Ako naučiť dieťa spať bez plienky?
Dobrý deň, potrebovala by som radu alebo aspoň nejaké povzbudenie. Dcérka bude mať 20. Júna 4 roky, a stále sa nevieme zbaviť plienky. Donedávna som čakala kým bude mať suchú plienku, ale to sa nikdy nestalo. Už je tomu 6 dní čo som skúšala ju nechať bez plienky. Je plačlivá, keď ju budím zo spánku ale sama sa mi nezobudí, že jej treba cikať. Spinká aj pocikaná 🤦 najhoršie je to, že spí so mnou v posteli, keďže odmieta spať v tej svojej.
Ďakujem za každú odpoveď.
@alexandralakat ja som nadrzovku v noci budila,dcera bola bez plienky v 2 rokoch keďže ako 2,5 ročná isla do škôlky..aj ked som jej dávala zo začiatku plienku na noc pre istotu, po pár dňoch ju uz nechcela..syn ccs tiež v tomto veku uz bol odplienkovany. Pred spaním co najmenej piť, tesne pred spaním nech ide ešte na wc ci chce alebo nie...4 ročná uz je celkom velka na plienku hoc aj v noci pokial nemá zdr.problemy
Je to veľmi individuálne, ale orientačne:
väčšina detí prestáva nosiť plienku na noc medzi 3.–5. rokom
niektoré deti ju potrebujú aj dlhšie, pokojne do 6–7 rokov
Dôležité je, že nočné pomočovanie (tzv. nočná enuréza) je bežné a do určitého veku úplne normálne. Na rozdiel od denného odplienkovania sa to nedá veľmi „natrénovať“ – súvisí to hlavne s dozrievaním nervového systému a hormonálnou reguláciou moču.
Prakticky:
ak má dieťa suché noci opakovane (napr. 5–7 nocí za sebou), môžeš skúsiť plienku vysadiť
ak sa pomočí občas, nerieši sa to
ak má po 5. roku pravidelne mokré noci, dá sa to už konzultovať s pediatrom (ale stále to býva časté)
Maly sa mi odplienkoval pred 3tim rokom,pekne do nocnicka,mozno tyzden mal plienku na noc,a teda na kakanie ale sam si ju dal dole,ze kaky a sam si sadol na nocnik.Odvtedy ziadna plienka ani na noc.
Su take nepremokave plachty skus pozriet na nete,ja som mala aj v postielke.
Teraz uz ma svoju postel velku a spava so sestrou v izbe.
@alexandralakat viem, ze ta to trapi, ze ma stale plienku ale ja by som ju nechala, skusala jej to vysvetlovat a za nejaky cas opat vyskusaj
Moja dcera ma 3.5, na den cez spanok odplienkovana, normalne pouziva zachod, nema problemy ani v skolke, na obednajsi spanok bez nehod
Na noc plienku davam proste sa nezobudi a pred spanim pije mlieko takze sucha plienka u nas v noci ale ze absolutne nehrozi, scurana je kazde bozie rano
Chcem zacat skusat bez plienky vecer cez leto ked bude teplo a rychlejsie mi vyschnu plachty 😂 mozno dovtedy zmeni to vecerne mlieko, zatial to neviem obplyvnit, dieta nejedak, mlieko si doslova ziada
Takze zatial cakam
Do 6 rokov by som necakala, nepoznam zdrave 6 rocne dieta s plienkou.
Vecer vycikat v noci zobudit, resp. v polospanku polozit na nocnik, obmedzit pitie, dcera boli cajickova v noci sa budila na caj to sme bojovali ale za tyzden uplne v pohode, sucha plienka.
Nemusíš ju budiť úplne, vedla postele maj nočník, len ju na ten nočník prelož tak v polospanku.
Ale šla by som vyšetriť moč, možno skočila na sono obličiek či je všetko ok
@alexandralakat Este by som cakala. U mojho to prislo, ked mal 4 roky a 3 mesiace, zo dna na den. Skoro 2 roky po odplienkovani na den. Narozumiem naco budit, ved ta nocna plienka nie je ziadna robota, nikto.ju ani nevidi. Jedine nieco stoji, ale spotreba je mala. Mne rodicia uz tiez naznacovali, ze mam s tym nieco robit a nechceli verit, ze sa to prepne bez mojho zasahu. A naozaj sa preplo. A to prepnutie bolo take, ze den predtym este plienku pocikal a od dalsieho dna uz nikdy v noci ani raz necikal, uz su to 2 roky.
Plienka v noci do 6 rokov problem nie je a povie ti to kazdy lekar ci pediater... obzri sa v obchode, ake velkosti plienok sa predavaju a normalne ti dopne, ze je to bezne, len ludia s toho robia nejake dramy 🙄... problemom je premotivovana matka, co dieta budi, aby tu plienku usetrila... lebo dieta tym padom v noci stale cika - co mama vyhrala - nic... len robotu navyse tam to dieta nosit... Dve deti mi boli od 1,5 roka v noci suche, dcera 4 rocna zo dna na den... neriesila som to vobec, dozrela a bolo. Ziadne nocne prenasanie sme nerobili..
Vecer vycikat v noci zobudit, resp. v polospanku polozit na nocnik, obmedzit pitie, dcera boli cajickova v noci sa budila na caj to sme bojovali ale za tyzden uplne v pohode, sucha plienka.
@daren1 ja poznám, takmer 8 ročného, podľa lekára je to stále v norme
Moj sa este v 6 bezne v noci pocikaval. Takmer kazdu noc. Ale v 7 sme to zacali riesit, lebo kvoli tomu nemohol do skoly v prirode. Boli sme u nefrologa - porobili vsetky vysetrenia, odbery, sono, krv, moc a podobne. Nastavili sme rezim a aj tak sme nakoniec uzivali umely hormon. Proste ten nervovy system musi dozriet - niekomu to trva dlhsie, niekomu kratsie. Sama doktorka povedala, po tom, co videla vsetky vysledky vysetreni (boli v poriadku), ze to prejde samo, len nevie povedat ci o tyzden, alebo o pol roka. Ale, ze v jeho veku je to uz dost obmedzujuce, ze sa moze hanbit a mat tak traumu. Preto som zvolila hormon. Pocikavanie ustalo takmer okamzite, kedze po tyzdni mal jednu nehodu a potom cca po mesiaci mal dalsiu. Brali sme to dlhsie, no prakticky sa prestal pocikavat skoro okamzite. Kym dieta nechodi do skoly a je to vyslovene len nocne pocikavanie, neriesila by som to. A uz vobec by som tym nestresovala dieta - vycitakmi, hnevom, ponizovanim, vysmievanim ci nejakym vydieranim. Ani by som ho nebudila.
@daren1 je to normalne, ale nehovori sa o tom. 4-taci maju v triede cca. 25% deti, ktore v noci neudrzia moc. U nas (v nemecku) sa riesi pomocovanie az od 10 rokov. A aj tak este je male % deti, ktore potrebuju dlhsi cas na dozretie (do cca. 12-13rokov) a je to aj z casti dedicne. Plienky kupis uz kompletne pre vsetky vekove kategorie, lebo sa z inkontencie prestalo robit tabu.
@alexandralakat určite ju nechaj dozrieť do toho bodu keď na to príde sama. Môj prvý syn tiež mal plienku na noc asi do 4 rokov aj niečo. Snažila som sa ho budiť nech sa vyciká a žiadny efekt to nemalo. On v podstate spal a ani si neuvedomoval čo robí, za cca pol roka mi sám povedal že on plienku nechce, že vydrží. A tak aj bolo.
Ja som sa zobudila v noci, dala ju sadnut na nocnik, posepkala jej nech sa vycika a postlacala jemne brusko, aby som jej zatlacila na mechur, ale stale mala plienku.
Od cca 3. rokov sa uz budi sama, ale len si sadne a mrnci - nepreberie sa na tolko aby sla sama - ja ju musim posadit na nocnik. Kolkokrat ju hadze zo strany na stranu co "spi" na nocniku, tak ju musim pridrziavat, ale vycika sa. Ak je problem len pocas spanku, davala by som dalej plienku. Su deti a deti.
Trošku nechápem tu logiku, nedaj plienku a daj spiace dieťa na nočník. Veď to je to isté. Vôbec to nerieši problém, že sa dieťa nezobudí samo.
Syn mal tento problém pomerne dlho ale v noci vstávať a dávať spiace dieťa na záchod alebo nočník, sa mi fakt nechcelo. Proste dozrel sám. Sám ráno pozeral či je plienka suchá alebo nie. Keď ju mal asi týždeň suchú, tak sme skúsili bez, potom prišlo zas obdobie, že sa pár krát pocikal a tak ďalej. Až to prestalo úplne. Chcelo to proste len viac času. A presne bol v začiatkoch taký, že spal aj pocikaný, veľa krát sa stalo, že do rána to takmer aj vyschlo, len to v izbe smrdelo. Nemalo zmysel trápiť jeho aj seba, dookola prezliekať periny a pyžamo.
Poobedných spánok zvládal bez plienky a bez nehody.
@alexandralakat ja som nadrzovku v noci budila,dcera bola bez plienky v 2 rokoch keďže ako 2,5 ročná isla do škôlky..aj ked som jej dávala zo začiatku plienku na noc pre istotu, po pár dňoch ju uz nechcela..syn ccs tiež v tomto veku uz bol odplienkovany. Pred spaním co najmenej piť, tesne pred spaním nech ide ešte na wc ci chce alebo nie...4 ročná uz je celkom velka na plienku hoc aj v noci pokial nemá zdr.problemy
@svetlusska do 6r. to neriesi ani lekar. Vobec na to nie je velka. Na toto musi len dozriet nervova sustava. to, ze dieta budite, nedate mu pit a podobne neznamena, ze vydrzi v noci bez plienky. akurat ho tym stresujete a mozete mu tym len zavarit na pripadny mentalny problem s wc. @autorka len vydrzat. mali sme to podobne. cez den 100% a bola schopna sa pocikat aj pri poobednom 1h spanku. Zrazu to prestalo zo dna na den a ked jej treba, zobudi nas. bez jednej nehody. nebolo preto nic treba spravit len v klude pockat.
@svetlusska do 6r. to neriesi ani lekar. Vobec na to nie je velka. Na toto musi len dozriet nervova sustava. to, ze dieta budite, nedate mu pit a podobne neznamena, ze vydrzi v noci bez plienky. akurat ho tym stresujete a mozete mu tym len zavarit na pripadny mentalny problem s wc. @autorka len vydrzat. mali sme to podobne. cez den 100% a bola schopna sa pocikat aj pri poobednom 1h spanku. Zrazu to prestalo zo dna na den a ked jej treba, zobudi nas. bez jednej nehody. nebolo preto nic treba spravit len v klude pockat.
@anonym_7b4ee8 obidve deti sú uz teengeri a žiadny problém s wc nemajú 🙂 ..kazde dieťa je ale ine to netvrdim. V škôlke bola jasná podmienka žiadna plienka na spanie....ked sme konecne zvládli spanie cez den bez plienky tak som to skúsila aj v noci..isla som nato postupne..a ked mi dieťa odmieta plienku na noc lebo ved aj cez den spinkalo bez nej tak preco to nevyužiť? Ano boli nehody a nie malo áno dávala som polospiace dieťa na wc a zvládli sme to... Ale plienku som im uz naspäť nedala... počurali sa v noci ak som ich neskoro dala na wc? Tak som vymenila nepremokavu plachtu, dala novu perinu, prezliekla dieťa a spalo sa ďalej.postupne uz samo dieťa v noci sa zobudilo ze pitu pitu (treba curat).
@anonym_7b4ee8 obidve deti sú uz teengeri a žiadny problém s wc nemajú 🙂 ..kazde dieťa je ale ine to netvrdim. V škôlke bola jasná podmienka žiadna plienka na spanie....ked sme konecne zvládli spanie cez den bez plienky tak som to skúsila aj v noci..isla som nato postupne..a ked mi dieťa odmieta plienku na noc lebo ved aj cez den spinkalo bez nej tak preco to nevyužiť? Ano boli nehody a nie malo áno dávala som polospiace dieťa na wc a zvládli sme to... Ale plienku som im uz naspäť nedala... počurali sa v noci ak som ich neskoro dala na wc? Tak som vymenila nepremokavu plachtu, dala novu perinu, prezliekla dieťa a spalo sa ďalej.postupne uz samo dieťa v noci sa zobudilo ze pitu pitu (treba curat).
@svetlusska suhlasim, kazde dieta je ine. ak dieta plienku uz nechcelo, chapem, tiez by som ho nenutila. len ze budit sa dieta "nenauci", ono to proste len pride. pravdepodobne by to malo uplne rovnaky priebeh aj keby ste dieta v noci nebudili na cikanie.
@svetlusska suhlasim, kazde dieta je ine. ak dieta plienku uz nechcelo, chapem, tiez by som ho nenutila. len ze budit sa dieta "nenauci", ono to proste len pride. pravdepodobne by to malo uplne rovnaky priebeh aj keby ste dieta v noci nebudili na cikanie.
@anonym_7b4ee8 samozrejme hovorim o situacii, ked dieta ani netusi, ze v noci este cika. nie, ze sa preberie a nehce sa mu a z pohodlnosti vyuzije radsej plienku (aj take sa stava)
Na to, že 4 - ročné má na noc plienku možno povedať iba jedno, buď je dieťa silno mentálne retardované alebo má poriadne zanedbanú výchovu. Niečo také by som nezverejňovala, je to poriadna hanba pre matku. Načo je takej dieťa?
@alexandralakat moj ma 2,5r a teda cez den uz vobec a v noci este donedavna mal. Par krat sa este pocikal tak som davala pre istotu ale uz nepotrebuje. Netreba ich nutit telicko same dozrie.starsi mali plienku na noc dlhsie 3,5r a 4 r a neriesili sme kym potrebovali dali sme.
Na to, že 4 - ročné má na noc plienku možno povedať iba jedno, buď je dieťa silno mentálne retardované alebo má poriadne zanedbanú výchovu. Niečo také by som nezverejňovala, je to poriadna hanba pre matku. Načo je takej dieťa?
@evkatk ja len dufam, ze toto je ironia. Ak nie - prosim nastuduj si nejake relevantne informacie a nesir nenavist. Dakujem🙄
@evkatk ja len dufam, ze toto je ironia. Ak nie - prosim nastuduj si nejake relevantne informacie a nesir nenavist. Dakujem🙄
@anonym_f2a789 skoda drat klavesnicu. evkatk je znama svojimi "vychovnymi metodami", zial nie je to ironia
@alexandralakat syncek ma 4r a 2m a stale s plienkou na noc, nema vobec suchu plienku ani obcas. Konzultovane s nasim pediatrom a aj na nefeologii, lebo v minulosti bol sledovany na nefeologii - potvrdili, ze je to v norme a zatial nie je dovod na nejake obavy. Ja verim, ze nebudeme musiet nic extra riesit, pride to🙏🏻 skusali sme aj v noci budit ale bolo to trapenie, syncek aj plakal a nie vzdy sa podarilo vycikat… nie je to riesenie.
Zrejme ešte nedozrela. Veľa lekárov to riešiť nechce keďže do 6 rokov sa to nepovažuje za problém. A tá pani hore čo tvrdí že také dieťa je retardovane asi tiež moc rozumu nepobrala. Nič si z toho nerob. Moja dcéra nie je ani retardovaná ani nemala zanedbanú výchovu a mala na noc plienky do 6 rokov, nezobudila sa ani na to že spí v mokrej posteli
@anonym_f2a789 skoda drat klavesnicu. evkatk je znama svojimi "vychovnymi metodami", zial nie je to ironia
@anonym_7b4ee8 no veru škoda 😁 ďakujem všetkým za vaše rady..
Zrejme ešte nedozrela. Veľa lekárov to riešiť nechce keďže do 6 rokov sa to nepovažuje za problém. A tá pani hore čo tvrdí že také dieťa je retardovane asi tiež moc rozumu nepobrala. Nič si z toho nerob. Moja dcéra nie je ani retardovaná ani nemala zanedbanú výchovu a mala na noc plienky do 6 rokov, nezobudila sa ani na to že spí v mokrej posteli
@sense nerobím si z nej nič, však taký človek zákerný, hnusný musí mať asi veľmi nudný život
@sense nerobím si z nej nič, však taký človek zákerný, hnusný musí mať asi veľmi nudný život
@alexandralakat veď to neboj, dieťa sa naučí keď mu úplne dozreje nervova sústava a prepojenie mozog mechúr. My sme to riešili , ale moja malá ak iné problémy a lekárka mi povedala , mám tri možnosti dať plienku a počkať do tých 6 rokov, nechať dieťa spať v mokrej posteli a prať, alebo dať dieťaťu hormóny, ...tak som zvolila prvú možnosť, trvalo jej to dlhšie ale všetko je v poriadku. Ja som nechcela zbytočne pchať do dieťaťa lieky. Na ihrisku som stretávali mamku ktorá mala rovnaký problém so synom ten mal alarm ktorý ho mal zobudiť, povedala že alarm zobudil akurát tak celú rodinu a chlapec sa pocikal aj tak a na alarm dá nezobudil.
@alexandralakat skutocne, netrap ju, ani seba. Pride to same. Musi na to dozriet mozog

@alexandralakat Netrap dieta a daj jej plienku. Toto sa naucit neda.