icon

Ako sa na materskej nezblázniť?

evelina86
28. aug 2014

Mamičky, priznajme si, byt s dietatkom 24 hodín denne počas troch rokov je náročne pre každú jednu z nás. Mam za sebou pať rokov materskej s dvomi detmi. Teraz čakáme tretie bábo - takže dalšie tri roky pred nami. Velakrat počas materskej som mala pocit,že to uz "nezvládnem" ten stereotyp, 24 - hodinová starostlivosť, obmedzený kontakt so spoločnosťou, skoro žiadne kamaratky.......Prosím napíšte tipy, rady - ako ste si spestrili "materskú" alebo čo Vám pomáhalo vypnút nachvílu, prípade aké záujmy ste si našli, čo Vám robilo radosť - samozrejme okrem dietatka 🙂 Mať deti je úžasne,ale naozaj mam niekedy pocit že to nezvládam....po psychickej stránke.

slobyf
Odpoveď bola odstránená
eeffka
28. aug 2014

@evelina86 ja som doma "vydrzala az 13mesiacov", sorry baby ale vstat, obriadit, ranajkovat, detske hry, vychadzka, obed, domace prace, olovrant, hry stava, pranie a toto 365dni dookola mi uplne stacilo

bez urazky ale s mamickami na ihriskách som si emala co povedat po tyzdni, vacsinou to boli domace lezaky co nemali robotu, cie retazove materske, riesenie nezamestnanosti a co jej Ferko mal 3 alebo 4 vyrazky pri kiahniach ma naozaj nedokaze uspokojit...
Ked som sa vratia do prace prvy tazden som chodila po firme a tesila sa z ludi

maznacik007
28. aug 2014

ja som bola doma s malym pomerne dlho na RD /mal schvalenu do sest rokov kvôli zdravotnému stavu ... ale pocas celej som pracovala vo svojom odbore na dohody a pod.. takze ked som sa teraz na jar rozhodla vratit do prace /tu povodnu som nechcela / tak som si ju hned nasla .. /prvy pohovor do tyzdna nastup do prace../ pri dcere som sla pracovat od jej 18 mesaicov ... ale vtedy my ju opatrovala mama tak to bolo v pohode...
plus popri malom som riesila stavbu domu a vsetko okolo toho ..

zuzike123
28. aug 2014

Ja som doma uz 5 rokov a tiez mi obcas sibalo, hlavne zimy su dost depresivne, same choroby, von sa das ist minimalne. Treba si najst nejake aktivity s dietatom, rozne kruzky, plavanie, atd , moznosti je vela. Ale nezabudnut na seba. Ja som si z kazdodenneho stereotypneho varenia a vypekania spravila hobby a rada vypekam. Kupila som si sijaci stroj a zacinam tvorit, je to super, dalsia kamoska zacala hackovat a tvori krasne veci. Niektore baby chodia na jazykove kurzy alebo cvicit. A leto vzdy prebehne rychlo, vela chodime von, ani neviem ako to prejde. A kontakt so svetom mam cez comp, mobil, na ihrisku, obcas stretnutie s kamoskami. Len keby sa zas neblizila ta zima 🙂

siska53
28. aug 2014

@simca06022011 ako som pisala-uhol pohladu. Aj tam je vlastne stereotyp.

bronia13
28. aug 2014

ja som bola doma 7 rokov a tiez som bola veeeeeelmi rada ked som uz sla konecne do prace ale mne na MD bolo celkom fajne, mame okolo vela parkov tak na jar a jesen sme chodili do parkov ci pesi alebo autom,potom mame super kniznicu par minut od nas a tam maju super kutik tak v sime sme tam niekedy boli aj 2 krat denne, v lete kamoska byva v bytokach kde maju 2 bazeny tak skoro cele leto tam,tak isto zoo alebo nejake farmy, mam kamosky co maju deti vo veku mojich tak sme furt nieco podnikali, nemala som by rada doma zavreta s detmi,ked prisiel mm s prace tak vela pomahal ci s detmi alebo v domacnosti takze som chodila po veceroch si zacvicit alebo do kniznice sa ucit alebo za nejakou kamoskami..... ja som si MD celkom uzila, 4 mesiace tomu som sla do prace po 7 rokoch nastastie som zacinala len 3 dni v tyzdni co bolo super, nebol to taky "sok" pre mna 😀 😎 teraz uz normalne makam a po praci furt nieco robim s detmi, stiham vsetko, vecere nie su vzdy teple ale to nevadi....

siska53
28. aug 2014

@eeffka ja zas si neviem predstavit ist prec od takeho babatka.
A v praci som vzdy pracovala,na vykecavacky nemam cas. Obcas,ak bol priestor,ok,ale to len par minut.
Takze tak.
A na upratovacku nemame,aj keby som sa do prace vratila,takze vsetko to,co robim teraz,by si ma len pockalo.
Akurat by som asi menej varila. Ale pranie,vysavanie,zehlenie... by sa mi nevyhlo.
A ja rada travim cas i s mojimi detmi.

No kedze konecne maleho vzali do skolky (4,5r.),tak mozno sa aj mne zacne nudna materska a o dva mesiace to budem vidiet inak. 🙂
ja to vidim takto,ty inak,preto sme si to kazda zariadili po svojom.

ritusuk
28. aug 2014

no neviem baby. ja to mam uplne naopak. som na materskej treti rok, mam tri deti,dvojcata maju 3r. a dcerka 2. ani raz som nemala na materskej pocit, ze som osprostela, skor naopak. vela a rada citam, sledujem spravy a stava sa, ze pridu bezdetne kamaratky a ja sa s ich chlapmi bavim napr. o situacii na Ukrajine, kym oni ani neceknu. okolo mna sa nachadzaju same mamicky s jednym dietatom, takze s nimi sa velmi neda o com. na jednej strane by sa mi aj postazovali, pokecali, ale ja mam tri a oni jedno, nic nestihaju, su unavene, kym ja mam uz na obed vsetko porobene, davam deti spat a uzivam osobne volno. nie je v tom ziadna arogancia ani nadutost, ale dost tazko sa mi pocuvaju reci o unave, o vycerpani, ked viem, ze ma niekto jedno. tak je pre mna nemozne pochopit toto. takisto kazda ohovara toho svojho, ze je to lemra, ten moj odmalicka kupal, prebaloval, robi to doteraz. hocikedy idem do mesta, postrazi, necha ma si pospat. obcas mam pocit, ze som sa medyi klasicke mamicky vobec nezaradila a neviem co s tym. ved aj ja mam doma sem tam zoologicku zahradu, tiez mam dni, ked si trham vlasy a lutujem sa. ale zdvihnem hlavu a idem dalej. mam len 28, som posledny rok na materskej, nebojim sa, ze sa nezamestnam, naopak, ked vidim svojho chlapa ako fici do prace, este si poviem, aky pohodlny zivot mam. stereotyp je to len do tej miery, ako si pripustite - nehovorim teraz o maminkach, ktore su doma 8-10 rokov, tam je to o inom - ja kludne necham deti pozerat rozpravku, kym si umyjem hlavu, namalujem sa, obleciem alebo kym si vypijem kavu a posedim tu. obcas mam pocit, ze som nanic mama, prave preto lebo sa nestazujem dookola ako mi je doma nanic, ako nevladzem atd...vsimla som si, ze ludom vadi, ked nie ste s nimi v time, mam silny pocit, ze mna ani mamicky moc nemusia, lebo beriem vela veci s nadhladom a radsej sa fakt budem bavit o tej Ukrajine, ako o plienkach. ale ked uz sa spytaju na deti, rada sa pochvalim ako nam to pekne ide a uz vidim, ze vacsina vyvaluje na mna oci, bud si pomyslia, ze no jasnee supermama alebo nahodia krivy usmev a ukoncia konverzaciu. skoda.

ajana1
28. aug 2014

@siska53 @eeffka joj tak ja idem teraz po 6 mesiacoch do prace a uz sa velmi tesim. K tomu moj maly ide oproti ostatnym detickam dost neskoro do skolky. Vsetky moje kamaratky s detmi chodia do prace a maximalne si obe uzivaju. To ze zena ma deti este totizto neznamena ze sa musi vzdat vsetkeho ostatneho.

siska53
28. aug 2014

@ritusuk kde byvas? Myslim,ze mamicku tu u nas by ta do timu vzali. Nepreberame len plienky.🙂) aj ked aj to..
Ja sice spravy v poslednej dobe az tak nesledujem,co-to s aku mne dostane. Ale to so. Az tak nesledovala ani predtym. Ale rada pozeram prima zoom,ci v rozhlasei obcas napadne pustit si pyramidu a muz,kedze nemoze spavat,vselico pocuva,tak sa potom o tom rozpravame. Aj o vselicom inom. Nemam pocit,ze je to len o kasickach.
S malym sme minule preberali ludske srdce. Snazila som sa mu to nejak jednoducho vysvetlit.🙂)
Tuez nemam pocit,ze je to len o plienkach..aj teraz Si maly Este dopozerava rozravku a mala sa prebera po popoludnajsom spanku.

P. S. Super,ako si si to zariadila.

siska53
28. aug 2014

@ajana1 ani ja som sa nevzdala,hoc som aj doma. Len si neviem predstavit,ked o 6:30 budem padat z domu a prichadzat budem tak prinajlepsom o 17:15,mozno ak neskor,ci budem schopna fungovat...no asi jedine na dakej kave navyse....ja trpim na nizky tlak..takze okrem vela vody je kava pre mna nevyhnutna. Hoci som ju straaasne dlho nepila a nejak fungovala,som rada,ze ju opat mozem pit.aj ked uz mi nechuti tak ako kedysi.

Preto si tieto chvile este vychutnavam a vyzivam si to,ze denne svetlo vidim nielen z okna.🙂)

A mna strasne bavia tie mamickovske veci,jedla pre deti,dojcenie..rozne tipy,triky na vychovu.. Ked sa rozpravam s muzom o ich firme,vidim paralelu medzi vychovou a vedenim deti a zamestnancov.

wanda123
28. aug 2014

@ritusuk urcite je tvoja pohoda z casti zalozena aj na tom, ze mas partnera, ktory ti pomaha a podporujuje ta, tiez ti umozni vybehnut..

ajana1
28. aug 2014

@siska53 to je len otazka zvyku a dobrej zorganizovanosti. A zrejme aj to aku ma kto pracu a ci ho bavi 🙂 Nastastie ja mam dost volnosti a nikto sa nezaujima kedy a ako urobim co mam pokial su vysledky

nini1010
28. aug 2014

Fuu obdivujem ta.ja by som bola davno na psychiatrii,cestne slovo.ale kazda sme ina,kazda mame tieto veci nastavene inak.Bola som doma len cosi vyse roka a bola som z toho po tristvrte roku taka ubita ze sa od bud.tyzdna vraciam do prace a hoci mam nejake obavy strasne sa tesim.dalsie dieta urcite az za par rokov.kazdopadne drzim palce aby si to zvladla.

babulka82
28. aug 2014

@adka31
@hviezdicka111 presne matersku tiež treba uživat a da sa aj cestovat,stretavat s kamoškami aj nemamičkami atd. Ved su to ubohe tri roky z celeho života ale mam pocit že niektore taketo mamičky nadavaju aj po nastupe do prace ,proste su tipy ludi ktory su večne nespokojní.Mame jednu znamu a ta od deti utekala do dobre platenej prace a dodnes velmi banuje ,roky nevrati ,s detmi si nerozumie a pracu aj tak stratila. 😕

janickacrazy
28. aug 2014

@evelina86
@sabina897 Teraz je v ponuke všeličo, len treba hladat. Ja som bola na One brain - jednotný mozog. Je toho viac kurzov, ja som ich absolvovala 6. Mne to absolutne radikálne zmenilo život k lepšiemu, po každom kurze som viac pokojná, spokojná, vyrovnaná, pracuje sa tam s psychikou a vlastne sa venuješ tie 3 dni len sama sebe, čo je na materskej prakticky nemožné. Bola som aj na kurze kreslenia pravou mozgovou hemisférou, tiež dačo úžasné, myslela som si, že neviem kreslit a zistila som, že sa to dá. Ja radšej absolvujem takéto niečo ako kupovat si drahú kozmetiku alebo dalšie handry na seba.

sante81
28. aug 2014

@evelina86 som doma 6r a ešte budem necely rok, uplne som osprostela, nemam ziadnu slovnu zasobu, len hrnce, plienky, deti, dokola to iste, milujem otazku čo mam nove? Minuly tyzden som si fenovala vlasy zehličkou a dnes som miesto 2 balikov cigariet pytala od predavačky 2 novinove stanky.

bubelko
28. aug 2014

@evelina86 som doma uz 8.rok.
a moje spestrenia?
1.pravidelne chodim do jazykovky - vzdy jeden vecer v tydni - chodila som pred narodenim, pokracovala som skratka dalej.
2.sportovy spolok - robila som v predstavenstve - najskor volejbalu, teraz celkovo - financie a kurzy - nie je to platene, ale vyplni to cas a clovek neosprostie
3.obcas vypadnut von bez deti - bud s muzom (ked je tu babka, alebo platim babysitting) alebo s kamoskami
4.teraz idem na tyzden na prazdniny len s kamoskou ...

siska53
28. aug 2014

@ajana1 su ale prace,kde sa to neda. Prosto tam musis byt,aj keby si to stihla skor. A vacsiniu je tej prace viac,ako sa da stihnut. Ale to je skor do debaty "Ako sa nezblaznit po materskej".
Jednoducho ja nemam pocit odrezanosti od sveta a moje deti ma bavia. Nevravim,ze nemame zle dni,ale tie su aj v praci.

me_to_you
28. aug 2014

som doma kusok cez rok, a zatial sa mi dari zubami nechtami sa drzat spolocenskeho zivota aky som viedla ako bezdetna, ano je prisposobeny dietatu, to je samozrejme, ale moje okolie je nastastie "tolerantne" k spolocnosti dietata a necitim sa odstrcena 🙂 ono totiz ja si na ihrisku tiez nemam s inymi mamickami co povedat, plienky flasky grganie choroby - mam toho dost doma, rozoberat to stale dokola nie je pre mna. Do prace ako takej sa nehrniem, stale mam co robit aj na tejto "dovolenke" a nielen okolo dietata, prave si neviem predstavit kam vtesnam o par rokov pracu 🙂 ALE slovna zasoba sa aj mne zmensila, cudzi jazyk zakrpatel 😀 a ked mam tazky den, stava sa zo mna primitiv v zmyslaniaj komunikacii 🙂

gretocka
28. aug 2014

ahojte maminy, tak ja mam za sebou zatial pat rokov materskej a dufam, ze este styri budem (ak nam nebo pozehna tretie babo). Na materskej nemam vobec pocit stereotypu ani odrezanosti od sveta. Ono zavisi asi velmi od povahy zeny. Ja som nikdy nebola karieristka ktora planovala nejake rebricky postupov v praci. Ja s radostou podporim svojho manzela a zabezpecim cele zazemie nasej rodny.
Ale zas aby som bola spravodliva, tak nemam stereotyp aj preto, ze dost cestujeme. Manzel je zivnostnik a ked ide sluzobne niekam prec, casto cestujeme s nim. A este mame v ramci cirkevneho spolocenstva spolocny konicek - technicke zabezpecovanie konferencii a festivalov, takze to je moj relax aj ked je to v podstate makacka 🙂 Nemenila by som svoju poziciu , som stastna a spokojna....

Ale ked nejaka mamina potrebuje realizovat sa mimo rodiny neodsudzujem to. ... a specailny obdiv vyjadrujem maminam, ktore aj keby chceli byt s detmi doma nemozu a musia nastupit do prace.
Kazdopadne ak niektora zena to co stiham ja za cely den stiha spravit za par hodin po praci, je hrdinkou 🙂

manchester1987
28. aug 2014

@evelina86 najdi jaslicky a chod naspat do prace ja som isla po 9 mesiacoch

kinna
Odpoveď bola odstránená
siska53
29. aug 2014

@eeffka a len este doplnim vyrok,co som minule citala a velmi sa mi paci: " Optimista vidi v kazdom probleme prilezitost,pesimista problem v kazdej prilezitosti".
To sa da krasne realizovat i na materskej,mnohe mamy si doplnia svoje vedomosti zo svojho odboru,ci sa vrhnu do inej oblasti,vyziju sa kreativne a neskor zistia,ze ich to uzivi,odhalia svoj skryty,doteraz netuseny potencial. Nemusi to byt len o babatku..napr.niekto sa zaobera montessori aktivitami pre svoje dieta,zisit,ze mu ide a bavi ho vytvarat montessori hracky a stane sa to jeho konickom,mozno neskor i zamestnanim...alebo pecenie zdravych kolacov..tiez sa moze z neho stat casom biznis..sitie siat..fotografovanie...mnohe sikocne podnikatelky zacinali prave na tej pre niekoho nudnej,mozogvymyvajucej materskej(nie pre mna).

P. S . Mozno si mala len smolu na maminky. Ja tu mam maximalne take,co su ako ja s 2.dietatkom este na MD,ale aj dost takych,ktore uz maju 4-5r.deti a s nimi sa bavim tiez.

barbakl
8. sep 2014

mne najviac popri tej rutine okolo dietata na psychiku pomohlo ze som sa ciastocne zamestnala, ked mala dcerka 2 roky..pri druhom dietati to planujem urobit omnoho skor..proste praca, ktora ma bavi, mi napodiv priniesla viac elanu a energie, lebo konecne sa moj svet netoci len okolo plienok, kakania a papania, ale aj inych veci, mam nove podnety, zaroven mam cas aj na dcerku..takze praca na ciastocny uvazok je supis...🙂)

salamistka
9. sep 2014

Na materskej som bola tri roky, bolo mi fajn, veľa sme sa s dcérou hrali, chodili na návštevy, na prechádzky, aj keď v našej dedine sme nemali ani ihrisko, ani materské centrum, ani žiadne krúžky a pod., nikdy sme sa nenudili, veľmi rýchlo to ubehlo a veľmi mi to po vrátení do práce chýbalo. Na materskej, keď malá spávala, som si každý deň čítala, relaxovala, mala som navarené, upratané a bola som oddýchnutá. Keď som nastúpila do práce, prišla som domov večer, bolo treba navariť, postarať sa o dieťa, domácnosť, utíšiť výčitky svedomia, že všetko zanedbávam, lebo sa nedalo všetko stíhať. Čo sa týka môjho spoločenského života, celé tri roky som nebola ani raz na počítači, keďže sme žiadny nemali a po nástupe do práce som sa bez problémov zapojila do kolotoča pracovných povinností, necítila som sa o nič hlúpejšia ako predtým. Škoda len, že som nemohla pracovať na pol úväzku, lebo mi neostali času na nič, na seba už vôbec nie. Takže toľko o výhodách a nevýhodách materskej dovolenky. Áno, je to dovolenka od práce, zaslúžený oddych pre ženu od zamestnávateľa, zamestnania, stresu, klientov, kolegov a dochádzania do práce.

rodinnevikendy2
12. sep 2014

Milé mamičky, spestrite si svoje chvíle s dieťatkom na mateskej, pozývame vás na babyplávanie PLUTVIČKA
v Bratislave. Pláveme od 4.mesiacov do 4 rokov.
Tešíme sa na vás !

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...
https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...
emoticon emoticon emoticon emoticon

dooomca
5. okt 2014

Jedna pani u nás má už 6 deti, má 34 rokov a od 18 je na materskej a uvažuje ešte o 7 dieťati, tak to si predstav?! :D... ale tak verím ti, že s tromi detmi to bude kruté, ale tak ako aj baby píšu, chod si sem tam zašportovať, ísť na kozmetiku... ale ak sa ti nedá, tak to ber tak, že všetko stojí za tú obetu 🙂..o pár rokov sa budeš na tom smiať... nás bolo 5 detí a mamina už bola zúfalá z nás, ale teraz ked si na to spomennieme, tak sa len rehlíme, čo sme všetko povystrájali a aká bola sranda, ked nás toľko bolo 🙂.. neboj raz ti to deti vrátia tú starostlivosť a lásku 🙂..a prečítaj si knihu spoved šialenej matky, tá ťa riadne povzbudí :D

gabrish
26. jan 2016

Skoda ze som tu nabehla az teraz🙂...tiez hladam radu ...som 5 rokov na materskej..nikde som po po prvom porode nechodila..len doma so synom a domacnost...teraz mam babu🙂 rok a pol rocnu a len a len doma...spievankovo dokola,detske
Hry...omalovanky,lego,kocky,spievanie,hra na schovky,rozpravky,kreslenie,lepenie,plastelina..na deti som sama! Ale
Je milion hier...ved naco si niekto robi deti ked chce zit a uzivat si volnost ze ano?...ale furt dokola...den,noc,den,noc...a stale sama na deti...dcera je este kojena...a obdivujem vsetky mamicky co to zvladli a zvladaju...ja mam take 2 kamosky ktore hned po porode 1 dietatka nechceli kojit.hned odstavili a po 3 mes.šup dieta mamine,svokre,oteckovi ...a pojme za zabavou s kamaratmi do baru...na disku...a tak...a domov rano..ved otecko sa postara..a to je az dodnes...1 krat do tyzdna pravidelne zurky...a cez tyzden fitko,kozmetika,masaz,krcma...s detmi su otcovia...a im to ani nevadi...takze klobuk dolu nad vsetkymi ktore sa po porode hned nevykaslali na dieta (koli resetu hlavy,vypnutiu a oddychu od deti)

gabrish
26. jan 2016

A smutne je,ze zena da svoje 3 mes.babatko na 2 mes..od seba prec..matke...a ona sa zabavala...nechapem zeny ktore si urobia deti a potom chodia za zabavou vonku a hovoria ze treba vypnut od deti a zit...no...a deti v noci matku asi nepotrebuju...ach jaaaj..to je doba