Čo hovoríte na fotenie miminiek na šestonedelí?
Novorodeniatka sa najlepšie fotia do prvého týždňa ich života, väčšinou spinkajú a dajú sa dobre polohovať. Lenže toto obdobie ležia mamičky často ešte na šestonedelí. Odvážili by ste sa dať si spraviť umelecké fotografie vášho miminka ešte počas vášho pobytu na šestonedelí?
Ďakujem za každú odpoveď 🙂
no my sme sa rozhodli, ze si fotecky miminka nafotime sami, aj ked tie v style anne gedes su velmi pekne, ale predsalen, je to vela penazi..inspirovat sa budeme na internete, fotak mame celkom kvalitny, tak uvidime, co z toho bude...kym porodim, tak moze manzel trenovat napr. moje bruskate fotky :D
@bihan hobby fotografka 😉 len som chcela ukazat, ze sa to da.
Inak.
Vzdy plati: "Ked sa chce, tak sa vsetko da." ..... alebo tak nejak.
A plati to aj pre taketo alebo podobne fotenie, ak mamicka chce, tak to pojde.
Ak fotograf chce, tak to pojde.
Ale ak mamicka nechce, tak to jednoducho nepojde 😉 a jedno "NIE-dakujem" nie je az take strasne a unavne a neviem ake ako sa to tu prezentuje.
Kazdy ma mozno si vybrat.
(ps. thx za pochvalu, nafotila som toho vtedy dost 🙂)
@hajanka hobby/profi.. to je predsa iba slovo.. kopec "profi" fotografov malo odstať radšej pri "hobby" a naopak ;)
Ale samozrejme so zvyškom môžem len súhlasiť.
Aj keď to "nie, ďakujem" sa možno vyslovuje ťažko, keď si predtým po izbe prebehlo už 20 medikov a 10x prišli skontrolovať a "ošahať" tvoje bábo (ak ho máš, v tom lepšom prípade, pri sebe).
Mamina príde domov a tak ako z nemocnice môže mať pocit zneužitia, preto je predsalen z môjho pohľadu lepšie objednať sa pred pôrodom a všetko si to potom v pokoji vychutnať.
@bihan lepsie nelepsie, tazko povedat, asi pre koho ako. Napr. niektora mamicka doma moze mat viac starosti, napr. uz aj s domacnostou, alebo starsimi surodencami, preto niekomu moze zase fotenie v porodnici prist vhod 😉 tym ze nemusi absolutne nic robit, niekomu zase naopak.
Pravdupovediac, mne ako hobby fotografke je to uplne jedno 🙂 ja sa potesim kazdej takejto milej skusenosti 🙂 vsetko ma svoje pre aj proti 🙂 hlavne by to malo prebiehat ako si napisala "v pokoji", to je nadolezitejsie! Ta atmosfera, pokojna, prijemna..
baby TRNAVCANKY ak by ste mali zaujem o fotenie babatiek ( kludne aj u vas v pohodli domova) tak sa ohlaste...dam vam super kontakt
@aliza najtriezvejsi komentar v celej diskusii.
K zvysku temy. Ak niekto povie, ze 50 Eur za 50 fotiek je vela, tak zial nema ani najmensej potuchy o foteni deticiek. Ta cena nepokryje ani opotrebenie fotoaparatu. Ak chcete mat naozaj krasne fotky babatka, tak k tomu fotograf potrebuje kvalitny fotoaparat, objektivy, svetla. To je len technika, dalej potrebuje pocitac a softvare. Uz sme na sume niekde okolo 2000 az 5000 Eur. Dalej potrebuje mnoystvo rekvizit, pozadi, prenajat atelier... Je zaujimave, ze zeny nikdy nenariekaju, ked idu ku kadernicke, ze uces bol drahy. pritom kadernicka okrem nozniciek nepotrebuje takmer nic. A uces vam vydrzi par dni. Ale nad tym sa nikto nepozastavi. Takisto manikura. Fotky dietatka mate vsak na cely zivot. Je to jedinecna pamiatka na prve okamihy VASHO dietatka. Tie momenty sa uz nikdy nevratia. Dnes je vsak doba, ked su materialne veci (aut, velky televizor, mobil) prednejsie ako foto pamiatka.
Ano, ako uvadzate, fotia aj 40 fotiek za 40 Eur. Tie fotky su vsak vacsinou idealne na prezeranie v mobile. Ak si ich date vyvolat na velke platno, pripadne pozriete na kvalitnom monitore, zistite, ze su nekvalitne. To uz ale potom zavisi od vas, ci chcete 100 nekvalitnych fotiek, ktore sa bduete hambit ukazat rodine a ostanu zalozene v sufliku, alebo radsej zoberiete 10 drahsich, ale takych, na ktore budete hrde. Take, z ktorych si date vyrobit fotoknihu alebo fotoplatno a budu peknou spomienkou.
PS: ak si budete vyberat fotky na zaklade ceny, a nie na zaklade toho, ci sa vam fotky v portfoliu fotografa pacia, tak to nikdy dobre nedopadne.
Tolko pohlad chlapa, fotografa.
este dodatok:
Najlepsi cas na fotenie je naozaj do 14 dni. Uplny ideal je 5-7. den. je to prave kvoli tomu, ze take male deti este cely den prespia. Ked sa fotia starsie deti, tak trva strasne dlho ich uspavanie a zobudia sa na kazdy podnet. Ak tu pisu maminky, ze sa pojdu fotit az po 1. mesiaci, tak robia velmi zle. A bude to trapenie ako pre fotografa, tak aj pre dieta a matku. To uz potom radsej pockajte do veku 3. mesiaca. Vtedy uz deita reaguje na podnety, smeje sa a menej place.
A este posledna vec k cene. Ak niekto berie za 1 fotku 1 Euro, tak to je naozaj hobby fotograf, ktory to berie ako zabavu a privyrobenie si. Naozaj ste ochotne zverit to najcennejsie co v zivote mate niekomu, kto ma fotenie ako hobby, len aby ste usetrili par eur? Peniaze boli aj budu, dieta je vsak jedinecne.
@zembla ja teda neviem. Ku kadernicke nechodim. Ale kolko asi stoji vybava kadernicky, manikerky? A ked uz tu vybavu raz kupi, tak jej nejaky cas vydrzi. Newborn fotograf potrebuje neustale dokupovat rekvizity, ktore stoja stovky eur. Ale rad si necham vysvetlit s tou investicou kadernicky.
@norulakp tak preco davas taký príklad ? 🙂 výbava kadernicky (vybavenie celého salona,farby,meliry,kúry,prípravky na vsetky druhy vlasov, natacky,feny,žehličky,strih.strojcek a v neposlednom rade spomínané noznicky) treba rovnako obmieňať ako každú inú vec kt.človek používa 🙂 nechcem velmi rozvíjať debatu,len som nad tvojim porovnaním musela zdvihnúť obočie 🙂 pretože aj tebou spomínané noznicky,ak si kupis profesionálne nestoja par eur a mozno sa cenovo vyrovnajú 50tke objektivu 1,4 🙂
@zembla no pozeral som noznice na nete. Najdrahsie, ktore som nasiel stali zhruba 250 Eur. Nikon 50mm 1,4 ma stal 340 Eur so zlavou. Takze tiez to nebol uplne najlepsi priklad. Ale nejde o to. Podstata je niekde inde. Zatial co kadernicka spravi uces povedzme za hodinku, dve? Netusim, ale dlhsie asi nie. A zoberie za to 20-40 Eur? A akonahle dokonci zakaznicku, zoberie peniaze a jej praca skoncila. Cize za hodinu prace ma napr. 20 Eur. Nikdy som nepocul zenu nariekat, aka draha je kadernicka. Pritom uces vydrzi par dní, tyzdnov?
Fotograf, ked chce odviest kvalitnu pracu pri foteni novorodeniatka stravi len fotenim 3-4 hodinky. Dalej musi fotky upravit, naplit, pripadne dat vytlacit a odovzdat zakaznikovi. Co trva niekolko dalsich hodin. A dalej. Zatial co ku kadernicke pride zakaznik sam od seba. Fotograf musi s klientmi komunikovat, pisomne, stretavat sa s nimi. To vsetko je cas a cas su peniaze. Cize ak si niekto mysli, ze 40 Eur za fotky je vela, tak je na obrovskom omyle. Staci si pozriet ake sumy beru v Amerike za fotenie. Ceny sa pohybuju v stovkach dolarov.
Tolko pohlad z druhej strany.
@norulakp oooooo počkaj počkaj ja som reagovala najma na to,ze si uviedol dosť blby príklad ze kadernicka potrebuje iba jedny noznicky a prachy ma v kapse 🙂)) nikde som netrvdila/neporovnavala kt.si tie prachy ako zarobí 🙂 preto som aj pisala ze nechcem rozvíjať debatu,lebo nikdy neskoncime 🙂. Co som pozerala profesionálny katalóg u.mojej kadernicky,ked som chcela frajerovi kúpiť strihaci strojček (na profesionálny som kvoli cene zabudla radsej a kupila normálny),tak noznicky sa tam hybali aj okolo 300e a za 50tku sme dali tiež tolko 🙂 takze reagovala som najma na pre mna zlý príklad,ale nikde som netrvdila ze 40evri za fotky je veľa 🙂.
@norulakp kedže aj fotoaparáty sú kadejaké aj profesionálne kad.nožnice sú rôzne a tieto neviem či sú zrovna za 250eur 🙄 www.keratin.sk/venus/e-shop/jaguar-tc-500
@norulakp kaderníčku si uviedol fakt blbý príklad,rovnako ako ceny v Amerike
profi kaderník sa vzdeláva,cestuje,investuje veľmi veľa penazí ,len taký učen kaderník by ti vedel rozprávať,či skor jeho rodičia,koľko stojí základná,obyčajná výbava ,ktoru si musí strážiť ,aby mu niekto,niečo neukradol,čo je bežné zmiznu ti drahé,samobrusiace nožničky,rovnako rychlo ako pinetky,či nátačky..
a ešte suťaží a vieš ty vobec koľko stojí taká príprava na jednu suťaž?
kaderníčka študuje ,praxuje.,.neustále dokupuje výbavu,ktorá napreduje,rovnako ako farby ,laky,šampony ,nátačky,stroje ...
kaderníčka zaťažuje nohy,ruky,chrbticu,stojí celý den na nohách,kým zarobí tých tvojich" smiešných"40eur
ked sa vyučí,musí si platiť vačšinou stoličku,tam sa pohybuje cena podľa mesta ,v ktorom žije...musí mať svojich zákazníkov,odvádza dane ,pretože je na živnosti a ostane jej..vieš čo...a predsa to robí..pretože miluje svoju prácu,je ich veľmi málo,zatial čo dnes fotí každá druhá mamina a maník čo si stiahne pár programov...koľko je profesionálov?velmi málo...tak ako v kaderníctve..dobrý kaderník,je vzácny
kaderníctvo ,stojí nemalé peniaze,to si može dovoliť máloktorá,jedine,že má zazobaného rodiča ,mať kaderníctvo v rd ,na dedine,tiež nie je ľahký chlebíček,hygiena,umyvadlá,stroje,,,nie je to med lízať ,skus si pozrieť podmienky ,no a cenníky ,je to veľmi drahý špás..
zabité víkendy,ked robí spoločenské učesy a je rada,že má zákazníkov ..kaderníčka čo ostrihá ožrana,pretože tie dve eurá potrebuje doložiť k nájomnému ,,za stoličku...nevieš o tej práci nič..
skus si spočítať iba tu základnu,povinnu výbavu kaderníčky a padne ti dole sánka,pretože to nie su iba nožnice a hreben a skus si spočítať náklady ,ich mesačné výdavky a nebudeš sa čudovať ,že z jednej kaderníckej triedy ,kde je 25 žiačok,ti to povolanie robia dve-tri,,,mnohé si spravia ešte školu,skončia uplne inde..než za čo sa vyučili,može ich to baviť,ked ich to neuživí..idu za predavačky ,či do zahraničia ,,,čiže ty neporovnávaj niečo,o čom prd vieš 😉 a už vobec sem neťahaj Ameriku..a ich ceny ,to je uplne scestné
@tiumen dobre, boli tu uvedene extremne drahe noznice, ktore na Slovensku predpokladam nikto nepouziva. Ja mozem uviest priklad na fotoaparat, ktory stoji 36 tisic. Samozrejme Eur. Ale ostanme pri zemi. Ako obycajny fotograf, tak aj obycajna kadernicka zvacsa pouziva nizsiu az strednu triedu fotoaparatu/noznic.
@barcelona94901 OK a mal som to teda porovnat s cim asi tak? Kazdy, ked chce byt dobry a troska si zarobit v dnesnom svete sa musi vzdelavat, pracovat na sebe a byt sikovny. Ci uz kadernik alebo fotograf, alebo mechanik a podobne. Dnes je konkurencia vo vsetkom. Ja ti tiez mozem vymenovat co vsetko potrebuje fotograf a jedna strana mi tu bude malo. Ale na co by to bolo dobre. Ja som len chcel ozrejmit, ze 40 Eur za 40 fotiek je totalny nezmysel. Ano da sa to, ak to robi nejaka mamina na rodicovskej dovolenke, nacierno, s ilegalnym softom, bez skusensti s fotenim... Tak to ide. Akonahle to ale chce robit fotograf legalne, mat legalny softvare, spickovu techniku, tak to za tu cenu jednoducho nejde.
Ale je to uplne rovnake ako u kadernicky. Ak sa mi zda vela, tak sa ostriham a zafarbim sam. Ak to neviem, idem k nej. A zase si vyberam. Ak ma niekto nizke ceny, je vysoky predpoklad, ze aj kvalita bude tomu zodpovedat. A naopak. V ziadnom pripade tu nechcem zhadzovat kadernicky. Ale fotograf takisto musi chodit na workshopy, studovat a snazit sa, ak chce prerazit. Takisto si nici oci sedenim za compom cele dni a noci. Takisto ak chce fotit svadby, tak je cele vikendy prec cez celu sezonu (april-november). Takze chcel som ozrejmit to, co vsetko sa skryva za tou cenou. Netreba sa hned urazat a napadat ostatnych. Len si treba uvedomit cenu sluzieb, ktora je uplne dole na Slovensku. A samozrejme, ze to porovnavam s Amerikou. Preco nie. Fotak, softvere, pocitac ma stoja viacej ako Americana. To su najvacsie polozky. Dane maju urcite nizsie ako na Slovensku. Rekvizity su cenovo velmi podobne cenam na Slovensku. Auto tam kupia za par korun. Tak...?
Taaakze damy a pani toto je povodny prispevok o ktorom je tato tema. Kde sa tu pise o tom ci je to drahe alebo lacne? Alebo ze kolko by to malo stat? Spravne NIKDE. Takze drzme sa temy.
luciabodkask Novorodeniatka sa najlepšie fotia do prvého týždňa ich života, väčšinou spinkajú a dajú sa dobre polohovať. Lenže toto obdobie ležia mamičky často ešte na šestonedelí. Odvážili by ste sa dať si spraviť umelecké fotografie vášho miminka ešte počas vášho pobytu na šestonedelí?
Ďakujem za každú odpoveď emoticon
29. feb 2012 o 18:37 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
Poviem pravdu, ze asi by som si to nedala urobit. Nebola som ubolena, bola som troska v strese, ale inak v pohode. Taketo fotky sa mi sice pacia ale asi by ma nato nenahovoril nikto. Mna na tomto najviac stve, v nasej porodnici su zakazane navstevy na oddeleni, len na chodbe a to bez babatka, babatko sa ukazuje cez sklo, ani cerstvy otecko si nemoze podrzat svoje dietatko, len po porode a aj to ho po pol hodke vypoklonkuju. Ale so stupajucim trendom fotenia babatiek, aj v nasej porodnici je taka moznost. Ale kde je ta spravodlivost, ze nejaky fotograf moze vstupit na oddelenie, ale rodina NIE, pripadne keby niekto si doviedol laktacnu poradkynu, ani to nieje dovolene. Takze asi tolko som ja chcela k tomu povedat 😉
A este k tomu ze prve dni dietatko len spi, to asi neplati u vsetkych. Moja znama absolvovala taketo fotenie na 3. den po porode, jej dcerka bola taka cula, ze sa podarili len 2 zabery!!! a trapili sa tam vyse hodiny.. takze asi tak
ja som vzdy taketo fotecky chcela 🙂 Maly sa narodil sekciou a bol prepraveny do detskej kliniky,takze novorodenca u mna nefotili.Dva tyzdne po narodeni sme boli v nemocnici prave kvoli foteniu.Pani fotografka mala vsetko pripravene v izbe na kojenie a cele fotenie bola nadhera.Krasne zabery nasho chlapceka,dokonca aj s nami,boli sme velmi spokojni! Cele fotenie trvalo asi polhodinku a mali sme to za sebou.Nemocnica ma vlastnu galeriu babätiek,kde sme dovolili aj fotecku nasho drobca zverejnit a mame plny fotoalbum a obrazky na stene 🙂 Zijem v zahranici a v nemocnici,kde som rodila,navstevne hodiny neriesia, prist mozete kedykolvek.Ak prebieha vizita,poprosia vas pockat na chodbe.Babätko je s mamickou na izbe,mate moznost kontaktu a ak si mamicka vasu navstevu nepraje,tak vam to sestricka povie.Na detskej klinike mozete ako rodicia taktiez prist kedykolvek,aj o polnoci. 😉
@magali nie nedala by som si spraviť fotky v šestonedelí 😉
u nás prvý mesiac sme ani návštevy nevodili domov.všade chrípka,ani sa nemaju vodiť
soplavé návštevy tiež sestričky zatrhli,asi záleži aj od konkrétnej nemocnice-porodnice .
ale jasné,,su maminky,ktoré vezmu novorodenca do ateliéru,či do obchodného centra na kávičku..tak su aj maminky detí,ktoré rozhodne v porodnici nespia ,ako to naše 😉 aj tie odpovede su tu fakt rozné 😀
Fuha, zaujíímavé názory, naozaj. Tak prispejem aj ja svojim. Tiež som zatiaľ hobby fotografka, ktorá sa snaží postupne sa prepracovať k profi fotografke. Dôvod prečo, je jednoduchý. Postupne sa učím, a hlavne, postupne sa snažím kupovať aj lepšiu techniku, ktorá nerastie ani na stromoch a ani mi na ňu nikto nespraví verejnú zbierku. Zatiaľ moje vybavenie nie je nejako extra podľa mojich predstáv, ale už som doňho investovala nemalé peniaze. Skúste si pozrieť na nete ceny fototechniky, podotýkam nie hobby fototechniky, kde kúpite amatérsku zrkadlovku a základný objektív za 400 € ale techniky, ktorou fotia ozaj profíci. Profi foťák okolo 2500 €, profi portrétny objektív min.okolo 1200 € a že ich fotograf potrebuje viacero a nie jeden, o tom písať nebudem, minimálne jeden blesk cena od 300-600 eur + pozadia, rekvizity a neviem čo všetko kopa doplnkov. Pokiaľ vám dieťa nafotí niekto s tou zrkadlovkou a objektívom za 400 €, je 39 €za fotky veľa. Pokiaľ vám nafotí profík s technikou za niekoľko tísícok eur bábo a bude pýtať 39€, tak si budem myslieť, že nie je normálny. Pýtať si pri fotení 10€/hodina iba za prácu, nie je podľa mňa veľa, akurát že na Slovensku nie sme zvyknutí platiť za služby, hocikde inde v EU by to bola normálna cena. Stretávam sa s názormy, že veď ty nič nerobíš, iba to nacvakáš a je to, čož je dosť mylný názor. Problém je ale ten, že cena techniky je u nás kolkokrát drahšia ako v zahraničí... no a na margo objektívu 50mm f 1.4 - tak ten ani zďaleka nepovažujem za profesionálny 😖 i keď na svoju cenu, je to celkom v pohode...
@bambi2 sama fotim, viem aka je drina s fotkami ich upravovat, po nociach. Za 40 Eur by som fotak nevytiahla zo skrine. Nie je to len cvaknut a basta. A ked nato niekto nema, nemusi sa davat fotit.
Pripojim sa aj ja aj ked trosku neskor. Keby som mala moznost dat si nafotit babo uz v porodnici nevaham ani sekundu. Aj ked je mama ubolena a unavena urcite je schopna ,,vydrzat,, kym fotograf pracuje. ano je to o stasti a povahe babatka,a doma je to o com? alebo neskor? ked uz neviete kam skocit a uz nemate cas len pre vas dvoch ,ale vas pohlti rodina a povinnosti? o mesiac je uz dietatko uplne ine a prave o tom su tie fotky,prave v tom su vynimocne ,ze sa zachtia prve najvzacnejsie okamihy. Doma si uz mozte potom fotit kolko chcete. Ale tie prve budu navzdy prve. K cene sa ani nejdem vyjadrovat, peniaze sa minaju na uplne ine ,,somariny,, bez mihnutia oka. Chapem ked nie su tak nie su ale to je uz o inom. A ohladom hygieny ,alebo ochrany dietata- poznate take ze ruska? stoji to par centov a fotograf urcite pochopi vase obavy ,tiez dezinfekcne mydielko na rucky ,alebo si dieta napolohujem podla jeho instrukcii sama. poznam obe prostredia- robila som v nemocnici roky a teraz fotim roky 🙂 vsetko sa da ked sa chce ako uz bolo vyssie spomenute🙂 😀
@sigma510 Sigma, vidím ze si fotografka 🙂)) napisala si presne ako keby si som to pisala ja 🙂
Tiez mam v takých hodnotách vybavua sedela som do pol druhej v noci nad retusou.
Mate prosim niektora kontakt na fotografku co chodi na sestonedelie v Ruzinove? Konkretne teda pred 2 tyzdnami nas fotila a zatial sa neozvala -(

baby, to ze na izby nemoze nikto chodit je len opatrenie aby sa moc mamicky navzajom nerusili... urcite to nesuvisi s infekciami a pod. ...
moja najnovsia skusenost z antolkskej - bola som na nadstandarte kde maju vsetci rodinny prislusnici volny vstup mimo deti do myslim 10 rokov... ale uz aj toto odporuje akymkolvek hyg. predpisom kedze tyto prechadzaju cez vsetky priestory kde sa nachadzaju aj ostatne mamicky a ich miminka... moja spolubyvajuca bola cinanka - ako nic proti nim, ona bola aj mila a tak... ale tie jej navstevy - od rana 7hod do 22hod vecer - vkuse najmenej 6-ti ludia spolu - ona mi to vysvetlovala ze u nich to tak je ze cela rodina chodi hned mimino pozerat a nemaju nechat mamicku samu a blabla - bolo to strasne otravne, nemala som malinkeho pri sebe lebo bol na JIS , musela som odsavat mlieko - kedykolvek mi tam vtrhol jej muz, stary otec neviemkto - stazovala som sa nato, potom to trosku obmedzila ale nakoniec som sa nechala prelozit na inu izbu lebo to bolo na nevydrzanie - v priebehu 3dni tam bolo najmenej 20 jej blizkych a vzdialenejsich pribuznych - takze o hygiene nemoze byt ani reci ( mna chodil navstevovat moj muz - vacsinou sme sa zdrziavali vonku kedze nasa dcera dovnutra nemohla...)
myslim ze to fotenie je mile - fotia nie umelecke fotky ale fotky do novin na oznamenia o narodeni - aspon tak som ja pochopila to fotenie na antolskej... ja by som si rada malinkeho nechala odfotit, ale zial sa nedalo 😢