icon

Budúcnosť našich deti

bastilly
14. sep 2013

Tak velakrat sa zamyslam nad touto otazkou.ja by som velmi chcela aby bol moj syn nejaky remeselnik .nie len nejaky tuctovy vysokoskolak, ktory stujue len aby mal titul...lenze ak to tak pojde obavam sa ze nas stat vychova samych "inteligentov" s lavymi rukami.ked sa tak pozeram uz ani niet strednych skol s remeselnym zameeranim...mne je z roho velmi smutno...podla mna je to generacia lenivcov..a aj doba je nepekna .ved ludia budu ochvilu bez cinu len same tukanie...chape ma niekto? 😉 ja sama som sa rizhodla neist na VS, pretoze sa mi nepaci to co z nich vychadza a ze sa clovek bedie a meria podla titulu....

terezka1947
15. sep 2013

@mima4 aaale no,nie vsetci su taki zli 🙂 ved je nedela,budme trocha pozitivni 😀

sorciera24
15. sep 2013

@mima4 odpoviem, prerabala som byt...nedala som na odporucania nikoho, sama som si vybrala, kto sa mi pozdavala a co ponukal (a neviem preco uvadzas len tieto 2 moznosti, ako pisem su schopni ludia, kt. nemsuia mat kecov ako koza bobkov podla tvojich slov...ja som inak takeho enzazila, nebol doporuceny a aj tak si spravil svoju pracu poriadne).......a stale mas moznost reklamacie, nie? na kazde dielo mas zmluvu, ked sa ti to nepaci reklamujes....(ale to uz je o inom ako o vybere zamestnacov....tu som klient ja).....a zamestnavatelovou pracou nie je praca s ludmi....on by mal byt prvy v poradi (po ucitelovi), kt. ma vediet pracovat s ludmi...... len tiez musi vediet spravne motivovat...ono to nikdy nie je len o 1 cloveku .....ze aky je on pracovnik...ale aj o tom, kto je aky zamestnavatel...... (ako pisem, ekdysi som zmyslala podobne...ale to som este len studovala)......ked pracujem s ludmi, viem ako zmyslaju.......a ludia su dolezity (aj ked pre zamestnavatela su naj penaize...ale mal by si uvedomit, ze bez tych ludi to nezvladne.....a clovek, kt. je naozaj clovekom si toto uvedomi a preto sa ti mozno menia zamestnanci, elbo u takeho zamestnavatela robit nechcu.....)

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 ano, hotovy ludia sa nerodia, musia sa vypracovat.. ale preco potom ten student zo skoly nepride s tym, ze sa to chce naucit dobre robit, fajn, nech pride z navrhom ako to bezne robia moji znami v GB, ktory vysli z ich VS, alebo roznych "prekurzovani a nadstavieb", ze budu pracovat za menej, niektori co boli zufali aj za nic, len aby mali prax a dalej ich zamestnali....a zase budem s tym ratat naucim ho to a potom mi odide za pol roka inde? Je to take dvojsecne, v tejto dobe nie je lojalita, o zamestnancovi rozhoduju naozaj niekedy desiatky eur, najhorsie je falosnost a neotvorenost. Neviem co by sa stalo, keby niekto nabehol u nas za sefom a povedal, "Pocuj XY, mam takuto a takuto ponuku, daju mi o 50EUR viac a chcem tam ist." Asi by toho nasho sefa vykydlo od smiechu 🙂)) Pravdepodne nepotrebnemu cloveku by hned povedal nech ide, inemu by to zvysil on.. ale tu nikto nic nepovie, kydacky na kazdu stranu, ohovaracky, klamstva.. miesto riadnej vypovede, zacne robit zle, hambu pred zakaznikmi, kradnut a pod, len aby sme ho vyhodili. V tejto dobe ked vo firmach je taky silny konkurencny boj, ze majitel nemoze zamestnancovi len tak zverit nejake informacie, lebo konkurencia nadrzo nabehne do officu a povie: Pocuj dam ti 500EUR a ty mi daj zoznam dodavatelov, odberatelov, ceny alebo hocico ine.. atd.... Nikto kto tvrdo pracoval si taketo nieco nemoze dovolit, tieto informacie su ale nutne a vo firme sa bezne nachadzaju, bez toho sa robit neda.. mozem tam dat niekoho z ulice? Napr. za dva roky som mala uz 5 (minimalne) chalanov co robili v tejto brandzi, odisli... a isli dalej.. proste lietaju hore dole s USB klucom informacii, ktore zamestnavatelom ponukaju a ked odidu s dlhym nosom, nevadi.. najde sa iny co kupi a este ho aj zamestna s poziciou nic nerobica.

@barcelona94901 mam znamosti kadetade po uradoch a nikdy som ich nepotrebovala a viem aj to, ze v kadejakych sutaziach nemaju podnikatelia (druh: obycajny) vobec sancu, ani len sa dozvediet... pozaduju tolko kadejakej dokupentacie aj ku uplne beznym veciam, ze sa nad tym iba pousmejem a poviem si nech si to hladaju inde a nie u nas, a nakupuju to ovela drahsie ako je napr. nas velkoobchodny nakup, co je uplne trapne, pretoze pri tych objemoch co statna sprava potrebuje by mala by fakt vyyyborna cena... za to mam presne priklad cloveka zo zil z takychto super kseftou a dopadol, tak ze teraz nema ani na chlieb... proste vsetko sa raz cloveku vrati, staci len vyckat 🙂)

barcelona94901
15. sep 2013

@mima4 áno ja už mám tiež ten názor,hoci nie vždy som ho mala 😉
je pravdou,že nie všade je to dnes ružové,že je nezamestnanosť v Europe,áno..ale ľudia tam maju aspon šancu žiť dostojnejšie a veriť snu

mima4
15. sep 2013

@sorciera24
berem tvoj nazor, ale nesuhlasim s nim, kedze mam realne skusenosti ako to chodi. A co sa tyka potencialnej reklamacie... vies ake su to vobec natahovacky? Peniaze ti stoja v cudzich rukach, praca spravena na prd, mozno aj suri to poriadne spravit (napr. oprava strechy)... musis brat uver (ak si si nevzala na tu prvu kvazy opravu uz uver).... A najlepsia cesta ako sa tomuto vyhnut, je ist do co najpravdepodobnejsej "istoty" ... 🙂

mima4
15. sep 2013

@barcelona94901 v prvom rade, ludia na zapade, aj ked maju minimalnu mzdu, mozu si dovolit slusnejsie zit ako tu taki ludia 🙂 Na dnesne ceny ake tu mame je optimalna minimalna mzda minimalne 500 eur v cistom.

sorciera24
15. sep 2013

@simca06022011 to uz je o ludoch, ano bohuzial su aj taki...a je ich dost..... ale malo by to byt o nejakom vztahu......ako udrzat toho zamestnanca, aby nezduchol a bol kvalitny.....(ved mnohi to dokazu)......motivacia je skara vec.....ale fakt je, ze ludia su rozni......sikovni aj lajdaci, ale to je vsade, ci su to robotnici, ci predacky, ci ucitelia, ci podnikatlia a zamestnavatelia..... (uplne idelany by bol prave ten otovreny uprimny vztah zamestnanec-zamestnavatel...ekdy by si narovinu povedali, co sa od koho ocakava.....)......to je ako v kazdom vtahu, aj manzelskom...proste ak toto enfunguje, tak to dopada....a uchyluje sa k ohovaraniu, falosnosti...ci z jednej, ci z drihej stany...rpsote je to o ludoch a vsetko je v nasich rukach...

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 nemas pravdu, zamestnavatel musi tych par sto eur zarobit, aby ich mohol dat zamestnancovi a ked ten nerobi co ma, tak nie je o com.. to nie je o peniazoch. Ked sa robi ako sa ma, podla toho sa maju aj zamestnanci.. a je to tak vacsinou v mensich fimach vzdy... vo velkych, kde zamestnancov nadriadeni ani nepoznaju je to samozrejem o inom, ale oni ju tiez na to maju paky... Velmi dolezite je to kto je aky zamestnanec, spolupracovnik a ako sa sprava, viac ako na zamestnavatelovi... ked je zamestnanec nepoucitelny, najmudrejsi na svete alebo naopak, je to vzdy zle... staci prist hocikam a ako sa spravaju ku nam napr. predavacky, alebo hocikaky iny personal niekde? AJ casnici, atd... to nie je vizitka platu, proste ked niekto nieco nevie a nechce robit, nech to nerobi, ale nech nehadze vinu na zamestnavatela. Urcite pred sefom ani len hubu neotvoria, tvaria sa ze vsetko super a v "zakulisi" sa hehnia na zakaznikoch ake su to ovce atd... poznam to, vidim to denne... zdutu babu, co len zazera a caka kedy zakaznik odide a potom si s usmevom urobi kavu a vylozi nohy. TO je o cloveku a medziludskych vztahoch, niekto ma komuniakciu a milu povahu proste od prirody, niekto sa dokaze trosku potrapit a pretvarovat, a niekto ostane drzi a protivny a vobec ho to netankuje, ze ma nejaku poziciu a podla toho sa ma spravat 🙂

sorciera24
15. sep 2013

@mima4 istotu nemas nikdy, len v tom, ze raz zomries......kolki doporuceni a vychvalovani uz boli tiez naprd....( v nasje rodine)...rpeto som za rovnost a neskatulkovat.......

eeffka
15. sep 2013

@sorciera24 ja som pocas vs robila predavacku,za pasom aj upratovacku,robila som na tych poziciach dlhodobo a uz vtedy to bola pre mna silna motivacia takto nedopadnut. Takze o mna sa neboj moje deti pojdu makat rukami aby si vazili vzedalnie. A fakt neviem co moze mat clovek rad na tom ked som v zime ,minus 10,tma o pol 6 otvarala obchod a makala ako sroub 12ky. Ale skola zivota to bola dobra.

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 ako by si motivovala zamestnanca ty napriklad? Jeho motivacia ma byt samotny fakt to, ze na jeho miesto caka dalsich 20 ludi a on ju dostal! TO ze moze pracovat a dostane tomu primeranu placu + zvysenie ak bude sikovny... ale fakt je ten, ze on bude sediet a cakat na odmeny za to co neurobil este ani trosku a rozculovat sa sefovi za chrbtom 🙂

sorciera24
15. sep 2013

@simca06022011 ale vsak som napisala vlastne to iste...v com nemam pravdu?...ved s tebou suhlasim.....

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 to som reagovala na tvoj prispevok: Dnes o 14:39 pre mima4

sorciera24
15. sep 2013

@simca06022011 ja nie som zamestnavatel...a akzda prace je ina;)....mojou ulohou je motivovat ziakov (co sa da, narocne,a le da).....ale suhlasim, ze su taki, co si nevazia to miesto......nuz, tak nech su tak ohodnoteni a ved v skusobnej dobe mozu odist.......ale ak sa bavime o spickovych poziciach, tak by motivacia mala byt, si myslim.... (nemyslim to, co si napsiala, s tym suhlasim.....)....ja robim kopu veci and ramec a odmeny nemam , ale robim to preto, ze si pracu vazim......ja neviem...ale cele je to zdegenerovane uz.....inak aj vytvorit si pozitivny vztah k praci treba.....ale ked sa niekomu bridi robit predavacky, to je tazko....

mima4
15. sep 2013

@sorciera24
nechcem skatulkovat, ale ked mas pravdepodobnost, ze z odporucanych 10tych bude 9 velmi schopnych ludi a z neodporucanych 10tych mozno 2 budu dobri... tak ako podnikatelka, ktorej cielom podnikania je vytvarat zisk, mat zakazky sa prirodzene budes rozhodovat pre tu alternativu, ktora bude pre teba najprijatelnejsia a niest so sebou co najnizsie naklady. Ako @simca06022011 napisala, peniaze sa musia zarobit, musia sa tocit a cielom podnikatela nie je "davanie sanci" ako humanitarna pomoc, a hlavne vacsina podniktelov na to ani nema prostriedky. Ty pracujes v skolstve, vy mate dotacie od statu, kedze nefungujete na principe, ze platia vas klienti - rodicia deti, ale v sukromnom sektore alebo aj v statnom, kde je narocna praca,... tam kazde nerozvazne rozhodnutie ma dost velke dosledky, predovsetkym financne.

simca06022011
15. sep 2013

A dalsia vec... co dodat, ked mi pride 25 rocny clovek na pohovor a kazdy polrok, pripadne aj castejsie ma ine pracovne misto v zivotopise? ;) Velmi lojalny... a toboz ked si to nevie obhajit, niekedy je to jasne, vidim ze tam bol 3 mesiace, to su ti typicki spekulanti zamestnavateli, co hned ako konci skusobna doba vyhadzuju ludi, ale ked je to viac, je to uplne jasny fluktuant a ked je to este aj rovnaky obor tak dokonca aj hrozba 🙂)) Cize na to nech si deti davaju pri hladani prace pozor, ak sa na to na pohovore opytaju, treba tam nieco realne povedat a nielen "nepacilo sa mi" alebo "malo platili", alebo este pikoska "veduci bol piiip" 🙂))

sorciera24
15. sep 2013

@mima4 ved pisem , ze ja to z tohot pohaldu chapem....ale ludsky sa mi to nepaci..... 🙂 (to je ako keby som raz tvoje dieta hned zalozila do okruhu 4kraov, elbo sa mu v prve tyzdne podari nachytat 3 4ky....pacilo by sa ti to?).....je ajsne, ze nepracujem s penaizmi,a le princip je rovnaky..... ale ekdze sa vsetky toci o peniazoch (aby bol zisk)...co cakate od zamestnancov, aj im ide teda v prvom rade o penaize......ä potom ich navykom a inym hodnotam nie ej mozne naucit, ekd toto vidia okolo seba)...a je to zacarovany kruh...zamestnanec nadava na zamestnavatela a opacne......z tohto niet uniku.....

barcelona94901
15. sep 2013

@mima4 tu pribuda rodín,kde pracuju obaja ,za minimálnu mzdu,ako inak ,hlavná vec,že v štatistike klesne nezamestnanosť..
ale že ledva vyplatia bežné učty,veľa rodín nakupuje tie najlacnejšie potraviny,jedlá od cesta ,maso v nedeľu,základné oblečenie,jeden darček pod stromčekom ,to už nie je v žiadnej štatistike,že mnohí ľudia,aj ked pracujuci nemaju ani na lieky
ruku hore,kto nepozná vobec nikoho..kto chodí nakupovať za hranice..pretože sa im to jednoducho oplatí,áno sme veľmi drahá krajina a ruku hore,kto nemá nikoho z rodiny a známych vonku..aj taká je naša krajina,áno..chudobná

sorciera24
15. sep 2013

@simca06022011 suhlasim,a le na to sluzia zivotopisy a rpave pracovne pohovory, lebo ako pises, tam sa teda dozvies veciii🙂 .....ale ako pises, vies to zistit povacsine dost jasne a hned.....takze preco nerobit prac. pohovory a oklepavat si ludi, lebo nie vsetci su taki...... moj muz presiel do jednej super prekaldatelskej firmy cez enskutocne mnozstvo kol, testov, psychotestov a neviem coho vsetkeho......a dostal sa tam bez odporucania ineho...ale ten zamestnavatel si tymto robil vyber najkvalitnejsich......ci? neda sa to takto? len sa pytam.....

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 a co su pre realneho cloveka spickove pozicie? Nemyslim ze sa tu iba o tom bavime... normalny clovek sa na to nedstane, absolvent uz vobec nie, nikde.. manazer na poste nie je spickova pozicia a ani uradnik na urade. Spickove pozicie su platene zo ziskov, z benefitov od dodavatela (ano, pan manager, objedante tovar za rok v hodnote 500tis eur a dostanete pre tolkych a tolkych ludi dovolenku tam a tam, alebo bonus z objednaneho tovaru v percentach..), ale na taketo pozicie sa clovek musi vypracovat, volne nasadeny panacik to nikdy nezvladne a bude stratova cela firma, cize mozno na asistenta dosadime absolventa, ktory je synom nejakeho znameho, ale urcite nie na hlavnu veducu poziciu... casom sa to ten synacik nauci ak ho to nebude bavit odide... a zase, skusobna doba je pekna vec, ale asi nevies kolko casu a penazi a nervov vyzaduje take hladanie zamestnanca. Ja som pred par rokmi kvoli tomu normalne vyhodila sim kartu, zmenila cislo od nervov co som mesiac zazivala... o tom, ze z 5 ludi co som zobrala ostal po par mesiacoch az jeden... cize podla mna riesenie je realne vzdelavanie deti, budovanie ich zdravej sebadoveri, ked dieta nevie, treba mu to dat pocitit a nech sa uci... nie ako teraz novodobo vidim hladkanie ega, ze "nevadi ze ti matematika nejde, ved ta bavi nieco ine", dieta na strednej skole (mozno 9tej triede) uz musi mat predstavu o tom co chce robit, aspon priblizne, ked nema, nieco je zle, mozno travi prilis vela casu s pocitacovymi hrami 🙂)

mima4
15. sep 2013

@sorciera24 ja si vsak myslimk ze medzi pracou ucitelky a zamestanvatelom je velmi velky rozdiel. Tvojou ulohou aspon myslim, malo by byt viest deti, ucit ich novym veciam, zamestnavatel si plati ludi za to, ze mu nieco urobia, nieco vymyslia.

Myslim si, ze tie peniaze nie su jedinym motivatorom, ci pre zamestnavatela ci pre zamestnanca, ale su velmi dolezitym, pretoze niet zakazky, niet peniazkov, niet na mzdy, mozme ist vsetci domov 😉
Ja osobne pracuje nielen pre peniaze ale aj preto, aby som sa naucila viac a viac novym veciam, aby som profesne rastla, bola vynikajucou odbornickou 🙂

sorciera24
15. sep 2013

@eeffka nehovor hop , ykm nepreskocis, necudovala by som sa, keby sa ti vzopreli a sli robit cosi podobne naschval...co urobis? budes sa za ne hanbit? (tiez som tak amkala a viem, co je to za robotu)...ale ako pisem, vazim si kazdu pracu a akzdeho pracovnika, co si poctivo zaraba....a stale sa ta pytam, keby kazdy zmyslal takto, kam by si sla nakupovat, kto by ti upiekol pecivo? a kam by si davala smeti? 😉

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 neda, je to nakladne a tazke a casto su tam same klamstva (zobrala som na predajcu chlapca co bol ina velmi inteligentny, ale po prijati premudreli a arogantny a veru vela toho v praxi nevedela aj ked vsetky IT veci a podklady dostal, proste zmenil sa o 180° a dostal vypoved... neda sa to vediet z jedneho pohovoru) a to je potom zabity cas... nikto do toho dobrovolne nejde, ked nie je ina moznost urobime to, ale volame napr iba 5tich ludi a zvysny maju s prepacenim smolu a za tych 8 rokov uz viem co je asi pravda a co nie, zaviedli sme dotaznik, prisli sme na to ze vela ludi si neda ani namahu aby si pozreli co robime 🙂) A k tlmoceniu, myslim, ze tam ide hlavne o kvality znalostne, nie kazdy to vie robit dobre, treba mat urcite zrucnosti, co teda urcite vies 🙂) A firma sa na miliardu percent musi na toho cloveka spolahnut... preto maju taky vyber. AKo som predtym povedala, na zodpovednu (naozaj zodpovednu poziciu, nie nejaky panacik na stolicke), sa vzdy musi robit riadny vyber.

eeffka
15. sep 2013

@sorciera24 ale iste kto chce nech to robi ale myslim ze moje deti maju na viac.

mima4
15. sep 2013

@barcelona94901
suhlasim s tebou, ja osobne by som v tom pripade, co som uviedla, odisla z tejto krajiny 🙂
na druhej strane si uvedomujem jednu vec. Neustale sa porovnavame s bohaym zapadom, ale miliarda ludi na svete hladuje, nema pristup k pitnej vode atd... proste vzdy sa porovnavame s tym bohatsimi, pricom vo svete je taka bieda, o ktorej nemame ani predstavy... Tu sa mi vynara otazka, ci potom nezabudame byt vdacni za to co mame a myslim si , ze je toho vela.
Mozno mame maso iba v nedelu, ale vo svete kazdy 30 sekund zomrie dietatko od hladu!!
Mozno mame iba 1 darcek na vianoce pre dieta..ale vo svete su miliony deti, ktore ani nejedia na tie vianoce, lebo nemaju co.
V mnohych rozvojovych krajinach nielen vodu, ale ani plyn, elektrinu ludia nemaju...

Mozno by bolo lepsie sa porovnavat prave s tymito ludmi

sorciera24
15. sep 2013

@simca06022011 ale ved ja s tebou suhlasim (nechapem co sa obhajujes...uplne suhalsim)...a k tym spic. poziciam som sa len ja zle vyjadrila pre mna je to nieco ine ako pre teba....(takze sorry)

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 no ja inak najradsej robim casnicku, ja si tam tak oddychnem od mojej roboty ze si to ani neviete predstavit 🙂))) A este aj pobeham... raz mozno presedlam a otvorim si daco take pre zabavu🙂
To k tomu hanbeniu sa 🙂)) Aby si si nemyslela, ze k tym poziciam 🙂))

sorciera24
15. sep 2013

@eeffka a uz vies, co chcu robit tvoje deti? resp. ci to oni vedia?

zeriempizzu
15. sep 2013

@eeffka no hlavne ze si so sebou spokojna a so svojou dokonalostou
Len aby si raz nechcela tie svoje opovrhujuce slova zjest... Lebo zivot ti este moze narazit nos!

simca06022011
15. sep 2013

@eeffka "ale iste kto chce nech to robi ale myslim ze moje deti maju na viac " To si myslia vsetci ti rodicia, co dopchaju deti na VS a neviem kde este a potom z tade vychadza, to co vychadza 🙂)) Teda nevravim, ze je to tvoj pripad, jasne je vela nadanych deti, ale nemal by to byt tvoj ciel, aby robili co si predstavujes. Ale ako si pisala, treba im ukazat kopec roznych moznosti a oni si vyberu... ked uvidia co to je cely den stat na nohach a co to je umyvat riady, tak pochopia ze ucenie je na nieco dobre, ale treba aby vedeli kde najdu uplatnenie.. ale to vies 🙂
Moja mama tiez vravela na brat aky je uzasny a ako daleko to dotiahne, minimalne na nejake manazera neviem coho atd... a ani zdaleka to tak nevyzera.. dokonca ho skoro chudacika hodila za kuchara, ale nastastie som zakrocila v tejto otazke aj ja :P Lebo tak ked je niekto autickar, doma si neuvari v 14tich ani spagetu, tak asi nie... 🙂))