icon

Ako mám zvládať hysterické záchvaty mojej dcéry?

ichbinich
5. okt 2016

Nevedela som presne, kde tuto diskusiu zaradit. Ale tu sa mi to zda vhodne.

Je mi jasne, ze moj problem sa neda zhrnut jednou vetou, tak sa trochu rozpisem.
Taktiez nepotrebujem komentare typu, ze nieko by to takto nikdy nespravil, ze sa to nema a neviem co. Prosim ziadne osocovanie, ale konstruktivnu diskusiu a navrhy rieseni.

Dcera ma 3,5 roka a nastupila do skolky. Predtym chodila do jasli, kde vyrazne problemy neboli. Je mi jasne, ze skolka je ina, anyvse tam nikoho nepoznala, takze aj na to si musi zvyknut. Rano mrnci, ze chce ist so mnou, poobede nechce ist domov. Ucitelky mi ziadne vynimocne situacie nehlasia, okrem spala-nespala a nedavajte jej jogurt 😉

Ide skor o to, ze dostane hysak kvoli hocicomu a to poriadny ☹ Ano, ja nie som flegmatik a nie som prave dobra v anger management.
Predvcerom si zabudla nejake kamene v skolke. Spomenula si na to skoro doma a chcela sa hned pre ne vratit. Vyvsetlujem jej, ze bola predposledne dieta, ze skolka je medzicasom zatvorena. Vyvsetlujem, ze ona sama nechcela ist so mnou pre veci, ostala vonku, tak som zobrala jej ruksak a bundu a nie kamene. Vyvsetlujem, ze ich vezmeme zajtra. Nic, rev, agresia aj voci bratovi. Lenze medzicasom to uz u mna nie len blika, ale aj huka, to cervene svetielko. Uz sme v bezpeci na sidlisku, tak ju necham tresnutu o zem a idem par krokov dopredu.
Vcera zase hysak uprostred krizovatky, ked sme prechadzali cez cestu. Kvoli hluku ani neviem, ze preco vlastne. Kedze sme na ceste, schmatnej ju aj s odrazadlom a odnesiem na druhu stranu cesty. Proste tu ide o zivot, tu nejdem diskutovat. Na druhej strane jej podrzim bicykel, aby si sadla a ona sa rozbehne do syna a naschval donho narazi. Tak jej beriem bicykel a beriem ju za ruku, ze toto teda nie. Hovorim, ze ak sa ukludni, tak na ihrisku dostane bicykel zas. Prideme na ihrisko, tam sa tresne o zem.
Nejak sme prisli domov, vedelo o nas cele sidlisko ☹
Doma rev a hysak pokracuje. To uz som bola v fligh or fight moduse (doslova utek alebo boj), tak som spravila, co sa nema - strcila som ju do kupelky, nech sa tam vyzuri.

Mam mudre knizky, citam, ze deti potrebuju nasu lasku vtedy, ked si ju najmenej "zasluzia", ale proste po urcitom case mam toho dost, moj mozog prepne do fight or flight a ja som zvycajne v rovine fight (boj). Potom nastane flight (utek, smer domace prace).

Ako z toho zacarovaneho kruhu von? Ako sa dostat do racionalnej hladiny, ked mam mozog v praveku? Ako sa chovat, ked mam vytecene vsetky nervy?

Dakujem!

ichbinich
autor
5. okt 2016

@ivetkab.
Puh, tri deti za tri roky, to mas odo mna obdiv. Na to som si ja nikdy netrufala a mylne som sa dmnievala, ze tri roky odstup je idealny... Ano, niekedy sa krasne spolu hraju, pomahaju si. A potom sa zase hadaju, ked sa jeden na druheho iba pozrie... No cista cvokaren...

Ja to dospelacke rozmyslanie neviem dobre vypnut. Teda ano, ked chytim zachvat smiechu kvoli nejakej hovadine alebo idem ako Mimon s detmi na fasiangoy utorok... 😀 Ale v tych situaciach, kedy by to bolo potrebne, mi to moc nejde...

A inak na nervy okrem magnezka a B komlexu co este doporucate? Nejake cajiky? Vsetky ukludnujuce ja cez den nemozem, cez den potrebujem kavu, aby som fungovala... 😉 Je nejaka "tajna zbran" na nervy? 😉 (okrem cokolady, samozrejme 😀)

ivetkab.
5. okt 2016

@ichbinich za mňa najlepší liek je raz za mesiac vypadnúť do divadla s kamoškou a dvakrát do mesiaca len ja a manžel 🙂 A čo sa týka detí, tak pripomínať si pozitívne veci. Napríklad keď ste boli na výlete, tak asi ste sa tam šmýkali, behali, čo tam bolo veselé ... utužuje to ... 🙂

siska53
5. okt 2016

@ichbinich ja ta plne chapem.. Aj u nas mladsia tak a trva to uz dllho.. Pri synovi take najhorsie trvalo asi 3mesiace (navyse som.bol menej unavena,kedze som.este bola doma), pri malej je to uz rok a pol,co je to omnoho horsie a som aj dost unavena z prace tiez. Viem,ze to je jej volanie o pozornost,hoci ju aj ma,ale nie tak,ako by chcela ona - s maminkou cele dni doma,viem,ze to jej vyhovuje,vtedy je uplne ina.
Ono to prejde,urcite..paci sa mi rada
@ivetkab. Dakujem..presne teraz som si precitala aj to,o co ide a viem,ze to je cela pricina problemu.

sakura77
5. okt 2016

No máš to vesele.bohužiaľ poznám. U nás to skoncilo až u detskej psychologicky.u nás to zacalo po druhom roku,po 5 tom úplný des.je hyperaktívna a podozrenie na poruchu opozičného vzdoru. Ju keď to chytí tak je doslovne ako zmyslov zbavená a nepomáha fakt že nič. Ani po dobrom ani po zlom.včera sme po čase zas mali záchvat zúrivosti ,lebo ch cela ísť domov jesť bryndzové halusky, lenže mala krúžok tak sme to nestíhali .cirkus v družine, cirkus celou cestou cez školský dvor až k autu a pred autom od nervov z celej sily skočila do najväčšej blatovej mláky a zagebrila mňa aj seba po krk od blata a vody.ako ťažko je byť v takej situácii kľudná, decko vrieska, hadze veci a podobne. Najhoršie sú tie pohľady ostatných ľudí, lebo si myslia ze jednoducho nevychovane decko. Bude mať 7 rokov .ach jaj. Niekedy som vážne na prášky 😕teraz čakám ,kedy sa prejaví v skole alebo v družine, zatiaľ sa celkom držala. ...

siska53
5. okt 2016

@ichbinich plus detickam sa do 6.roku vyvija nervova sustava,preto sa nevedia tak ovladat,nuz a my,tym,ze sme unaveni,reagujeme ppsrazdene tiez.
Sport je super..len keby bol cas? Mozno s detmi nieco-bicykel napr.korculovanie co lyzovanie v zime,plavanie v lete.. A asi naozaj ist obcas aj bez deti niekam. Ci vo dvojici,ci sama.
Mne osobne by pomohlo robit na skrateny uvazok,vedela by som po ne prist skor a teda stihnut sa aj im viac venovat a aj domacnosti (kolkokrat uz vecer nevladzem).

erienka
5. okt 2016

@ichbinich necitam si rady mamiciek, nechce sa mi, ale musim ti napisat, ze pri citani tvojho uvodneho prispevku som sa citila akoby som to pisala ja. Normalne som stastna, ze ma tiez niekto tieto pocity🙂 u nas vcera tiez 3 rocna strasny hysak a ja som ju nechala v izbe samu, inak by som sa asi nezdrzala a dala jej po riti. Potom vycitky svedomia....klasika...

ichbinich
autor
5. okt 2016

@sakura77
Ano, clovek fakt nevie, co ma robit... Ostat na ulici anechat vyzurit? Ja viem, what other people think of you is none of your business, ale predsa len. Ked nas vidia a najma pocuju takto kazdy den, takmi to pripde blbe. Bezat domov a nechat ju zurit doma tiez nie je bohvieco, to ma chyti migrena a trpi aj syn (ktory by sa na ihrisku jednoducho hral so svojimi kamaratmi).
Dcere mne vcera sla naschval na odrazadle do syna a naburala ho. Este ked sa ona sama smari o zem, nech. Ale robit a nicit naschval, tak to nie.

ichbinich
autor
5. okt 2016

@siska53
No sport samotny u mna tiez nehrozi. Ale ideme podla pocasia vzdy na bicykloch, to mam z roboty tiez 5km. Alebo potom idem co najdlhsie peso. Celych tych 5km som este nesla, predtym som to mala 2,5km, to som chodila bezne. Uz som si aj kupila dobre topanky, aby som tych 5km zvladla. Teraz je ale este bicyklove pocasie u nas.
Ja som sice na skrateny uvazok, 30h, ale ostavam casto dlhsie, robim nadcasy, aby som mala volno na take srandy ako su 2.11., ked je v skolach a skolkach volno, lampionover sprievody, ked treba ist pre deti uz na obed a potom ich tam na 4 zase doniest, vsetky nie nejasne gracky a sracky, kvoli ktorym sa neolati ist k doktorovi a minat mojich "az" 10 dni OCRky...
Nad zredukovanim na 25 alebo 20 hodin som uz uvazovala tiez. Nieco sa musi zmenit, takto je to nieco, co som nechcela, v taketo blbe dni.

mila19
5. okt 2016

existuje kombinovany pripravok magnesia a vitaminu B6, ktory je vhodny pre deti od 3 rokov, odporuca sa na nervozitu, popudlivost a nepozornost, mam doma letacik,
nazov zacina na pismeno K a konci na g;
Ja som bola dost popudlive dieta a davali mi preventivne uzivat pyridoxin.

sakura77
5. okt 2016

No ja nestíham ju domov dopraviť 😀takže keď chytí nervaky vonku tak o tom existuje všetci. Snažím si zachovať chladnú hlavu ale je to ťažké veru.stále si hovorím že vekom to snáď prejde a už keď si čo len pomyslim že celkom fajn nejakú dobu,tak to príde. U nás je des aj vecerne zaspávanie, robenie úloh a podobne. Na odrážadle sme my mohli chodiť len po dvore a na bicykli po ulici nehrozí doteraz.ona vždy urobí opak toho čo jej poviem takže to by bolo u nás na samovraždu .deti sú radosť, deti sú radosť, deti sú radooooost😀ale ľúbim ju aj takú, čo už ked je moja 😊aj ked občas mam chuť ju vystreliť niekam ba Mesiac 😁

ichbinich
autor
5. okt 2016

@erienka
Ked si najdes cas, tak si ale tie opdpovede precitaj - je tam vela dobrych rad a napadov.
Presne, ako pises, potom ma clovek vycitky svedomia...
Ja ked sa ukludnim, tak sa takmer vzdy ospravedlnim (ked na nich nakricim), ze nechcem na nich kricat, ze to zajtra skusime znovu bez kricania a ze potrebujem ich pomoc - aby ma posluchali, nevymyslali,... Casto to sice nevyjde, ale ked to poviem, tak tie vycitky aspon nie su take velke...

sakura77
5. okt 2016

Od piatku ide na atletiku tak dúfam že sa tam aspon trocha vybije.

ivana11155
5. okt 2016

Necitala som prispevky od ostatnych mamiciek,ale mne tie dve situacie prisli ako normalne - takyto druh spravania si odzije kazda mamicka - a povedala by som, ze si ich bravurne zvladla. Inak sa to ani nedalo. Ty mas len vycitky z toho, ze si na malu nahukala a tieto situacie su na dennom poriadku. Aj pokricat treba a ked sa dieta ukludni povedat, ze aj napriek takemuto spravaniu ho mas rada - tak to robim ja a funguje to - to na margo toho, ze citas tie mudre knizky - aj ja ich mam doma. Na vlastnych detoch mam odskusane, ze len vysvetlovanie donemoty nema efekt - deti to len zneuzivaju. To spravanie je mozno preto, ze si zvyka na novu skolku, novy kolektiv, ucitelky, v skolke to zvlada v pohode a doma to, ze je toho noveho nanu dost, tak to kompenzuje jacanim a ublizovanim bratovi. Moje deti jedno a potom aj druhe presne takto fungovali, ked si zvykali na prvy rocnik ZS. Ved si predstav seba, ked by si nastupila do novej roboty, jedna kolegyna ta zaucuje, druha ta zaucuje, sef ti nieco nove ukazuje, hlava ako balon, prides domov, potrebujes vypnut... a deti furt nieco chcu...tiez by si bola nervozna,ci???

ichbinich
autor
5. okt 2016

@sakura77
Ano, ano, na ten Mesiac s nimi, apson na mesiac, aby sa nam ukludnili nervy, a potom sa mozu vratit 😀
Ja si zase hovorim: to je iba faza, ohm, to je iba faazaa, oohhmm, to je iba faaazaaa, ooohhhmmm 😉 😀
A este sa pokusam utesovat myslienkou, ze ked sa vyblaznia a vyzuria teraz, tak bude puberta lahsia. (prosim mamicky pubertakov, neberte mi iluzie 😉 😀)

sakura77
5. okt 2016

@ichbinich no ja ich už pomaly stracam,tie ilúzie 😊

ichbinich
autor
5. okt 2016

@ivana11155
Ano, presne, hlava ako balon, presne viem, o com pises 😉
Vtedy som nastastie deti nemala...
Dobre, tak ked pises, ze to prejde, tak mam aspon malu utechu...
Je mi jasne, ze z casu na cas je normalne aj nakricat a tak. Ale momentalne je toho na mna vela. A mam z toho zle svedomie.
Dnes sa teda pojdeme mojkat po prichode domov, dufam, ze nam to vstekym pomoze 🙂

evulienka26
5. okt 2016

@sakura77 ,ahoj ked toto citam o vasej malej to akoby som citala presne o nasej.myslela som ze to mame doma len my ale ako vidim je nas viac co maju take dieta.nasa ma7 a tiez to s nou nie je lahke.ja tiez vela krat rozmyslam ist s nou ku psychologicke.dobre ze ste tam sli aspon to mate pomenovane a viete co ako.drzim vam prsty s vasou dcerkou🙂

eeffka
5. okt 2016

@ichbinich paneboze precitala som vsetky tvoje analyzy a si ma umorila 😀 😀 😀
ja som nervak ale nejake krpate decko ma nenaserie, moze sa od skolky aj plazit po blate stojim kukam ako srnka na kamion a mam fp. ( mam 4,5r), vresti, nech vresti... akurat sa priebezne opytam ci uz lepsie. Ale ked pridem domov a 11rocna puberta len ochkne a pregula oci mam tlak 200 😀

janka2501
5. okt 2016

@ichbinich
ahoj, moja dcerka mava pravidelne hysaky, no ma to s liekov, ktore berie dlhsiu dobu. U nej sa podari hysak skludnit silnym objatim. Objimem ju a drzim dovtedy kym sa neupokoji, trva to niekedy dlhsie, ale vzdy to zaberie. naucila som sa nekricat po nej vtedy, lebo ju este viac nervujem tym krikom, a je to horsie. skus ju objat, a nasledne sa porozpravat s nou,urcite to pojde.
moja dcerka ma 4 a pol roka, viem co to je... Drzim ti palce nech sa ti dcerka upokoji a bude lepsie...

ichbinich
autor
5. okt 2016

@eeffka
Ved hej, tresnutu o zem na ihrisku ju necham. Ale nie na prechode pre chodcov, kde ide o zivot... A navyse, ono to casto neostane pri tresnuti o zem, ona potom naschval robi zle. A to uz zasiahnut musim. Vid to vylezenie na umyvadlo a podobne.
Ale problemy s nizkym tlakom uz nemam ani ja 😉 😀
Srnka na kamion, to je hlaska! 😀 Valam sa tu 😉

ichbinich
autor
5. okt 2016

@janka2501
Silne objatie, alebo celkovo ju zobrat na kolena, som uz skusala. Ale zvycajne kope, hryzie a bije dalej. Neviem, ako dlho by to bolo treba vydrzat, ale ona ma uz dost sily... Takze ja nie vzdy vladzem...

janka2501
5. okt 2016

@ichbinich
Ja ju neberiem na kolena. Sadnem si a ju si priviniem. Drzim dovtedy kym s neupokoji. Aj moja dost vela sily,no tu nepustim. Ja uz som hlucha na jedno ucho co vresti,no dari sa . Skus vydrzat, bude to tazke.

petira
5. okt 2016

@ichbinich Ako by som citala o nas. Zacalo to zhruba, ked mala 2 roky. Neskutocne sceny kvoli nicomu ( nemozem ta zobrat teraz na ruky, lebo mam nakup a pod.) 2-3 krat do tyzdna s tym istym priebehom. Pricom som presla vsetky fazy od vysvetlovania, slubovania, vyhrazky, krik, silne objatie, plac jej a aj moj z toho zufalstva, (aj mojej mamy a svokry, ak boli svedkami..🙂Fakt to bolo zle. A asi 3 krat skoncila aj v sprche, ked sme si nevedeli rady. Takato scena trvala pravidelne 45 minut. A uz som v tom case vyhladavala detskeho psychologa. :(
Potom sa mi narodil syn a najhorsie obdobie prestalo.
Doteraz ale (ma takmer 5 rokov) vsak robi mensie scenky ( Ja sa neviem zapasat sama v aute, ja sa chcem zapasat sama a nuteny rev). Toto sa vsak kona len v mojej a manzelovej pritomnosti. Ucitelky aj vsetci ostatni, ked je sama, si ju nevedia vynachvalit.
Z mojej skusennosti sa nam velmi osvedcil bodovaci system. Za urcity pocet odmena/zakaz. To je vyborny motivator u nas. A dalej viem casto odhadnut, kedy to asi pride, tak sa ju snazim upozornit dopredu. ( dnes vecer ti precitam len 1 rozpravku, potom pojdes uz bez vyjednavania spat. Ona chce 3, spravime komromis 2, s ktorYm je ako tak spokojna a vacsinou to funguje 🙂
Na druhej strane, kolko krat si poviem, ze to alebo to som mohla riesit inak, ze som bola prilis nervozna atd. Tedy mi Pomaha ked na chvilu odidem z domu, idem si zabehat na 30-40 min. Vycistena hlava a vyplavene endorfiny robia zazraky 🙂 drzim palce

sakura77
5. okt 2016

@evulienka26 no ano, už viem čo je vo veci aspoň. .

ichbinich
autor
6. okt 2016

Tak, hlasim uspech!
Domov sme prislei BEZ hysterickeho zachvatu!
Sice necchela ist domov, musela som ju zobrat na ruky a vyniest zo skolky. Ale inak super. Urcite pomohlo aj slubene a potom kupene kakao v Bille 😉 (nie je to pravidlo, ze im nieco kupim, niekedy mam so sebou jablko, niekedy keksi, ale zvycajne nic. Vcera som potrebovala ist este do obchodu, tak si kazdy nieco vybral).
Doma sme piekli spolu muffiny, to mi obaja pomahali, najviac s vylizovanim misky, samozrejme 😀
Potom sice syn zacal nervacit, ked som mu povedala, ze cely tento tyzden nemaju televizor, teda video, lebo minuly tyzden robily hysaky, aj ked sme sa dohodli. Chvilu zuril, ale potom bolo dobre.
Dufam, ze dnes to pojde tiez dobre. Ale dnes je vynimka - potrebujem ist do mesta, tak dufam budu spolupracovat. Ale to sa povezieme elektrickou 😉

ichbinich
autor
6. okt 2016

@petira
Ja by som tiez naradsej casto isla von, prec, ale v 99% pripadoch nemozem, lebo som sama doma...
Ale aspon viem, ze nie som sama, ani v tom, ze som vyskusala vsetko a nic poriadne nezabralo...
Ten bodovaci system sme skusili zaviest pri odplienkovani, ale nejak nezabera. Mozem este skusit ten nalepkovy system, ze fyzicky vidi tie nalepky nalepene.

siska53
6. okt 2016

@ivana11155 Vsak aj to je probleeem,ja som to zazilaaaa. Ja do novej roboty,zaucanie sa,studovanie po veceroch,mala do skolky po 3 rokoch doma,tazko to zvladala, ja hlava ako melon,nevyspata,lebo casto aj do polnoci som studovala materialy,mala 100krat vzdorovitejsia ako kedykolvek predtym..uf..som rada,ze aspon to zaucanie mam za sebou.🙂).. Je to o malo lepsie,lebo zas clovek je po praci unaveny, vsak v dnesnej dobe je asi vacsina z nas po praci vyflusnuta.

siska53
6. okt 2016

@ichbinich my sme kreslili smajlikov.🙂 pri odplienkovani malej. A istu dobu aj prave kvoli hysakom.

siska53
6. okt 2016

@sakura77 a co s tym opozicnym vzdorom? Dala vam nejake riesenia?

sakura77
6. okt 2016

@siska53 tak klasika. .Čo už človek teoreticky vie ale v praxi použiť je to už ťažšie. ..no hlavne trvať na svojom,robiť kompromisy, všetko čo aj pri normálne výchove akurát túto to chce dôslednejsie,ideálne mať pevný režim, fajn je aj "bodovanie"-ale u nás sa moc neujalo...no hlavne zachovať si chladnú hlavu a predchádzať tým situáciám. Čo je dosť ťažké keďže ona je ako časovana bomba a nikdy neviem vopred čo ju spusti. Aké na nej to úplne clovek vidí že by aj chcela prestať pri tom záchvate ale akoby sa v nej bili dve osobnosti .no je to ťažké občas. Momentálne nechodíme k psychologicke, začala teraz školu, že uvidíme ako jej to pôjde a či sa to trocha nezlepší. Lebo ona sa už v skole nudila a pri nich je ideálne zamestnať ich stále nejak aby sa nenudili. ..pedopsychiatricka jej dokonca aj lieky napísala ale nevybrala som ich ani.oblbovaky na ukludnenie