je ine. Mozno este tak dat sem tam na par hodin k babke, dedkovi, susede nech je trosku aj bez mamky.
@alenka7777, zaujímavý článok o dojčení - od pediatra http://jozefmarec.blog.pravda.sk/2017/01/02/doj...

Iba spoločnosť to zavrhla a určila dojcencov batoľatá školákov fuj hanba🙄 a tak dalej
@lubkanar1985 A preco tie zeny, ktoré odstavia deti skor ako iné o dojceni nic nevedia? Obe moje deti sa napr.same odstavili v 10.mesiaci. A myslim si, ze o dojceni viem mimimalne tolko co ty a možno kľudne aj viac. To,ze niektorým zenam nevisia deti na "ceckoch" do 5rokov neznamená,ze ta zena je menej inteligentna a nic nevie o dojčení.
@lubkanar1985 celkom by ma zaujimalo kolko deti mas, ake mas vzdelanie a co vyrastlo z tvojich deti ked si tu dovolis skakat do normalnych matiek🙂 ty najmudrejsia na svete co pojedla vsetku mudrost sveta - ty by si si mala namiesto laktacneho treningu hodit hlavne nejaky v emocionalnej inteligencii - ver ze ked sa v tom zlepsis tak to da tvojmu dietatu v zivote viac ako to mlieko v noci v 3och rokoch ktore do neho pchas☹

@nelinka2009 obe deti som odstavila v roku a nikdy mi za tym neprislo luto.aj s odsupom casu to hodnotim ako najlepsie rozhodutie.konecne som zacala zit a nielen prezivat zo dna na den ako matoha.a dokonca sa detom zlepsila aj imunita.