Chudučké dieťatko, čo mám s tým robiť?
Ahojte, prosím o radu. Moja malá má 2 roky a 2 mesiace a má váhu 10 kg a výšku 85 cm. Papá dosť, nevracia, stolicu má ok, má veľa pohybu a neobsedí. Už som z toho zúfalá. Ja som tiež chudá a v jej veku som mala rovnako a aj teraz mám ledva 50 kg, ale dr ma nastrašila, že má celiakiu a neviem čo ešte.. 1x v živote vracala, 2x mala hnačku za tých 26 mesiacov..
Moj ma vekovo tak isto, je september 2017. 11.8kg a len tento mesiac presiel z 86ky na 92ku ktora mu je zatial s rezervou (neviem kolko meria ale asi okolo 88cm). A je to chlapec. Pediatricka je s nim ok. Ved si to hod do rabuliek, kde sa nachadza. Niektore deti su trocha mensie.... Na detskom cviceni kde je s rovesnikmi uplne zapada
@laura164 moja mladsia (porodna vaha skoro 4kg) mala v roku necelych 8kg a v 2 rokoch necelych 9kg, takze tvoja je na tom este dobre... Do mna dzubala hlavne svokra, kvoli nej jej nasa lekarka urobila vsteky mozne vysetrenia... zdrava. Tak neriesim...drobec je doteraz, najmensia z triedy, 14 rokov, tesne nad 150cm a vaha cca 32kg (uz som ju dlhsie nevazila). Ak bude kopirovat trend v rodine, v urcitom veku sa kila na nu zacnu lepit nech robi, co robi....
@laura164 podla mna to je tiez ok, niektore deti su ako pavuci hehe kym pridu do puberty, proste to ma v genoch, ona to podla mna dobehne...
@laura164 nam povedala pediatricka, ze najdolezitejsie je stabilne naberanie vahy u dietata. Syn mal v 6 rokoch 130cm a 22kg. Ked sa vyzlecie, tak mu mozem pocitat rebra. Ma klasicke jedlo - biele rozky, bielu muku - nema teda mlieko lebo nemoze, ale inak vsetko ako deti. Lekarka ho nikdy nebrala ako chore dieta. Ale je pravda, ze tej skor robia vrasky obezne deti. Hovorila ze 60% jej detskeho osadenstva bud nadvahu ma, alebo su tam jednou nohou. Stav alarmujuci, kedze ma deti a dorast.
Ahoj, tiež som mala hlavne druhú dcérku veľmi chudučkú. Aj som sa trápila a aj mali ľudia blbé komentáre a aj Dr.riesila tabuľky atd. Naštastie je zdravučká a tieto detičky to potom dobehnú. Určite to bude ok 😊 netreba deti porovnávať, sú chudučké a naopak tučnučké, ved ani dospeli nie su rovnakí 🙂 Vôbec sa tým netrápte 😊
Jooj...MUDr sa dnes veru až nezdravo namudrujú. Stále sa snažia dieťa posudzovať podľa nejakých tabuliek a nedajbože, ak sa do nejakého okienka nehodí... Sama najlepšie vidíte, či dieťa prospieva, či nie. Môj mladší syn mal pôrodnú váhu 3,65 kg. Dobrý jedák, psychmotorický vývin nadpriemerný, prvý krát bral ATB v troch rokoch. A do školy nastupoval ako 15 kilové žihadlo. S mladším bratom (rozdiel 2.5 roka) vyzerali pár rokov ako dvojčatá 😁. A absolútne nik jeho váhu neriešil.
Iné by bolo, keby dieťa trpelo nechutenstvom, hnačkami, vracaním a celkovo by neprospievalo. Vtedy je váha dôležitým ukazovateľom.
Pokiaľ dobre je, nemá zdravotné problémy tak to nerieš. Ja keď som končila základnú školu mala som 45kg, pri výške 175cm a to moja mama vždy vravela , že je lepšie ma šatiť ako živiť 🙂. A v pohode, na strednej som prý rok nabrala 10kg a tie som mala ďalších 25 rokov a to som sa v jedle nikdy neobmedzovala. Moje deti sú tiež chudé nikto to nerieši, lekár rešpektuje, že sú proste pomne. A oni iní nebudú. Na endokrinológii nám sice tiež povedala, že by mohli trochu pribrať, ale hneď v druhej vete povedala, že radšej nech sú takýto, ako by sme tu mali riešiť obezitu. Malá mala v 8,5 rokoch 20kg a teraz v 10,5 má 30kg a syn len o kilo viac ako ona.
Aj moja je taká maličká.
moja ma 12,5kila a to ma vyse 4 roky... vyska je tiez biedna ma 95cm takze ako 3rocne dieta... ale ja viem tak ze sa toto priberanie a rast riesi az po troch rokoch...
Tiež mám drobné, chudé dievčatko, v roku a pol má 7600g. Lekárka ma nestrašila, ale aj pre môj pokoj som jej dala vziať krv, a spravili sme kompletný rozbor, vyšiel nedostatok B12, čiže ten berie, a ja mám aspoň čisté svedomie, že je všetko v poriadku 🙂 malá je inak šikovná, spokojná, veselá 🙂
@laura164 nasa mala je presne ako Vasa j vekovo aj mierami mala robene vsetky testy na alergie a pod a vsetko ma negativne, ona je ale aj zly jedak. Tiez velmi akcna neobsedi na minutu. Aj je Vasa mala zdrava cula papa nema problem s kakanim nevracia je proste asi len taky typ dietata. Nestresovala by som
@laura164 naozaj sa netrápte. Moja mama je pediatrička a ako každá babka by pri akomkoľvek podozrení, že s jej vnúčatámi nie je niečo OK urobila všetko pre to, aby boli v poriadku. V podstate si ani nepamätám, že by sa v predškolskom veku nejako pravidelne vážili. Chalani sú už dospelí a v ich detstve sa skutočne neposudzovalo zdravie podľa váhy. A skôr platilo, že subtílne dieťa - zdravé dieťa.

Keď je po zdravotnej stránke v poriadku tak nerieš gény sú gény je po Tebe ja som tiež bola ako dieťa chudá dlho až na strednej som trosku nabrala ženské tvary a čo som sa nepočúvala tých hlúpych rečí a úplne zbytocne