Aký vekový rozdiel je v pohode medzi deťmi?
Ahojte mam taku otazocku mame s priatelom 3r chlapceka obaja mame 20r a ja velmi tuzim po druhom ale priatel nechce ze az pozdejsie do akeho veku je taky v pohode este vekovy rozdiel? Velmi velky nechcem :-\
Niekde som citala, ze maly rozdiel je lepsi pre deti, velky pre rodicov. Podla mna to plati, aj ked samozrejme surodenci vzdy budu mat medzi sebou vztah a obohacuju sa navzajom, aj ked je medzi nimi viac rokov. V dospelosti sa tie rozdielne 'roky' uplne zotru. Ale urcite maju skor rovnake zaujmy, ked su si vekovo blizsi a aj rodinne aktivity sa planuju lahsie. Na druhej strane ak nemas teraz pre to podmienky, tak surodenca neries, potom by som mala ako prioritu rodinne zazemie, az potom vekovy rozdiel medzi detmi.
@0silvia0 medzi mnou a bratom je tiež 11 rokov (on je starší). 🙂 vyrastala som skôr ako jedináčik, lebo brat mal svoje záujmy, potom študoval v USA, neskôr sa presťahoval do Francúzska... ďalšia zhoda s tebou (tvoj vzťah s mladšou sestrou) - môj brat ma tiež bral ako svoje dieťa a neprešlo ho to doteraz. 😀 mne osobne to teda vôbec nevyhovovalo a stále nevyhovuje. ...trošku mi je ľúto, že je medzi nami taký veľký vekový rozdiel. ...v detstve sme spolu čas netrávili (resp. málo), máme iné zážitky, iný pohľad na svet... čiže podľa mojich skúseností - som skôr za menšie vekové rozdiely. aspoň ja, ak budem mať ešte jedno dieťa (ešte sa uvidí), tak chcem malý vekový rozdiel (max. 5 rokov).
ja som jedináčik, nemám s čím porovnať ... ale moje deti si rozumejú, aj keď aktivity ich nemusia baviť vždy tie isté. Pre mňa to bol výborný vekový rozdiel, dcéra už bola dosť samostatná, ked sa syn narodil, bola vo veku, keď si želala súrodenca a ani nejaké veľké žiarlenie sme nemali ... deti sa skôr ťahajú, motivujú navzájom. Inak, aj keď to beriem do budúcna, nebudú naraz na VŠ, takže aj finančne sa to hádam lepšie utiahne... A som rada, že máme ešte "malého", lebo slečna už je veľká a už to nie je také dieťa, čo by sa túlilo a hralo.
Niekedy to nie je len o vekovom rozdieli, ale aj o povahách detí a postoji rodičov. Poznám súrodenecké dvojice s 2-ročným rozdielom, ktoré si vôbec nerozumejú a aj s 15-ročným rozdielom, ktoré od začiatku vychádzajú super. Takže podľa mňa nejaký zaručený ideálny rozdiel neexistuje.
@hettinka "Niekedy to nie je len o vekovom rozdieli, ale aj o povahách detí a postoji rodičov. Poznám súrodenecké dvojice s 2-ročným rozdielom, ktoré si vôbec nerozumejú a aj s 15-ročným rozdielom, ktoré od začiatku vychádzajú super. Takže podľa mňa nejaký zaručený ideálny rozdiel neexistuje" úplne súhlasím, múdro napísané
@librarian ono každý túži po tom, čo nemá. Jedináčik po súrodencovi, moja kolegyňa má o 7 rokov staršieho brata a tiež hovorí že žiadny súrodenecký vzťah s ním nikdy nemala, že čo by za to dala, keby mala sestru. Ja som zasa vždy túžila po bratovi a mám 2 sestry... takže ono sú to záležitosti, ktoré idú často mimo nás a musíme sa s tým len vyrovnať... alebo nesplnené túžby si aspoň trochu vykompenzovať pri našich deťoch 🙂
@hettinka ále áno, je to aj o "sadnutí" si so súrodencom. Keď som prišla v detstve za kamarátkou, tá sa stále šticovala a bila a tĺkla s o 2 roky mladším bratom. Ja som to vôbec nevedela pochopiť: to prečo sa bijú? to ich baví? to o čom je? My sme sa so sestrami nikdy nebili, takže takéto adrenalínové detstvo mi bolo veľmi čudné... takže je to ozaj všelijako...
to mas uplne jedno. ci uz su rok po sebe, alebo je vekovy rozdiel vela rokov..vsetko ma svoje pre a proti. a tiez zavisi ako budu medzi sebou vychadzat.ci sa budu mat rady, alebo sa vrazdit budu...vtedy ten vekovy rozdiel je tiez nepodstatny.
@0silvia0 Mne sa to splnilo - mam starsieho syna a mladsiu dceru.. Nesplnili sa mi jedine 3 deti..
Ono ten rozdiel je mozno napriek rozdielnosti povah lepsi podla mna mensi. Vidim to aj v rodine,kde mame dva pripady velkych vekovych rozdielov (8 a 11 rokov) a prosto ti starsi surodenci nevyrastli z role dalsej matky/otca..
Ja starsia o 4,5roka som sa z toho vymanila a presiel ma ten "mamickovsky" postoj k nej ako sestra dorastla do takmer dospelosti. A to sme sa vedeli pekne mlatit aj hadat,hoci sa mame a mali sme sa strasne radi.
Ked si vsak vsak surodenci nesadnu,je fakt jedno,ako pise 959touareg,aky je tam vekovy rozdiel a pridavam i pohlavie.
Ja mám medzi deťmi rozdiel 17 mesiacov. U nás je to dobré, staršia dcérku sestričku od začiatku ľúbila, žiarlivosť nás našťastie obišla. Uvidíme, ako to bude ďalej, ešte sú obidve maličké. Ale poznám prípad, keď bol rozdiel medzi deťmi iba rok a starší brat veľmi žiarlil na sestričku a robil jej zle.

@sue tiež si myslím, že menšie vekové rozdiely sú lepšie. Môžem porovnať osobne, mám sestru mladšiu o 2 roky a sestru mladšiu o 11 rokov. Sestra mladšia o 2 roky bola vždy parťáčka, ale tá najmladšia nám bola skoro ako naše dieťa. Áno, mali sme k nej ochranársky postoj, zabavili sme sa s ňou, hrali, všetko ok, aj dnes si rozumieme, ale nemáme odžité tie rovesnícke zážitky a nadviazané tie úplne blízke nitky, to rovesnícke zdôverovanie sa, riešenie spoločných problémov atď. Ja moju najmladšiu sestru napriek výbornému vzťahu vnímam ako polo sestru-polo dieťa. A preto ja som chcela deti čo najrýchlejšie za sebou, ale nám sa to celkom fajn podarilo, medzi mojimi deťmi je rozdiel 2 roky a 4 mesiace a majú medzi sebou úžasný vzťah, veľmi sa tomu teším, prekecajú spolu kopu času a to sú chlapec a dievča.
Ale každý si bude obhajovať ten svoj "ideálny" vekový rozdiel, pretože iný u svojich detí nepozná 😎 a samozrejme každý má svoj subjektívny postoj k vekovým rozdielom podmienený vlastnými skúsenosťami.