Ako vychovávať syna tak, aby z neho vyrástol dobrý chlap?
Aby z neho vyrastol slusny,dobry,samostatny zivotaschopny muz?Dobry a uctivy,laskavy manzel,dobry otec venujuci sa rodine viac ako kamosom?Opora manzelke,taky, aby sa nestitil domacich prac ani utierat zadky detom ci vstavat k placucemu babatku v noci?Vo svojom otcovi nema najlepsi vzor,takze je to skor na mne a rada by som si vychytala skusenosti od sebakritickych mamiciek,ktore uz vedia vyhodnotit,co sa ukazalo ako spravne a co nie.DAKUJEM.
Neviem ake velke je dieta, ale v prvom rade ja idem systemom naplnenia prvotnych potrieb. Tzn naplnit ho istotou, bezpecim, starostlivostou, nehou - od babatka, dat mu hranice v case, ked to zacne potrebovat. Akonahle toto matka naplni, on by mal k nej pocitit vazbu, ktora sa len tak nenarusi a zacne ju casom branit a pomahat jej. Toto som videla u muzov, ktori mali s matkou ozajstnu vazbu a dobry vztah. Toto je zaklad, ktory vytvori neskor s inou zenou, ked dozreje v partnerskom zivote. To je to, co vies ty ako matka a zena urobit. Samozrejme ak muzsky vzor chyba, da sa nahradit inym rodinnym muzskym clenom alebo autoritou na kruzku, skole atd, ale zena to asi tazko uplne pokryje.
keby na to existoval navod po svete nebeha tolko blbcov a nielen muzov... vela je dane povahou cloveka a taktiez tym co ma doma .. kazda vychovavame najlepsie ako vieme a kazda myslime ze to dame ... nerozmaznavat nedavat mu vsetko ucit ho slusnosti a byt genleman .. zaroven ho naucit ako byt silny a samostatny a nedat sa utlacat v dnesnej tazkej dobe .. a ked sa ti to vsetko podari modlit sa aby si nasiel dobru zenu kt mu nezlomy srdce alebo kt ho zmnei tak ze ani tvoja vychova nepomoze .. mozes sa snazit ale moze sa stat aj to ze vplyv okolia,kamaratov ,zovotnych vyhier ci prehier tvoju vychovu to vsetko zmaria.. a preto bude radsej matkou kt bude milovat a kt sa snazila .. a zivot ukaze co z neho bude
Deti netreba špeciálne vychovávať.., stačí pekne žiť.
Ja neviem, tiež by som rada odpoveď na túto otázku, ale mám pocit že niekedy je to fakt aj trochu vec náhody a veci okolo, ktoré neovplyvnime. Už len keď porovnám môjho otca s jeho bratom ... Od tej istej matky a také rozdiely 🤦🏻
It takes a village to raise a child = Na výchovu dieťaťa je potrebná dedina/spolocnost.
Ja by som doplnila, okrem lasky, pocitu, ze sa na vas dieta moze spolahnut a toho ist prikladom - neofukovat. Pridelit od utleho detstva nejake povinnosti v domacnosti, aby sa tu permanentne neobjavovali taketo diskusie https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-byt-ticho/
kiezby na to bol nejaky navod, hned by bol svet krajsim miestom, keby len taki chlapi boli, keby boli vsetci tak vychovani, to by bola radost zit. Ono hovori sa, ze staci pekne zit a dieta sa prida.
Myslím ze to je dosť aj o povahe. Mam dve dcéry, vychováva ich rovnako a aj vzhľadom na to sú každá úplne iná. Neviem do akej miery dokážeš toto ovplyvniť, ale držím Ti palce.
Nauc ho nehanbit sa za emocie a ich prejavy. Aby vedel povedat co citi tak aby ho druhy chapali. Zaklad je dat mu slobodu, ziadne take ze chlapci neplacu, a neplac ved sa nic nestalo, naopak potvrdit dietatu ze sa stalo nieco co sa ho dotklo a je v poriadku ze je smutny/nahnevany/nieco ho boli/atd.
Bud pre neho bezpecnym miestom, kde vie ze ho akceptujes takeho akym je a ze je to ok byt sam sebou a nemusi sa na nic hrat. Tiez sa musi naucit ze kazda akcia ma svoju reakciu za ktoru treba niest zodpovednost.
Poznam tolko emocne zakrpatenych chlapov, ktori v sebe vsetko drzia, lebo akykolvek emocny prejav povazuju za slabost alebo zlyhanie.
Myslim si ze chlapci nepotrebuju za kazdu cenu muzsky vzor na to aby z nich vyrastli dobri ludia. Poznam ich niekolko, vychovavanych len svojou mamou, v rodine nebol ani dedko, ujo, nikto. A z niektorych su presne taky chlapi o akych pises v otazke 🙂 Dolezite je ze maju v zivote niekoho kto ich lubi.
Ja ucim synov drzat slovo a pomahat slabsiemu alebo znevyhodnovanemu.Pozerat na svet z roznych pohladov a rozhodovat sa sam za seba.A niest nasledky svojich rozhodnuti.Aj za cenu placu.A na druhej strane vediet odpustit.Vyjadrit prepac,aj ked je take kostrbate a casto chvilu trva,ale radsej take a uprimne ako naucene ako basnicka.A zene podrzat dvere,odtrhnut hoci len sedmokrasku a dat,niest tasku s nakupom (sacok s rozkami 😀 ).A podobne veci,aj ked chlapci su zatial mali,ale teda u nas je to taky bezny zivot,tak snad sa s tym stotoznia a v dospelosti si budem vediet s nevestami pozriet rovno do oci 🙂 Aspon sa za to modlim.
Urcite ho naucit co je spravne co nie, co sa moze co nie a urcite odmala ho naucit k ucte a respektu starsim, naucit ho poprosit podakovat, spytat sa ci moze a hlavne ked bude treba urcit hranice a ked ich porusi musi sa naucit ze za chyby sa plati
...a este dat mu v urcitom veku slobodu a nech si buduje sebavedomie pracou/brigadami. Nechat ho financne sa starat sameho o seba. Taki muzi su ovela zivotaschopnejsi nez trtko ktory este v 30 sedi v maminom byte lebo sa mu to oplati viac ako riesit vlastne byvanie.
Dakujem vsetkym 😊 Budem sa k vasim riadkom casto vracat.

Ist mu prikladom.