Aké je to mať jedináčika?
Ahojte,mam 2r dieta a pocit ze uz nehcem dalsie.najprv sme to nechavali otvorene s manzelom,aj som otehotnela ale pravdepodobne tobolo len biochemicke. Aj ked som uz nan bola naladena,po tejto udalosti som.sa utvrdila ze chcwm len 1 dieta.zijeme mimo rodiny,nema mi kto ani strazit,cele je to komplikovane.maminky jedinacikov,nelutovali ste? Nie som prototyp maminky co bude mat 2 3 deti,ja by to tazko dala,stale ukricana vystresovana.dakujem
Je to čisto na tvojom uvážení. Táto téma má tak veľa faktorov, podmienok a možností, že to ťažko posúdiš, ako aj sama z komentárov môžeš vidieť. Pouvažuj, keď sa na to necítiš, tak načo siliť. Argumenty, že súrodenec je najväčší dar a ostane ti po rodičoch, nie sú vždy platné, takže na to pozor. Napr. moja kolegyňa, napriek dobrým vzťahom od detstva a skvelej výchove rodičov sa s bratom počas dospelosti tak odcudzila, že napriek ťažkým životným skúškam jej absolútne nepomohol. Ja som jedináčik a pre kamarátov som tu vždy, trápny stereotyp, že sme neprisposobivi a egoisticki by sa už mohol pomaly stratiť. Mám kamošku, ktorá iniciuje stretnutia so mnou častejšie ako s vlastnou sestrou. To nemá pôsobiť, že sa chválim, len uvádzam príklady. Čiže je to čisto na tebe, môže to vyjsť skvele a boli by top súrodenci, alebo naopak.
@blavacka321 Mame jedno dieťa. Chceli sme viac, žiaľ nepodarilo sa. Keď sme preto urobili všetko to, čo sme boli ochotní urobiť, dosiahla som pokoj v tejto veci. Občas ešte cítim túžbu, ale už to neriešim ďalej, už to ani nebolí. Dcére dávame všetko to, čo potrebuje a my uznáme za vhodné a kladieme rovnako nároky na ňu. Je to každeho paru rozhodnutie, alebo situácia s ktorou sa musí každý pár popasovať a vyriešiť. Nik nestojí v tvojich topánkach. Ak by sme mali 3 deti, niektoré veci by sme riešili inak, ale myslím, že by som bola rovnako šťastná. Jednoducho by som tu situáciu vnímala inou optikou, ale bola by som to stále ja. Som spokojna ako moja kolegyňa, ktorá ma z vlastného rozhodnutia 3 deti, rovnako ako moja ďalšia kolegyňa, ktorá sa rozhodla nemať dieťa. ♥️ Želám ti radosť a pokoj do tvojho rozhodnutia.
@blavacka321 S tými súrodencami je to fakt rôzne.
Moja mama pochádza z piatich detí a akože s dvoma sa navštívia raz do roka, so zvyškom raz za tri štyri roky.
Neidealizovala by som to. Nie vždy tie súrodenecké vzťahy vyjdu.
Žena sa musí cítit na to, mat ďalšie dieťa. Ak sa tak necítiš, nesil to. Ja viem ze chcem mať viac detí, uvidíme ako to vyjde finančne, ale oznam aj ženy ktoré majú jedno a dosť - a tak im to vyhovuje, tak to je pre ne správne. Každý nech sa rozhodne podľa vlastných možnosti a schopnosti. Nerozhoduj sa podľa okolia, rozhodnite sa s mužom co je pre vás dobre nech ste spokojní - ci už s jedným alebo s viacerými demťmi. 🙂
Mam 1 syna. Nie som naladena na ďalšie dieta. Ani nechcem. Syna milujem nadovšetko. Je super chlapec. Nie je rozmaznany... Sama nam dvoch bratov ale nie sme casto spolu a vek rozdiel medzi nami je 13 a 17r takze som bola skoro jedinacik a nikdy mi nechýbal súrodenc rovesnik.
@vevapeto zalezi od dietata - mamicky s jednym dietatom, ktore ma napr. nejaku vyvin. dysfaziu, je narocnejsie,... si mozno hovoria, ze druhe pri takomto proste nedaju, a to nie, ze by si s tym jednym mohli doma nohy vylozit a mat pohodu, prave naopak
@sono2 Ako nehnevaj sa,povedz mi, čo je na mojom komentári priblblé? Priblbý komentár máš akurát tak ty. Ja som tiež jedináčik a sama som nezostala. Mám plno dobrých, láskavých ľudí okolo seba a žiaden súrodenec mi doteraz nechýba a už nemám 15 rokov. Takže ak je to tvoj názor, tak si ho aj kľudne nechaj. To neznamená , že každý musí mať taký názor. Praveze pracujem s ludmi a teda su po rodinach viac zle vztahy ako dobre. By som ti vedela porozpravat,co mi ludia vselico povedia. A u kamaratok takisto. Mnohi surodenci sa ani nebavia. Takze teple reci o rodinnych vztahoch si nechaj.
Mne mama vzdy vravela ze aspon dve deti lebo ked rodicia odidi deti ostanu vzdy jeden pre druheho....ja mam 2 chlapcov vedia sa pohadat ,robia si zle ale nedaju na seba dopustit ❤ boja sa jeden o druheho ale aj si pomahaju ❤ tiez mam sestru o 3r mladsiu niesme v dennom kontakte ale viem ze aj ked ma vie vytocit mozem jej hockddy zavolat a obratit sa nanu 😊
@blavacka321 všetky jedinacky, čo poznám, chceli aj majú vždy minimálne 2 deti, viaceré napriek aktuálnemu trendu aj viac detí.
A áno, deti sa pohasteria, hľadajú si svoje miesto. Ale vnutorne sa majú rady, poniektorí si nájdu so súrodencom pokojnejší vzťah až po puberte.
A nespoliehala by som sa na bratrancov, sesternice. Presne to máme v rodine. Švagriná nechcela ďalšie dieťa, že veď malý bude vyrastať so sestrinymi deťmi, ktoré sú v podobnom veku. Ale prišla roztržka, sestry neprehovoria ani slovo, už roky. A švagriná hľadá malému kamarátov kade-tade, aby mal partakov aspoň vonku.
@blavacka321 ja som jedinacik a v detstve mi nic nechybalo , bratranci sesterky rodina, ale bola aj ina doba . Ale teraz v dospelosti to vnimam negativne a je mi luto ze som sama. Najma ked pridu problemy, choroby rodicov , smrt - situacie kde by som prijala brata alebo sestru . Ked vidim muza - oni su traja , tak je to super . Takue ja mam dve deti mozno casom pribudne tretie , a aj ked s jednym to bolo lahsie som rada ze sa maju . Ano su vztahy vselijake ale pochadzam z prostredia kde nie su nejake roztrzky medzi surodencami a hadky . Moji rodicia chceli dásie dieta ake nemohli mat . Bohuzial .
Ja sice cakam druhe.. A sama pochadzam do 4 ale chapem prečo človek nechce viac deti.. Ty ich budes vychovavat venovat sa im obetujes im cas aj peniaze.. Ked chces mat viac casu na seba svoje konicky na manzela na karieru a na dieta maj len 1 ked mas pocit ze to mu neurobis nerob to pre to dieta pozeraj na seba obetujes mu dost casu vztahy ani pri 2 detoch nemusia byt uzasne a nemusia si rozumiet.. Kazdy je iny moznk o 5 rokov nadobudnes pocit ze chces este 1 a ked nie.. Tak budes mat stale 1 a budes rada ze ho mas 😉😉
@blavacka321 aj my mame bohuzial iba jedno...8 rokov sme cakali...je cez ivf....a po 2 rokoch som prirodzend otehotnela a dvojicky o ktore sme v 12 tt prisli....o dalsie dva roky prirodzene otehotnenie a zasa sme o babo prisli....velmi lutujem.ze druhe nemame...synovi to teraz nevadi....no ale co uz...vdaka bohu aspon jeho mame....ale uz som.staraaaaa a uz sa na babo necitime;)))
@chrissie_kf ja stale mojmu synovi vravim...najdi si zenu ktora ma velkuuuu rodinu;))) ked uz ty surodenca nemas;)
@luccija hej lebo ta suseda uz v puberte na orechadzke s rodicmi uzasne sa bavla jasne ze by chcela surodenca
@littlebubble o nechybal kebi si nemala ine by bolo kebyze mas,ja mam 3 surodencov a brala by sim aj 4tehi;)
@ktochytavzite ale prosím Ťa snáď tomu neveríš...
Sú deti, ktoré chcú súrodencov rozprávajú o tom rodičom, ale sú aj introverti, ktorí si úplne vystačia sami, tak ako jedna žena chce x deti druhá povie jedno a stačí každý má inú predstavu o rodine.niekedy, keď pozerám zámenu manželiek kde sú 2, 3 deti či v okoli kde deti žijú ako samorosty a prevezmú rolu rodičov či v nízkom veku doma všetko robia, lebo rodičia nemajú čas mám dosť.Nie každá žena je rodená byť matkou viacerých deti
@ktochytavzite Samozrejme ľúbim ich.Teším sa z ich úspechov som rada, že zamnou niekto plače, že niekomu chýbam.Veľmi si túto lásku vážim, ale ja to vnímam už tak inak a nie ako sestra.Najmladší je ako moje mláďatko.
Píšem o tom ako som sa cítila ako jedináčik.Bolo mi dobre aj teraz mi je dobre. 🤷Ale ako súrodenci sa najbližšie všetci porozprávame normálne najskôr po mojej 40tke :D.
So sestrou skoro plnoletou si nemáme čo povedať, zatiaľ.
@ktochytavzite Mám 4 celkovo.😂🤷.S 3 som žila.Mne nemusíš vysvetľovať čo je to mať súrodencov.
A nie nechýbali mi 🤷 ak som bola jedináčik. (Chcela som len rovesníka, ale nie nejak tak, že mi bolo smutno len som sa niekedy nudila).
Ajtak som ako jedináčik, ale ľúbim ich.Život bez nich bol však taký istý čo sa mňa týka (samostatná jednotka pred aj potom).Či niekoho vidím raz za rok a povieme si (ahoj) alebo je človek jedináčik tak je to jedno.Nemáme zlé vzťahy ale ja som dospelá žena a oni sú ešte deti.A keď som bola dieťa tak mi mladší súrodenec skôr liezol na nervy a naopak.
A keby som bola sebec a nebrala ohľad na mužove pocity tak nechcem deti vôbec a nie to ešte 2.Tiež chce dieťa len z nejakého racionálneho dôvodu.Nie, že nechcem (nepríjmem, nebudem ľúbiť, nemám rada deti) ale nejak ich nemám naplánované.Netrápim sa tým, že deti nemám ako tu niektoré plačú, že ich dieťa nemá súrodenca.Dieťaťu je to možno aj jedno a ženy si robia zbytočné vrásky.
Ja dieťa príjmem.Netúžim.
Nikdy som to nepochopila 😂 prečo chcú ľudia deti.Pre mňa je to taká prirodzená vec (keď sa stane tak bude).Súrodenec je dobrý ako parťák ak si povahovo sadnú, ale 10 ročnej povedať, že dáme ti bračeka/sestičku.Určite jej malé urevané dieťa doma nechýba a ak má kamarátov tak ani súrodenec v jej veku.
A súrodenec? Keď chcú rodičia deti nech si ich urobia pre seba a nech sa o ne starajú a neobťažujú tým najstaršie keď nejavia záujem.Keď tu vidím na MK, že veď najstaršie ti pomôže tak neviem čo na to povedať.Rodičia chcú tak nech sa rodičia starajú.Nie je žiadnou povinnosťou dieťaťa sa starať o mladšieho alebo mať k nemu vzťah.
Deti si k sebe vzťah nájdu alebo nie.2 deti podľa mňa len s malým vekovým rozdielom.6ročný a súrodenec mladší o 3 roky je podľa mňa otrava pre staršieho.Aspoň ja som taká, že mňa batoľatá nikdy nefascinovali a nebavilo ma sa s nimi hrať ako s rovesníkom.Skôr som mala pocit, že za nich preberám zodpovednosť a nie, že sa hrajeme.
Ale proti deťom nič nemám.Sú zlaté.
Takže ja by som bola rada len za rovesníka.
Keby sa mi teraz narodil súrodenec už by mi to prišlo strašne divné keď mu môžem byť matkou.
A práve to, že mám súrodencov aj o generáciu mladších vo mne evokuje pocit, že už som si etapou detí prešla a teraz je etapa (dajte mi pokoj s deťmi, chcem si užiť ticho) 😂
Som totálne antimaterská.
(Vymazala som príspevok a dopísala som niečo)
@ktochytavzite Takže som rada, ale aj vďaka tomu, že som mala doma vždy malé deti tak svoje nechcem aspoň nie z mojej iniciatívy.
Deťom treba aj vysvetliť, že sa im nenarodí rovesník, ale bábätko.To by si videla ten obrat keby rodičia nevraveli deťom, že ,,ako sa budú spolu hrať,,.
@michalka4193 uplne suhlasim. Mne sa rodicia venovali na 200%, ale nikdy to nebolo ono, cely zivot mi chyba surodenec. Mam tri deti, stvrtemu sa nebranim.
Ale zase chapem, ze ked je zena nastavena tak, ze nie, tak nie.

@stanulienkat už si priblblejši komentár nemohla dať. Deti súperia to je absolútne normálne. To ti povie každý doktor, ale ako ich vedieš, tak bude. Tak ako sa ty a muž chovate k sebe, to je memento.
Ono ten človek ostane sám. Kamarátky odídu, budú mať vlastnú rodinu atď ale sestra, brat ostane a minimálne cítiš že ti to je najbližší človek. Ako sa chovajú deti, z toho vychádzať vôbec nemôžeš.