Ako mám zvládať hysterické záchvaty mojej dcéry?
Nevedela som presne, kde tuto diskusiu zaradit. Ale tu sa mi to zda vhodne.
Je mi jasne, ze moj problem sa neda zhrnut jednou vetou, tak sa trochu rozpisem.
Taktiez nepotrebujem komentare typu, ze nieko by to takto nikdy nespravil, ze sa to nema a neviem co. Prosim ziadne osocovanie, ale konstruktivnu diskusiu a navrhy rieseni.
Dcera ma 3,5 roka a nastupila do skolky. Predtym chodila do jasli, kde vyrazne problemy neboli. Je mi jasne, ze skolka je ina, anyvse tam nikoho nepoznala, takze aj na to si musi zvyknut. Rano mrnci, ze chce ist so mnou, poobede nechce ist domov. Ucitelky mi ziadne vynimocne situacie nehlasia, okrem spala-nespala a nedavajte jej jogurt 😉
Ide skor o to, ze dostane hysak kvoli hocicomu a to poriadny ☹ Ano, ja nie som flegmatik a nie som prave dobra v anger management.
Predvcerom si zabudla nejake kamene v skolke. Spomenula si na to skoro doma a chcela sa hned pre ne vratit. Vyvsetlujem jej, ze bola predposledne dieta, ze skolka je medzicasom zatvorena. Vyvsetlujem, ze ona sama nechcela ist so mnou pre veci, ostala vonku, tak som zobrala jej ruksak a bundu a nie kamene. Vyvsetlujem, ze ich vezmeme zajtra. Nic, rev, agresia aj voci bratovi. Lenze medzicasom to uz u mna nie len blika, ale aj huka, to cervene svetielko. Uz sme v bezpeci na sidlisku, tak ju necham tresnutu o zem a idem par krokov dopredu.
Vcera zase hysak uprostred krizovatky, ked sme prechadzali cez cestu. Kvoli hluku ani neviem, ze preco vlastne. Kedze sme na ceste, schmatnej ju aj s odrazadlom a odnesiem na druhu stranu cesty. Proste tu ide o zivot, tu nejdem diskutovat. Na druhej strane jej podrzim bicykel, aby si sadla a ona sa rozbehne do syna a naschval donho narazi. Tak jej beriem bicykel a beriem ju za ruku, ze toto teda nie. Hovorim, ze ak sa ukludni, tak na ihrisku dostane bicykel zas. Prideme na ihrisko, tam sa tresne o zem.
Nejak sme prisli domov, vedelo o nas cele sidlisko ☹
Doma rev a hysak pokracuje. To uz som bola v fligh or fight moduse (doslova utek alebo boj), tak som spravila, co sa nema - strcila som ju do kupelky, nech sa tam vyzuri.
Mam mudre knizky, citam, ze deti potrebuju nasu lasku vtedy, ked si ju najmenej "zasluzia", ale proste po urcitom case mam toho dost, moj mozog prepne do fight or flight a ja som zvycajne v rovine fight (boj). Potom nastane flight (utek, smer domace prace).
Ako z toho zacarovaneho kruhu von? Ako sa dostat do racionalnej hladiny, ked mam mozog v praveku? Ako sa chovat, ked mam vytecene vsetky nervy?
Dakujem!
@siska53
To by bolo super, dakujem. Pred spanim je logicke, to mozem pouzit pri vecernej rutine, ze umyt zuby, dat olej, obliect pyzamko, precitat rozpravku a spat 🙂
Aj ked po ceste zo skolky mi asi ten olej nepomoze 😀
Ledaze by som mala so sebou taku flasticku, ako mavala fajnove damy kedysi a ked odpadli kvoli kozretu 😉 😀
Ale kto vie, mozno ked ju "nadopujem" uz rano, tak vydrzi cely den 😀
@ichbinich 🙂 ano, je to iba faza.. a potom pride dalsia, a dalsia.. a tak dookola az kym budu mat asi 18 🙂 ale nie vazne... u nas to bolo podobne ako u vas.. ja vzdy tvrdim ze, u nasej dcery prisli tie knizkove "terrible two" s opozdenim.. ona zacala vyvadzat tak od 3 rokov.... podobne ako u vas, namet preco hysacit si nasla vzdy a rychlo ... vzdy sme sa ju snazili dat do izby ( ak sme prave boli doma) na "ukludnenie" ...hlavne aby sme si sami hlavu schladili a neskoncili niekde pri klasickej "vychovnej" po zadku , lebo tomuto som sa fakt snazila vyhnut.... u nas prisli nastastie dve zlomove prihody: v jedno pekne letne poobedie tiez vreskot ako o dusu, odprevadila som ju do izby, tam vyvadzala este viac a skoncilo to tak tak ze sa umyselne pocurala v izbe na dlazku ( to mala ca 3,5 roka ) ... v tom istom momente zvoni nieko pri dverach (byvame v radovej zastavbe, v lete boli vsetky okna pootvarana).. otvorim dvere a zvedava, suseda 60+ uplne s hrozenym ksichtom sa ma pyta ze ci je u nas vsetko ok.. aj ja ze tak viac menej hej 🙂 vysvetlim je, ze to len mala opat raz trocha vyvadza.. suseda to moc nechape ( nema vlastne deti); to uz mala bola samozrejme zvedava ( ako vzdy) kto k nam prisiel, vyliezla na schody, suseda ju zbada, presvedci sa o tom ze je ziva a zdrava a stale nechapajuc odchadza domov 🙂 Po tomo MAXIMALOM trapase / zahanbeni ( aj pre malu) uz pri najblizsom zacinajucom hysaku staci povedat, ze nech to radsej s placom neprehana, lebo kto vie ci zasa nezazvoni pani Bachmanova pri dverach... Baby, ona uz fakt potom ani nemukla !!!... asi to pre nu musel byt uplne super zazitok.... 🙂 vzdy este troche skusla a stacilo susedino meno spomenut, bol pokoj... no a druhy zlomovy okamih nastal ked sa nam syn narodil (to mala dcera 4 roky...) ona sa na neho tak neskutocne tesila ( dodnes su ako siamske dvojicky) ze za par tyzdnov akoby niekto prutikom sibol a my sme mali vymenene dieta... a mozno uz aj dovtedy "dorastla".. neviem... .. dnes ma 11, strasne silny charakter, vela krat si sama sebe v ceste stoji, zacina ju puberta chytat, vsetko musi okomentovat ,... do izby dnes na "ukludnenie" odide aj sama ( s patricnym akustickym buchnutim dveri 🙂 .... takze asi tak.. predpokladam ze to je opat dalsia "faza" 🙂
@gala79
Uff, no moja dcera zacala terrible twos v asi 15 mesiacoch, presli plynule do troublesom threes a ani nechcem vediet, co je pri stvorke 😉 😀 Uz viem, fearsome fours...
Taky trapas sme nemali, mozno by sa hodil 😉 😀 Ale nie, nas uz urcite vsetci poznaju, ehm 😀
No ale na tretie dieta ma tu nenahovorite, aj ked ste tu uz viace spominali, ze PO narodeni surodenca sa to zlespilo 😉 😀
Uz teraz nemam dost nervov na dvoch, ako potom na tretieho? Nie, dakujem. Ked bola dcera male dobre babatko a hormony pracovali, tak som si pomyslela, ze mozno este tretie. Ale to ma uz preslo.
Tak teda cakam na dalsiu fazu, napisala som si, ze si mam dokupit b-komplex a magnezium a snazim sa makat menej v domacnosti, aby som mala viac casu pre deti.
Uvidime, ako to pojde.
@gala79
Nie, nie, na psa ma tiez nikto nenahovori... Ja som vzdy hovorila, ze ak musim mat zviera, tak maximalne akvarium. Ale uz aj to ma preslo, odkedy si praje akvarium aj dcera a v nom - podrzte sa - ZRALOKA!!!
A nervy zo zeleza by sa mi hodili, to hej. Ale prosim z nerezu, aby nezhrdzaveli 😉 😀

@sakura77 Vsak to. Takze super. Pytala som sa aj preto,lebo maly vie byt este niekedy strasne zlostny. Ale oproti tomu,co obcas - on mal take vlny- byvalo,je to lepsie,vacsinou si uz da povedat,len on ma strasne vela energie a tu,ked nema kde vypustit,je zle...
Neskusala si,jasne,lieky brat nie,ale mozno skor nieco homeopaticke alebo,podla mna este lepsie-terapiu olejmi? My zatial len levandulu,ale ta nemusi posobit na kazdeho az tak strasne ukludnujucim dojmom, v pripade takychto stavov je vraj lepsie olej vetiver. Ten sme este neskusali -,tusim sa tiez inhaluje alebo potiera zriedeny s nejakym inym olejom najlepsie kokosovym a ten by mal byt na take veci. Ale mal by aj levandulovybolej tak posobit,no vetiverovy je vraj silnejsi.